17 Μαΐ 2018

Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά

Ο Τουργκούτ Καγιά, 45χρονος ιστορικός και δημοσιογράφος σε αριστερή τουρκική εφημερίδα, με δημόσια πολιτική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια ως αριστερός με φιλοκουρδικές απόψεις, για τις οποίες και έχει υποστεί σοβαρές διώξεις από τις τουρκικές αρχές, όπως αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, 6ετή προφυλάκιση σε φυλακές τύπου F, κατηγορίες με βάσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, είναι σήμερα αιτών άσυλο στην Ελλάδα και κρατείται προς έκδοσή του στην Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές τον εκζητούν ως μέλος παράνομης οργάνωσης κατόπιν μια άδικης δίκης και αμετάκλητης απόφασης τουρκικού δικαστηρίου για να εκτίσει υπόλοιπο ποινής φυλάκισης. Η καταδίκη αυτή αποτελεί δίωξη και τιμωρία των πολιτικών φρονημάτων και των δημοκρατικών δραστηριοτήτων του. Σε περίπτωση που επιστρέψει στην Τουρκία, ο Τουργκούτ Καγιά θα φυλακιστεί για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, θα κινδυνεύσει να υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση, ενώ θα αντιμετωπίσει και έτερες ποινικές διώξεις και καταδίκες εις βάρος του λόγω των πολιτικών του φρονημάτων και της υποστήριξής του στον αγώνα του κουρδικού λαού.

Το Συμβούλιο Εφετών Θράκης με μία πρωτοφανή απόφαση αποφάσισε την έκδοσή του στην Τουρκία, ενώ στις 15/5/2018 κατά την εκδίκαση της έφεσής του στον Άρειο Πάγο, ο Εισαγγελέας πρότεινε και πάλι την έκδοσή του. Ο Άρειος Πάγος θα εκδώσει την τελική απόφαση στις 30/5/2018.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Τουργκούτ Καγιά είχε συλληφθεί και παλαιότερα, το 2015, στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα του τουρκικού κράτους. Η απελευθέρωσή του, όπως και άλλων συντρόφων του, ήταν αποτέλεσμα του πλατιού κινήματος συμπαράστασης.

Είναι καθήκον του αριστερού και δημοκρατικού κινήματος της χώρας μας να καταγγείλει και να αποτρέψει αυτήν την εγκληματική ενέργεια για την οποία την τελική ευθύνη θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com