...................

27 Ιουν 2018

Θεατρική παράσταση "Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ" στη Ρωγμή | Ξάνθη, 29/6, 9:00 μ.μ.

Ο "Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ" περιλαμβάνει 24 μονόπρακτα, που έγραψε ο Μπρέχτ εξόριστος την περίοδο 1933-39. Τιτλοφορημένο αρχικά "Γερμανία - μια ιστορία φρίκης", το σπονδυλωτό αυτό έργο ονομάστηκε τελικά "Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ".

Σε σύντομες ρεαλιστικές σκηνές, απλά σκίτσα πότε-πότε, σκιαγραφείται από τον Μπρεχτ και τη συνεργάτιδά του Μαργαρίτα Στέφφιν, όχι μόνο η κτηνωδία και η τερατωδία του ναζισμού, αλλά και προπάντων η οικτρή διαστροφή στη δημόσια και ιδιωτική ζωή, στη συμπεριφορά, στις σχέσεις και στη σκέψη των ανθρώπων, που το καθεστώς προκαλεί. Το έργο μας μεταφέρει στα χρόνια πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στα "έργα και τις ημέρες" των ναζί. Πριν τον "εξωτερικό" εχθρό οι ναζί πολέμησαν, τρομοκράτησαν και εξόντωσαν τον "εσωτερικό" εχθρό, αρχικά τους Εβραίους και μετά το εργατικό και λαϊκό κίνημα της Γερμανίας.

Το υλικό το άντλησε μέσα από ανθρώπινες ιστορίες και μέσα από άλλες όπως αυτές παρουσιάστηκαν στις εφημερίδες της εποχής μεταξύ 1933 και 1938.

Είναι η δραματική και σαρκαστική αποτύπωση της υποκρισίας από δειλία, εκείνων που υποτάσσονται στο καθεστώς του τρόμου, και της υποκρισίας από οίκτο, εκείνων που σωπαίνουν και δε λένε τις πύρινες αλήθειες για εκείνους και για τον εαυτό τους.

Η θεατρική ομάδα "Επενέργεια" της Ρωγμής παρουσιάζει τρία μονόπρακτα από αυτό το σπονδυλωτό έργο που είναι, "Ο κύκλος με την κιμωλία", "Η Εβραία" και "Η καινούργια δουλειά".

Παρασκευή 29/6, στις 21:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com