...................

25 Ιουν 2018

ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ... Με άρωμα εκλογών

Το πρόβλημα των επιπτώσεων της χωματερής στη Φυλή, του μέλλοντός της, αλλά και συνολικότερα της διαχείρισης των σκουπιδιών ξαναήρθε στην επιφάνεια για τρεις λόγους. Πρώτο, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω της Περιφέρειας Αττικής με μια σειρά αποφάσεις προχωράει στην εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των σκουπιδιών όπου κεντρικό ρόλο έχει η χωματερή στα Άνω Λιόσια. Δεύτερο, ήρθαν στη δημοσιότητα μελέτες που αποδεικνύουν το αυτονόητο για τους κατοίκους των περιοχών, δηλαδή ότι η χωματερή μολύνει την περιοχή με όλους τους τρόπους. Τρίτο, οι επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ο ΧΥΤΑ στη Φυλή έχει -ας μας επιτραπεί ο όρος- στρατηγικό ρόλο στο σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής αλλά και πανελλαδικά. Το γεγονός αυτό έχει διαφανεί από τον περιφερειακό σχεδιασμό και την κεντρική θέση που κατέχει σε αυτόν. Με επεκτάσεις που προβλέπονται τόσο στη χωματερή όσο και σε παρακείμενα λατομεία. Μια σειρά βιομηχανίες και εργοστάσια συνδεδεμένα με τη λειτουργία του και την ανακύκλωση έχουν στηθεί στην ίδια περιοχή. Είναι κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπρόπυργου και ειδικά στα τσιμεντάδικα και τις χαλυβουργίες που ήδη χρησιμοποιούν σύμμεικτα σκουπίδια ως καύσιμα. Τα οποία προς το παρόν εισάγουν από ευρωπαϊκές χώρες όπου απαγορεύεται η καύση σκουπιδιών σε βιομηχανικές μονάδες μέσα στις πόλεις. Το ίδιο βέβαια ετοιμάζεται να κάνει και η ΑΓΕΤ στο Βόλο.

Η κεντρική θέση της χωματερής στη Φυλή στη διαχείριση των σκουπιδιών αναδείχτηκε και την προηγούμενη δεκαετία μέσα από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στη μεταφορά της λυματολάσπης από την Ψυτάλλεια στη Φυλή. Κινητοποιήσεις που ανάγκασαν τότε την κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει τη μεταφορά, αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη λειτουργία της χωματερής ούτε και την επέκταση σε παρακείμενο χώρο.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και μια σειρά μνημονιακών δεσμεύσεων που αφορούν τη διαχείριση των σκουπιδιών με πιο φιλικό προς το κεφάλαιο τρόπο, θα μπορούσε να δει κανείς και πλευρές αναδιάταξης στο επίπεδο κομματιών της αστικής τάξης με δεδομένο ότι ο τομέας της διαχείρισης των σκουπιδιών αποτελούσε και αποτελεί πεδίο δράσης των εταιρειών του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και συνολικότερα για το λαϊκό κίνημα το αίτημα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και των γύρω από αυτόν ρυπογόνων και επικίνδυνων δραστηριοτήτων έχει πλέον κεντρικό χαρακτήρα. Σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων τοποθετούνται για το ζήτημα με τρόπο που αναδεικνύει όλα τα προβλήματα που φέρει η Αριστερά της εποχής μας. Η συνδιαχειριστική λογική με την ατελείωτη προτασεολογία και η λογική της ανάθεσης τελικά βάζουν σε δεύτερη μοίρα το αίτημα για κλείσιμο του ΧΥΤΑ.

Όσοι «προδόθηκαν» από τον ΣΥΡΙΖΑ διστάζουν ακόμα και σήμερα να καταγγείλουν την κυβέρνηση ως αντιλαϊκή και υποταγμένη στους ιμπεριαλιστές. Έτσι, στο ζήτημα του ΧΥΤΑ, παρόλο που έχουν σαν προμετωπίδα το σύνθημα να κλείσει ο ΧΥΤΑ αλλά και μια σειρά ορθές καταγγελίες και για το δήμο της Φυλής αλλά και για αυτή καθεαυτή τη λειτουργία της χωματερής, ακολουθεί ένα ολόκληρο σεντόνι προτάσεων (προς ποιον άραγε;) για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που φτάνει μέχρι το χρώμα τον κάδων της ανακύκλωσης.

Παράλληλα, μια σειρά φορείς της περιοχής υπό την αιγίδα του ΚΚΕ διακηρύττουν ότι θέλουν το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και τη «διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού», ενώ οι κινητοποιήσεις στις οποίες καλούν απευθύνονται αυστηρά σε μέλη και οπαδούς τους (παρουσία και του γραμματέα του κόμματος) και όχι στο λαό της περιοχής.

Οι κινητοποιήσεις με αιτήματα συνδιαχείρισης και στα πλαίσια της ανάθεσης λύσης του προβλήματος έχουν καθαρά άρωμα εκλογών. Καλλιεργούν την αυταπάτη ότι αν αλλάξουν οι συσχετισμοί στην αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια θα μπορέσει να αλλάξει κάτι για το λαό. Η προβολή τέτοιων εκλογικών αυταπατών είναι αποπροσανατολιστική και οδηγεί το λαό ακόμα πιο πολύ στην αποσυγκρότηση και στην αδράνεια. Είναι η ίδια λογική που οδήγησε το λαό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την αποτυχία όλων εκείνων τον απόψεων περί αδύναμων «κυβερνήσεων» που θα πιέζονται από τα αριστερά (βλέπε δημοψήφισμα).

Το αίτημα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στη Φυλή αποτελεί ένα αίτημα που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις που θα το παλέψουν χωρίς αυταπάτες για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεν είναι ζήτημα του λαϊκού κινήματος τι θα κάνουν τα σκουπίδια οι δήμοι και οι περιφέρειες, δεν έχει προτάσεις για το πώς θα τα ανακυκλώσουν, ούτε αν αυτό θα γίνει από ιδιωτικές εταιρείες ή από το κράτος. Τα αιτήματα που πρέπει να διεκδικήσει ο λαός είναι ανθρώπινες συνθήκες ζωής εκεί όπου εργάζεται και ζει. Με άλλα λόγια, χωματερές έξω από κατοικημένες περιοχές και με κανέναν τρόπο καύση σκουπιδιών. Να μην πληρώσει για μια ακόμα φορά το κόστος της διαχείρισης των σκουπιδιών . Να μη χάσει κανένας εργαζόμενος σε δήμο ή κοινότητα τη δουλειά του.

Είναι δεδομένο ότι ένα κίνημα ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ με αίτημα έξω οι χωματερές από κατοικημένες περιοχές μπορεί να έχει δυναμική και να είναι νικηφόρο αν μπορέσει να έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com