20 Ιουλ 2018

Περιστέρι: Παρέμβαση της Ταξικής Πορείας για την Κυριακάτικη Αργία

Την Κυριακή 15/7 η Ταξική Πορεία παρέμβηκε μαζικά στον πεζόδρομο- αγορά του Περιστερίου μοιράζοντας εκατοντάδες προκηρύξεις στους εργαζόμενους στο εμπόριο και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και ενάντια στη συνολικότερη επίθεση που δέχονται οι εμποροϋπάλληλοι στα δικαιώματά τους στην πλήρη και σταθερή δουλειά, στον μισθό, το ωράριο, την ασφάλιση.

Αυτή την Κυριακή τα μαγαζιά άνοιξαν με «αφορμή» την αρχή των καλοκαιρινών εκπτώσεων. Σαν ανάγκη παρουσιάστηκε από τις πολυεθνικές, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους καταστηματάρχες για να κινηθεί η αγορά και άρα να αυξήσουν τα κέρδη τους (πως άλλωστε θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη;). Για τις ανάγκες των εργαζομένων στο εμπόριο ούτε λόγος φυσικά. Αυτοί θα πρέπει να συνδέσουν τα δικαιώματά τους ή ακόμα και την παραμονή τους στη δουλειά με τον τζίρο του μαγαζιού.

Κι όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι! Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι εξέφραζαν τη δυσαρέσκεια τους για το όλο και πιο συχνό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και για τη συνολικότερη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι από μεγάλο αριθμό καταγγέλθηκε ότι καμία προσαύξηση δεν παίρνουν όταν δουλεύουν Κυριακή (κάποιοι ούτε καν ένσημο), ενώ οι απειλές για απόλυση σε όσους αρνούνται να δουλέψουν ή σκέφτονται να απεργήσουν (όταν θυμούνται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να προκηρύξουν απεργία) χρησιμοποιούνται ως μέσω τρομοκράτησης από τους εργοδότες.

Οι εμποροϋπάλληλοι είναι ένας από τους πιο μαζικούς κλάδους (αν όχι ο πιο μαζικός) εργαζομένων στη χώρα. Η έλλειψη οργάνωσης και συγκρότησης των οργάνων πάλης των εργαζομένων σε συνδυασμό με την απροθυμία των συνδικαλιστικών ηγεσιών για οποιαδήποτε πραγματική κίνηση αντίστασης και διεκδίκησης είναι που χειροτερεύει συνεχώς τις συνθήκες και τους εργασίας τους.Το ζήτημα είναι πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους συγκροτώντας επιτροπές και σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κατάστημα σε κάθε γειτονιά ώστε να παλέψουν όχι μόνο για να μη δουλεύουν τις Κυριακές αλλά και για το σύνολο των δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com