3 Ιουν 2018

Folli-follie

Ο πόλεμος

Σε μεγάλο βαθμό η κατακρήμνιση των τιμών των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο οφείλεται στις εξελίξεις γύρω από τη μεγάλη ελληνική εξαγωγική εταιρεία-όμιλο Folli-Follie. Βέβαια η περίπτωσή της δεν ήταν η μοναδική αιτία.

Το δεύτερο στη σειρά limit down (ελεύθερη πτώση) της Folli Follie, η κατακρήμνιση της μετοχής της ΔΕΗ και το sell off (ξεπούλημα) σε Εθνική και Πειραιώς ήταν η "τριάδα-φωτιά" που βύθισε για ακόμη μία φορά στο "κόκκινο" το ελληνικό χρηματιστήριο.

Το Quintessential Capital Management είναι ένα από τα διεθνή funds (σχήμα επενδυτικών κεφαλαίων) που αγοράζει και πουλάει μετοχές εταιρειών και επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέτοια σχήματα διαθέτουν τους δικούς τους μηχανισμούς ελέγχου της πραγματικής κεφαλαιακής ροής και γενικότερα οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων στις οποίες «επενδύουν» ή, αντίστροφα, τις στιγματίζουν καλώντας τους επενδυτές να προβούν σε μαζικές πωλήσεις. Το συγκεκριμένο σχήμα αγόρασε το 2010 μετοχές του ομίλου τις οποίες πολύ βιαστικά φρόντισε να «κλείσει» γιατί έβρισκε –κατά τα λεγόμενα του επικεφαλής του- πολύ πολύπλοκη τη δομή του ομίλου.

Με ένα λοιπόν ούτε 0,50% των μετοχών στα χέρια του το fund αποφασίζει να ελέγξει –το 2018!- αυτή την «περίπλοκη» δομή. Βρίσκει ότι οι ταμειακές ροές και η διασπορά των σημείων πώλησης των εμπορευμάτων του ομίλου δεν ανταποκρίνονται στην κεφαλαιακή εικόνα και στην αξία της μετοχής του. Οι πρώτες δεν αποδεικνύονται ούτε καταγράφονται, ενώ τα εμπορικά σημεία που πραγματικά λειτουργούν δεν είναι ούτε τα μισά από αυτά που δηλώνονται από τον όμιλο. Από την άλλη, το μερίδιο του ομίλου στο ηλεκτρονικό εμπόριο αποδεικνύεται σχεδόν ανύπαρκτο.

Μία άλλη κατηγορία είναι ότι ο όμιλος έχει αναθέσει τον έλεγχο της οικονομικής του κατάστασης σε ένα απίθανο γραφείο ελέγχου που κατοικοεδρεύει στο Χονγκ Κονγκ με προσωπικό δύο υπαλλήλους, εικοστό πρώτο στη λίστα των σχετικών οίκων, ενώ το fund που πραγματοποίησε τον έλεγχο συγκαταλέγεται στα τέσσερα μεγαλύτερα του κόσμου!

Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη στον απόηχο αυτής της επίθεσης έκανε ένας έλληνας χρηματιστής, που διαπίστωσε ότι το περιθώριο κέρδους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρείας αυξήθηκε από το 19,5% σε 20,8% μεταξύ 2010 και 2017. Την ίδια περίοδο, όμως, το περιθώριο καθαρού κέρδους “εκτινάχθηκε” από 8,4% σε 14,9%. Παρά τα εντυπωσιακά μεγέθη, η εταιρεία αρνείται πεισματικά να δώσει μέρισμα όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή να αυξήσει αυτά που αποδίδει στους μετόχους της, με εξαίρεση τα σχεδόν… 30 λεπτά του ευρώ (!) ανά μετοχή το 2014. Όπως έχει δηλώσει πολύ γλαφυρά ο έτερος μεγάλος έλληνας λιανέμπορος, ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo, «κότα που δεν κάνει αβγό, την τρως την Κυριακή με πατάτες στο φούρνο». Απ΄ ό,τι φαίνεται, κάποιοι αποφάσισαν να «φουρνίσουν».

