1 Μαρ 2018

Η απόλυση εγκύων προστέθηκε στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών έρχεται να προστεθεί μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Δικαστήριο έκρινε πως επιτρέπεται η απόλυση εγκύων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, αρκεί ο εργοδότης να γνωστοποιήσει στην εργαζόμενη τους λόγους που δικαιολογούν την απόλυση.

Αφορμή για αυτήν την απόφαση ήταν η απόλυση μιας εργαζόμενης εγκύου στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων από την τράπεζα Bankia της Ισπανίας. Μετά από προσφυγή του Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας), το ευρωδικαστήριο κλήθηκε να «ερμηνεύσει» (δηλαδή να περιορίσει) την απαγόρευση απόλυσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που προβλέπεται στην οδηγία 92/85 για την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων, στο πλαίσιο διαδικασίας ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της οδηγίας 98/59 για τις ομαδικές απολύσεις. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν εξέπληξε κανέναν και αποφάσισε υπέρ της εργοδοσίας της τράπεζας. Έκρινε πως η απόλυση της εγκύου, στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων που έκανε η τράπεζα, ήταν νόμιμη και δικαιολογημένη μέσω χαμηλής βαθμολογίας στην αξιολόγηση της εργαζόμενης.

Ομαδικές απολύσεις, συνεχείς αξιολογήσεις, τσάκισμα μισθών και εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς νομιμοποιούνται πλήρως από την ΕΕ για χάρη των εργοδοτών και του κεφαλαίου. Η απόφαση αυτή είναι κομμάτι της ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, που -όσο δεν βρίσκει αντίσταση- δεν διστάζει να χτυπήσει μέχρι και τη μητρότητα, ακόμα κι αν στραπατσάρεται το «κοινωνικό» προσωπείο που επιδιώκει η ΕΕ να παρουσιάζει. Προσθέτει δε ένα ακόμα μέσο καταπίεσης των εργαζόμενων γυναικών, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν πιο έντονα τα προβλήματα της ανεργίας, της ελαστικής εργασίας, των μισθών πείνας και όλα τα άλλα που αποτελούν κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Η «ισότητα των φύλων» για τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς σημαίνει «δικαίωμα» στις απολύσεις για όλους.

Μόνο η οργανωμένη πάλη και ο συλλογικός αγώνας μπορεί να βάλει φραγμό στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Χωρίς αυταπάτες ούτε για τα χαρακτηριστικά και την προοπτική της «πολιτισμένης» ΕΕ ούτε για όσους τα προπαγανδίζουν.

http://taxikiporeia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com