2 Ιουν 2018

Συναυλία αλληλεγγύης στο Group Yorum


Με τη μαζική συμμετοχή, κυρίως νεολαίων, πραγματοποιήθηκε η συναυλία αλληλεγγύης στο Group Yorum, στη πλατεία Πρωτομαγιάς στην Αθήνα παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ότι υπήρξε απαγόρευση και παρά το ότι τα ΜΑΤ είχαν ..προειδοποιητική παρουσία στο χώρο μέχρι τις 7 το απόγευμα και αποχώρησαν με τον επικεφαλής τους να σημειώνει ότι δεν υπήρχε άδεια διεξαγωγής της συναυλίας δηλώνοντας ότι θα επιτρέψουν τη συναυλία μέχρι τις 12:00!


Στην έναρξη της συναυλίας διαβάστηκε χαιρετισμός των διοργανωτών της συναυλίας καθώς και σύντομο ιστορικό για το συγκρότημα. Η συναυλία ξεκίνησε μ΄ένα χορευτικό συγκρότημα από την παλαιστινιακή κοινότητα Jaffra και συνεχίστηκε με τους Υπεραστικούς, τους Social Waste και το Group Yorum. Ο Pablo Ηαsel δεν μπόρεσε να συμμετάσχει.

Τη συναυλία στήριξε και συμμετείχε με τραπεζάκι η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία. Παρουσία με πανό στο χώρο είχε και το ΚΚΕ(μ-λ) ενώ οι νεολαίοι του έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία εκφραζόταν εκτός από την αλληλεγγύη στο Group Yorum και η αλληλεγγύη σε όλους τους διωκόμενους κομμουνιστές στην Ευρώπη. Τον Pablo Hassel , τους εδώ και 3 χρόνια δικαζόμενους αγωνιστές της ΑΤΙΚ, τους 9 αγωνιστές που βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές, στον Τουργκούτ Καγιά που αντιμετωπίζει άμεσα το ενδεχόμενο και μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου να απελαθεί στη Τουρκία αλλά και τον Γ.Ν. Σαϊμπάμπα που κρατείται στις φυλακές της Ινδίας. Πανό είχε και το blog Αλληλεγγύη στον Pablo Hasel.

Τους δική τους ιδιαίτερη παρουσία είχαν στο χώρο της συναυλίας και οι διοργανωτές της: Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στη Τουρκία και το Κουρδιστάν, το Λαϊκό Μέτωπο, το Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο, η Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών) και η Αναμέτρηση (Ομάδα Κομμουνιστών-στριών). 

 


Ακολουθεί το ιστορικό για το συγκρότημα:

Το έτος 1985, ιδρύθηκε ένα πολιτικοποιημένο μουσικό συγκρότημα, το GRUP YORUM που με την επαναστατική μουσική του και τα αγωνιστικά του τραγούδια βρίσκεται έκτοτε στο επίκεντρο του αγώνα. Στο ρεπερτόριό του φυσικά εκτός από τα αγωνιστικά τραγούδια του συμπεριλαμβάνονται και παραδοσιακά.

Τα μέλη του συγκροτήματος από την στιγμή που ανακοίνωσαν ότι η μουσική τους είναι πολιτική και ότι είναι κομμουνιστές - αγωνιστές, έως και σήμερα αντιμετώπισαν πάνω από 400 ποινικές διώξεις, συνελήφθησαν αμέτρητες φορές, οι δε δισκογραφίες τους είτε λογοκρίθηκαν, είτε κατασχέθηκαν.

Στην πρώτη συναυλία του που επετράπη, μετά από μακροχρόνιες απαγορεύσεις, συμμετείχαν εκατομμύρια. Στην Κωνσταντινούπολη στο γήπεδο İnönü παραβρέθηκαν 55.000 άτομα (2010), εν συνεχεία σε συναυλία, σε ανοικτό χώρο, η συμμετοχή ήταν άνω του 1 εκατομμυρίου (από το 2013 και εντεύθεν μέχρι το 2015, κάθε χρόνο). Το 2015 στην Σμύρνη η συμμετοχή ήταν άνω των 700 χιλιάδων, στην δε Άγκυρα συμμετείχαν 250 χιλιάδες. Μετά απ’ αυτές τις επιτυχημένες συναυλίες, ξεκίνησαν ξανά οι απαγορεύσεις.

Τα τελευταία χρόνια δεν περιορίστηκαν μόνο στα όρια της Τουρκίας. Μετά από απαίτηση της Τουρκίας οι διώξεις και οι απαγορεύσεις επεκτάθηκαν και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Γερμανία, ακόμα και οι διοργανωτές διώχθηκαν.

Το GRUP YORUM ετοίμασε και εξέδωσε την 23η του δισκογραφική δουλειά με τίτλο ‘’ Με πείσμα στον Αγώνα’’, παρά τις συνεχείς καταπιέσεις που υφίστατο, λόγω και των συνθηκών έκτακτης ανάγκης και παρά το ότι, καθ’ όλη την διάρκεια της δισκογραφικής προετοιμασίας, όλες οι συναυλίες τους απαγορεύονταν. Κατά τις ημέρες της απαγόρευσης, δίπλα στον απαγορευμένο χώρο, διαμαρτύρονταν δίνοντας συναυλίες σε ταράτσες σπιτιών, σε λαϊκές αγορές, ακόμα και πάνω σε εξέδρες φορτηγών και οργανώνοντας «συναυλίες ταράτσας».

