8 Ιουν 2018

Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων για την τροπολογία Γαβρόγλου για το ΠΠΔΕ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταθέτει στη Βουλή τροπολογία μέσα στον Ιούνη, οπού ορίζει «ειδικό πρόγραμμα σπουδών» για τη χορήγηση της λεγόμενης Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, ενώ παράλληλα, για τη χορήγησή της προβλέπει ότι μπορεί να γίνει και «με την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού στις επιστήμες της αγωγής», αλλά και «με την κατοχή παιδαγωγικού πτυχίου της Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ». Λίγες μέρες πριν αρχίσει η εξεταστική και μέσα στο καλοκαίρι για να προλάβει και να αποτρέψει φοιτητικές αντιδράσεις, αποφάσισε η κυβέρνηση και το υπουργείο να καταθέσουν την τροπολογία της πρότασης του ΙΕΠ, η οποία στην ουσία μας καταργεί το δικαίωμα της διδασκαλίας. Η όλη συζήτηση γύρω από το ΠΠΔΕ που ξανάνοιξε με τον Ν. Γαβρόγλου την τελευταία χρόνια στις καθηγητικές σχολές- και όχι μόνο- αναδεικνύει τον χαρακτήρα της επίθεσης στα πανεπιστήμια και την κατεύθυνση του ν. Γαβρόγλου. Κατεύθυνση που θέλει ένα πανεπιστήμιο για «λίγους και εκλεκτούς», όπου θα είναι αδύνατο για ένα παιδί από φτωχή και λαϊκή οικογένεια να ανταπεξέλθει στα δεκάδες σεμινάρια, τα επιπλέον μαθήματα, αλλά και τα λεφτά που χρειάζεται να δώσει για μεταπτυχιακά. Ενώ, παράλληλα, κατακερματίζονται τα πτυχία μας και καταλήγουμε να μην έχουμε κανένα επαγγελματικό δικαίωμα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η κοροϊδία αυτή περί «καλύτερης κατάρτισης» πάνω στον τομέα και το επιστημονικό αντικείμενο μας ή περί «ολοκληρωμένης και ποιοτικής γνώσης» έχει ως στόχο να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις μας ότι δεν υφίσταται πλέον η έννοια ενός πτυχίου με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό και ότι θα πρέπει να τρέχουμε και να μην φτάνουμε, να πληρώνουμε, να κάνουμε μεταπτυχιακά, δηλαδή ένα ατέλειωτο κυνήγι προσόντων μέχρι κάποια στιγμή να θεωρηθούμε «επαρκείς».

Ολοφάνερα λοιπόν το ΠΠΔΕ έχει έναν και μόνο στόχο: Την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας, την περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών μας, μαζί με την διάσπαση του πτυχίου μας μέσα από την αλλαγή του προγράμματος σπουδών.
Ας μην τους κάνουμε την χάρη. Να παλέψουμε για την κατάργηση του νομού Γαβρόγλου και του νόμου πλαίσιο. Να διεκδικήσουμε ένα πτυχίο που να παρέχει όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Καμία αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών. Να υπερασπιστούμε το ενιαίο πτυχίο ενάντια σε οποιοδήποτε πιστοποιητικό. Να διεκδικήσουμε ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών κόντρα στην εντατικοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com