...................

16 Ιουν 2018

Ωραία ιστορία κύριε Προφυλλίδη!

Ο τίτλος της ανάρτησης είναι από το κείμενο των Αγωνιστικών Κινήσεων στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΔΠΘ, με αφορμή την παρακάτω διαφάνεια.

Και ενώ διαβάζαμε για την Κυκλοφοριακή Τεχνική, ο Προφυλλίδης αποφάσισε να μας "διασκεδάσει" με μια διαφάνεια δώρο, που μόνο χιουμοριστική δεν ήταν. Η εν λόγω διαφάνεια περιέχει τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, που συμπληρώνουν μια ιστορία με έναν τύπο που θέλει να "ρίξει" μια κοπέλα, περιγράφοντας με αισχρότητα και τη διαδικασία(!), καθώς και την κατρακύλα της ζωής του, μετά την απόκτηση παιδιού και γυναίκας.


Δεν σοκαριζόμαστε τόσο, εφόσον τα κοινωνικά πρότυπα που προωθούνται καθημερινά,  δείχνουν τη χυδαιότητα με την οποία θέλουν να αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις. Τέτοια πρότυπα παρουσιάζουν τον άντρα-κυνηγό που πρέπει να "ρίχνει" κοπέλες συστηματικά για να είναι κοινωνικά αποδεκτός, αντιμετωπίζοντας τη γυναίκα σαν "γκόμενα" (όπως γράφεται σε αυτό που κοινοποιήθηκε). Αντίστοιχα αναπαράγουν την αντίληψη ότι ο άντρας είναι ο μόνος που μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά, επιβεβαιώνοντας το στερεότυπο που θέλει τη γυναίκα στο νοικοκυριό και στη φροντίδα των παιδιών, όπως δείχνει και το τέλος της ιστορίας.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο για το ρόλο της γυναίκας στο σημερινό σύστημα, που δεν είναι αποκομμένος από την καταπίεση και την εκμετάλλευση που βιώνει αυτήν την στιγμή ο λαός και η νεολαία, αλλά είναι ακόμα πιο έντονη καθώς αντιμετωπίζει και την ανισότητα λόγω φύλου, που έθρεφαν και συνεχίζουν να θρέφουν τόσα χρόνια οι κυρίαρχοι. Μια ανισότητα που ξεκινά από τον χώρο της εργασίας, βλέποντας τη δυσκολία εύρεσης δουλειάς και τα ποσοστά ανεργίας που είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των αντρών, τους ακόμα πιο μειωμένους μισθούς, τις απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης ή γάμου κλπ. Το σύστημα θέλει τη γυναίκα ευέλικτη και να μην διεκδικεί τα δικαιώματά της. Αυτήν την κατάσταση θέλουν να αναπαράξουν οι κυρίαρχες αντιλήψεις που κάνουν λόγο για την κατωτερότητα της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα. Με αυτή τη λογική η υπεράσπιση της ισότητας πρώτα και κύρια θα απαντηθεί από το λαό, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα για όλους ανεξαρτήτως φύλου.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν έχει μείνει μόνο σ' αυτήν τη δημοσίευση, αλλά έχει αναφέρει και σε μάθημά του ότι η χούντα δεν ήταν πραξικόπημα αλλά επανάσταση, χρησιμοποιώντας τη θέση του για να προωθήσει τις απόψεις του. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, αφού είναι οι απόψεις του συστήματος που προωθούνται από το καθηγητικό κατεστημένο, βοηθώντας το έτσι ιδεολογικά, προωθώντας και ενισχύοντας την κυρίαρχη άποψη και συμπεριφορά. Και τα δύο ζητήματα, αλλά και αντίστοιχα περιστατικά θα πρέπει να απαντιούνται από τους φοιτητές και να μην "φοβούνται" να υψώσουν το ανάστημά τους επειδή οι καθηγητές παρουσιάζονται ως αυθεντίες. Καταγγέλλουμε τέτοιες πρακτικές και δεν ανεχόμαστε φασιστικές, σεξιστικές και ρατσιστικές ρητορείες. Δείχνουμε την εναντίωσή μας συλλογικά, και απαιτούμε τη μη ύπαρξη τέτοιων πρακτικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com