4 Ιουν 2018

ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Η ομάδα Πρωτοβουλίας ΕΝΑΝΤΙΑ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Θεσπρωτία συνεχίζει τις επισκέψεις της σε χωριά με την προκήρυξη και την αφίσα της, με στόχο τη δημιουργία κινήματος αντίστασης στη λεηλασία του τόπου.

Οι συχνές συνελεύσεις της Πρωτοβουλίας, δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης για τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό των δράσεων. Στις συνελεύσεις συμμετέχουν, εκτός από πολιτικά σχήματα (ΛΑ-ΑΑΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), πολλοί ανένταχτοι συναγωνιστές, περισσότερο νέοι άνθρωποι.

Μέσα από τις ως τώρα συζητήσεις και τις παρεμβάσεις αναδεικνύονται διάφορα ζητήματα, όπως πχ ακτιβισμός ή μαζικό λαϊκό κίνημα, η θέση μας απέναντι στην ''πράσινη'' ανάπτυξη, ο ρόλος των Δημάρχων, η πολιτικοποίηση και τα αριστερά κόμματα, ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οι ειδικοί επιστήμονες κλπ.

Η ΛΑ-ΑΑΣ έχει σημαντικό καθήκον να συμβάλλει στην πολιτική συγκρότηση, ώστε αυτά που έχουν αποτυπωθεί ως άξονες στη διακήρυξη της Ομάδας (καταστροφή - λεηλασία - ξεπούλημα - εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς - πόλεμος - μαζική λαϊκή κινητοποίηση ο μόνος δρόμος), να αποτελούν τον μπούσουλα για αντιπαράθεση σε λογικές που προβάλλουν ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και δίνουν χώρο σε διάφορους παράγοντες να κάνουν παιχνίδι, συσκοτίζοντας για τη ληστρική φύση του καπιταλισμού και το ρόλο της κυβέρνησης, του κράτους και των μηχανισμών του (δικαστήρια, περιβαλλοντικές υπηρεσίες, μελέτες κλπ).

Η Πρωτοβουλία μέσα από την προσπάθεια ανάδειξης του ζητήματος, έρχεται αντιμέτωπη, όχι μόνο με την άγνοια των κατοίκων για τη δραστηριότητα της ισπανικής REPSOL που έχει αρχίσει ήδη τις έρευνες με σεισμογενείς εκρήξεις σε δημόσιες αλλά και σε ιδιωτικές εκτάσεις, σε όσες κατάφερε να αποσπάσει άδεια.

Έρχεται αντιμέτωπη με ποικίλες απόψεις, που παρότι αντιλαμβάνονται σε ένα βαθμό τις καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, ωστόσο θεωρούν ότι είτε θα υπάρξει κάποιο όφελος (αποζημιώσεις - θέσεις εργασίας ), είτε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ματαιωθούν αυτά τα σχέδια, γιατί οι πολυεθνικές είναι παντοδύναμες.

Αυτές οι απόψεις πατάνε πάνω στην φτωχοποίηση και στην ερήμωση του τόπου που έφεραν οι πολιτικές του συστήματος και των κυβερνήσεών του, πατάνε πάνω στο χτύπημα της αγροτιάς, στη μεγάλη ανεργία, στη μετανάστευση που διαρκώς μεγαλώνει.

Μα πάνω απ’ όλα πατάνε πάνω στην αποσυγκρότηση του λαϊκού κινήματος και την αίσθηση αδυναμίας του λαού να αντιμετωπίσει αυτές τις πολιτικές και να υπερασπίσει το δικαίωμά του στη ζωή.

Αυτή την αίσθηση αδυναμίας έρχονται να ενισχύσουν και απόψεις που προβάλλονται από διάφορες μεριές (Δήμαρχοι - δημοτικά συμβούλια - τοπικοί παράγοντες) που μιλούν για επενδύσεις Εθνικού Συμφέροντος που θα μετατρέψουν τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο, θα φέρουν την ανάπτυξη, θα συμβάλλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση!!! και όπως και να΄χει όλα θα γίνουν με τον έλεγχο του κράτους και ό,τι ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον και το σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες!!!

Αναπαράγουν και προπαγανδίζουν το αφήγημα της κυβέρνησης, της αστικής τάξης και του συστήματος.

Ωστόσο, παρ' όλη την αστική και κυβερνητική προπαγάνδα όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά συναντούν τη δυσπιστία και απροθυμία μεγάλου μέρους των κατοίκων να δώσουν την άδεια για έρευνα στα χωράφια τους. Οι αντιδράσεις γενικεύονται και η συγκρότηση επιτροπών και Πρωτοβουλιών σε όλους τους νομούς της Ηπείρου είναι γεγονός.

Την 1η Ιουνίου το Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα ήταν μαζικότατο. Πολύ θετικό υπήρξε το γεγονός ότι συμμετείχαν οι πρωτοβουλίες από όλη την Ήπειρο και όχι μόνο, με δυναμική παρουσία και του θεσπρωτικού μπλοκ.

Έδειξε τη διάθεση του κόσμου να αγωνιστεί, αλλά έδειξε και τον αρνητικό συσχετισμό και την κυριαρχία των προτάσεων για την ανάπτυξη με ''ανθρώπινο'' πρόσωπο.

Κόντρα σε αυταπάτες τέτοιου είδους πρέπει να βαδίσει η Ομάδα και να βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα των εχθρών και των φίλων, για να συνδέσει την αντίσταση ενάντια στις έρευνες και τις εξορύξεις με τη συνολικότερη αντίσταση στην επίθεση και στους κινδύνους που φέρνουν στο λαό μας οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών. Επειδή το ζήτημα των πετρελαίων δεν είναι καθόλου ξέχωρο από τις συνολικότερες εξελίξεις και επειδή αφορά όλο το λαό, πρέπει ο αγώνας να γίνει και υπόθεση όλου του λαού και άρα του μαζικού κινήματος και όχι μιας ομάδας ατόμων. Οφείλουμε λοιπόν, οι κινήσεις μας να έχουν αυτό τον προσανατολισμό, όχι γενικά και αόριστα για να είμαστε περισσότεροι, αλλά γιατί την κατάσταση, μόνο ο λαός μπορεί να την ανατρέψει και κανένας άλλος για λογαριασμό του.

Γραμματά Ρέα
Μουσελίμης Λάμπρος

Μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Θεσπρωτία και της ΛΑ-ΑΣ Θεσπρωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com