...................

14 Ιουλ 2018

Το «μακεδονικό» και η στάση του ΚΚΕ

Παρακολουθώντας την αρθρογραφία για τη στάση του ΚΚΕ στη συζήτηση της πρότασης μομφής της ΝΔ απέναντι στη κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία με την πΓΔΜ, παρατηρούμε ότι κάποιες από τα αριστερά -αλλά και από τα κυβερνητικά- κριτικές εστιάζουν στο ότι άλλαξε την άποψή του. Παραβλέπουμε τη σύγκριση του σημερινού ΚΚΕ με το ΚΚΕ του 1918, του Μεσοπολέμου, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, μιας και τη θεωρούμε ανιστόρητη για λόγους που δεν είναι του παρόντος και περιοριζόμαστε στην κριτική για τις απόψεις του την τελευταία εικοσιπενταετία έως και τους τελευταίους μήνες, από τότε που ήρθε ξανά στο προσκήνιο το λεγόμενο «μακεδονικό». Άλλα έλεγε, σύμφωνα με αυτές τις κριτικές, το ΚΚΕ πριν 25 χρόνια, άλλα πριν 5 ή 6 μήνες και άλλα τώρα και κριτικάρεται για τη φυγή του από τη Βουλή.

Η ηγεσία του ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι δεν άλλαξε την άποψή της, ότι είναι η ίδια εδώ και χρόνια. Δεν θα διαφωνήσουμε! Στη βάση τους οι απόψεις του ΚΚΕ παρά τις όποιες αποχρώσεις, αλλαγές και τις φαινομενικές αντιφάσεις είναι ίδιες και απαράλλακτες εδώ και χρόνια, συνέπεια των ιδεολογικών και πολιτικών του επιλογών, που εκφράζονται με την ανάγκη να παρουσιάζεται ως υπεύθυνη δύναμη που μπορεί να έχει όχι μόνο άποψη αλλά και συμβολή στην προώθηση όλων των ζητημάτων που απασχολούν την αστική τάξη, μετατρέποντάς τα και σε λαϊκά ζητήματα. Βασικό χαρακτηριστικό του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού είναι και η ανάλογα με τη συγκυρία επιφανειακή και φραστική αλλαγή των απόψεών του. Το γεγονός ότι το 1998 ο Χ. Φλωράκης πρότεινε το όνομα «Σλάβικη Δημοκρατία της Μακεδονίας» ενώ το 2018 ο Δ. Κουτσούμπας μιλάει «απαρέγκλιτα» για «σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό» έχει τη σημασία του αλλά αυτό δεν το καθιστά ασυνεπές ως προς τον οπορτουνισμό του και κυρίως ως προς την ανάγκη του να έχει «στάση ευθύνης απέναντι στα εθνικά θέματα» απαλείφοντας έτσι και τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ότι αναγνωρίζει σλαβομακεδονική εθνότητα και μειονότητα!

Από το ’89 - ΄90 στην προσπάθειά του να διατηρηθεί και να επιβιώσει, αντιμετωπίζοντας τις αλλεπάλληλες από τα αριστερά ή από τα δεξιά διασπάσεις και αποχωρήσεις -οργανωμένα και μη- μελών του μέχρι και τα 2-3 πρόσφατα συνέδριά του, κατάλαβε ότι μόνο με τη διατήρηση του «Κ» δεν θα μπορούσε να πετύχει πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα όταν απέναντί του και ως κύριο ανταγωνιστή του στα πλαίσια της Αριστεράς είχε τον ΣΥΝ, που μετεξελίχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και οποίος ήταν -και είναι- γνήσιο παιδί της συνάντησης των απόψεων που εξέφραζε το ΚΚΕ πιο ξεκάθαρα μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τις απόψεις που εξέφραζε το λεγόμενο «ευρωκομμουνιστικό» ρεύμα. Διαφοροποιήθηκε αποκηρύσσοντας δήθεν τις απόψεις που είχε υιοθετήσει μετά το ’56 περί κοινοβουλευτικού δρόμου και κυβερνητισμού και προσπάθησε να δείξει ένα επαναστατικό πρόσωπο υιοθετώντας - τσαλαβουτώντας σε απόψεις και πρακτικές που κατά καιρούς είχαν εκφραστεί από άλλες τάσεις του κινήματος - κατά κύριο λόγο και με μεγαλύτερη ευκολία από τον τροτσκιστικό χώρο (χωρίς να τη ...γλυτώσει και ο δικός μας για ορισμένα ζητήματα)! Ανάμεσα στα πολλά, κατέληξε να αναγνωρίζει ως μόνη αποδεκτή αντίθεση την ταξική, αποκηρύσσοντας κάθε άλλη ως υποταγή στο «εθνικό», κατηγορώντας όλους όσους μιλάνε για εξάρτηση ως εν δυνάμει συνεργάτες με την αστική τάξη της χώρας.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς από ένα κόμμα που μετά βδελυγμίας αποκηρύσσει κάθε έννοια και υπόνοια περί ταξικής και εθνικής συνεργασίας να κρατήσει μια ανάλογη στάση στα εθνικά ζητήματα. Αντίθετα ξαφνιάζει όλους όσους τελευταία ανακάλυψαν την προωθητική του δύναμη στο εργατικό κίνημα, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις της αστικής τάξης κατηγορώντας την παράλληλα για ενδοτισμό και υποχωρητικότητα στα πλαίσια των ΝΑΤΟϊκών και ευρωενωσιακών της δεσμεύσεων. Αυτή που κατά τα άλλα τη θεωρεί -αν και ανισότιμο- συνεργάτη και συνδιαμορφωτή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και της προσδίδει ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά!

Στο «μακεδονικό» λοιπόν δεν υιοθετεί απλά τις θέσεις της. Της αναγνωρίζει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις υποθέσεις ενός γειτονικού κράτους, να θέτει εκβιαστικούς όρους ακόμη και για το πώς θα λέγεται (κατά τα άλλα μικρή σημασία έχει τ' όνομα), δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη όχι σκέτα μακεδονικής αλλά ούτε καν σλαβομακεδονικής εθνότητας και μειονότητας (στη καλύτερη περίπτωση να αναγνωρίζει «σλαβόφωνους» ή κατά τον Φλωράκη «Έλληνες σλαβικού γένους») ενώ εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό της άλλης πλευράς, παραβλέποντας έως και εξαφανίζοντας τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό της απ’ εδώ πλευράς. Θεωρεί ότι ο λαός αυτός δεν έχει το δικαίωμα να υπάρχει, να έχει τη γλώσσα που αυτός επέλεξε, τη γραμματεία και τις εθνικές παραδόσεις που αυτός επικαλείται. Όσο για τη μειονότητα, κατηγορεί όσους αναγνωρίζουν την ύπαρξή της ως νεροκουβαλητές στο μύλο των διαιρετικών στα Βαλκάνια προσπαθειών των ιμπεριαλιστών! Πρόκειται για μια καταπληκτική λογική, που οδηγεί στην εξαφάνιση εθνοτήτων και μειονοτήτων στ’ όνομα κατά τα άλλα της συνεργασίας των λαών και των συμφερόντων της μελλοντικής «Λαϊκής Εξουσίας»!!! Και είναι επικίνδυνη γιατί στο βάθος της αναγνωρίζει επεμβατικά δικαιώματα των πιο ισχυρών, κατά συνέπεια -κι ας το αρνείται- και των ιμπεριαλιστών, απέναντι στους πιο αδύναμους στο όνομα των «εθνικών δικαίων» και ρίχνει μπόλικο νερό στο μύλο του ντόπιου εθνικισμού και αλυτρωτισμού, με όλες τις συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει για το εργατικό, λαϊκό, αριστερό και επαναστατικό κίνημα, για τις λαϊκές συνειδήσεις. Η αντιΝΑΤΟϊκή, αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική ρητορική που υπάρχει ως πρόλογος και επίλογος σε κάθε σχετικό κείμενό του, η αναγνώριση της αντιδραστικότητα των εξελίξεων στις ομιλίες και στις συνεντεύξεις του Κουτσούμπα δεν μπορεί να καλύψει αυτή την πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο όταν δεν είναι ορατή, στα λόγια και στη πράξη, η άποψή του για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των λαών, ενάντια σε αυτές τις αντιδραστικές εξελίξεις. Αυτό που είναι ορατό είναι η πολιτική στοίχισης πίσω από τις επιδιώξεις της ντόπιας εξαρτημένης αστικής τάξης!

Η ηγεσία του ΚΚΕ εδώ και δεκαετίες έχει επιλέξει στρατόπεδο. Αυτό του ρεφορμισμού και της υπεύθυνης δύναμης, όχι απέναντι στο λαό αλλά απέναντι στο σύστημα. Ως τέτοια δύναμη τη χρειάζεται το ίδιο το σύστημα. Από την άλλη όμως, για να παίξει το ΚΚΕ αυτό το ρόλο, πρέπει να δικαιολογεί την ύπαρξή του και να φαίνεται στα μάτια των οπαδών του ότι διαφοροποιείται «κομμουνιστικά και επαναστατικά» από τις δυνάμεις του συστήματος. Γι’ αυτό κατά καιρούς επιλέγει να εκφράζεται ανάλογα. Όταν όμως οι καταστάσεις γίνονται κρίσιμες, τότε επιστρέφει ξανά στην υπευθυνότητα και προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Ξεχνάει τις «ταξικές» του αναλύσεις και συμπεριφέρεται με «στάση ευθύνης απέναντι στα εθνικά θέματα». Τη στάση ευθύνης του ΚΚΕ την έχουμε δει άπειρες φορές στο κίνημα, στο δρόμο, σε μεγάλες εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, δεν θα το βλέπαμε στο πεδίο της …υψηλής πολιτικής; Όταν όμως οι απόψεις της στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ιδιαίτερα όμοιες με αυτές της ΝΔ, κάτι που ο Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει σε αρκετές περιπτώσεις, ο μόνος τρόπος για να αποφύγει την απ’ ευθείας σύγκριση ήταν αυτός της αποχώρησης από τη συζήτηση, καταγγέλλοντας την ως «παρωδία, τραγωδία, θέατρο διημέρου». Λες και οι υπόλοιπες συζητήσεις στη Βουλή έχουν κατά πολύ άλλα χαρακτηριστικά!

36 σχόλια:

 1. Ανώνυμος14/7/18, 12:46 μ.μ.

