13 Ιουν 2018

Να μην εκδοθεί ο Τουργκούτ Καγιά - Άμεση απελευθέρωσή του!

Το παρακάτω ψήφισμα διακινείται ως πρόταση σε σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και άλλες κινηματικές συλλογικότητες:

Να μην εκδοθεί ο Tούρκος αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά!

Στις 30 Μαΐου, ο Άρειος Πάγος ανακοίνωσε την απόφασή του υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του Τουργκούτ Καγιά (Τ.Κ.). Ο τούρκος αγωνιστής Τ.Κ., δημοσιογράφος στο επάγγελμα, είναι γνωστός στη χώρα του για τους αγώνες του για δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό άλλωστε αντιμετώπιζε από τα φοιτητικά του χρόνια διώξεις και φυλακίσεις από το τουρκικό κράτος.

Φέτος τον Φλεβάρη ο ΤΚ συνελήφθηκε από τις ελληνικές αρχές και με την απόφαση του Αρείου Πάγου θα εκδοθεί στην Τουρκία, καταδικασμένος πλέον ως τρομοκράτης επειδή εκφράζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι απόψεις του (όπως και άλλων αγωνιστών που διώκονται κατά καιρούς) είναι αυτές που θέλει το τούρκικο κράτος να φιμώσει. Γι’ αυτό αν εκδοθεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες διώξεις και βασανιστήρια.

Ο ΤΚ από τις 31 Μαΐου έχει ξεκινήσει απεργία πείνας ενάντια σε αυτήν την άδικη και αντιδημοκρατική απόφαση για την έκδοσή του, ενώ παράλληλα απαιτεί πολιτικό άσυλο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι συνυπεύθυνη για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τον ΤΚ. Γιατί –όπως και οι προκάτοχοι της- εφαρμόζει την πολιτική της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Έτσι, εντείνει παράλληλα την κρατική τρομοκρατία, την καταστολή κινητοποιήσεων, αλλά και το καθεστώς διώξεων. Σε αυτό το πλαίσιο (της αντιμετώπισης δηλαδή του «εχθρού-λαού») η ελληνική αστική τάξη βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια και σε αγαστή συνεργασία με το τούρκικο κράτος. Γεγονός που αναδεικνύεται και στην περίπτωση του ΤΚ, αλλά έχει αποδειχτεί και διαχρονικά.

Είναι καθήκον κάθε προοδευτικού και δημοκρατικού ανθρώπου να καταδικάσει την απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου. Σαν Σύλλογος οφείλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον ΤΚ και να απαιτήσουμε την μη έκδοσή του, την κατοχύρωση πολιτικού ασύλου για αυτόν.
  • Όχι στην έκδοση του ΤΚ στην Τουρκία
  • Άμεση κατοχύρωση πολιτικού ασύλου
  • Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές
Μέχρι τώρα το έχουν υιοθετήσει ως απόφαση τα Δ.Σ. των συλλόγων Ιατρικής Αθήνας, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, Ιατρικής ΑΠΘ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρας.

1 σχόλιο:

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com