30 Μαΐ 2018

Για τις απεργιακές διαδηλώσεις στην Αθήνα

Αν μη τι άλλο οι σημερινές διαδηλώσεις στην Αθήνα ανέδειξαν σε όλο του το μεγαλείο την ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και ακόμη πιο έντονα την αρνητική κατάσταση της Αριστεράς.

Θέλωντας να περιγράψει σήμερα την εικόνα και να τη συγκρίνει θα έλεγε ότι ο κόσμος που διαδήλωσε σήμερα ήταν αρκετά λιγότερος από αυτόν της Πρωτομαγιάς.

Υπήρχαν πολλά καλέσματα: των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΒΕΕ στη πλατεία Κλαυθμώνος, του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, του ΣΕΚ και των μετωπικών του σχημάτων στα Προπύλαια με τους συντονισμούς ενάντια στα μνημόνια και των νοσοκομείων. Στο Πολυτεχνείο καλούσαν οι ΛΑΕ, η Μετάβαση (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), η ΟΚΔΕ, η ΑΠΟ, φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία που είχαν πάρει την πρωτοβουλία για μια ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση. Στα γραφεία της ΓΣΕΕ καλούσε επίσημα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλαδή το ΝΑΡ, το ΕΚΚΕ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, φοιτητικοί σύλλογοι και η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό. Η ΛΑ - ΑΑΣ, η Ταξική Πορεία και η ΕΡΓΑΣ καλούσαν σε προσυγκέντρωση στη συμβολή της Πατησίων με την Χαλκοκονδύλη.

Όλα τα μπλοκ κινήθηκαν προς το Σύνταγμα. Χωριστά το πιο μαζικό ΠΑΜΕ και το ΣΕΚ, από κοινού και με κάποια συνεννόηση τα μπλοκ που συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο και της ΛΑ-ΑΑΣ ενώ σε απόσταση ακολουθούσε το μπλοκ που ξεκίνησε από τα γραφεία της ΓΣΕΕ. Αυτοί οι τελευταίοι συνέχισαν προς τα γραφεία του ΣΕΒ τα οποία ήταν αποκλεισμένα από τις κλούβες των ΜΑΤ και με αφορμή την "αντίδρασή" τους δέχτηκαν επίθεση με χημικά. Η ΛΑ - ΑΑΣ συνέχισε την πορεία της προς τα Προπύλαια ακολουθούμενη από το ΣΕΚ.

Με λίγα λόγια η κατάσταση δεν μπορεί να αφήνει κανέναν ευχαριστημένο. Εκτός κι αν αυτοί που το προηγούμενο διάστημα με τη δικαιολογία της καταγγελίας της "Κοινωνικής Συμμαχίας" καλούσαν τον κόσμο να μην απεργήσει θεωρούν ότι πέτυχαν το στόχο τους συμβάλλοντας όσο τους αναλογεί στην απαξίωση της απεργίας λειτουργώντας συμπληρωματικά στην εργατική αριστοκρατεία που ελέγχει το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλα του τα επίπεδα. Και τον πέτυχαν! Κάτι που φάνηκε άλλωστε από τη ...μαζικότητα του μπλοκ τους και την πολυδιάσπαση του πάλαι ποτέ "μπλοκ του Μουσείου".  Αλλά και από την στοχοθεσία του όπου η κυβερνητική πολιτική, η εντεινόμενη επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Όπως και αυτοί που εξακολουθούν να συμβάλουν στη διατήρηση των κοινοβουλευτικών αυταπατών μέσω της υποταγής του κινήματος στις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες τους. Μιας και η κατάσταση του κινήματος του επιτρέπει να φαίνονται περισσότεροι από τους άλλους, κι ας γίνονται και αυτοί λιγότεροι κάθε φορά!

Για τα πως και τα γιατί έχουμε γράψει πολλές φορές, άλλωστε υπήρξε και έντονη η αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς με αφορμή αυτή την απεργία που ανέδειξε πολλά ζητήματα. H ουσία είναι ότι ο εργαζόμενος λαός εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός αγώνων! Και σε αυτό πρέπει να εστιάσουν όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να ξανακερδίσει αυτός ο λαός την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και στους αγώνες του.


Created with flickr slideshow.


6 σχόλια:

 1. Ανώνυμος30/5/18, 3:41 μ.μ.