  Επειδή το ΚΚΕ έχει υιοθετήσει και αναπαράγει συνεχώς την κάργα εθνικιστική αλλά και βλακώδη αντίληψη περί μη ύπαρξης μακεδονικού έθνους και γλώσσας ας πούμε μερικά βασικά πραγματάκια. Ρώσοι,Σέρβοι,Κροάτες,Ουκρανοί κλπ είναι όλοι σλαβικοί λαοί. Δεν θα ακούσεις κανέναν όμως από αυτούς να αυτοπροσδιορίζεται ως Σλαβορώσος,Σλαβοσέρβος κλπ αλλά ως Ρώσος, Κροάτης και πάει λέγοντας. Δεν υπάρχει σλαβορωσικό έθνος ούτε σλαβορωσική γλώσσα όπως ούτε σλαβοσέρβικο έθνος και σλαβοσέρβικη γλώσσα αλλά ρωσικό έθνος και γλώσσα, σερβικό έθνος και γλώσσα. Κάθε σλαβική ομάδα με άλλα λόγια διαμόρφωσε την δική της εθνική ταυτότητα και αντίστοιχα το δικό της έθνος και την δική της γλώσσα. Ε για κακή μας τύχη μία ομάδα Σλάβων που εγκαταστάθηκε στην Μακεδονία διαμόρφωσε μέσα στον χρόνο την Μακεδονική της εθνική ταυτότητα και γλώσσα αντίστοιχα (που μέχρι και σήμερα είναι αναγνωρισμένη ως ΣΛΑΒΙΚΗ). Το 1944 απλώς δόθηκε η δυνατότητα στο Μακεδονικό αυτό λαό να υλοποιήσει τον εθνικό του πόθο και να σχηματίσει το δικό του εθνικό κράτος μέσα στην τότε Γιουγκοσλαβία αυτό δηλαδή που ήθελε από πολύ πιο πριν. Να λοιπόν γιατί αυτοί οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες εθνικά και όχι ως Σλάβοι ή ακόμα και Σλαβομακεδόνες παρότι και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι είναι Σλάβοι και το παραδέχονται (εκτός από τους εθνικιστές) όπως και ο Ρώσος ξέρει ότι είναι Σλάβος το ίδιο και ο Κροάτης αλλά ο καθένας έχει την δική του ξεχωριστή εθνική ταυτότητα και συνείδηση και αυτοπροσδιορίζεται έτσι.

  Εδώ τώρα γίνεται το εξής. Θα ακούσεις πολλούς να λένε ότι δεν είναι Μακεδόνες αυτοί αλλά Σλάβοι, Σλαβοβούλγαροι κλπ. Είναι η κλασσική εθνικιστική αντίληψη. Άλλοι πάλι παραδέχονται τον όρο Σλαβομακεδόνες αλλά μένουν στο πρώτο συνθετικό (σλαβο) και χρησιμοποιώντας το ως δικαιολογία διαγράφουν το υπόλοιπο επίτηδες (αφού είναι Σλάβοι και το παραδέχονται και οι ίδιοι και σου πετάνε συνεχώς τις δηλώσεις Γκλιγκόροφ ως δήθεν επιχείρημα τους) με αποτέλεσμα πάλι να μην αναγνωρίζουν μακεδόνες εθνικά. Αυτό είναι πάλι εθνικιστική ντρίμπλα. Για αυτούς ακόμα και ο Σλαβομακεδόνας είναι Σλάβος εθνικά και όχι Μακεδόνας. ΕθΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΟΣ με λίγα λόγια.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος14/7/18, 1:02 μ.μ.

  Το επαναστατικό-ζαχαριαδικό ΚΚΕ αναγνώριζε Μακεδόνες εθνικά. Τον σλαβο που έβαζε μπροστά από το Μακεδόνες το έβαζε για να κάνει τη διαφοροποίηση μεταξύ αυτών των εθνικά Μακεδόνων και των Ελλήνων Μακεδόνων και σωστά έπραττε όμως η ουσία δεν άλλαζε πάλι το ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΚΕ αναγνώριζε εθνικά Μακεδόνες καθώς και το δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται έτσι. Άλλωστε το επαναστατικό ΚΚΕ αναγνώρισε και την Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας και ποτέ δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα των Μακεδόνων του Βαρδάρη στην εθνική τους αυτοδιάθεση και αποκατάσταση αλλά το υποστήριξε κιόλας. Σήμερα όμως έχουμε το οπορτουνιστικό και κάργα δεξιό ΚΚΕ να μην αναγνωρίζει ούτε καν Σλαβομακεδονικό έθνος, γλώσσα και μειονότητα. Πλήρης προσχώρηση δηλαδή στον ελληνικό εθνικισμό.

  Και κάτι ακόμα επειδή το παρατηρώ να γίνεται. Αν θέλουν ορισμένοι να κάνουν λόγο για Μακεδονικό έθνος σλαβικό να το κάνουν εγώ το δέχομαι. Ας κάνουν λόγο για Σλαβομακεδονικό έθνος πάλι το δέχομαι. Δεν δέχομαι όμως να μου πετάνε αυτήν την ανοησία ότι δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος και γλώσσα χρησιμοποιώντας το χαρακτηρισμό σλαβικό ως δικαιολογία και να μου το παίζουν κομμουνιστές και διεθνιστές αυτό είναι σκέτη κοροϊδία.

  Αυτά και συγγνώμη αν κούρασα. Τέλος αν και καθυστερημένα και ζητώ συγγνώμη γι'αυτό να ευχηθώ και εγώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στο μπλογκ για τα δέκα χρόνια λειτουργίας και παρουσίας του και να συνεχίσει αυτό που κάνει και να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους διαχειριστές του μπλογκ για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν όπως και σε όλους του φίλους που σχολιάζουν και συμβάλλουν σε γόνιμους διαλόγους και αντιπαραθέσεις και να ευχηθώ σε όλους ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος14/7/18, 9:36 μ.μ.

  μπορείτε να δείξετε ενα επίσημο έντυπο του ΚΚΕ που μιλάει για κοινοβουλευτικό δρόμο..?

  Η"έχουμε να κάνουμε με δικα σας συμπεράσματα που σκοπό εχουν να παραπληροφορούν απο την πολυ ρεφοσμισμο/οπορτουνοπάθεια ?

  το ΚΚΕ σας απαντα με αγωνες στο πλευρό των εργατών της κοσκο ...Αυτο δεν μπορει να το απαντηθει ευκολα.....
  Στους "ρεφορμισμοβαρεμενους" απαντα, επιστρέφοντας την κυβερνητική πρόταση του Τσιπρα για συγκυβέρνηση ......
  Ειναι δύσκολο πραγμα να πείσεις οταν απαντας στα γεγονότα με λογια..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος15/7/18, 8:05 π.μ.

  Ανακρίβειες, ψέμματα κρίμα ΚΚΕμλ. Το ΚΚΕ δεν είπε ότι δεν υπάρχει σλαβομακεδονική εθνότητα η γλώσσα,αλλα ότι δεν πρέπει να λέγεται σκέτα μακεδονικη,γιατί το μέρος δεν μπορεί να οικειοποιείται το όλο,και γιατί έτσι διατηρείται ανοιχτή η φωτιά των εκατέρωθεν εθνικισμών. Το ΚΚΕ αναγνωρίζει την ύπαρξη σλαβομακεδονικού έθνους, δεν αναγνωρίζει σλαβομακεδονική μειονότητα. Οσοι αναγνωρίζουν σλαβομακεδονική μειονότητα πρέπει να μας πουν και ποιο ειναι το ποσοστο των ανθρώπων που στην Ελλαδα του 2018 έχουν σλαβομακεδονική (ή μακεδονική, οπως ισχυριζεστε) εθνική συνείδηση και απαιτούν αναγνώριση απο το ελληνικό κράτος; Τέλος, οχι μακεδονικό έθνος δεν υπάρχει επειδή απλώς οι σλαβομακεδόνες απαιτούν τον σφετερισμό του συνόλου ενός είναι μέρος του. Δεν είναι μονο αυτοι Μακεδονές, αλλά εξισου Μακεδονες γεωγραφικά είναι και οι Ελληνες και οι Αλβανοι και οι Τουρκοι και οι Βουλγαροι. Το οτι εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Μακεδονίας και διαμορφωσε την εθνική Μακεδονική συνειδηση δεν σημαίνει οτι ειναι ο μόνος λαος που έχει το δικαίωμα να σφετερίζεται την ονομασία και ο,τι κουβαλει αυτή η ονομασία. Το δικαιωμα αυτοπροσδιορισμου δεν υφίσταται έτσι απλά εφοσον προσκρούει και θετει διεκδικήσεις ανιστορητες, επικίνδυνες και ανεδαφικές για το σημερα. Κοινώς κάθε δικαίωμα ασκείται και στο ιδιωτικό αλλά και στο διεθνές δίκαιο ως εκεί που δεν προσβάλλει ένα αντίθετο δικαίωμα. Αν προσβάλλει, βρίσκεται μια ενδιάμεση λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Οσο για το παρελθόν να τα λέτε και όλα, οχι μισές ιστορικές ανακρίβειες: Σχετικά με τις αναφορές στην 5 Ολομέλεια του 1949 και το ΚΚΕ του 1920 για τους Σλαβομακεδόνες στο ΕΑΜ και στον ΔΣΕ αυτά που γράφονται δεν είναι ακριβή.Το εαμ αντιτάχθηκε στην κατοχή στο να ανοίξει μακεδονικό ζήτημα εντός της ελληνικης επικρατείας.και η λάθος γραμμή της 5ης ολομέλειας ήταν ένας ελιγμός για να μην προσεταιριστεί την σλαβομακεδονική εθνότητα ο Τίτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος15/7/18, 8:05 π.μ.

  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9857817

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 14/7/18, 9:36 μ.μ.: Εσύ μπορείς να αποκρούσεις αυτά που λέγονται αντί να βρίσκεις "σκοτεινά σχέδια" πίσω από αυτά; Όλα τα ντοκουμέντα του ΚΚΕ από το 1973 και μετά βρίθουν αναφορών για κυβερνητικά σχέδια. Τι ήταν η "πραγματική αλλαγή", τι ήταν το ΑΑΔΜΕ, ακόμη και η Λαϊκή Εξουσία; Το ίδιο το ΚΚΕ δεν έχει κάνει την "αυτοκριτική" του; Στα λόγια βέβαια!

