...................

13 Ιουλ 2018

Η ΠΓΔΜ αυτοπροσδιορίστηκε!

Περιχαρής ο πρωθυπουργός της πρώην δημοκρατίας της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας δεν θέλει να κρύψει τη χαρά του που οι σημαντικοί ηγέτες του πλανήτη αναγνωρίζουν τη χώρα του. Πιο πολύ δε που πανηγυρικά του γίνηκε επίσημη πρόταση για να μπει στη λυκοσυμμαχία.

Γρήγορα ξεχάστηκε πως ανήμερα της γιορτής των Χριστουγέννων το μακρινό -όπως δείχνει να φαίνεται- 2000 όταν οι παλαιοημερολογίτες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Μακεδονίας άναβαν τις κληροδοτημένες από τον παγανισμό παραδοσιακές φωτιές τους στους λόφους των χωριών και των πόλεων, την ίδια στιγμή, βρίσκονταν σε εξέλιξη κάποιες άλλες «πυρκαγιές».

Τα αλβανικά χωριά περικυκλώθηκαν με οδοφράγματα από τον «μακεδονικό» στρατό και διάχυτη ήταν η ανησυχία στη χώρα και στα Βαλκάνια για το μπαρούτι που μύριζε καθώς ένοπλα αντάρτικα τμήματα είχαν επιχειρήσει επιθέσεις με νεκρούς και τραυματίες. Κάποια χρόνια αργότερα ο ανεκδιήγητος «μαζί τα φάγαμε» αποκάλυπτε σχέδιο για πιθανή τριχοτόμηση του «θνησιγενούς κρατιδίου» από τα τρία γειτονικά του κράτη. Προφανώς και σε γνώση ή υπόδειξη του νατοϊκού παράγοντα που σήμερα παίρνει στην ασφυξιογόνα αγκαλιά του την «Βόρεια Μακεδονία». Γρήγορα ξεχάστηκε πως η συμφωνία της Οχρίδας που ουσιαστικά ενέταξε στην συγκυβέρνηση της χώρας τους αλβανούς πολίτες της ήταν αποτέλεσμα εκείνων των πιέσεων. Όπως ξεχάστηκε και το… μισό πρόσωπο του παραδοσιακού ηγέτη της Γκλιγκόροφ ύστερα από βομβιστική επίθεση και πολλά ακόμη.

Με τον ίδιο τρόπο «ξεπεράστηκε» το πρόσφατο ένοπλο επεισόδιο στις αλβανικές περιοχές που αν δεν σηματοδότησε την πολιτειακή και πολιτική στροφή στα Σκόπια, «συνόδευσε» με τον τρόπο του αυτή την προσαρμογή. Γιατί δεν έχουν και οι Αλβανοί δικαίωμα στον… αυτοπροσδιορισμό του δικού τους και των άλλων;

Μέχρι και ο υπεύθυνος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας της προηγούμενης κυβέρνησης συνελήφθη από ανθρώπους της ΕΥΠ (τάχα μόνο;) στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης! Αλλά είπαμε, η κυβέρνηση δεν δέχεται παρεμβάσεις τρίτων στη χώρα. Μόνο τις παρεμβάσεις και επιβολές των πρώτων και αναμφισβήτητων επικυρίαρχων!

Αλλά ας αφήσουμε τον Ζάεφ στην τρελή χαρά του να οργανώνει πανμακεδονικά πάρτι σε όλη την επικράτειά του για το ευτυχές γεγονός. Δυστυχώς η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο πέρα από τους λαούς που προφανώς δεν σέβεται αλλά ροκανίζει πολλές φορές και για τους πρόθυμους συνεργούς δεν επιφυλάσσει καλύτερη τύχη. Μιλόσεβιτς και Τσαουσέσκου.

Τι έχουν να πουν όμως οι θιασώτες του αυτοπροσδιορισμού εντός της επικράτειας της… Νότιας Μακεδονίας; Όλοι αυτοί που έκαναν βασικό στοιχείο της πολιτικής τους επιχειρηματολογίας και της πολιτικής τους κίνησης τον λεγόμενο αυτοπροσδιορισμό. Ως αντανακλαστική -και συμπληρωματική όμως!- αντίδραση στον ανεγκέφαλο εθνικοσωβινισμό του φασιστικού εσμού που ξεπροβάλλει με την δικαιολογία του… μακεδονομάχου.

Θυμίζουν τους (όχι ακριβώς αλλά αρκετά κοντά) πολιτικούς τους πρόγονους. Όπως το πολιτικό περιοδικό «Σχολιαστής» που το 1990 όταν ξεκινούσε το αιματηρό γαϊτανάκι στη Γιουγκοσλαβία αλλά και πρώην ΕΣΣΔ έβγαινε με κεντρικό τίτλο «Βαλκάνια: Η ώρα των μειονοτήτων»…

Ή πάλι το πολιτικό περιοδικό του PKK που έγραφε για την «ιστορική ευκαιρία» που ξεπρόβαλλε για τις καταπιεζόμενες εθνότητες.

Πολύ σύντομα οι «ιμπεριαλιστές που τη γη ξαναμοιράζουν» σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ αλλά και στους παρατεταμένους πολέμους σε Καραμπάχ, Γεωργία, Τσετσενία κλπ έδειχναν με την «νέα τάξη που είναι βουτηγμένη στο αίμα των λαών» ποιανού ώρα ήταν…

Συνεπώς κατά αναλογία με τα παραπάνω μετά τη σημερινή μεγάλη μέρα και τα πανηγύρια του Ζάεφ όσοι τοποθετούνται για το ζήτημα του λεγόμενου «Μακεδονικού» δεν θα μιλάνε ακοστολόγητα, όσο και η βαθιά ελαφρότητα του πολιτικού τους είναι τους σπρώχνει στο αντίθετο.

Επιτέλους η ΠΓΔΜ αυτοπροσδιορίστηκε!

Δ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com