...................

18 Ιουν 2018

Καταγγελία της ΕΛΜΕ Πειραιά κατά της έκδοσης του τούρκου αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει την έκδοση στο τουρκικό κράτος του 45χρονου τούρκου αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά με απόφαση του Άρειου Πάγου. Είχε προηγηθεί απόφαση υπέρ της έκδοσής του στο Συμβούλιο Εφετών Θράκης καθώς και πρόταση έκδοσής του από τον εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο. Ό,τι δηλαδή ζητάει η Τουρκία για αγωνιστές και αντιφρονούντες που μάχονται για στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα βαφτίζοντάς τους «τρομοκράτες».

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι αυτή η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ελληνικού και του τουρκικού κράτους. Συνεργασία που -παρά τις διαφορές ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις- υπάρχει μόνιμα με στόχο αγωνιστές και το λαϊκό κίνημα και στις δύο χώρες. Συνεργασία που -πέρα απ’ όλα τ’ άλλα- υπαγορεύεται και από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Ο Τουργκούτ Καγιά, είναι ιστορικός και δημοσιογράφος σε αριστερή εφημερίδα, με πλούσια δημόσια αγωνιστική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια και υποστηρικτής του κουρδικού κινήματος. Έχει υποστεί πλήθος αυθαίρετων διώξεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων από τις τουρκικές αρχές και 6ετή προφυλάκιση σε φυλακές σκληρής απομόνωσης τύπου F για τις πολιτικές πεποιθήσεις του και την πολιτική του δράση. Είχε συλληφθεί ξανά στην Ελλάδα το 2015, ύστερα από αίτημα του τουρκικών αρχών, και είχε τότε αφεθεί ελεύθερος, μαζί με άλλους συντρόφων του, μετά από ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης.

Η απόφαση αυτή του Άρειου Πάγου, παρά το γεγονός ότι ο Τούργκουτ Καγιά έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα σημάνει μία νέα άδικη φυλάκιση του στην Τουρκία. Ενώ ο ίδιος έχει ξεκινήσει απεργία πείνας ζητώντας να μην εκδοθεί.

Είναι καθήκον του εργατικού και λαϊκού κινήματος της χώρας μας, κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού ανθρώπου να εκφράσει μαζικά την αντίθεσή του και να αποτρέψει αυτήν την άδικη και εγκληματική πράξη έκδοσης για την οποία την τελική ευθύνη έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Καλούμε σωματεία και συλλογικότητες να πάρουν αποφάσεις υπεράσπισης του τούρκου αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για την ανάδειξη της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com