Το τελευταίο διάστημα είχαν δεχθεί στο πολιτιστικό κέντρο πολλές συνεχείς και βίαιες επιθέσεις από αστυνομικούς που τους έσπασαν τα όργανά τους επανειλημμένα.

Σχεδόν όλα τα μέλη του GRUP YORUM στην δεύτερη επιδρομή προφυλακίσθηκαν, 11 μέλη του μουσικού συγκροτήματος GRUP YORUM φυλακίσθηκαν και επικηρύχθηκε το ποσό των 300.000 TL για καθένα ξεχωριστά από 6 μέλη του. Συμπεριελήφθησαν δε στην λίστα τρομοκρατών και στοχοποιήθηκαν.

Παρ’ όλα αυτά, αυτοί συνέχιζαν. Τα πιο άπειρα μέλη ηχογραφούσαν, διεκπεραιώνοντας και τις υπόλοιπες δουλειές του πολιτιστικού Κέντρου.

Τώρα, φίλοι του GRUP YORUM, ως αλληλέγγυοι, για να σπάσουν αυτή την καταστροφική τρομοκρατία του καθεστώτος, δίνουν συναυλίες και στην Τουρκία και σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Το GRUP YORUM έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Τουρκία και στην Ευρώπη και συμμετείχε πάντα σε μαζικές κινητοποιήσεις, σε καταλήψεις εργοστασίων, όπως ΚΑΖΟVA, και πανεπιστημίων, στην αντίσταση των φτωχών ανθρώπων στις γειτονιές. Μετά την χούντα του Εβρέν, στην Τουρκία για πρώτη φορά συμπεριέλαβε στο άλμπουμ του τραγούδια στην κουρδική γλώσσα. Εξ αιτίας αυτού το άλμπουμ απαγορεύτηκε και πυροβολήθηκε το φορτηγό διανομής. Όταν βομβάρδισαν οι ΗΠΑ τη Βαγδάτη (Ιράκ) το 2003, ένα μέλος του παραβρέθηκε εκεί με διεθνή αποστολή σαν ζωντανή ασπίδα. Σε κάθε αγώνα ήταν παρών, στο ορυχείο δίπλα στους εργάτες και στους γονείς των 301 νεκρών ανθρακωρύχων, στους δρόμους για την δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν, δίπλα στους εργαζόμενους, καθημερινά δίπλα στους απολυμένους στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης δημοσίους υπαλλήλους. Όλους αυτούς τους αγώνες τους μεταφέρουν στα τραγούδια τους.

Βασικές αρχές του συγκροτήματος είναι: «Κανείς δεν μπορεί να έχει ατομικό συμφέρον, η δημιουργία είναι κολεκτιβική», «Δεν μπορεί να συμμετέχει στο συγκρότημα όποιος δεν παίρνει μέρος στον αγώνα».

Το μουσικό συγκρότημα GRUP YORUM, με οποιοδήποτε τίμημα, συνεχίζει να αγωνίζεται, συνεχίζει να τραγουδά.

Είναι αγωνιστές, είναι κομμουνιστές, συνεχίζουν τον ταξικό αγώνα τους. Όπως και οι ίδιοι λένε:

Τα τραγούδια δεν σιωπούν, οι χοροί συνεχίζονται.

To GRUP YORUM ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΙΩΠΑ

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

6 σχόλια:

 1. Ανώνυμος2/6/18, 2:19 μ.μ.

  Κοινή διοργάνωση/στήριξη συναυλίας από αναρχικούς,πρώην (και νυν) ΝΑΡιτες και ΚΚΕ μ-λ το λες και επιτυχία για τα σημερινά κινηματικά δεδομένα. Μακάρι να ήταν διαδήλωση κι όχι απλή συναυλία.
  Γιώργος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μάλλον δεν είσαι καλά ενημερωμένος για τις σχετικές κινητοποιήσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια! Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος4/6/18, 5:28 μ.μ.

  Πίστεψε με είμαι ενημερωμένος και για τις σχετικές κινητοποιήσεις που λες που έγιναν και για αυτές που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν και τελικά ναυάγησαν και δυστυχώς τα ναυάγια είναι περισσότερα.
  Γιώργος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προσπάθειες για κινητοποιήσεις που αφορούν τους πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία που να ναυάγησαν δεν έχω υπόψη μου και ας ασχολούμε με αυτά τα ζητήματα χρόνια. Ποιες προσπάθειες μετατράπηκαν σε ναυάγια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος4/6/18, 11:17 μ.μ.

  Πάσο, εγώ μιλάω συνολικά (εργασιακά-αντιφασιστικά-καταστολή κλπ) και δε νομίζω ότι έχω κι άδικο.
  Γιώργος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com