...................

30 Ιουν 2018

Συνδιάσκεψη του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ. Διαδικασία μακριά από τους εργαζόμενους και με μπόλικη εικονικότητα!

Χαρακτηριστική της κατάστασης των σωματείων και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ήταν η διαδικασία της συνδιάσκεψης του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιήθηκε στις 30/6/18. Παρόντες ήταν 39 από τους 51 αντιπροσώπους και αυτοί στην ψηφοφορία για την εκλογή της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ), ενώ στην Συνέλευση συμμετείχαν και μίλησαν πολλοί λιγότεροι! Πολύ περισσότερο, ήταν εκκωφαντική η απουσία των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα, σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση του συστήματος ενάντια τους και συνολικά ενάντια στο λαό. Εξάλλου κάθε άλλο παρά επιδιώχθηκε από τη πλειοψηφία η παρουσία εργαζομένων στη Συνέλευση, ενώ η διαδικασία της Συνέλευσης μεθοδεύτηκε να τελειώσει μέσα σε δύο ώρες!

Οι παρεμβάσεις των αντιπροσώπων της πλειοψηφίας (ΠΑΜΕ) εξαντλούνταν σε αναφορές σε νόμους και στοιχεία της επίθεσης και στην προσπάθεια να εμφανίσουν ως «ταξική» και «επαρκή» τη γραμμή και τη στάση του ΠΑΜΕ. Περίσσεψαν ωστόσο και οι αναφορές τους στη γνωστή ρεφορμιστική ανάλυση για «δημόσιο τομέα σε όφελος του λαού», για τη «μεγάλη ανάπτυξη των επιστημονικών, τεχνολογικών δυνατοτήτων» (ΕΤΕ), ακόμα και για την ανάγκη «το υπαρκτό πρόβλημα της μειωμένης απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων να αντιμετωπιστεί με το υπάρχον νομικό πλαίσιο» αφού, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην εισήγηση του προέδρου του ΝΤ, «δεν είμαστε ενάντια γενικά στην αξιολόγηση» ! Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που υπάρχουν στην παράταξη αυτή ήταν η προσπάθεια να ισορροπήσουν ανάμεσα σε δύο αντίθετες εκτιμήσεις που ταυτόχρονα καταθέτουν: Αυτή της «κλιμάκωσης της αντεπίθεσης» από τη μια και από την άλλη της προσπάθειας του ΠΑΜΕ «να σώσει την τιμή των σωματείων»!

Η ΔΑΚΕ επέλεξε μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη παρουσία με έναν μόνο υποψήφιο για την ΕΓ από τους 8 αντιπροσώπους που είχε αλλά δεν έχασε την «ευκαιρία» και να υπερψηφίσει τον απολογισμό που παρουσίασε το ΠΑΜΕ και να προτείνει «περισσότερη συνεργασία» στα σωματεία. Στοιχεία αναγκαία για να αναδείξει το προφίλ «υπεύθυνης και ήπιας δύναμης» που χρειάζεται το κόμμα της ΝΔ με τις εκλογές να έχουν φανεί στον πολιτικό ορίζοντα αλλά αναπαράγοντας και την ιδιότυπη συνεργασία τους σε παλιότερη θητεία του οργάνου.

Το λιγότερο υποτονική και απολίτικη υπήρξε η παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Παρεμβάσεις) αναδεικνύοντας κατά τη γνώμη μας εκτός από τις όποιες τοπικές ιδιαιτερότητες, κυρίως τη σύγχυση και τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η πολιτική κατεύθυνση των μεταβατικών προγραμμάτων, που δεν έχει … υποψήφια κυβέρνηση να αναθέσει την εφαρμογή τους.