  Τα αλλεπάλληλα νομοσχέδια που προτείνει στη Βουλή, αφού βάλει να παρθούν "απαοφάσεις" ΔΣ σωματείων, πολλές φορές και με την σύμφωνη γνώμη εργοδοτικών, κυβερνητικών και οπορτουνιστών τι είναι;

  Όσο για τους εργατικούς αγώνες πράγματι μέσα είναι το ΠΑΜΕ αλλά με μια λογική ελέγχου μη τυχών και ξεφύγουν. Μια χαρά μπορούμε να απαντήσουμε σε ότι θες, το ζητούμενο ξαναλέω είναι αν εσύ μπορείς να υπερασπιστείς τη γραμμή του κόμματός σου αντί να καταγγέλλεις τους άλλους!

  15/7/18, 8:05 π.μ.: Ξαναδιάβασε το σχόλιό σου. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεις αντιφάσεις σε αυτά που λες όπως "Το ΚΚΕ αναγνωρίζει την ύπαρξη σλαβομακεδονικού έθνους, δεν αναγνωρίζει σλαβομακεδονική μειονότητα" όπως και "εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Μακεδονίας και διαμορφωσε την εθνική Μακεδονική συνειδηση δεν σημαίνει οτι ειναι ο μόνος λαος που έχει το δικαίωμα να σφετερίζεται την ονομασία και ο,τι κουβαλει αυτή η ονομασία", τελικά υπάρχει μακεδονικό έθνος ή δεν υπάρχει, εκτός κι αν η συνείδηση είναι στον αέρα! "Το ζητούμενο είναι το "πόσοι είναι"; Δηλαδή από ποιον αριθμό και πάνω τους αναγνωρίζεις το δικαίωμα να θεωρούν τους εαυτούς ότι θέλουν; Όλο σου το σχόλιο αλλά και το άρθρο που παραθέτεις απλά επιβεβαιώνουν αυτά που λέμε.

  Και αυτά που λέμε δεν έχουν να κάνουν με τ' όνομα, δεν έχουν να κάνουν με το τι διεκδικούν η αστική τάξη και οι εθνικιστές της ΠΓΔΜ, γιατί πάνω σε αυτά στηρίζεται η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ, αλλά με το αν όλη αυτή η υπόθεση είναι υπόθεση των λαών ή όχι. Δικαίωμα - διεκδίκηση αυτοπροσδιορισμού από τους λαούς στις μέρες μας δεν υπάρχει, αυτό που υπάρχει είναι η επιβολή σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Βαλκάνια των ιμπεριαλιστικών πολιτικών. Οι λαοί είναι στην άκρη και παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος15/7/18, 10:16 π.μ.

  Δες τώρα Ασγ πως οι άνθρωποι αυτογελοιοποιούνται από τα δικά τους κείμενα που οι ίδιοι παραθέτουν πραγματικά μιλάμε για ένα νέο Δελφινάριο στον Περισσό. Πάμε στο κείμενο του Ριζοσπάστη που παρέθεσε ο φίλος 8:05. Μας λένε ότι αναγνωρίζουν σλαβομακεδονικό έθνος και γλώσσα. Μα αν διαβάσει κανείς αυτό το κείμενο που μας παραθέτει ο φίλος δεν γίνεται πουθενά λόγος ούτε για κάτι τέτοιο. Ακριβώς το αντίθετο. Λέει:

  "Ολα αυτά, βέβαια, δεν συνιστούν καμιά χωριστή «μακεδονική» γλώσσα. Είναι, επομένως, αντιιστορικοί και αvτιεπιστημονικοί oι ισχυρισμοί περί ύπαρξης χωριστής και μάλιστα ενιαίας «μακεδονικής» γλώσσας."

  "Ομως, ούτε η εθνολογική σύνθεση της επίμαχης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας δεν τεκμηριώνει επιστημονικά τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης χωριστής «μακεδονικής» εθνότητας. Τέτοια εθνότητα δεν υπήρξε ποτέ."

  Μα ακριβώς αυτή είναι η αλήθεια ότι υπάρχει ένα χωριστό μακεδονικό έθνος και γλώσσα που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με την ελληνική Μακεδονία και τους Έλληνες Μακεδόνες επειδή ακριβώς είναι ΧΩΡΙΣΤΑ και επειδή αυτό το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ έθνος είναι σλαβικό και η γλώσσα το ίδιο όπως σλαβικό είναι και το σέρβικο έθνος,το κροατικό,το ρωσικό κλπ έτσι είναι και το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Άλλωστε η μακεδονική γλώσσα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως γλώσσα που ανήκει στις ΝΟΤΙΟΣΛΑΒΙΚΕΣ γλώσσες. Που υπάρχει αλυτρωτισμός σε αυτό λοιπόν; Ειδικά από τη στιγμή που οι Έλληνες Μακεδόνες ελληνικά μιλάνε στην συντριπτική τους πλειοψηφία όχι κάποια μακεδονική διάλεκτο. Η μακεδονική γλώσσα λοιπόν αναφέρεται ΜΟΝΟ στο λαό της ΠΓΔΜ και στην μειονότητα στην Ελλάδα. Και αυτό όλοι το αναγνωρίζουν. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Μόνο στα μυαλά των εθνικιστών και του ΚΚΕ υπάρχει ο αλυτρωτισμός της γλώσσας.

  Διαβάστε τώρα όλο το κείμενο από την αρχή ως το τέλος και ας μου πει ένας που αναγνωρίζεται έστω σλαβομακεδονικό έθνος και γλώσσα. Δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ. Και η επιθεώρηση συνεχίζεται....

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος16/7/18, 5:01 μ.μ.

   Τωρα εγινες και γλωσσολόγος εκτός απο Viva La Revolucion. Κοιταξε να δεις καποια γλωσσολογικα δεδομένα: η αρχαια μακεδονική διαλεκτος ηταν κομματι της αρχαίας ελληνικης γλώσσας. Αρεσει δεν αρεσει η νεα ελληνικη γλωσσα εχει σχεση με τ αρχαια ελληνικά. Μην αρχιζεις σε παρακαλω να με χρεωνεις για καθαροτητα της φυλης και βιολογικη συνεχεια.Και ναι υπαρχει και συγχρονη μακεδονική διαλεκτο που εντασσεται στην ελληνικη γλώσσα. Λεγεται βόρειος φωνηεντισμός. Τελειωσαμε με τις διαλεκτους; Δεν μπορω να καταλαβω ποιο ειναι το προβλημα, αφου και το ΚΚΕμλ ως σλαβομακεδονες αναγνωρίζει τον γειτονικό λαό, όπως και το ΚΚΕ. Που διαφωνείτε; Δεν μπορει το μερος να μονοπωλει το ολον εφόσον τιθεται ζητημα. Ο Αλυτρωτισμος υπαρχει ευθυς εξαρχής στη μονοπώληση του μακεδονισμου απο τους σλαβομακεδονες και των κομματιων του συνταγματος του καθοσουν να το διαβασεις. Επαναλαμβανω..:¨το δικαιωμα αυτοπροσδιορισμου δεν υφίσταται έτσι απλά εφοσον προσκρούει και θετει διεκδικήσεις ανιστορητες, επικίνδυνες και ανεδαφικές για το σημερα. Κοινώς κάθε δικαίωμα ασκείται και στο ιδιωτικό αλλά και στο διεθνές δίκαιο ως εκεί που δεν προσβάλλει ένα αντίθετο δικαίωμα. Αν προσβάλλει, βρίσκεται μια ενδιάμεση λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Οσο για το παρελθόν να τα λέτε και όλα, οχι μισές ιστορικές ανακρίβειες απαντηση δεν ειδα...ή θα λεμε ολες τις αληθειες ή μισες. Και τη συμβολή των σλαβομακεδονων στον αντιφασιστικο αγωνα αλλα και τη συγκρουση με το ΚΚΕ λογω των αποσχιστικών τους τασεων. Ν παρουν κομματι της ελληνικης Μακεδονίας με μια προσδοκια ν "απελευθερωσουν" ολη τη Μακεδονια; Αλλα γι αυτα κραταμε σιωπη...και βερμπαλιζουμε κατηγορωντας το ΚΚΕ για εθνικιστικη στροφή.
   Οσο για τον μειονοτικο πληθυσμο εγω εξεφρασα ευλογη απορία: ποσοι ειναι; Βεβαιως και η ποσοτητα παιζει ρολο γι το αν ειναι μειονοτητα ή κοινοτητα μια πληθυσμιακη ομαδα. Εσεις ξερετε τα σημερινα δεδομενα ή τα φανταζεστε με ορους 1951; Η μονη ενδειξη ας πουμε που εχουμε ειναι οι 4000 ψηφοι του Ουρανιου τοξου οι υπολοιποι εκατονταδες χιλιαδες που ειναι; Αναγνωριση μειονοτητας γινεται ως προιον και πακετο λυσης ολων των αλλων ρυθμισεων μαρξιστικη- λενινιστη μου. Αυτο δεν γινεται ασφαλως μεσα στο πλαισιο που θετει το Νατο και συμφωνω απολυτα με το ΚΚεμλ ως προς αυτο..Η ονομασια ομως ειναι ενα υπαρκτο προβλημα που δηλητηριαζει τις σχεσεις μεταξυ των δυο λαων και μπορει να γινει εργαλειο παρεμβασης των ιμπεριαλιστων. Και εσεις οι ιδιοι το παραδεχεστε αυτο κι ας το ξεχνατε καμια φορα. Η οποια αναγνωριση και ο οποιος διαλογος θελει χρονο και τη συμμετοχή διαφορων επιστημονικων κλαδων.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/7/18, 5:14 μ.μ.

   ΚΚΕμλ βγαλε ενα κειμενο επιτελους να μας πεις ποια η επισημη γραμμη του κομματος για το μακεδονικο και την ονομασία. Αναγνωρίζετε οτι υπαρχει Σλαβομακεδονικο εθνος αντε και μειονοτητα (χωρις τωρινα επισημα ή ανεπισημα στοιχεια) και απο την αλλη μελη σας..λενε οχι ειναι μακεδονικο εθνος και μακεδονικη μειονοτητα;

   Διαγραφή
 8. Ανώνυμος15/7/18, 11:10 π.μ.

  Επιθεώρησης συνέχεια

  "-- Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου (1936 - 1941) ακολούθησε πολιτική βίαιου εξελληνισμού των Σλαβόφωνων (οι οποίοι δεν είχαν όλοι βουλγαρική ή σερβική συνείδηση, αλλά, πολλοί από αυτούς, ελληνική ή και καμία εθνική συνείδηση, θεωρώντας τον εαυτό τους Σλάβους γενικά)."

  "Σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Υπάρχουν Σλαβόφωνοι. Υπάρχει πληθυσμός σλαβικής καταγωγής."

