1 Ιουν 2018

Οι εργαζόμενοι της Cosco απεργούν και διεκδικούν

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν οι εργαζόμενοι της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτή ήταν η απάντησή τους στην προσπάθεια της κινέζικης εταιρείας να τους τρομοκρατήσει και να σπάσει τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας και δουλειάς με δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν πολύ μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές περιφρουρήσεις ξεκίνησαν την απεργία τους από τις 12:00 το βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη συμμετέχοντας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία. Οι δικές τους διεκδικήσεις (κόντρα στο πνεύμα της... Κοινωνικής Συμμαχίας) ήταν η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η κατάργηση της ελαστικής εργασίας με πλήρη απασχόληση για όλους, η ένταξη όλων των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και η λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.

Όμως, η εργοδοσία δυσανασχέτησε με τη συμμετοχή τους στην απεργία κι έτσι τη βραδινή βάρδια της Τρίτης δεν την άφησε να σχολάσει στην ώρα της, αλλά -εκμεταλλευόμενη το ότι πολλοί από τους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας ήταν με τρίμηνες συμβάσεις- την πίεσε να παραμείνει για 12 ή και 16 ώρες! Αυτή η κίνηση που ήθελε ουσιαστικά να στήσει εκβιαστικά απεργοσπαστικό μηχανισμό, εξόργισε τους απεργούς εργαζόμενους, οι οποίοι -με πρωτοβουλία τους σωματείου τους- κάλεσαν την Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας την εργοδοτική αυτή μεθόδευση και ανακοινώνοντας νέα 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 31 Μάη.

Σε απάντηση, η Cosco και οι εργολάβοι της προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Πειραιά την Πέμπτη το απόγευμα, τα οποίο χωρίς να «πρωτοτυπεί» καθόλου - έκρινε  την 24ωρη απεργία ως παράνομη και καταχρηστική. Επίσης, παράνομη κρίθηκε και η απεργία της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι νέες προσπάθειες της Cosco να σπάσει την απεργία. Μέχρι και με βάρκες επιχείρησε να βάλει απεργοσπάστες στο χώρο δουλειάς, για να βρει όμως απέναντί της την απεργιακή περιφρούρηση.

Με κυρίαρχο σύνθημα «"Dport" και "Cosco" ακούστε το καλά, χωρίς υπογραφή κανένας για δουλειά», οι απεργοί εργαζόμενοι στις προβλήτες της «Cosco», σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης 31 Μάη (χθες), αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο την απεργία τους, αποδεχόμενοι την επίσης ομόφωνη πρόταση του Δ.Σ. του σωματείου τους. Την απεργία τους καλύπτει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Cosco βρίσκονται στο χώρο περιφρουρώντας την απεργία τους, γνωρίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν αυτά που δικαιούνται από τον κινέζικο κολοσσό που λυμαίνεται το λιμάνι του Πειραιά και συνεχώς εξαπλώνεται χάρη στα «αναπτυξιακά» σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στήνονται πάνω στις πλάτες, στις ζωές και τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων της περιοχής του Πειραιά και όχι μόνο. Ενώ στις 6.00 π.μ. σήμερα Παρασκευή θα γίνει νέα συγκέντρωση των εργαζομένων στις πύλες της «Cosco».

Ήδη έχουν βγει ψηφίσματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από αρκετά σωματεία, στο πλευρό τους βρίσκεται και η Ταξική Πορεία με τη ζωντανή της παρουσία, ενώ έχει εκδώσει και ψήφισμα συμπαράστασης καλώντας όλους τους εργαζόμενους, εργατικά σχήματα και σωματεία να στηρίξουν αποφασιστικά τον αγώνα αυτό.

Πηγές: Προλεταριακή Σημαία & 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com