...................

5 Ιουλ 2018

Ιατρική γνωμάτευση για τον Τουργκούτ Καγιά

4/7/2018

Εξέτασα την 4η 7ου 2018 στο Νοσοκομείο Κρατουμένων τον κρατούμενο κ. Τουργκούτ Καγιά, 45 ετών, ο οποίος κάνει απεργία πείνας από την 31η Μαίου 2018.

Ο κ. Καγιά ο οποίος έχει υποβάλει τον εαυτό του σε μακροχρόνιες απεργίες πείνας και παλαιότερα, εμφανίζει φαινόμενα έντονης καταβολής και εύκολης κόπωσης στην παραμικρή προσπάθεια. Το σωματικό του βάρος είναι μειωμένο κατά 12,7 % σε σχέση με το αρχικό. Έχει οριακά ορθοστατική υπόταση και ταχυκαρδία στην ηρεμία, ενώ ο αριθμός των σφύξεων αυξάνεται σημαντικά μετά βάδιση 1-2 μέτρων.

Την 30η 6ου είχα συστήσει μεταφορά του σε εφημερεύον Νοσοκομείο του ΕΣΥ, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα στενότερης κλινικοεργαστηριακής παρακολούθησης και ανάνηψης σε περίπτωση οξέος συμβάματος.

Σημειώνεται ότι με βάση τον αριθμό ημερών αποχής από το φαγητό, τον βαθμό απώλειας βάρους και την κλινική κατάσταση του απεργού πείνας, η πιθανότητα οξέος συμβάματος είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ο απεργός πείνας μεταφέρθηκε χθες 3/7/18 στο Νοσοκομείο Αττικόν όπου: 1. εξετάστηκε φέροντας χειροπέδες για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς κανείς γιατρός να διαμαρτυρηθεί , 2. Δεν εκτιμήθηκε για ορθοστατική υπόταση, 3. Υπεβλήθη σε καρδιολογικό έλεγχο και υπερηχοκαρδιογράφημα. Στην έκθεση σημειώνεται μικρή ποσότητα περικαρδιακού υγρού και κλάσμα εξώθησης 55 %, μάλλον χαμηλό για έναν νέο, υγιή ενήλικα χωρίς σχετικό ιστορικό. Στην έκθεση ζητείται επανάληψη υπερηχοκαρδιογραφήματος σε 15 ημέρες , 4. Υπεβλήθη σε υπερηχογράφημα κοιλίας που ανέδειξε χολολιθίαση και , 5. Σε αιματολογικές εξετάσεις που, όπως στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων που έχουμε δει την τελευταία 20ετία, είναι φυσιολογικές στη φάση αυτή, δεδομένου ότι ο απεργός πείνας παίρνει αλάτι και λίγη ζάχαρη καθημερινά και πίνει όσο περισσότερο νερό μπορεί.

Ο κ. Καγιά διανύει σήμερα την 35η ημέρα αποχής από το φαγητό. Βρίσκεται σε φάση όπου, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, καταναλώνοντας μόνο λίγη ζάχαρη, που προφανώς δεν αρκεί για θερμιδική κάλυψη, και αλάτι – νερό, ο οργανισμός του καταβολίζει λίπος, κυρίως σπλαγχνικό και μυϊκό ιστό. Ο κίνδυνος αιφνιδίου καρδιαγγειακού συμβάματος είναι αυξημένος. Άλλωστε, εφ’ όσον δεν σταματήσει την αποχή από το φαγητό, θα εγκατασταθούν μόνιμες βλάβες ή και θα πεθάνει (όπως και πολλοί σύντροφοι και συναγωνιστές του που έκαναν, την προηγούμενη δεκαετία, παρόμοιου τύπου απεργίες πείνας προκειμένου να αντιπαλέψουν τα λευκά κελιά, με δραματική αύξηση σχετικών συμβαμάτων μετά την 50η ημέρα).

Θεωρώ την απόφαση να μην παραμείνει νοσηλευόμενος σε κρατικό νοσοκομείο, όπου θα ήταν ασφαλέστερες οι συνθήκες σε περίπτωση αιφνιδίου συμβάματος και πληρέστερη η κλινικοεργαστηριακή παρακολούθηση, καθώς επίσης την βασανιστική ολιγωρία των αρχών, ουσιαστικά της κυβέρνησης, για την έγκαιρη επίλυση του ζητήματος της αποτροπής της έκδοσής του στην Τουρκία όπου έχει στο παρελθόν υποστεί βασανιστήρια και όπου τον αναμένει η φυσική του εξόντωση, ντροπή για τον πολιτισμό και τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Όλγα Κοσμοπούλου
Επιμελήτρια Α ΕΣΥ
Μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com