  "Η αλήθεια είναι ότι γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια να διαμορφωθεί σ' ένα τμήμα των Σλαβόφωνων «μακεδονική» εθνική συνείδηση. Είναι μια προσπάθεια που συνειδητά επιδιώκει να δημιουργήσει προβλήματα, στο πλαίσιο της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε»."

  Ένα κράμα ανιστόρητων ανοησιών και ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ. Σλαβόφωνοι. Και μάλιστα έχουν το θράσος και γράφουν "θεωρώντας τους εαυτούς τους Σλάβους γενικά". Δηλαδή θα αποφασίσετε εσείς κύριοι για το τι θεωρούσαν και θεωρούν αυτοί τον εαυτό τους; ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ θεωρούνε τους εαυτούς, έτσι αυτοπροσδιορίζονται. Και επί Μεταξά και αργότερα έως σήμερα. Είπαμε το επαναστατικό ΚΚΕ αναγνώριζε ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ. Απαντήστε σε αυτό αν είστε μάγκες. Όσο αφορά τον αριθμό πράγματι δεν γνωρίζουμε σήμερα πόσοι είναι ακριβώς. Έχει φροντίσει το ελληνικό κράτος να μην ασχολείται καθόλου με αυτούς τους ανθρώπους και να μην τους καταγράφει στις απογραφές του. Για το ελληνικό κράτος είναι αόρατοι άνθρωποι, φαντάσματα, ανύπαρκτοι. Η τελευταία απογραφή του 1951 που τους αναφέρει κάνει λόγο για 40.000 "σλαβόφωνους" δηλαδή ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΘΝΙΚΑ αν και αυτή μαγειρεμένη ήταν πολύ μεγαλύτερος ήταν ο πραγματικός αριθμός τους. Και πάλι όμως δεν το καταλαβαίνω. Όσοι δηλώνουν ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ και υπάρχουν τέτοιοι πχ στη Φλώρινα όσοι και αν είναι πρέπει να τους αναγνωρίσεις το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα να μιλάνε και να διδάσκονται τη γλώσσα τους κλπ. Αυτή είναι η συνεπής μαρξιστική-λενινιστική γραμμή.

  "Η τελευταία επίσημη «απογραφή του 1951 εμφανίζει 40.000 περίπου σλαβόφωνους» (Κ.Τσιτσελίκης / Δ.Χριστόπουλος: «το μειονοτικό φαινόμενο στην Ελλάδα», σελ. 376, Αθήνα 1997), απογραφή προφανώς αναξιόπιστη γιατί δίνει σκόπιμα κατά πολύ μικρότερο αριθμό απ’ τον πραγματικό, όπως και η προαναφερθείσα δήλωση Ζακυνθηνού το 1945. Περισσότερο πλησιάζουν την πραγματικότητα (παρά τις επιφυλάξεις) οι μυστικές εκτιμήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών (Δ.Μπίτσιος-Ε.Κωφός) που υπολογίζουν τον αριθμό των Σλαβομακεδόνων δηλ. τους «σλαβόφωνους», όπως τους χαρακτηρίζει-αναφέρεται σε άκρως απόρρητη έκθεση, σε 130-150.000, («50.000 σλαβόφωνοι ζούν στο ν. Φλωρίνης, 45.000 στο ν. Πέλλης και 40.000 στο ν. Καστοριάς»: Τ.Κωστόπουλος: «η απαγορευμένη γλώσσα», σελ. 223, Αθήνα 2000)."

  https://athens.indymedia.org/post/1576687/

  Και εδώ μπαίνει ένα άλλο ζήτημα που αφορά τις Πρέσπες. Και μόνο που δεν γίνεται πουθενά λόγος για μειονότητα στην Ελλάδα μέσα στην συμφωνία μου είναι αρκετό για να απορρίψω την συμφωνία. Τους αναγκάσαμε να μην αναγνωρίζουν μειονότητα. Και μάλιστα με "αριστερή" κυβέρνηση. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι οι "αριστεροί" απατεώνες συμπεριφερόμενοι ως ΣΟΒΙΝΙΣΤΕΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ τις διώξεις μιας ολόκληρης εθνικής ομάδας ανθρώπων από το ελληνικό κράτος. Αυτό για μένα είναι ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ και το ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ. Και αντί να κάνουμε το ίδιο όλοι καθόμαστε εξαιτίας σας και διαφωνούμε σε τέτοια σοβαρά ζητήματα.

  Δηλαδή για το ΚΚΕ δεν μπαίνει τέτοιο ηθικό ζήτημα έτσι; Και καλά άντε αναγνωρίζεται Σλαβόφωνους και Έλληνες σλαβικής καταγωγής μόνο. Άντε να το δεχτώ με χίλια ζόρια. Μα καλά δεν σας ενοχλεί το γεγονός ότι ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ με τη συμφωνία αυτή η δίωξη έστω των σλαβόφωνων όπως λέτε εσείς και οι απαγορεύσεις εναντίον τους τόσων χρόνων; Ούτε καν για αυτό δεν λέτε τίποτα. ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΟΒΙΝΙΣΜΟ.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος15/7/18, 1:41 μ.μ.

  Αυτά που μου λες ΑΣΓ αφορούν την τακτική ,οχι την στρατηγική του ΚΚΕ.. ΔΕν σου ζήτησα να κανεις εκτίμηση αλλα επίσημο κείμενο,,δεν θεωρώ την γνωμη σου απόδειξη κάθε αλλο...
  Εκτίμηση δικη σου ειναι πως δεν εκανε αυτοκριτική ,οπως και το οτι μιλας για ορια που δεν μπορεις να πεις ποια ειναι και να τα τεκμηριώσεις,, την στιγμη που οποια κινητοποίηση γίνεται,,, οργανώνεται απο το ΚΚΕ κατα το 90% ,ενω εσεις με κατι παρόμοιους που φυλλορροούν 0%..Αυτο δεν ειναι εκτίμηση αλλα γεγονος,καταλαβαίνεις την διάφορα...Μαλιστα οι εργαζόμενοι που εμπιστεύονται το ΠΑΜΕ εχουν και νικες σε πολλους κλαδους,(ΣΣ,αυξήσεις,κτλ) σε αυτες τις συνθήκες ....
  Την συμμέτοχη στην κοινοβουλευτική διαδικασία την χρησιμοποίησαν και οι μπολσεβίκοι..Ρεφορμιστες και αυτοι...
  Τα νομοσχέδια εκτος απο ειδικούς λογους ειναι στην πλειοψηφία τους για να περιγράψουν στην πραξη τα ορια της αστικης δημοκρατίας απεναντι στον εργαζόμενο λαο..
  Εντάξει.?
  υγ
  Γιατι να μην καταγκελω τους αλλους οταν μιλανε αβασάνιστα μονο και μονο για φτηνή πολιτικη εκμετάλλευση, παραπληροφόροντας ?
  Την πολιτικη του κόμματος υποστηρίζω ,,εσυ δεν ξερεις ποια ειναι η" μαλλον μισο-ξέρεις αλλα δεν σου βγαινει, επιμένεις ομως γιατι ετσι εμαθες..

  Συνέχισε την "κριτική" στον Φλωρακη μπορεί να σου απαντήσει..
  Οι παλιοι μακρονησιοτες λεγανε οτι και να λεμε στην ΕΔΑ για μας σημαίνει δικτατορία του προλεταριάτου και θα ηθελα να μου εξηγήσεις την λαικη εξουσια απο που την βρισκεις ρεφορμιστικη.
  Αν σε βοηθαει σε συτο και η επιστροφή της πρότασης του Τσιπρα για συγκυβέρνηση.

  εν κατακλείδι
  , θα προτιμήσω την απο πρώτο χερι γνωμη μου απο την δικη σου φαντασία..
  Δεν υπάρχει ουτε κατσαρίδα στον Περισσό που να συμμερίζεται αυτα που λες..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος15/7/18, 2:15 μ.μ.

  Ιούνης 2011 ενώ οι λαϊκες κινητοποιήσεις οξύνονται το ΚΚΕ κάνει συγκεντρώσεις με βασικο αίτημα τις εκλογές: http://redflyplanet.blogspot.com/2011/06/blog-post_16.html

  Μάης 2012 - νέες εκλογές ζητάει το ΚΚΕ για να διορθώσει ο λαός την ψήφο του: http://www.in.gr/2012/05/10/greece/kalesma-papariga-ston-lao-na-diorthwsei-tin-psifo-toy-stis-ekloges/

  Από τότε πληθος τροπολογιών από την πιο συνεπή κοινοβουλευτική δύναμη για να ανατραπούν τα μνημόνια (ξανά) με έναν νόμο.

  Κουτσούμπας 7 Ιούλη 2018: «Αυτή τη στιγμή η μόνη λύση για να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, είναι να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη η τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, για να μην υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις». https://www.902.gr/eidisi/politiki/163250/dilosi-toy-d-koytsoympa-gia-tis-nees-meioseis-stis-syntaxeis-video

  Μπα πού τον είδατε τον κοινοβουλευτικό δρόμο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος15/7/18, 9:06 μ.μ.

  Δεν χρειάζεται να πω κατι ,,παραμένει σε ισχύ το προηγούμενο σχολιο οπως και οι ερωτήσεις που επισης δεν απαντήθηκαν...

  Για την ευκολία σας αναζητήστε στο Νετ η" με 8ευρω μονο στην Σ.Ε....
  http://www.kke.gr/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=1006

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανώνυμος15/7/18, 9:30 μ.μ.

  Να θυμίσουμε ότι όλο το 2011 και ως τις εκλογές του 2012 το ΚΚΕ είχε αναγάγει το ζήτημα των εκλογών σε νούμερο 1 ζήτημα. Αυτή ήταν η κυρίαρχη γραμμή τους. Επίσης το 2012 με το τσίρκο των διερευνητικών πάλι το ΚΚΕ έδινε τη λύση στο αστικό σύστημα προτείνοντας εκλογές. Λες και δουλειά των κομμουνιστών είναι να ξελασπώνουν το αστικό καθεστώς. Στο δε σικέ δημοψήφισμα του 2015 αντί να καλούν το λαό σε ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΧΗ και καθημερινές αντικυβερνητικές και αντιιμπεριαλιστικές μαχητικές διαδηλώσεις και απεργίες με κεντρικό σύνθημα ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΕΞΩ ΤΟ ΔΝΤ έξω από τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ αυτοί τον καλούσαν να ρίξει...άκυρο (άλλη παλαβομάρα) και οργάνωναν κομματικές συγκεντρώσεις λες και πηγαίναμε για εκλογές.

