12 Ιουν 2018

Ανάπλαση ΟΑΚΑ: Νέα καταστροφή για το Λεκανοπέδιο

Στις 24 του μήνα και ύστερα από συνάντηση του Τσίπρα με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο του Παναθηναϊκού, ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την πρόταση ανάπτυξης του ΟΑΚΑ και της γύρω περιοχής και να εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης και αλλαγής χρήσεων γης, στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.

Άλλη μία πρόταση «ανάπτυξης» λοιπόν, στα βόρεια της Αθήνας αυτή τη φορά και συγκεκριμένα γύρω από την περιοχή της Καλογρέζας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει φέρει στο τραπέζι ο Γιαννακόπουλος από την αρχή του χρόνου, έχοντας εξασφαλίσει το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας Athens Alive για την ανάπλαση της περιοχής. Το σχέδιο αυτό προβλέπει πολυτελή ξενοδοχεία, γραφεία, καταστήματα, πάρκα και ερασιτεχνικές αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η προσέλκυση 7 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, ενώ διαφημίζεται η αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων, η ανάπλαση της περιοχής, οι χιλιάδες θέσεις εργασίας και τα έσοδα που θα προκύψουν για το Δημόσιο από την επένδυση αυτή.

Η εικόνα αυτή μας είναι φυσικά πολύ γνώριμη. Πρόκειται για ένα σχέδιο αντίστοιχο εκείνου του Ελληνικού, σε μικρότερη βέβαια κλίμακα. Η προσέγγιση όμως είναι ακριβώς ίδια. Ανάπτυξη εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, με το τυράκι της προσβασιμότητας για τους κατοίκους και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Στην περίπτωση της Καλογρέζας, υπάρχει και το επιπλέον στοιχείο της αθλητικής δραστηριότητας λόγω του ΟΑΚΑ και με βάση αυτό προπαγανδίζεται μια ανάπλαση που θα προσφέρει υποτίθεται στους κατοίκους προσβάσιμες εγκαταστάσεις για ελεύθερη χρήση, όπως η διαδρομή 5 χιλιομέτρων για τζόκινγκ που περιλαμβάνεται στο σχέδιο. Όμως, υπάρχει μια ακόμη «αθλητική» πλευρά, λόγω της εμπλοκής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Είναι χαρακτηριστική η έντονη αντιπαράθεση του Γιαννακόπουλου με την ΠΑΕ ΑΕΚ σχετικά με το ποιος πληρώνει και πόσο για τη χρήση των εγκαταστάσεων του Σταδίου και, το σημαντικότερο, ποια μερίδα του κεφαλαίου καρπώνεται και θα καρπωθεί τη μερίδα του λέοντος. Προς το παρόν, ο Γιαννακόπουλος φαίνεται ότι καταφέρνει να εξασφαλίσει τη συμφωνία της κυβέρνησης και να προχωράει το σχέδιό του, με το αζημίωτο φυσικά.

Τα Ολυμπιακά Ακίνητα

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί σημαντικό σημείο διαφήμισης του σχεδίου της Athens Alive η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σήμερα στις λίστες ξεπουλήματος του ΤΑΙΠΕΔ. Και τα οποία βεβαίως, όταν χτίζονταν, τα χρόνια προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων πριν το 2004, διαφημίζονταν ως έργα πνοής, που μετά τους Αγώνες θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κατοίκους, να προσελκύσουν αθλητικό τουρισμό και άλλα τέτοια… Η πραγματικότητα ήρθε για να διαψεύσει τις προσδοκίες εκείνων που θαμπώθηκαν από το προσπέκτους της Ολυμπιακής ανάπτυξης και τα ακίνητα αυτά σήμερα ρημάζουν και αναζητούν νέους ιδιοκτήτες μέσω του υπερταμείου. Η ζημιά όμως έχει γίνει ήδη. Το τσιμέντο έχει πέσει, ο χαρακτήρας μεγάλων εκτάσεων έχει αλλάξει τελείως και το κεφάλαιο θησαύρισε με χίλιους τρόπους στην πλάτη του λαού, πάντα στη βάση του Ολυμπιακού οράματος...

Η κοινοπραξία Athens Alive λοιπόν, έρχεται 15 χρόνια μετά να «σώσει» τα ακίνητα της Καλογρέζας από τα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ, να τα διατηρήσει στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και να μας αφηγηθεί ένα «νέο» όραμα. Το εκφράζει και ο ίδιος της ο τίτλος άλλωστε, που μεταφράζεται σε «Ζωντανή Αθήνα».

Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις


Στον ιστότοπο της ΕφΣυν, στις 24 Μάη, διαβάζουμε σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών πηγών: «[...] θα προχωρήσει η εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το σύνολο της περιοχής όπου θα εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας καθώς και ορισμένες διαφοροποιήσεις στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης με δυνατότητα χωροθέτησης χρήσεων αθλητισμού, αναψυχής, τουρισμού και περιορισμένων εμπορικών χρήσεων για την εξυπηρέτηση της περιοχής.».

Όταν μιλάμε για το «σύνολο της περιοχής», αναφερόμαστε σε τμήματα του Δήμου Αμαρουσίου, του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού (Κοινότητα Φιλοθέης) και του Δήμου Ηρακλείου. Βεβαίως, το Ρυθμιστικό Σχέδιο της πόλης πρόκειται για μια ακόμη φορά να ξεχειλωθεί, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την υλοποίηση του σχεδίου.

Αυτό που επιχειρείται δηλαδή, είναι η περαιτέρω επιβάρυνση της περιοχής και ενδεχομένως σε μεγαλύτερη έκταση, πάντα στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού που έχει ως πρώτο στόχο «την παραγωγή και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας» σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όχι άλλα «εθνικά οράματα»!


Όσο γυαλιστερά κι αν είναι τα προσπέκτους, δεν μπορούν να σκιάσουν την πραγματικότητα που ζει ο λαός του Λεκανοπεδίου και όσα έχει υποστεί ήδη από τους σχεδιασμούς τους. Τα χρόνια πριν το 2004 στηρίχτηκαν στο όραμα των Ολυμπιακών Αγώνων που τόσο χυδαία προπαγάνδισαν με κάθε μέσο. Σήμερα, επικαλούνται και πάλι τους Αγώνες και πόσο κρίμα θα ήταν να μην αξιοποιηθεί ό,τι αυτοί κληροδότησαν. Επικαλούνται και κάτι ακόμη όμως σήμερα, που είναι αντίστοιχα χυδαίο. Την ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια στην οποία έχει οδηγηθεί ο λαός από τις δικές τους πολιτικές κατευθύνσεις, επιλογές και δεσμεύσεις. Εκείνοι που απολύουν, διαφημίζουν νέες θέσεις εργασίας. Εκείνοι που θησαυρίζουν από τις μειώσεις των μισθών, υπόσχονται νέα εργασιακά κάτεργα και περιμένουν από το λαό να υποκύψει και να τα δώσει όλα και πάλι στο κεφάλαιο.

Η «Ζωντανή Αθήνα» που σχεδιάζουν, είναι γεμάτη καταστροφή για τους κατοίκους μιας πόλης που στενάζει κάτω από τα δικά τους υπερκέρδη.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com