17 Μαΐ 2018

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ;

Αγαπητοί σύντροφοι

Στις 16/5 δημοσιεύθηκε στην Αντιγειτονιές ένα κείμενο με τίτλο "Αυτή η τακτική δεν ασκεί μετωπική πολιτική, δεν χτίζει συμμαχίες" το οποίο υπογράφεται από τα μέλη της Γραμματείας που ανήκουν στο ΚΚΕ(μ-λ) και το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, εστιάζει "στη στάση και το τρόπο που οι σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ αντιμετώπισαν και χειρίστηκαν το ζήτημα της συμμετοχής της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ στη διαδήλωση". Το κείμενο γράφτηκε, όπως λέει με "αφορμή δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συνταχτών στις 15/5 που εμφάνιζε ως διοργανωτές της συγκέντρωσης και πορείας, το Μ-Λ ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφέροντας παράλληλα το κάλεσμα της ΛΑΕ έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία. Δημοσίευμα που αναπαράχθηκε και από άλλες ιστοσελίδες, μπλογκς, ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων (2ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ) παρουσιάζοντας μια εντελώς στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας".

Παράλληλα το κείμενο των συντρόφων του ΚΚΕ(μ-λ), μελών της Γραμματείας της ΛΑ-ΑΑΣ, σημειώνουν ότι "το Μ-Λ ΚΚΕ επιλέγει το πρωί της Τρίτης να προβάλει στο διαδίκτυο, στον έντυπο και ραδιοφωνικό τύπο το κομματικό του κάλεσμα, να εμφανίζεται ως ένας από τους βασικούς διοργανωτές και να αποκρύπτει - αποσιωπά το κάλεσμα της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ. Προφανώς το ζήτημα που καλούνται να απαντήσουν οι σύντροφοι δεν είναι γιατί επέλεξαν να αναδείξουν το κομματικό τους κάλεσμα, που άλλωστε έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Το ζήτημα είναι γιατί επέλεξαν να προβάλουν μόνο αυτό εξαφανίζοντας τη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ.Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους που οδήγησαν τους συντρόφους σε μια τέτοια επιλογή υποτίμησης και εξαφάνισης του καλέσματος της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ. Το γεγονός μάλιστα ότι η ίδια τακτική εμφανίζεται, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για δεύτερη φορά μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχη στάση επιλέχθηκε από τη μεριά των συντρόφων και στο αντιπολεμικό κάλεσμα της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 15/4, όπου τα δελτία τύπου που αναδημοσιεύτηκαν σε Εφ.Συν και Αλφάβητα εμφάνιζαν ως διοργανωτή το Μ-Λ ΚΚΕ".

Αγαπητοί σύντροφοι

Θα ήθελα να αποκαταστήσω την αλήθεια:

1. Για το τι έγραψε η Εφημερίδα των Συντακτών δεν θα απολογηθεί το Μ-Λ ΚΚΕ. Προσωπικά ως υπέυθυνος Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ έστειλα την κομματική ανακοίνωση που καλούσε στην συγκέντρωση. Το πως το χειρίστηκε η Εφημερίδα των Συντακτών, το ποιος έγραψε το ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών για την συγκέντρωση για την Παλαιστίνη αυτό οι σύντροφοι του ΚΚΕ(μ-λ) μπορούν να το μάθουν από πρώτο χέρι. Εάν τα πράγματα είναι έτσι και μπορείτε να τα εξακριβώσετε μέσα από την Εφημερίδα των Συντακτών γιατί δίνεται την εικόνα στους συντρόφους της ΛΑ-ΑΑΣ ότι κάνουμε επικοινωνιακά κόλπα και δηλητηριάζετε τις σχέσεις των μελών της;

2. Έχουμε εμείς ευθύνη σύντροφοι για το πως "αναπαράχθηκε και από άλλες ιστοσελίδες, μπλογκς, ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων (2ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ) παρουσιάζοντας μια εντελώς στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας"; Από που εξάγεται αυτό το συμπέρασμα; Θα μπορούσαμε εμείς να σας ζητήσουμε την ευθύνη για το γεγονός που δημοσιεύματα του τύπου στο παρελθόν παρουσίαζαν δράσεις ή μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ σαν δράσεις ή μέλη του ΚΚΕ(μ-λ) γιατί οι συντάκτες του τα μπέρδευαν ή είχαν άλλες σκοπιμότητες;

3. Αναρωτιέστε "γιατί επιλέξαμε να προβάλουμε μόνο την κομματική μας ανακοίνωση εξαφανίζοντας τη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ". Από που βγάζετε αυτό το συμπέρασμα σύντροφοι; Στο σαιτ του Μ-Λ ΚΚΕ δημοσιεύθηκε πρώτα η ανακοίνωση - κάλεσμα της ΛΑ - ΑΑΣ, (Η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης στο Μέγαρο Μουσικής την Τρίτη 15 Μάη στις 6:00 μ.μ. και στη πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία http://www.m-lkke.gr/2018/05/15/9527/K%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CE%B1%CF%8C.html), και μετά η κομματική μας ανακοίνωση. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στο alfavita, το οποίο επικαλείστε πρώτα, δημοσιεύθηκε το κάλεσμα της ΛΑ-ΑΑΣ και μετά η ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ (Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό σήμερα Τρίτη http://www.alfavita.gr/arthron/politiki/laiki-antistasi-aristeri-antiimperialistiki-synergasia-sygkentrosi-allileggyis-0).