  Εδώ ο κόσμος δεν κατεβαίνει στις -τουφεκιές μεν αλλά κανονικές- απεργίες και θα κατέβαινε στο σημερινό; Με αυτό το πλαίσιο και με αυτά τα καλέσματα;
  Προβληματικό εν τη γενέσει του το σημερινό.Και προβληματική η στάση αρκετών δυνάμεων και εκτός των ορίων του "Μουσείου".
  Red

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος30/5/18, 3:44 μ.μ.

  https://www.karditsalive.net/karditsa/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%86%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πράγματι red όλα τα προηγούμενα απεργιακά πλαίσια των εργατοπατέρων είχαν ένα αγωνιστικό και ταξικό πρόσημο και αυτό συγκινούσε τους εργαζόμενους και κατέβαιναν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Ενώ σήμερα που η ΓΣΕΕ και λοιποί τα έστριψαν, συμβιβάστηκαν και συμμάχησαν με τον ταξικό εχθρό ο λαός τους γύρισε την πλάτη.

  ΝΑΡ και λοιποί θα πρέπει να πανηγυρίζουν. Η άποψή τους για μποϊκοτάρισμα της απεργίας πέρασε και μάλιστα μαζικά και πανελλαδικά! Για μένα το μόνο προβληματικό σήμερα είναι ότι με αυτή τους την άποψη κατάφεραν να μποϊκοτάρουν και τους εαυτούς τους. Δύσκολα τα πράγματα όταν καλείς σε απεργοσπασία και ταυτόχρονα σε συμμετοχή σε απεργιακές συγκεντρώσεις. Πως να κοπείς στα δύο; Γίνεται; Δε γίνεται! Ακόμη τουλάχιστον!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος30/5/18, 11:06 μ.μ.

  Πιάνεσαι από το ΝΑΡ θεωρώντας ότι το βγάζω από τις ευθύνες για το σημερινό ενώ η πρόταση μου είναι ξεκάθαρη: "..προβληματική η στάση αρκετών δυνάμεων -και- εκτός των ορίων του "Μουσείου".."
  Εκτός εάν θεωρείς ότι για την κατάσταση αυτή φταίει μόνο το..μπλοκ του Μουσείου.
  Δε θυμάμαι κάποιο κάλεσμα του ΝΑΡ για ..απεργοσπασία. Θυμάμαι προγραμματισμένες (εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες) παρεμβάσεις σε ΣΕΒ,ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ όπου και πραγματοποιήθηκαν πετυχημένα.
  Σε καμία περίπτωση τα πλαίσια των εργατοπατέρων σε άλλες απεργίες δεν άγγιζαν τα σημερινά δεδομένα και ανάγκες για τους εργαζόμενους, αλλά δεν έχει ξανασυμβεί εργοδότες να καλούν σε συγκέντρωση, ούτε να χρησιμοποιείται τέτοια "συνθηματολογία" χωρίς ίχνος ντροπής. Και υπήρξε κόσμος τις προηγούμενες μέρες που απορούσε με τα καλέσματα κι έλεγε πως δε γουστάρει.
  Red

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η πρότασή σου είναι τόσο γενική και θολή που σηκώνει όποια ερμηνεία θέλει κανείς! Από εκεί και πέρα όλη η αρθρογραφία και οι ανακοινώσεις, η άρνηση ψήφισης της απεργίας σε σωματεία, το μη κάλεσμα σε απεργία από σωματεία που πήραν αποφάσεις με βάση την άποψη του ΝΑΡ και όσων το ακολούθησαν πως λέγεται; "Μη απεργία";

  Πετυχημένες λες οι παρεμβάσεις, στη χθεσινή, στη συνέλευση του ΣΕΒ συμμετείχαμε και ΄μεις. 200 και 300 άτομα πετυχημένα δεν τα λες!

  Σε απεργία σήμερα καλούσαν οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΒΕΕ. Όλοι οι άλλοι της "κοινωνικής συμμαχίας" καλούσαν , αν καλούσαν, σε συγκέντρωση τα μέλη των ΔΣ τους. Η δε ΕΣΕΕ με ανακοίνωσή της το έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θεωρεί τη σημερινή μερά ως μέρα απεργίας και τα μέλη της φρόντισαν να το ξεκαθαρίσουν και στους εργαζόμενούς τους. Τους τρεις πρώτους πρώτη φορά τους βλέπεις να καλούν σε απεργία; Σε τι διαφέρανε τα πλαίσιά τους από άλλες φορές; Από το 1990 και σε συνεργασία με την ΕΣΑΚ τότε του ΚΚΕ ακριβώς το ίδιο πλαίσιο έχει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ (την οποία μέχρι τώρα το ΝΑΡ τη ξεχώριζε) και επιπλέον έχει ξανακάνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις, είτε πανελλαδικές είτε πανευρωπαϊκές με εργοδοτικές ενώσεις. Ντροπή δεν νιώσαν ποτέ.

