11 Ιουν 2018

Ηράκλειο | Ανταπόκριση από την εκδήλωση για τον Μάη του '68 στο Ζάλο

Πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιούνη η εκδήλωση των Αγωνιστικών Κινήσεων με θέμα: Μάης '68, 50 χρόνια μετά.

Μέσα από τις εισηγήσεις έγινε αναφορά στο κλίμα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στον κόσμο. Με τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στις χώρες της Αφρικής, Ασίας και Λατινικής Αμερικής, με την πάλη του βιετναμέζικου λαού ενάντια στις επεμβάσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με τη δράση των Μαύρων Πάνθηρων, με τη ΜΠΠΕ να φωτίζει το δρόμο στους λαούς. Με τον αντιιμπεριαλιστικό ξεσηκωμό που είχε αρχίσει να φουντώνει στη Γαλλία ήδη απ' τα μέσα της δεκαετίας του 50 ενάντια στις γαλλικές επεμβάσεις στην Αλγερία, και με την αλληλεγγύη τους στη βιετναμέζικη αντίσταση έπειτα. Παράλληλα, ασκήθηκε κριτική στη θέση που κράτησαν οι πολιτικές δυνάμεις την περίοδο των εξεγέρσεων στη Γαλλία, με το ΚΚΓ να μποϊκοτάρει τους αγώνες της νεολαίας και της εργατικής τάξης, ενώ ταυτόχρονα οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς αδυνατούν να δώσουν στο κίνημα μία επαναστατική προοπτική.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν έγινε αναφορά στα όρια που υπήρξαν στο κίνημα του Μάη, τους λόγους που δεν μπόρεσε να προχωρήσει και να έχει τα χαρακτηριστικά μιας γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης, καθώς και ένας παραλληλισμός με τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 στην Ελλάδα. Παρόλο που η εκδήλωση δεν είχε μεγάλη μαζικότητα, παρευρέθηκε και ένας πιο πλατύς κόσμος, γεγονός που μας βοηθάει να προχωρήσουμε. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις επόμενες εκδηλώσεις του μήνα, με την προβολή του ντοκιμαντέρ: Η Ακτινοβολία της Αντίστασης στις 13/06 ώρα 7μμ, και την παρουσίαση βιβλίου Τ' αστέρια του Σίντι Μούμεν απ' το Μιχάλη Παπαχατζάκη στις 20/06, ώρα 7μμ.


https://zalosteki.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com