8 Ιουν 2018

Αθήνα 7/6 | Συγκέντρωση για τον Τουργκούτ Καγιά


Συγκέντρωση και πορεία καταγγελίας της απόφασης του Άρειου Πάγου για την έκδοση του αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά στη Τουρκία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα. Αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Αλληλεγγύης την Παρασκευή νωρίς το απόγευμα πριν την συναυλία αλληλεγγύης για το Group Yorum όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων και συλλογικοτήτων ανάμεσά τους και η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 6:30 το απόγευμα στα Προπύλαια και η πορεία κατευθύνθηκε προς την Τούρκικη Πρεσβεία. Εκτός από την Επιτροπή Αλληλεγγύης και τους συντρόφους του Τουργκούτ Καγιά πανό είχε μόνο η ΛΑ - ΑΑΣ παρά τα καλέσματα και τις ανακοινώσεις αλληλεγγύης που βγήκαν τις προηγούμενες μέρες από οργανώσεις και συλλογικότητες, ως και την ΑΔΕΔΥ. Παρουσία είχαν Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές άλλων συλλογικοτήτων.

Το ζήτημα των διώξεων Τούρκων αγωνιστών έχει πάρει εδώ και χρόνια πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Οι συλλήψεις είναι πολλές ενώ η δίκη των 10 αγωνιστών που κατηγορούνται ως μέλη του TKP/ML στο  Μόναχο συνεχίζεται για τρίτη χρονιά. Η Ελλάδα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ είναι από τους πρωτοπόρους, μετά ίσως τη Γερμανία, σε αυτές τις διώξεις. Από τις συλλήψεις των 4 αγωνιστών το 2015, ένας από τους οποίους δικάζεται στο Μόναχο, μέχρι τις συλλήψεις των 9 αγωνιστών που υποτίθεται ότι ετοίμαζαν επίθεση κατά του Ερντογάν φτάσαμε σήμερα να βγει για πρώτη φορά, τουλάχιστον απ' όσο θυμόμαστε, απόφαση έκδοσης αγωνιστή στη Τουρκία από τον Άρειο Πάγο. Και αν αυτό το συνδυάσουμε με τη νεότερη εξέλιξη όπου ένας από τους "9" θα δικαστεί για δεύτερη φορά για νέο αίτημα έκδοσής του στη Λάρισα (εδώ) φαίνεται ότι οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά απελάσεις στο τούρκικο καθεστώς από την Ελλάδα αυξάνουν. Δεν είναι και πολύ εκτός πραγματικότητας αυτό που επισημαίνουν οι Ομοσπονδίες Τούρκων Εργατών από την Αυστρία και την Ελβετία (εδώ), αλλά και άλλες οργανώσεις της τούρκικης αριστεράς, ότι η απόφαση έκδοσης και όλη η βιομηχανία διώξεων είναι αποτέλεσμα των βρόμικων διαπραγματεύσεων του Ελληνικού με το Τουρκικό κράτος.

Αναφερόμαστε λοιπόν σε ξακάθαρη δίωξη των κομμουνιστών όχι μόνο στη Τουρκία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Κι αν αυτό το συνδυάσουμε και με άλλες περιπτώσεις (βλ. διώξεις στην Ισπανία, απαγορεύσεις ιστοσελίδων στη Γερμανία, απαγορεύσεις κομμάτων, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των συμβόλων της σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης - μέλη της Ε.Ε., κ.λπ.) θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός γιατί οι διώξεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους Τούρκους αγωνιστές κι αν τελικά περάσουν θα έρθει και η σειρά των υπόλοιπων ντόπιων και μη.

Αυτή η κατάσταση στα λόγια έχει αναγνωρισθεί απ' όλους. Στη πράξη όμως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα αρνητικά. Το έχουμε δει στο παρελθόν το είδαμε και στη σημερινή συγκέντρωση. Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς να δει με βάση τις ανακοινώσεις και τα καλέσματα μια μαζική συγκέντρωση και πορεία γι' άλλη μια φορά αυτό που είδαμε ήταν μια κινητοποίηση που να στηρίζεται από ελληνικής πλευράς κατά βάση από την ΛΑ -ΑΑΣ. Όλοι οι άλλοι από τις οργανώσεις της ελληνικής Αριστεράς έλαμψαν δια της απουσίας τους. Ο κύριος όγκος της διαδήλωσης αποτελούνταν από Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές. Με εξαίρεση το μπλογκ της ΛΑ -ΑΑΣ οι υπόλοιποι από Ελλάδα στη καλύτερη περίπτωση να φτάναν τις δύο με ...δυόμιση δεκάδες. Πανό άλλα δεν υπήρχαν. 

Αυτές οι γραμμές δεν γράφονται για κανένα άλλο λόγο πέρα από το ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς σε αυτό τον τόπο θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν αρκούν οι ανακοινώσεις και τα μεγάλα λόγια, δεν αρκούν οι συμπάθειες και οι λεκτικές εκφράσεις αλληλεγγύης προς τους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές. Αυτό που είναι ανάγκη να γίνει είναι η συγκρότηση μαζικού κινήματος αλληλεγγύης στους αγωνιστές και υπεράσπισης της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των οργανώσεων που δηλώνουν ότι την εκφράζουν. Με όρους πραγματικά κοινής δράσης, με όρους που θα συμβάλουν στο κατέβασμα σε τέτοιες διαδηλώσεις τουλάχιστον των μελών των οργανώσεων που υποθετικά συγκροτούν επιτροπές αλληλεγγύης και συνδιαμορφώνουν κείμενα. Με στόχο να αποκτήσει μαζικά λαϊκά και κινηματικά χαρακτηριστικά. Με όρους καταγγελίας των ιμπεριαλιστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ αλλά και της ντόπιας κυβέρνησης. Με την ανάδειξη των πραγματικών λόγων που ασκούνται οι διώξεις και χωρίς αυταπάτες για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ως κυβέρνηση δεν θα διστάσει να δώσει αγωνιστές στη Τουρκία αν αυτό επιτάσσουν οι ιμπεριαλιστές και τα όποια συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.  Η αρμοδιότητα για τη σωτηρία των αγωνιστών είναι το κινήματος και όχι των κυβερνήσεων. Η ευθύνη της έκδοσής τους θα βαρύνει ιδιαίτερα όλους όσους αναφέρονται στην Αριστερά, στο κομμουνιστικό κίνημα, στο λαϊκό και εργατικό κίνημα.

Η ΛΑ - ΑΑΣ, οι δυνάμεις και οι αγωνιστές που τη συγκροτούν θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή την κατεύθυνση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com