12 Μαΐ 2018

Η υπεράσπιση των φοιτητικών συλλόγων, όρος για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων

Ως γνωστόν, η ύπαρξη φοιτητικών συλλόγων και οι φοιτητικές εκλογές που τους συγκροτούν είναι κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος. Προέκυψαν μέσα από αγώνες που έφεραν στις γραμμές του φοιτητικού κινήματος τις πλατιές μάζες της νεολαίας, τις συγκρότησαν πολιτικά και ιδεολογικά μετατρέποντάς τες σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Ωστόσο, σήμερα, η νεολαία είναι εγκλωβισμένη σε ασφυκτικά προγράμματα σπουδών, επηρεασμένη από τις κυρίαρχες αντιλήψεις του συστήματος και των φορέων τους, με αδρανή όργανα και μηδαμινές πολιτικές διαδικασίες. Προφανώς άμεση απόρροια της ύφεσης στην οποία έχει επέλθει το φοιτητικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φετινές φοιτητικές εκλογές, στις 16 Μαΐου, έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιες πολύ επικίνδυνες πολιτικές απόψεις και πρακτικές. Αυτές εκφράζονται μέσω ομάδων του α/α χώρου, οι οποίες με τρόπο τραμπούκικο αναλαμβάνουν στην πραγματικότητα την βρώμικη δουλειά του συστήματος, και δη των καθεστωτικών δυνάμεων εντός των σχολών ΠΑΣΠ-ΔΑΠ: να διαλύσουν τα μοναδικά όργανα πάλης που έχουν οι φοιτητές στα χέρια τους, τους συλλόγους τους. Οι επιθέσεις τους, που παρατηρούνται κάποια χρόνια τώρα, αρχής γενομένης από την ΑΣΟΕΕ, έχουν τρομοκρατήσει τους φοιτητές και έχουν καταφέρει να τους απομακρύνουν ακόμα πιο πολύ από τις πολιτικές διαδικασίες των συλλόγων, όπως οι εκλογές ή ακόμα και οι συνελεύσεις. Προωθείται έτσι η εναντίωση στην οργανωμένη πάλη και τελικά η κατεύθυνση υποταγής της νεολαίας στο σύστημα.

Από το κάψιμο των καλπών της ΑΣΟΕΕ μέχρι τα οργανωτικά πεσίματα στο Πολυτεχνείο, τη Νομική, το Χημείο αλλά και τη Γεωπονία του ΑΠΘ πέρσι, όλα έχουν ενισχύσει την απογοήτευση των φοιτητών υπονομεύοντας την αναγκαία πολιτική τους συγκρότηση. Επιπλέον, λειτουργούν σαν βούτυρο στο ψωμί του συστήματος, που βρίσκει χώρο να μιλήσει για διαδικασίες «μακριά από τον χώρο του Ασύλου», ελεγχόμενες και εξαρτημένες από τους κρατικούς μηχανισμούς και τελικά εντελώς αποξενωμένες από την κατεύθυνση οργάνωσης του αγώνα των φοιτητών.

Παραδείγματα πολλά. Από το ότι ο σύλλογος της ΑΣΟΕΕ σέρνεται εκβιαστικά από την ΠΑΣΠ να κάνει εκλογές στο Ζάππειο, ενώ η προηγούμενη διαδικασία έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, μέχρι την πρόσφατη πρόταση της ΔΑΠ στην ΝΟΠΕ για απομάκρυνση των εκλογών από τον φυσικό χώρο της σχολής, λόγω του κινδύνου «πεσίματος». Συνολικότερα, δε, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ προτείνουν εκλογές με παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων και περιφρούρηση αστυνομίας, καλώντας επί της ουσίας σε καταπάτηση του Ασύλου, πράγμα που κάνει και ο νόμος Γαβρόγλου ανακηρύσσοντάς το «ακαδημαϊκό». Το ίδιο εκφράζουν και οι «κραυγές αγωνίας» των διοικήσεων ΑΣΟΕΕ- ΝΟΠΕ ενάντια στις σχολές - «κέντρα ανομίας».

Οι φοιτητές πρέπει, συνεπώς, να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τους συλλόγους και το Άσυλο. Είναι τα μοναδικά εργαλεία οργάνωσης του αγώνα τους. Υπό αυτό το πρίσμα, καλούνται να υπερασπιστούν και τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών, συνδέοντας την με την αναγκαία ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, σε κατεύθυνση αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική, αντίστασης απέναντι σε εντατικοποίηση-ταξικούς φραγμούς και εργασιακό μεσαίωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com