...................

22 Ιουν 2018

Παρουσίαση του βιβλίου «Τα αστέρια του Σίντι Μουμέν» στο στέκι Ζάλο

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιούνη στο στέκι Ζάλο του Ηρακλείου, η παρουσίαση του βιβλίου «Τα αστέρια του Σίντι Μουμέν» του ΜΑΗΙ ΒΙΝΕΒΙΝΕ. Ήταν μια προσπάθεια από την ομάδα βιβλίου του στεκιού με τη βοήθεια του Μιχάλη Παπαχατζάκη.

Το βιβλίο αναφέρεται στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ενός μεγάλου πληθυσμού σε παραγκουπόλεις στα περίχωρα της Καζαμπλάνκα, τα αδιέξοδα των νέων, τη στρατολόγησή τους από τους τζιχαντιστές ως βομβιστές αυτοκτονίας.

Οι εισηγήσεις, όμως, τόσο του Μ. Π. όσο και της ομάδας βιβλίου αλλά και οι τοποθετήσεις των συναγωνιστών και συντρόφων που συμμετείχαν, δεν στάθηκαν στα δεδομένα του βιβλίου αλλά, έκαναν όσο ήταν δυνατό μια εκτενή αναφορά για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, την αδυναμία ή ακόμη και την ανυπαρξία ενός αριστερού - κομμουνιστικού κινήματος ικανού να δώσει μια διαφορετική διέξοδο και προοπτική στις ανάγκες του λαού και ιδιαίτερα των νέων, που ή θα σφάζεται από τις αντιδραστικές κλίκες της περιοχής ή θα ενσωματώνεται σε αντιδραστικές αντιλήψεις και κόμματα (Μπαάθ) ή θα συμμετέχει σε διορισμένες κυβερνήσεις από τους ιμπεριαλιστές (Ιράκ). Να έρχεται δηλαδή σε αντίθεση με τις διαθέσεις των λαών της περιοχής για αντίσταση και κοινωνική απελευθέρωση και να τους παραδίδει στην αγκαλιά των φονταμενταλιστών. Επίσης για τον αντιδραστικό ρόλο των θρησκευτικών ηγετών - ομάδων και τα παρακλάδια τους και το ρόλο του Ισλάμ και την επιβολή του στους λαούς της περιοχής.

Ακολούθησε συζήτηση πλούσια σε απόψεις που διεύρυναν την κουβέντα δίνοντας την δυνατότητα να πιαστούν και αναλυθούν αρκετές πλευρές του θέματος. Σημαντικό επίσης το γεγονός της συμμετοχής αρκετών δεκάδων πολιτών, δίνοντας και από αυτή την άποψη, τον τίτλο της πετυχημένης εκδήλωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com