Ο αντίλογος του ομίλου –που δημοσιεύει μία κατάσταση «εκκαθαρισμένη» από κάποια σημεία πώλησης που δεν λειτουργούν (πολύ πιο λίγα από αυτά φυσικά που υποδεικνύει το fund)- είναι ότι αυτή η διασπορά σημείων δεν μπορεί να αποδοθεί με όρους λιανικού εμπορίου γιατί ο όμιλος κάνει κατά βάση χοντρικές πωλήσεις, άρα τα προϊόντα του ομίλου βρίσκονται σε πολύ περισσότερα σημεία και δεν πωλούνται αποκλειστικά σε τυπικά υποκαταστήματά του αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα εμπορεύματα στα ράφια των διαφόρων καταστημάτων. Επίσης ότι στην Κίνα –όπου βρίσκεται η μερίδα του λέοντος των πωλήσεων της Folli-Follie- επειδή έχουν απαγορευτεί twitter και instagram η προώθηση γίνεται μέσω της αντίστοιχης κινέζικης πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου. Στον πόλεμο αυτό υπήρξαν νέες απαντήσεις και ανταπαντήσεις ανάμεσα στον όμιλο και στον οίκο, που προσπαθούν να αποδομήσουν τα επιχειρήματα εκατέρωθεν.

Μεγάλο μέγεθος


Το γεγονός πάντως είναι πως ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 η μετοχή της FF Group ήταν στα 21,60 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση πάνω από 1,7 δισ. Ευρώ, πριν από λίγες μέρες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά το δεύτερο συνεχόμενο limit down η Folli-Follie βλέπει τη μετοχή της να κλείνει στα 7,52 ευρώ με απώλειες -29,98%.

Με ό,τι σημαίνει κάτι τέτοιο από την άποψη των πραγματικών αξιών που «χάνονται» στα χρηματιστήρια (προβληματισμοί έχουν εκφραστεί και από τις στήλες της «Π.Σ.» αρκετές φορές), η απώλεια για τον όμιλο υπολογίζεται σε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ! Ακόμα και έτσι, πρόκειται για τεράστιο ποσό προκειμένου για ελληνική εταιρεία. Για μεγάλο μέγεθος σε σύγκριση –εξαιρουμένων των εφοπλιστών που είναι μια διαφορετική περίπτωση- με τη συνολική οικονομική επιφάνεια των επιχειρήσεων της ελληνικής αστικής τάξης. Πραγματικά ο τζίρος τής Folli-Follie το 2017 ξεπέρασε το 1,4 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 6,1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι πραγματοποιεί μεγάλο μέρος του τζίρου της σε αγορές του εξωτερικού, με την Ασία να συμβάλλει κατά 67,9%. Αυτός είναι ίσως και ένας απ’ τους λόγους για τον οποίο συμμετέχει ο κινεζικός κολοσσός Fosun στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli-Follie. Και που με δική του παρέμβαση –αγοράζοντας πάνω από 1,12% του μετοχικού της κεφαλαίου- σταμάτησε o… κατήφορος της μετοχής της F-F.

Ο κινέζος big boss που βρίσκεται πίσω από τη Fosun δεν είναι κανένα τυχαίο μέλος της νεοαστικής–κρατικής ελίτ της Κίνας, αλλά και καθόλου άγνωστος της… Ελλάδας: O «Κινέζος Μπάφετ», όπως τον αποκαλούν στην Κίνα, έχει ισχυρή συμμετοχή στη φαρμακευτική Sellas στην οποία είχε αρχικά επενδύσει 388 εκατ. ευρώ το 2014, εποχή που ανακοίνωσε και τη συμμετοχή στο project του Ελληνικού. Την ίδια περίοδο το όνομά του είχε συνδεθεί και με την απόκτηση του Παναθηναϊκού, όμως δεν έγινε ποτέ γνωστό εάν υπήρξαν καν συζητήσεις.