  "...και θα ηθελα να μου εξηγήσεις την λαικη εξουσια απο που την βρισκεις ρεφορμιστικη."

  Πλάκα με κάνεις ρε φίλε; Εδώ την εξέγερση της νεολαίας πολεμήσατε το 2008 και μας λέγατε ότι στην δική σας "επανάσταση" δεν θα σπάνε τζάμια. Ε τι ύστερα από αυτό περιμένεις να σε θεωρούμε και...επαναστάτη τρομάρα σου; Δηλαδή αν σε ενόχλησε αυτό που έγινε το 2008 δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα είναι η στάση σου σε μία λαϊκή-ΒΙΑΙΗ επανάσταση.

  Άντε μην θυμηθώ και το 2011 που προστατεύατε το κοινοβούλιο με τα ΜΑΤ από πίσω σας και απαγορεύατε στον οποιονδήποτε να διαδηλώσει μπροστά από την Βουλή.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος15/7/18, 9:37 μ.μ.

  Ξεφούσκωσε και επίσημα η Κούβα. Συνταγματικά αναγνωρισμένη η ιδιωτική ιδιοκτησία.

  http://www.katiousa.gr/politika/diethni/telos-epochis-gia-tin-kouva-anagnorisi-tis-idiotikis-idioktisias-sto-neo-syntagma/

  Ας είναι καλά ο Περισσός και τα παραμύθια του περί κουβανέζικου "σοσιαλισμού". Αναρωτιέμαι αν στο σοσιαλισμό υπάρχει ΑΝΕΡΓΙΑ. Σίγουρα στο "σοσιαλισμό" του ΚΚΕ ναι αφού μας παρουσιάζει το μοντέλο της Κούβας ως "σοσιαλιστικό".

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ανώνυμος16/7/18, 9:56 π.μ.

  καλα εσυ πρεπει "ν" πρώτα να μαθεις τι ειναι ο ρεφορισμος...Τι σχεση εχει το 2008 μονο εσυ ξερεις....στο οποιο ασκήθηκε αλλου ειδους κριτική απο αυτα που γραφεις..
  Φαντάζομαι ανάγνωση γνωρίζεις,,να διαβάσεις ολη την δήλωση της Παπαρηγα.
  Εσυ περνιέσαι για πολυ σκληρο στραγάλι..
  ..Αν ψαξεις το ΝΕΤ θα βρεις πολλα περιστατικά εργατικής ταξικης αντι-βιας
  ... . εχεις μπερδέψει τον Μ/Λ με τον Συριζα του ιντυμιντια και τους χουλιγκαν.

  Ελπίζω συμφωνούμε πως δεν βρισκόμαστε σε επαναστατική κατάσταση...
  Αν και δεν θα επρεπε να απαντήσω σε σαπουνόφουσκες, το 11 περιφρουσαμε την διαδήλωση μας και θα το ξανακάνουμε

  Θα το ματα/επαναλάβω ,,εγινε πρόταση απο τον Συριζα για συγκυβέρνηση και απο οτι θυμάμαι το ΚΚΕ την επέστρεψε ....
  Δεν πρόκειται για εκτίμηση, ειναι γεγονότο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ανώνυμος16/7/18, 10:03 π.μ.

  Τελικά πολύ "διεθνιστές" αυτοί του ΚΚΕ. Συντάσσονται με την ελληνική αστική τάξη που χρησιμοποιεί εκβιαστικά το όνομα της γείτονος, το σύνταγμά της και την εθνική της ταυτότητα πιέζοντάς και αναγκάζοντάς την να αποδεχτεί τις δικές της θέσεις και να κάνει αλλαγές ώστε να της δώσει το πράσινο φως για ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αν είναι δυνατόν να εκβιάζεις ένα λαό με μέσο πίεσης την εθνική του ταυτότητα,το όνομά του και το σύνταγμά του. Μιλάμε για πρακτικές ΜΑΦΙΑΣ. Αλήθεια τι μηνύματα στέλνουμε στους προλετάριους Σλαβομακεδόνες; Υποχωρήστε στις δικές μας θέσεις αφού σας κρατάμε στο χέρι διότι από εμάς περνάει η ένταξή σας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αν δεν έλθετε στις δικές μας θέσεις ΝΑΤΟ γιοκ, ΕΕ γιοκ. Αλήθεια ρε Περισσιώτες πόσο "διεθνιστικό" είναι αυτό για εσάς; Γιατί βλέπω μια χαρά συμφωνείτε με αυτό.

  Ποιος αυτοπροσδιορισμός, ποια φιλία των λαών και κουραφέξαλα πάνε αυτά ό,τι πούνε οι ιμπεριαλιστές μήπως αυτούς τους νοιάζει; Αυτοί προκειμένου να βάλουν την ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τον αυτοπροσδιορισμό και τα δικαιώματα των λαών τα έχουν αφοδευμένα. Αλλαγή συντάγματος με το ζόρι, αλλαγή ονόματος με το ζόρι, όχι μειονότητα, όχι έθνος όλα καθ'υπόδειξη και κάτω από την πίεση και τις παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών. Και σε αυτό οι του ΚΚΕ μια χαρά συμφωνούν γιατί είναι "διεθνιστές". Και "αντιιμπεριαλιστές" μην το ξεχνάμε.....

  Σκέψου να ήμαστε και έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αλήθεια τι θα κάναμε τότε ρε παιδιά ποιος θα μας ρωτούσε; Θα περνούσε άραγε από το χέρι μας; Ρε μήπως τελικά δεν πρέπει να φύγουμε ποτέ από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για να βάζουμε μια ζωή εμπόδια στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων ώστε να μην μπούνε ποτέ στο ΝΑΤΟ; Τι λέτε εσείς οι "διεθνιστές" του Περισσού; Αυτή είναι η "αντιιμπεριαλιστική" γραμμή που προτείνετε;

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανώνυμος16/7/18, 10:07 π.μ.

  "ν"
  Παλι ανοησίες λες, για την Κουβα αυτη την φορα....Εχει ειπωθεί εδω και πανω απο 7-8 χρονια για υποχωρήσεις στον καπιταλισμό...Και εσωτερικά εγραφα εχουν κυκλοφορήσει... Υπαρχει ενημέρωση
  εισαι σκερπανι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ανώνυμος16/7/18, 10:11 π.μ.

  "ν"
  Η "τοποθέτηση" σου για την Κούβα μου θυμίζουν τους Γιωτοπουλους που έδιναν συγχαρητήρια στον εθνικό στρατο για την ητα του ΔΣΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ανώνυμος16/7/18, 11:21 π.μ.

  Πάντως για να είμαι δίκαιος στην κριτική μου θα ήθελα και κάποιο μέλος ή φίλο του ΜΛ-ΚΚΕ να σχολιάσει αυτό γιατί φοβάμαι ότι και αυτοί σαν να έχουν παρόμοιες θέσεις με του ΚΚΕ:

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΛ-ΚΚΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών 15 Ιουνίου:

  Αντιδραστικός συμβιβασμός σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις των ιμπεριαλιστών

  "Άλλωστε η ίδια η συμφωνία περιέχει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, από τη στιγμή που αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση ως εθνικότητα τη μακεδονική και ως γλώσσα τη μακεδονική."

  Έχει πράγματι το ΜΛ-ΚΚΕ ίδιες ή παρόμοιες αντιλήψεις σχετικά με το έθνος και τη γλώσσα με αυτές του ΚΚΕ; Γιατί αν είναι έτσι υπάρχει πρόβλημα κατά τη γνώμη μου.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ανώνυμος16/7/18, 5:03 μ.μ.

  Τώρα ποιος είναι σκερπάνι εγώ που πιστεύω ότι στο σοσιαλισμό ΔΕΝ υπάρχει ανεργία (που είναι και η αλήθεια) ή εσύ που πιστεύεις σε μία σοσιαλιστική εξουσία με...ΑΝΕΡΓΟΥΣ; 2,4% ανεργία το 2015:

  https://atexnos.gr/%CE%BF-%CF%86%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB-%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%B2%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B4/

  Σοσιαλισμός με ανεργία ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ αυτό είναι νόμος άγραφος. Το ΚΚΕ λοιπόν και όλοι σας υποστηρίζετε μία εργατική-λαϊκή εξουσία με...ΑΝΕΡΓΟΥΣ. Αυτή είναι η πρότασή σας. ΜΑΛΙΣΤΑ!!!

  Αυτό το τελευταίο με την ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ πλέον αναγνώριση και ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ της ιδιωτικής ιδιοκτησίας απλά είναι τρανταχτή απόδειξη ότι ΚΑΝΕΝΑΣ σοσιαλισμός δεν εγκαθιδρύθηκε ποτέ στην Κούβα. Συνεπώς ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΨΕΜΜΑΤΑ.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ανώνυμος16/7/18, 5:46 μ.μ.

  Φυσικά και έχει μεγάλη σχέση το 2008. Αν το κόμμα σας πανικοβλήθηκε με ό,τι έγινε το 2008 και κράτησε αυτή την ΧΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ στάση τότε τι θες να πιστέψω κιόλας ότι θέλει και ολόκληρη επανάσταση; Πως να πιστέψω ότι είναι επαναστατικό και όχι ρεφορμιστικό αυτό το κόμμα όταν η ΓΓ του μας λέει ότι στην πραγματική λαϊκή εξέγερση δεν θα σπάσουν τζάμια; Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πόσο βαθιά και άρρωστα οπορτουνιστικό είναι το κόμμα σας.

  Όσο για το 2011 άσε δεν σε παίρνει μια χαρά περιφρουρούσατε την Βουλή μαζί με τους ματατζήδες. Δεν ήταν η συγκέντρωσή σας το θέμα αλλιώς δεν θα απαγορεύατε σε σωματεία, συλλογικότητες και οργανώσεις όπως το Δεν Πληρώνω να προσεγγίσουν το κοινοβούλιο. Έχετε κάθε δικαίωμα να περιφρουρείτε τις συγκεντρώσεις σας όπως και ο οποιοσδήποτε δεν έχετε όμως κανένα δικαίωμα να απαγορεύετε στους άλλους να διαδηλώνουν έξω από το κοινοβούλιο σε ημέρα απεργίας όταν ψηφίζεται ένα αντιλαϊκό τερατούργημα. Αυτό που κάνατε λέγεται ΦΑΣΙΣΜΟΣ!!!

