...................

23 Ιουν 2018

Ταξική Πορεία: Να μην συνηθίσουμε την εκμετάλλευση και το θάνατο

Άλλος ένας εργαζόμενος μπήκε στη λίστα της οργής. Άλλος ένας συνάδελφος άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα που εργαζόταν. Ο 56χρονος υπάλληλος του σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στην Πάτρα έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος 3,5 μέτρων όταν χωρίς κάποια προστασία εκτελούσε εργασίες καθαρισμού. Ο άδικος θάνατος του εργαζόμενου δεν είναι αποτέλεσμα ανευθυνότητας ή κάποιας άσχημης στιγμής. Ο άδικος θάνατος αυτού του υπαλλήλου έχει τις ίδιες αιτίες με το θάνατο του εργάτη Κ.Κ. στη Βι.Πε. Πατρών στις 18/05, έχει τους ίδιους υπευθύνους με αυτούς που ευθύνονται για το θάνατο του Γ.Ζ. στις 23/05 σε εργοστάσιο της Λάρισας, τους εργάτες στα κατασκευαστικά έργα, στα λιμάνια, στα γιαπιά...

Στις εργασιακές γαλέρες και τα σύγχρονα κάτεργα συμβαίνουν καθημερινά δεκάδες εργατικά ατυχήματα με αρκετά από αυτά να έχουν θλιβερό τέλος. Η εργοδοσία δηλώνει πως ήταν άλλη μια άτυχη στιγμή και... ίσως να έφταιγε και ο ίδιος ο εργαζόμενος. Στην πραγματικότητα τα εργατικά ατυχήματα είναι εγκλήματα των εργοδοτών και αυτό γιατί κάθε ατύχημα είναι προϊόν της εντατικοποίησης και των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας στη δουλειά. Είναι η τραγική απόδειξη για εμάς που καθημερινά ρισκάρουμε τις ζωές μας.

Με την απειλή της απόλυσης αναγκαζόμαστε να υποστούμε ακόμα πιο άθλιες συνθήκες εργασίας χωρίς σταθερό ωράριο, με μισθούς πείνας και με ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Όλα αυτά διαμορφώνουν μια αντιδραστική πραγματικότητα που επιβάλουν οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων την εποχή των μνημονίων. Όσο και να προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της επίθεσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με δηλώσεις και αποφάσεις για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τόσο η σκληρή πραγματικότητα των συχνών εργατικών ατυχημάτων τους διαψεύδει. Είναι και αυτά μέρος των ψεμάτων της κυβέρνησης για την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια, την ίδια ώρα που περνούν άλλο ένα «πολυνομοσχέδιο» καρμανιόλα για τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων. Μιας κυβέρνησης που με την πολιτική της υπηρετεί πιστά τις ορέξεις του ντόπιου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Μπροστά σε αυτήν την παρατεταμένη επίθεση και τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις πρέπει να βάλουμε φρένο απαντώντας μαζικά και αποφασιστικά με όπλο την οργάνωση και την πάλη μας. Την ώρα που η εργατική τάξη θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας δεν χρειάζεται και πολύ να ψάχνουμε τους ενόχους των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Ένοχοι είναι οι εργοδότες και οι πολιτικές που τους ξελασπώνουν κάθε φορά.

Στο δρόμο του αγώνα για τα δικαιώματά μας μπορούμε να σπάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία την απειλή της απόλυσης και τους κινδύνους που επιφυλάσσουν οι άθλιες συνθήκες δουλειάς. Με την οργάνωση μας στους χώρους δουλειάς κόντρα στον εργοδοτικό ρόλο των εργατοπατέρων που παρακολουθούν με απάθεια την εκμετάλλευσή μας από τους εργοδότες και η οποία μετατρέπει τη ζωή μας σε αναλώσιμο υλικό για την αύξηση των κερδών τους.
  • ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com