Οι παρεμβάσεις των τριών αντιπροσώπων από τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και την Ταξική Πορεία, επεδίωξαν να σπάσουν το απολίτικο και δεξιό κλίμα και να αναδείξουν τόσο τα ουσιαστικά ζητήματα στον απολογισμό της προηγούμενης 3ετούς θητείας της ΕΓ, όσο και τα βασικά πολιτικά ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν για να μπει σε πορεία ανασυγκρότησης, αντίστασης και διεκδίκησης το συνδικαλιστικό κίνημα, τα σωματεία και συνολικά η μαζική πάλη. Μέσα στα ζητήματα που ανέδειξαν ήταν και αυτό του πολέμου και του ιμπεριαλισμού με ιδιαίτερη αναφορά ενάντια στις γνωστές αναλύσεις περί «επιθετικότητας της Τουρκίας» που επαναλήφθηκαν και στη διακήρυξη του ΠΑΜΕ και καταλήγουν [με διατυπώσεις «για τους πιλότους μας» (!!) των F-16] σε στοίχιση πίσω από την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό. Η προσπάθεια αυτή των τριών αντιπροσώπων προκάλεσε θετικό προβληματισμό, επιβεβαιώνοντας και σε αυτή την περίπτωση τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια αγωνιστική κατεύθυνση πάλης στις δοσμένες σήμερα πολύ αρνητικές συνθήκες. Θετικό είναι αναμφίβολα και το αποτέλεσμα που καταγράφηκε στην κάλπη με την εκλογή μιας θέσης στην 9μελή Γραμματεία για πρώτη φορά, ενώ κατά τα άλλα αναπαράχθηκε ο συσχετισμός που υπήρχε. Αναλυτικά τα αποτελέσματα με 39 ψηφίσαντες και χωρίς κανένα άκυρο-λευκό είναι τα εξής:

3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος1/7/18, 5:34 μ.μ.

  Ποια η σταση των αντιπροσωπων της ΕΡΓΑΣ. ΜΑΝΩΛΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νίκος Π.2/7/18, 7:26 μ.μ.

  Δεν υπήρχαν αντιπρόσωποι της ΕΡΓΑΣ σε αυτή τη συνδιάσκεψη. Ενημερωτικά, υπήρχαν έξι αντιπρόσωποι των Παρεμβάσεων από τους οποίους δύο ήταν από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο- αντιτετράδια της εκπαίδευσης. Συνολικά το ψηφοδέλτιο των Παρεμβάσεων στη συνδιάσκεψη («Αγωνιστική Συσπείρωση») δεν παρουσίασε κάποιο πλαίσιο, σίγουρα όχι γραπτό και θα λέγαμε ούτε και προφορικό, μέσω των τοποθετήσεων στη διαδικασία.
  Επίσης να θυμίσουμε πως ενόψει της συνδιάσκεψης οι αντιπρόσωποι των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών και της Ταξικής Πορείας είχαν απευθύνει(και δημόσια) προς τους αντιπροσώπους του Εκπαιδευτικού Ομίλου-αντιτετράδια της εκπαίδευσης, πρόταση πολιτικού πλαισίου για κοινή παρέμβαση στη συνδιάσκεψη. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή , χωρίς να υπάρξει ωστόσο από τη μεριά των αντιπροσώπων του Εκπαιδευτικού Ομίλου-αντιτετράδια της εκπαίδευσης, κάποια δημόσια απάντηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος3/7/18, 12:38 π.μ.

  Απ οτι καταλαβαινω ο ''εκπαιδευτικος ομιλος-αντιτετραδια τησ εκπαιδευσης'' ειναι η ΕΡΓΑΣ στων χωρο των εκαιδευτικων, ισως με καποιες ιδιαιτεροτητες. Το να επιλεγουν την συνεργασια του χυλου του χωρου που συσπιρωνεται στις παρεμβασεις απο την συνεργασια με τις αγωνιστικες κινησεις με ξεπερνα. Παρ ολο που αναγνωριζω τον ιδιαιτερο ρολο που επαιξαν κατα το παρελθο τα''αντιτετραδια. ΜΑΝΩΛΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com