  Ιδού η κατάντια σας:

  https://www.google.gr/search?q=%CE%A0%CE%91%CE%9C%CE%95+%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE+%CE%9C%CE%91%CE%A4&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiZkrSU7aPcAhXCApoKHd0_D54Q_AUICygC&biw=1280&bih=694#imgrc=Mu0F72rY0lGOiM:

  https://www.google.gr/search?q=%CE%A0%CE%91%CE%9C%CE%95+%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE+%CE%9C%CE%91%CE%A4&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiZkrSU7aPcAhXCApoKHd0_D54Q_AUICygC&biw=1280&bih=694#imgdii=PAfnkyALEyHpvM:&imgrc=Mu0F72rY0lGOiM:

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ρε V θα μας τρελάνεις κι εσύ; Έχει ανάγκη το σύστημα το ΚΚΕ για να περιφρουρήσει τη Βουλή αν υπάρξει κίνδυνος κατάληψής της; Έχει το στρατό του, έχει και την αστυνομία του. Το ΚΚΕ για άλλους λόγους το χρειάζεται. Για να περιφρουρεί τα όρια του κινήματος, γι' αυτό άλλωστε και η περιφρούρησή του δεν ένοιωθε καμιά ανασφάλεια με τα ΜΑΤ πίσω της. Αυτός ήταν ο ρόλος του και το '08, και τη διετία 2010-12, και το 11 και το 12 που όταν το σύστημα δεν μπόρεσε να βγάλει κυβέρνηση το ΚΚΕ αντί να καλέσει τον κόσμο στο δρόμο τον κάλεσε να διορθώσει τη ψήφο του! Τα ίδια κάνει και στους εργατικούς αγώνες. Από τη μια αν δεν ήταν αυτό δεν θα ξεσπάγανε αλλά όταν ξεφουσκώνουν, όταν δεν έχουν διάρκεια τότε φταίει ότι δεν είχαν την ωριμότητα ή την αντοχή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, (το κλασικό ερώτημα όταν λέμε γιατί το ΠΑΜΕ δεν προτείνει απεργία είναι αν ρωτήσαμε τους εργαζόμενους!) οπότε τι να κάνει και αυτό υποτάσσεται στη θέλησή τους και προτείνει καναδυό απεργίες και μετά διαπραγματεύεται με την εργοδοσία απειλώντας με ...απεργίες που σπάνια θα ξαναπροτείνει, για να μην πω καθόλου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Όσο για τα υπόλοιπα, υποθέτω ότι ο υπερασπιστής του ΚΚΕ εδώ είναι ένας μιας και η ανωνυμία δεν βοηθά να ξεχωρίζουν οι σχολιαστές.

  Προφανώς και για την τακτική του ΚΚΕ μιλάω. Θες ντοκουμέντα; Διάβασε όλα τα συνεδριακά του κείμενα από το 9ο έως και το 15ο συνέδριο. Το ίδιο το ΚΚΕ πριν καταλήξει στη "Λαϊκή Εξουσία" τα έχει χαρακτηρίσει ως ντοκουμέντα επηρεασμένα από τη λογική του ειρηνικού και σταδιακού περάσματος στο σοσιαλισμό. Από εκεί και πέρα θέλοντας να ξεφύγει από τη ρετσινιά χωρίς όμως να αποβάλει το χούι προσάρμοσε το πρόγραμμά του σε αυτή την τελευταία χωρίς όμως πουθενά να διευκρινίζει το πως θα έρθει, θα είναι στάδιο προεπαναστατικό ή μετεπαναστατικό; Η εργατική εξουσία που θα τη στηρίζει με ποιο τρόπο θα εδραιωθεί; Τώρα για το αν λέει ναι ή όχι το ΚΚΕ σε κυβερνήσεις σε παραπέμπω σε συνέντευξη του Κουτσούμπα στον ΣΚΑΙ το 2015 όπου ανάμεσα στ' άλλα για πρώτη φορά χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80 ως ...αριστερό: https://www.902.gr/eidisi/ekloges/59347/h-synenteyxi-toy-dimitri-koytsoympa-ston-skai-tv-video. Εσύ που κατά άλλα μας ζητάς ντοκουμέντα αυτό στο οποίο μας παραπέμπεις είναι ένα κείμενο με επιλεγμένα τσιτάτα των Μαρξ, Λένιν, Στάλιν το οποίο προσπαθεί να δικαιολογήσει το ΑΑΔΜΕ του 15ου συνέδριου!

  Αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί το πρόγραμμά του είναι πιο δεξιό από αυτό του ΠΑΣΟΚ του ΄81 το οποίο το ΚΚΕ το παρακαλούσε να το παίξει κυβερνητικά. Παρακάτω δε υπό όρους και προϋποθέσεις μάλλον δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν "το λαό, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, στην κυβέρνηση, στην εξουσία αυτού του τόπου.".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Όσο για το λεγόμενο "μακεδονικό". Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν άφθονα άρθρα και σε αυτό το ιστολόγιο που την αναδεικνύουν. Δεν μπαίνουμε καν σε συζήτηση για τ' όνομα, δεν συζητάμε όρους προς τη γειτονική χώρα, μόνο κάποια στιγμή σ' ένα άρθρο μας, κι αυτό παλαιότερα και περισσότερο σαν σκέψη, υπάρχει η κατάληξη ότι με βάση της συνθήκες που διαμορφώθηκαν στα Βαλκάνια ίσως να ήταν πιο πρόσφορη μια γεωγραφικού τύπου ονομασία. Οι σημερινές εξελίξεις είναι αντιδραστικές, δεν έχουν καμιά σχέση με το τι θέλουν οι λαοί, καθορίζονται από τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, οι ντόπιες αστικές τάξεις όντας εξαρτημένες και διατηρώντας κάποιες επιδιώξεις στα πλαίσια αυτά, δεν διστάζουν να πουλήσουν λαούς και χώρες στους αμερικάνους και ευρωπαίους. Ιδιαίτερα η δική μας. Δεν ταυτίζουμε τους λαούς με τις αστικές ηγεσίες όπως κάνεις εσύ φίλε μου, καταδικάζουμε τους εθνικισμούς και από τις δύο πλευρές και καλούμε το λαό το δικό μας, όπως και όλους τους άλλους σε αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τις ντόπιες αστικές τάξεις.

  Όσο για τις εθνότητες και τις μειονότητες θα έλεγα στο φίλο να μην πέφτει, ως κομμουνιστής που λέει ότι είναι, στη παγίδα της εκλεκτικής ιστορίας. Είναι άλλο να καταδικάζεις τον εθνικισμό της αστικής τάξης των γειτόνων που φτάνουν να ισχυρίζονται γελοιότητες και άλλο να παραβλέπεις ότι ιστορία υπήρξε και μετά την αρχαιότητα! Και αυτή η ιστορία επιτρέπει στους εκεί Σλάβους να θεωρούν εαυτούς Μακεδόνες όπως επέτρεψε για παράδειγμα Βλάχους, Αρβανίτες και άλλα σλάβικα φύλλα πιο νότια στον Ελλαδικό χώρο να θεωρούν εαυτούς Έλληνες! H δική μου εμπειρία, αν θέλετε και λόγω συγγένειας, αυτό που μου λέει είναι ότι μπορεί μετά τον εμφύλιο να υπήρξαν εξελίξεις που διαφοροποιούν καταστάσεις αλλά η ουσία της καταπίεσής τους από το ελληνικό κράτος δεν αλλάζει ούτε και σήμερα. Και αυτό το επιβεβαιώνει και μόνο το γεγονός ότι τη γλώσσα τους την μιλούν ελεύθερα μόνο στα σπίτια τους. Οι μεγαλύτεροι και όσοι από τους νέους την έχουν μάθει. Εσύ τώρα κάτσε και μέτρα τους. Στην επαναστατική ΕΣΣΔ πάντως δεν ήταν η ποσότητα που καθόριζε το αν μια ομάδα ανθρώπων που ξεχώριζε με βάση κάποια ή όλα τα χαρακτηριστικά που της προσέδιδαν εθνολογική ιδιαιτερότητα όχι μόνο για να αναγνωρισθεί αλλά για να αποκτήσει και τη δική της γραπτή γλώσσα.

  Ποιο ολοκληρωμένα οι θέσεις μας πιάνοντας σχεδόν όλες τις πτυχές του ζητήματος εδώ: https://antigeitonies.blogspot.com/search/label/%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ανώνυμος16/7/18, 10:25 μ.μ.

  Όχι δεν το έχει ανάγκη αλλά πάντως Ασγ μια χαρά έπαιξε εκείνη τη μέρα το ΠΑΜΕ και αυτό το ρόλο ως δύναμη κρούσης του κεφαλαίου. Μέχρι που και ο φασίστας ο Γεωργιάδης εντυπωσιάστηκε από τον...καθεστωτικό του ρόλο προστατεύοντας το κοινοβούλιο:

  https://www.youtube.com/watch?v=-9J8dq-5MIY

  Ορίστε τους τα λένε οι ίδιοι εγώ τα λέω; Εδώ ο Χατζηνικολάου τους προτείνει μέχρι και να αναλάβουν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

  https://www.youtube.com/watch?v=ecQpvgRrhxI

  Να μην θυμηθώ το εμετικό και κατάπτυστο πρωτοσέλιδο της Αυριανής το 2008 που καλούσε το ΚΚΕ να αναλάβει την....αποκατάσταση της τάξης. Εγώ τα λέω οι αστοί τα λένε. Εδώ η ΠΚΣ το 2008 έφτανε στο σημείο να κλείνει και σχολές από μόνη της ώστε να μην γίνονται συνελεύσεις όπως στο Πάντειο τι συζητάμε τώρα;

  Ανώνυμε όχι γλωσσολόγος δεν είμαι αλλά ελληνικά καταλαβαίνω πάντως. Η μακεδονική γλώσσα είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως ΝΟΤΙΟΣΛΑΒΙΚΗ. Άρα ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική γλώσσα ούτε με τον βορειο φωνηεντισμό που εντάσσεται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσσα όπως λες και εσύ. Εκτός και αν η ελληνική γλώσσα πλέον κατατάσσεται στις σλαβικές και δεν το πήρα χαμπάρι ή το αντίθετο. Σλαβική η μία γλώσσα που ομιλείται στην ΠΓΔΜ ελληνική η άλλη που ομιλείται στην ελληνική Μακεδονία εντελώς διαφορετικά πράγματα που ακριβώς υπάρχει αλυτρωτισμός σε αυτό;

  "Δεν μπορω να καταλαβω ποιο ειναι το προβλημα, αφου και το ΚΚΕμλ ως σλαβομακεδονες αναγνωρίζει τον γειτονικό λαό, όπως και το ΚΚΕ."