Σημειωτέον ότι η alfavita δεν ήταν ποτέ και δεν είναι κομματικό σαιτ και εδώ και αρκετά χρόναι δεν υπάρχει ιδιοκτησιακή σχέση με μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ).

4. Τα ίδια ακριβώς έχω να σας απαντήσω και για την προηγούμενη κριτική που έγινε στο Μ-Λ ΚΚΕ και αφορούσε το αντιπολεμικό κάλεσμα.

5. Έτσι είναι τα πράγματα σύντροφοι. Αντίθετα το Μ-Λ ΚΚΕ δεν βγήκε ποτέ να κάνει δημόσια κριτική για τις δικές σας επικοινωνιακές ενέργειες σε κάμποσα ζητήματα. Έχουμε την αντίληψη ότι ο καθένας κρίνεται για όσα λέει και όσα κάνει. Για παράδειγμα στην τελευταία εκδήλωση για τα 100 χρόνια εσείς δεν παρουσιάσατε με την υπογραφή σας στην Εφημερίδα των Συντακτών (http://www.efsyn.gr/arthro/enas-aionas-apo-tin-epanastasi-ton-kolasmenon-tis-gis) την εκδήλωση αυτή σα να ήταν μια κομματική σας υπόθεση στην οποία μόνο από την αφίσα φαίνονταν ότι συμμετέχουμε και εμείς σαν φτωχοί συγγενείς; Δεν είναι οι δικές σας ανταποκρίσεις από διάφορες πόλεις (πχ Γιάννενα και αλλού) που σε διαδήλωση της ΛΑ-ΑΑΣ στην οποία συμμετέχουμε γράφετε ότι συμμετέχει η ΛΑ-ΑΑΣ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Ταξική Πορεία; Δεν είναι ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων που καλούν στη συγκέντρωση της πρωτομαγιάς που διοργανώνει η ΛΑ-ΑΑΣ και δεν υπάρχει καμιά αναφορά στη ΛΑ-ΑΑΣ;

Και άλλα πολλά.

Αγαπητοί σύντροφοι

7. Δεν απαντάω στα άλλα ζητήματα, είναι άλλων συντρόφων ευθύνη.

6. Έτσι είναι τα πράγματα. Ας προσπαθήσουμε να λύνουμε τις πολιτικές μας διαφορές συναγωνιστικά και όχι με άλλους τρόπους. Δεν βοηθάει την υπόθεσή μας. Να γίνεται κριτική πάνω σε πραγματικά προβλήματα και όχι με "κατασκευές". Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό η ιστορία θα δείξει ότι είμαστε ανώριμοι. Αν το καταφέρουμε θα βοηθήσουμε την υπόθεσή μας. Την κοινή μας υπόθεση μέσα σε αυτή τη φοβερή πολιτική ερημιά. Να οργανώσουμε τους αγώνες, να ανασυγκροτήσουμε την τάξη, να ανασυγκροτήσουμε το κομμουνιστικό κίνημα.

Χρήστος Κάτσικας, ΛΑ-ΑΑΣ ανατολικών συνοικιών

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος18/5/18, 12:11 π.μ.

  Δυο μικρές παρατηρήσεις μόνο:

  1. Η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν διεθνιστική εκδήλωση οργανώσεων, όπως εύκολα μπορεί να δει κανείς και στην αφίσα (ΚΚΕ (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ από Ελλάδα, TKP/ML από Τουρκία, OCML-VP από Γαλλία, IARKP από Αυστρία) και όχι εκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ για να χρησιμοποιείται σαν αντεπιχείρημα ότι «τα ίδια κάνετε και εσείς» με την ΛΑ-ΑΑΣ. (Παρεμπίπτοντος, πότε δεν μου άρεσαν τέτοιου είδους αντεπιχειρήματα).

  2. Η υποτίμηση, αποσιώπηση, εξαφάνιση της ΛΑ-ΑΑΣ είναι κατακριτέα από όπου κι αν προέρχεται. Ωστόσο, αφορά τόσο το χρόνο πριν, κατά και μετά την όποια προσπάθεια παρέμβασής της.

  Συνεχίζουμε με ενότητα και πάλη, με λάθη, κριτική και αυτοκριτική.

  Ζ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος18/5/18, 12:39 π.μ.

  …Και μια τρίτη παρατήρηση:
  Το θέμα δεν είναι –δεν θα μπορούσε να είναι- η αποσιώπηση της μιας οργάνωσης από τις ανακοινώσεις της άλλης. Το θέμα μας είναι η αποσιώπηση της δράσης της ΛΑ-ΑΑΣ στις ανακοινώσεις της κάθε οργάνωσης όταν δρουν από κοινού στο πλαίσιο της. Αυτονόητα πράγματα δηλαδή που φυσικά όλοι γνωρίζουμε και ιδίως όσοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν την πραγματικότητα. Εκτός κι αν ζητούμενο είναι να αποκαταστήσουμε πάση θυσία μια λάθος άποψη και τακτική πιάνοντας επιχειρήματα στον αέρα.

  Ζ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com