  Για το τι είναι η κάθε οργάνωση που συμμετέχει στη συγκεκριμένη συμμαχία εμείς έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα εδώ και χρόνια. Σε πολλές από αυτές το ΝΑΡ είτε μόνο του είτε σε συμμαχία με άλλες δυνάμεις έχει παρατάξεις και κατεβαίνει στις εκλογικές τους διαδικασίες. ΤΕΕ, ΠΙΣ, Δικηγορικοί Σύλλογοι, παλαιότερα και στη ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ. Τώρα που το ΝΑΡ ανακάλυψε, για να δικαιολογήσει τη στάση του, ότι όλα αυτά είναι εργοδοτικές και διαταξικές οργανώσεις θα αποχωρήσει, θα τα καταγγείλει;

  Επιπλέον το ΝΑΡ ξαφνικά ανακάλυψε ότι το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο "από τα κάτω", βαφτίζει πετυχημένη την απεργία της 12ης του Γενάρη που δεν την θυμούνται ούτε αυτοί που την κάλεσαν για να δικαιολογήσει τον ακολουθητισμό του και την ανάγκη του να ακουμπήσει πάνω του. Το ΝΑΡ ξεκάθαρα καλούσε τον κόσμο να μην απεργήσει σήμερα καλώντας τον παράλληλα να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις του για να χαλάσει η φιέστα. Τώρα πως ακριβώς θα το πετύχαινε αυτό ένας ...θεός το ξέρει.

  Η κάθε δύναμη που συμμετείχε στο μπλοκ του Μουσείου, όπως και ΄μεις που δεν εντάξαμε ποτέ τον εαυτό μας σε αυτό, έχει τις ευθύνες που της αναλογούν. Από εκεί και πέρα όμως οι δυνάμεις που πήραν σήμερα την ευθύνη να πουν στο κόσμο να μην απεργήσει έχουν πολύ σοβαρότερες ευθύνες γιατί λειτούργησαν συμπληρωματικά στην εργατική αριστοκρατεία που ελέγχει τα σωματεία σε όλες τους τις βαθμίδες.

  Και αυτό από δυνάμεις που θεωρούσαν ότι έπρεπε να κατεβαίνουμε σε συγκεντρώσεις στήριξης - πίεσης των διαπραγματεύσεων της "πρώτης φοράς" "αριστεράς" για να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις πιέσεις των ιμπεριαλιστών και του ντόπιου κεφαλαίου, και μας καλούσαν επίσης το αντιδραστικό δίλημμα του δημοψηφίσματος να το μετατρέψουμε σε όχι στην Ε.Ε. και το Ευρώ.

  Το σύνολο των ανακοινώσεων, η αρθρογραφία των στελεχών του αλλά και οι διαστρεβλώσεις απόψεων άλλων, το μόνο που κατάφεραν είναι να ακυρώσουν ακόμη και τη δική του πρακτική των προηγούμενων χρόνων με τις άπειρες αντιφάσεις τους. Για να μην πω από την ύπαρξή του.

  Και ένα τελευαίο. Στα σοβαρά θεωρείται πρόταση αγώνα μια πρόταση η οποία καταλήγει σε μια άλλη απεργία μετά από περίπου ένα μήνα με ορίζοντα τη συνεδρίαση του eurogroup; Που είναι η ουσιαστική διαφορά από αυτό που έκαναν ως τώρα οι κάθε είδους εργατοπατέρες;  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος1/6/18, 12:03 π.μ.

  οι εργατες στην cosco συνεχίζουν την απεργία τους για δεύτερη μερα..Γνωρίζεται κατι.?
  Τα αιτήματα τους ποια ειναι ?

  Κατι πρωτοδικεία ακούστηκαν ,συνελεύσεις των εργατών με ομόφωνη απόφαση για συνέχεια της απεργίας..Απεργοσπάστες χρυσαυγητες με 3 πούλμαν ....εντάσεις κτλ..
  Βρεθήκατε εκει..? Ενημερώστε....εργατικος αγωνας ειναι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com