  Μα είπαμε ότι το κόμμα σου ούτε σλαβομακεδονικό έθνος δεν αναγνωρίζει ούτε καν αυτό. Στο απέδειξα από τα δικά σας κείμενα. Ο δε αλυτρωτισμός δεν προκύπτει από τον αυτοπροσδιορισμό αλλά από το εάν υπάρχει πρόθεση διεκδίκησης ή προσάρτησης γειτονικού εδάφους πχ της ελληνικής Μακεδονίας από την γείτονα χώρα. Αυτό είναι αλυτρωτισμός η εθνικιστική ιδέα δηλαδή ότι το Μακεδονικό έθνος αποτελείται και από τα τρία μέρη της Μακεδονίας και ότι πρέπει να ενωθούν για να "ελευθερωθούν" οι Μακεδόνες. Αυτό όμως υπάρχει μόνο στα μυαλά των εθνικιστών. Εάν αυτοί δεν διεκδικούν τίποτα από σένα τι σε πειράζει να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν;

  "Η μονη ενδειξη ας πουμε που εχουμε ειναι οι 4000 ψηφοι του Ουρανιου τοξου οι υπολοιποι εκατονταδες χιλιαδες που ειναι;"

  Ακόμα και αυτοί οι 4000 έχουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και να λένε ανοιχτά ότι είναι ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ εφόσον εθνικά αισθάνονται διαφορετικά. Να τους αναγνωρίσεις όμως ως Σλαβόφωνους Έλληνες δεν έχεις θέμα. Εδώ δηλαδή δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα; Α δηλαδή αριθμητικό είναι μόνο όταν γίνεται λόγος για εθνική μειονότητα; Πως γίνεται να αναγνωρίζεις Έλληνες σλαβόφωνους και αυτό το ζητάς ως κόμμα και εκεί δεν σε ενδιαφέρει ο αριθμός αλλά όταν μιλάμε για ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ, που τέτοια είναι και όχι σλαβόφωνοι όπως βλακωδώς λέτε, εκεί κάνετε στροφή 180 μοιρών και δεν αναγνωρίζετε τίποτα και ξαφνικά σας πιάνει η αριθμομανία;

  Με αυτές τις μπούρδες δεν πείθετε κανέναν. ΕΙΣΤΕ ΦΟΥΛ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ!!!

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Ανώνυμος16/7/18, 10:42 μ.μ.

  Φυσικά ειναι τσιτάτα τα επίσημα έγραφα ,ενω η γνωμη/φαντασια σου ειναι ειναι θέσφατο.....Ρε ΑΣΓ μας εντυπωσίασες.....μπραβο...

  Το ΚΚΕ οχι απλα κανει κινητοποιήσεις ,αλλα απεργει και χωρις απόφαση της ΓΣΕΕ ,έχοντας πανω απο 2000 δικες στην πλατη(και καταδικαστικές) για να βγαλει το συστημα απο την δυσκολη θεση...
  Το κκε μ/λ περιμένει το σύνθημα της εργοδοτικής ΓΣΕΕ για να επαναστατήσει.. Εισαι αστείος...και σύμφωνα με την σκεψη σου οπορουνιστης...

  Τα ορια του ΚΚΕ θα περιμένω πολλα χρονια να μου τα εξηγήσεις.? Αραγε η χαλυβουργία εντάσσεται σε αυτη την σχεση να φανταστώ.?
  Τοτε τι έρχεστε σαν ξελιγομενοι στους εργατικους αγωνες,
  Επρεπε την 20/11 που συναντηθήκαμε να μας ελεγες για περιφρούρηση της βουλης να τρωγατε τις κλοτσιές σας τέτοιοι χυδαίοι που ειστε.Υπάρχει μνημη..
  Δεν θα σας βγει σε καλο να φτύνεται στον ταφο του Κοτσαριδη

  Εισαι σε προφανή αδυναμία προσπαθεις με το 80 για να κανεις κριτικη σε θεματα 35ετων αργότερα χωρις, τίποτα να ειναι ιδιο με τοτε...Δεν μπορείς να απαντήσεις γιαυτο αναγκάζεσαι να κανεις κριτική στον Φλωρακη, που εχει καποια βαση για το τοτε ομως..
  το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80 ως ...αριστερό: ..Λαθος τα λες το ΠΑΣΟΚ του 80 ειναι ποιο αριστερό απο τον Συριζα..Αυτο υποθηκε....Αναγκάζεσαι να κανεις μεχρι λαθροχειρία.? Αστο αμα ειναι ρε φιλε....
  Πάθατε μεγαλη ζημια μετα το 19ο συνέδριο,,πηγε ολη η μανιέρα προπαγάνδας στα σκουπιδια..

  Για την κυβερνητική πρόταση του Τσιπρα δεν βλέπω να τραβαει την προσοχή σου..εδω και πολλες ημερες....
  Δίνεις ενα προνόμιο στον εαυτο σου, κανεις "κριτικη" με την υποκειμενική σου κριση ενω προσπερνας τα γεγονότα...

  τι ειναι αυτο ρε.?
  Αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί το πρόγραμμά του είναι πιο δεξιό από αυτό του ΠΑΣΟΚ του ΄81 το οποίο το ΚΚΕ το παρακαλούσε να το παίξει κυβερνητικά. Παρακάτω δε υπό όρους και προϋποθέσεις μάλλον δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν "το λαό, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, στην κυβέρνηση, στην εξουσία αυτού του τόπου.".
  Εισαι κυνικός ψευτης ..Δεν λες κουβεντα εδω και 20+σχολια για την κυβερνητική πρόταση που εγινε και μου απαντάς λέγοντας θελει να μπει σε συγκυβέρνηση ?
  Χρησιμοποιώντας μαλιστα το ατράνταχτο μαλλον...
  Τοση αδυναμία πια.?

  Έδωσες αλλη διάσταση στην έννοια της αυτογελιοποιησης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ανώνυμος16/7/18, 11:33 μ.μ.

  Τα "τσιτατα" που ειναι "διαλεξη" ,, τα ειχε χαρακτηρίσει καποτε και ο γραφικός "ν" ετσι
  και δεν περασε καλα...
  Μιλαει για τα καθήκοντα του ΚΚΕ οχι γενικά ,,αν εχω χρονο και επιμένεις θα σου βαλω παραπομπές..μήπως βοηθηθείς στο εργο που εχεις αναλαβει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Αμφιβάλω κι αν τη διάβασες καν τη συνέντευξη γι αυτό: "Είχαμε και το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ που τότε ήταν κόμμα της Αριστεράς.". Πρώτη απάντηση, πρώτη γραμμή.

  "Εμείς ιδρυθήκαμε, υπάρχουμε, παλεύουμε, μαζί με το λαό, ακριβώς για να οδηγήσουμε το λαό, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, στην κυβέρνηση, στην εξουσία αυτού του τόπου. Και βέβαια εκεί το ΚΚΕ, όταν δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που σας είπα πριν, το πρόγραμμα δηλαδή που προτείνουμε στον ελληνικό λαό - όχι στα μέλη μας. Το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει και θα συμμετέχει σε μία τέτοια κυβέρνηση. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε κυβερνήσεις που θεωρούμε ότι την άλλη μέρα ουσιαστικά θα συνεχίσουν από εκεί που τα παράτησαν οι προηγούμενοι." 10η απάντηση, σχεδόν ολόκληρη.

  Όσο για τα υπόλοιπα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και ψευτομαγκιές.

  Κάνει απεργίες το ΚΚΕ χώρια από τη ΓΣΕΕ; Δύο φορές το τόλμησε, μια τον Νοέμβρη του 10 αν θυμάμαι καλά και μια τον περασμένο Γενάρη. Και πήγαν άπατες. Μόνο το ΝΑΡ έμεινε ευχαριστημένο!

  Και η Χαλυβουργία έδειξε τα όρια του ΚΚΕ, μόνο που τότε του ξέφυγε και το κίνημα αλληλεγγύης που τόσο το λοιδωρούσε και το συκοφαντούσε το ανάγκασε να το παίξει αλλιώς μέχρι που δόθηκε η ευκαιρία, τότε που όταν οι απεργοί θέλανε να υπερασπιστούν την απεργία τους από την εισβολή των ΜΑΤ το ΠΑΜΕ τους απέτρεψε από το να μπουν μπροστά στη πύλη.

  Πάθαμε μεγάλη ζημιά μετά το 19ο; Κρίμα γιατί άλλοι σύντροφοί εδώ μας λέγανε ότι την πάθαμε από τότε που το ΚΚΕ... αναγνώρισε τον Στάλιν και τον Ζαχαριάδη και άλλοι ότι την πάθαμε από το 17ο και μετά! Αποφασίστε ποιο απ' όλα σας καλύπτει!

  Για ποια κυβερνητική πρόταση μου τσαπουνάς; Υπήρξε καμιά τώρα τελευταία και δεν το ξέρω ή μιλάς για παλιότερα, για τότε που έδωσε τη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Κουτσούμπας;

  Δεν παρακαλούσε το ΚΚΕ να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ το '80; Τότε η πρόταση της "πραγματικής αλλαγής" και το σύνθημα "αλλαγή χωρίς το ΚΚΕ δεν γίνεται" τι νόημα είχαν; Εσύ δε ρώτησες στο πρώτο σου σχόλιο, ας έβαζες τα χρονικά όρια που νομίζεις ότι σε βολεύουν, αλλά και σε αυτά, τα πιο πρόσφατα, αναφέρθηκα!

  Δεν σε βολεύει όμως να τα δεις και στο μόνο που καταφεύγεις είναι σε απειλές κοινού τραμπούκου. Καθόλου τυχαία βέβαια. Συναντηθήκαμε; Που ακριβώς; Για φρεσκάρισέ μου τη μνήμη γιατί δεν θυμάμαι καλά!

  Και μια τελευταία επισήμανση. Η ουσία της κριτικής του κειμένου είναι ότι το ΚΚΕ στα εθνικά ζητήματα έχει υιοθετήσει τις απόψεις της αστικής τάξης. Όχι μόνο στο "μακεδονικό" αλλά και σε όλα τ' άλλα, ιδίως στα ελληνοτουρκικά. Σε αυτό δε λες κουβέντα, αποφεύγεις την απάντηση εστιάζοντας στον κυβερνητισμό και προσπαθώντας με αντιφάσεις, στις επισήμανα δεν απάντησες, να δικαιολογήσεις τη στάση του στα της ΠΓΔΜ. Κλασικά πας να ξεφύγεις με το να μας αραδιάζεις αγώνες, νεκρούς και δίκες, λες και είστε οι μόνοι στο κόσμο που διώκονται. Κι άλλοι είναι. Οι διώξεις και οι δίκες δεν είναι καθόλου τυχαίες απέναντι στον οποιονδήποτε. Εμείς έχουμε δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε οποιονδήποτε διώκεται παρά τις διαφορές μας. Σε αντίθεση με το ΚΚΕ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πούμε και την άποψή μας για την πολιτική του!
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ανώνυμος17/7/18, 9:43 π.μ.