Το όνομά του ήρθε στο προσκήνιο ξανά πέρυσι όταν η Fosun ήταν διεκδικητής, χωρίς επιτυχία, της επίσης μη επιτυχούς πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αυτό το διάστημα στη δεύτερη προσπάθεια πώλησης της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ξανά ανάμεσα στους δύο διεκδικητές, με αυξημένες πιθανότητες απόκτησής της.

Τι έχει συμβεί;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κερδοσκόποι κρίνουν και εγκρίνουν και πως κερδοσκόποι επενδύουν ή ξεπουλάνε σε κάθε περίπτωση. Πως έχει αναπτυχθεί παγκόσμια ένα πλέγμα κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων που «ψάχνει» και αναζητά ευκαιρίες και αδύνατα σημεία εταιρειών και ομίλων που τα χρησιμοποιεί ως χαραμάδες για να προχωρεί στην εκκαθάρισή τους, στο μαζικό τους ξεπούλημα και τον διαμοιρασμό του μετοχικού τους κεφαλαίου. Ή, αντίθετα, ως πεδίο επικερδών «τοποθετήσεων».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως ο ελληνικός όμιλος «ψήλωσε» πάνω από το «μπόι» του με κινέζικη στήριξη, πράγμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, χωρίς επιπρόσθετα να αποδίδει τα μερίσματα των κερδών στην «αγορά», επιλέγοντας εμμονικά το αποκλειστικά οικογενειακό μάναντζμεντ και αγνοώντας σχεδόν επιδεικτικά τους παγκόσμιους (κατά βάση αμερικάνικους) κερδοσκοπικούς ελεγκτικούς «θεσμούς» και «καταξιωμένους» μηχανισμούς στον τομέα αυτό. Οπότε «φουρνίστηκε» και η κότα της Folli-Follie, για να ξαναθυμηθούμε τον Βακάκη.

Aπό την άλλη, η περίπτωση του ομίλου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους του… αναπτυγμένου καπιταλισμού που οικοδομεί η αστική τάξη της χώρας. Όπως και να το κάνουμε –και χωρίς ούτε να δικαιώνουμε τους κερδοσκόπους αλλά ούτε να συμπονάμε το αφεντικό του ομίλου- δεν είναι μικρό πράγμα να ψάχνει κανείς το κορυφαίο brand name της χώρας στο δηλωμένο σημείο πώλησης στην Times square και να βρίσκει ένα μικρό ημιυπόγειο σε ένα από τα παρακείμενα στενά!

Επίσης η χρηματιστηριακή κατακρήμνιση που στηρίζεται στα «κακά» νέα τεσσάρων ελληνικών επιχειρήσεων (προστέθηκε και η ΔΕΗ) δείχνει και το πραγματικό εύρος της οικονομικής βάσης πάνω στην οποία στηρίζεται η ελληνική αστική τάξη μέσα στον… «ναό» της. Ο πανικός για την αξιολόγηση του συνόλου των ελληνικών μεγάλων επιχειρήσεων ήταν αυτός που επικράτησε αρχικά, οδηγώντας αναίτια τις τρεις εταιρείες του ομίλου Κόκκαλη σε –αρχική- μεγάλη πτώση.

Απ' ό,τι φαίνεται –φρόντισε το fund να το διευκρινίσει– δεν επρόκειτο για μία νέα επίθεση που ήρθε να ανακόψει την επιτυχία των stress tests των ελληνικών τραπεζών. Εξάλλου η χώρα «απολαμβάνει» την προστασία και την εμπιστοσύνη κάθε θεσμού και μηχανισμού που προέρχεται πέραν του… Ατλαντικού. Και των κερδοσκόπων. Που ακονίζουν τα δόντια τους αναμένοντας τις νέες εκδόσεις ομολόγων.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com