  "Επρεπε την 20/11 που συναντηθήκαμε να μας ελεγες για περιφρούρηση της βουλης να τρωγατε τις κλοτσιές σας..."

  Έτσι μπράβο μην το καταπιέζεις βγάλτα από μέσα σου. Αποκάλυψέ μας την πραγματική σου φύση. Δεν χρειάζεται να κρύβεστε αφού έχουμε δει το αληθινό σας πρόσωπο. Τραμπουκισμοί, απειλές, ξύλο, απαγορεύσεις, λογοκρισία, ψυχιατρεία, διώξεις, γκούλαγκ, εξορίες όλα από το '56 ως σήμερα. Αυτά παθαίνει όποιος τολμά να σας κριτικάρει, ιδού κυρίες και κύριοι η "Λαϊκή" Εξουσία του ΚΚΕ κλωτσιές σε όποιον τολμά και μας καταγγέλει, μας κριτικάρει, μας αμφισβητεί. Ε φαντάζεστε τη συνέχεια. Καταστολή, διώξεις, φυλακές, δίκες (στημένες) απαγορεύσεις, λογοκρισία, ψυχιατρεία (το αγαπημένο τους α ρε γίγαντα Λεονίντ σχολή έκανες). Αυτά πιστεύουν οι άνθρωποι για αυτά μάχονται.

  Έλα στείλε το μήνυμα σου αυτά παθαίνει όποιος τα βάζει με το ρεβιζιονισμό και ειδικά με τον ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟ.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Ανώνυμος17/7/18, 11:44 π.μ.

  Στα γρήγορα
  το ΚΚΕ λεει πως δεν εχει σημασία ποιος θα ειναι στην κυβέρνηση αλλα ποιος εχει την εξουσια δηλ το κεφάλαιο Που σημαίνει οτι θα καλέσουμε τον λαο να παρει την εξουσία...Σε μια τετοια κυβέρνηση θα έμπαινε..
  Γνωστη αποψη που ειπώθηκε και στον χαντζηνικολαου....για τους αδιαβαστους..

  ναμπερ ουαν
  Τα φληναφήματα για τους τραμπούκους σε σχεση με τα κατορθώματα και τις προκλησεις σας την 20/10 σε ξεχωριστό σχολιο

  ναμπερ του
  Για το μακεδονικο δεν σχολιασα

  Τωρα το πρόβλημα σου ειναι πως δεν ειχαν επιτυχία,,,ετσι αξιολογούνται οι κινητοποιήσεις και μαλιστα οι ακάλυπτες, που σημενει απολύσεις,,ξερεις πολλους που κανουν κινητοποίησεις ακάλυπτες ,,ποσο ποιο χαμηλα θα πεσεις .?
  Εχετε κανει πολλες τετοιες η" τρέχετε πισω απο τον κυβερνητικό συνδικαλισμό.?

  Και γιατι οταν έρχεστε σαν τουριστες στους εργατικους αγωνες γιατι δεν εξηγείτε στους εργατες πως δεν πρεπει να ακολουθούνε το ΠΑΜΕ ..Εκει μπροστά καθαρα στους εργαζόμενους Ε" ? Γιατι...
  Και το γυρνας στο τσαμικο για την χαλυβουργία ..Ακου κολοτουμπα,, σας ξεφυγε,, Τι ειναι ρε λαγος που τρεχει,?,ειναι απάντηση αυτη..? Εισαι σε μεγαλη απελπισία για να λες τετοιες σαπονοφουσκες .Αν δεν ηταν το ΠΑΜΕ η αλληλεγγύη/περαντζαδα δεν θα έφτανε ουτε για μια εβομαδα ..... Αυτες τις ανοησίες λετε μεταξυ σας .?
  Η επιχείριση της αστυνομίας εγινε βραδυ ο κοσμος λιγος αλλα έδωσαν μαχη οι κουκουεδες( κυριος) με τους μπατσους ,,Οσοι φτάσαμε χαραματα πέσαμε στα μπλοκα της αστυνομιας..
  Να ταπειτε στους χαλυβουργους αυτα να δουμε τι θα σας πουνε....
  Αυτα δεν ειναι επιχειρήματα αλλα κατάντια...


  Βρισκεσε σε πανικο με την κυβερνητική πρόταση του Τσιπρα που επιστράφηκε πίσω,,,,αυτη που πρότεινε στην Παπαρηγα την "πρωθυπουργία" Σου πέφτει μακρυά ,ενω η "κριτικη" στο 80 ειναι πρόσφατη και την θυμάσαι..Σε αυτη την 10ετια κανω και εγω κριτική και το κομμα...Καντε και εσεις ελευθερα..
  Αλλα ξερεις τι εχετε παθει ,,το αφηγημα σας εχει βγει εκτος πολιτικής πραγματικότητας,,,η "κριτικη" σας δεν εχει αντικείμενο σημερα και εσεις λογο ύπαρξης.....

  Τετοια αδυναμία και προχειρότητα δεν την περίμενα...Αν ειναι δικια σου ευθύνη πρεπει το κομμα που λες πως στηρίζεις να το δει γιατι το εκθετεις,,,διαφορετικά σημαίνει πως το ιδιο το κκε μ λ ειναι υπο διάλυση ,,,τωρα που τα ψεματα τελειώνουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Άρα στη κυβέρνηση όποιος να 'ναι αρκεί στην εξουσία να είναι η εργατική τάξη! Πάντως (επιμένω) ο Κουτσούμπας άλλα λέει!

  Αναμένω το σχόλιο! Θα έχει ενδιαφέρον! Για να σε διευκολύνω: επειδή σε άλλα ΚΚΕδικα μπλογκ (Lenin Reloaded, Λαϊκή Εξουσία κ.λπ.) κατά καιρούς γράφτηκε ότι υπάρχει βίντεο όπου φαίνεται να την πέφτουμε -εμείς οι μερικές δεκάδες και ανύπαρκτοι- στο μπλοκ των χιλιάδων του ΚΚΕ αν θες δείξτο μας εσύ επιτέλους γιατί μέχρι τώρα κανείς δεν μας έκανε τη χάρη κι ας το ζητήσαμε!

  Σχολίασε άλλος που δηλώνει επίσης ΚΚΕ, δεν θα μπορούσα να το ξέρω άλλωστε, αλλά όπως και να' χει αφού ανέλαβες γιατί δεν τον υποστηρίζεις;

  Στους εργατικούς αγώνες ερχόμαστε και λέμε στα ίσα τις απόψεις μας. Γι΄ αυτό άλλωστε και η περιφρούρησή σας προσπαθεί να μας απομακρύνει. Όσο για τη Χαλυβουργία, εργάτες από εκεί γείτονές μου μου είπαν αυτά και πολλά άλλα. Από αυτούς που το ΠΑΜΕ τους έκανε στην άκρη γιατί συμμετείχαν σε εκδηλώσεις στη γειτονιά, μαζικότατες, τις οποίες δεν τις ενέκρινε. Ένας εξ αυτών ήταν και στο Δ.Σ.

  Πρότεινε ο Τσίπρας πρωθυπουργεία στην Παπαρήγα; Προσωπικά πρώτη φορά το ακούω. Ότι την πέφτει στο ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αρνείται τη συνεργασία το ξέρω. Είμαι σίγουρος ότι την αρνήθηκε πάντως τότε γιατί προσδοκούσε την διόρθωση της ψήφου, αυτήν που πρώτη ζήτησε η Παπαρήγα πριν καλά καλά βγουν τα οριστικά αποτελέσματα. Και γι' αυτό σχολίασα παραπάνω αλλά μάλλον ούτε αυτό το είδες!

  Δεν μου διευκρίνισες ακόμη, από ποιο συνέδριο και μετά θεωρείς ότι το "αφήγημά" μας είναι εκτός πραγματικότητας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και μια διευκρίνηση: εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για περιφρούρηση της Βουλής από το ΚΚΕ, άλλοι μίλησαν. Εμείς καταγγείλαμε την επίθεση από την πρώτη στιγμή στην ίδια τη συγκέντρωση αλλά όμως και δεν χαριστήκαμε σε κανέναν ιδιοκτήτη του κινήματος. Ολυτε στην αναρχία, ούτε στο ΠΑΜΕ φυσικά. Γι' αυτό και δεν σας άρεσε η ανακοίνωσή μας και από τότε λυσάτε, ενώ ξεχνάτε άλλες αλλονών που ενώ σας χρεώνουν την ...περιφρούρηση της Βουλής υιοθετούν πλήρως και τη δική σας άποψη για τα γεγονότα και τις έχετε κάνει γαργάρα!

   Διαγραφή
 31. Ανώνυμος17/7/18, 1:01 μ.μ.

  Λοιπόν να ξεκαθαρίσω κάτι και αυτό έπρεπε να το κάνω πολύ πιο πριν και ζητώ συγγνώμη και από τον Ασγ και τους φίλους-μέλη του ΚΚΕ μλ. Δεν εκφράζω το ΚΚΕ μλ αλλά τον εαυτό μου. Ό,τι λέω είναι καθαρά ΔΙΚΗ μου άποψη και έτσι όπως εγώ βλέπω και ερμηνεύω τα γεγονότα γύρω μου. Μην κατηγορείς λοιπόν τον Ασγ ή το ΚΚΕ μλ για την άποψη περί περιφρούρησης της Βουλής αλλά εμένα και μόνο εμένα εγώ το λέω και δεν παίρνω τίποτα πίσω γιατί αυτό πιστεύω. Αυτή είναι δική μου άποψη και όχι του ΚΚΕ μλ έχει δίκιο σε αυτό ο Ασγ. Το λέω απλώς γιατί θέλω να είμαι σωστός και να μην την πέφτετε άδικα σε κανέναν. Όταν μιλάς με εμένα λοιπόν μην ανακατεύεις κανέναν άλλον είμαστε οι δυο μας ό,τι σου λέω είναι δικές μου απόψεις.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Ανώνυμος17/7/18, 9:34 μ.μ.

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διέγραψα αυτό σχόλιο καταλάθος. Αν θέλει ο σχολιαστής ας το ξαναγράψει.

   Διαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com