15 Φεβ 2018

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ! ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ-ΦΟΝΙΑΔΩΝ!

Το νέο επικίνδυνο ναυτικό επεισόδιο με τον εμβολισμό του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού στην περιοχή των Ιμίων, οι εξαγγελίες στρατιωτικών ασκήσεων και οι συνακόλουθες δεσμεύσεις θαλάσσιων περιοχών, οι αεροναυτικές παραβιάσεις και η κλιμάκωση των απειλών υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά τους αυξανόμενους πολεμικούς κινδύνους που απειλούν τους δύο λαούς, Ελλάδας και Τουρκίας. Οι κίνδυνοι αυτοί πηγάζουν κυρίως από τον σκληρό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που έχει μετατρέψει την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ν.Α. Μεσογείου σε αρένα ενός ματωμένου παιγνιδιού επιρροής και κυριαρχίας. Μέσω των επεμβάσεων, της υποδαύλισης των τοπικών αντιδραστικών αντιθέσεων, του σωβινισμού και της επαναχάραξης των συνόρων με επίκεντρο την Συρία και όχι μόνο εκεί. Στον σκληρό αυτό ανταγωνισμό εμπλέκονται και χειραγωγούνται οι τοπικές αστικές τάξεις, τα αντιδραστικά καθεστώτα αλλά και όλες οι κυβερνήσεις της περιοχής εναλλάσσοντας μεταξύ τους ρόλους επιτιθέμενου και αμυνόμενου κατά πως αλλάζουν οι συσχετισμοί των μεγάλων δυνάμεων και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών επιτελείων.

Τα τελευταία γεγονότα αποδείχνουν πως το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν αποτελεί εγγύηση ειρήνης και ασφάλειας αλλά είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και πολεμικών κινδύνων για τον λαό μας. Όπως επίσης και για τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής στα Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθώντας και ενισχύοντας την γραμμή του αμερικανονατοϊσμού έχει μπλέξει πιο βαθιά την χώρα σε μεγάλους κινδύνους. Με την παραχώρηση πλήρους ελευθερίας στις αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις μέσω των βάσεων και των διευκολύνσεων, ιδιαίτερα αυτής της Σούδας στην Κρήτη. Μέσω της ευθυγράμμισης της με τις νατοϊκές παραγγελίες στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στα πλαίσια των σχέσεων-αντιθέσεων με την Πρώην Γιουγκοσλάβικη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Με την ενίσχυση των πολιτικών-στρατιωτικών σχέσεων και τους λεγόμενους άξονες με αντιδραστικά καθεστώτα στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, ιδιαίτερα με το κράτος-κατακτητή και εμπρηστή του πολέμου, το Ισραήλ. Με τον συντονισμό της με τα μεγαλεπήβολα επιθετικά σχέδια των δυτικών πολυεθνικών πετρελαίου και αερίου που ιστορικά έχει αποδειχθεί πως η παρουσία τους σχεδόν πάντα συνδέεται με υποδαύλιση αντιθέσεων, άδικους πολέμους και άφθονο χυμένο αίμα των λαών. Με την αξιοποίηση των αντιδραστικών συμφωνιών Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, μετατρέποντας το Αιγαίο σε Νατοϊκή θάλασσα και ελπίζοντας σε αναβάθμιση ρόλου. Τίποτε από τα παραπάνω δεν εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του λαού και της νέας γενιάς. Αντίθετα προμηνύουν νέες θυσίες, νέα εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων, νέες εθνικιστικές εκστρατείες παραπλάνησης και τυφλού μίσους για τους γειτονικούς λαούς, νέες συμφορές!

Στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, στην Τουρκία, το φασιστικό καθεστώς με κοινοβουλευτικό μανδύα, με τη συνηγορία όλων των αστικών κομμάτων, διεξάγει ήδη δύο πολέμους. Τον πρώτο (που είναι διαρκείας) ενάντια στον τουρκικό λαό, τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά και ενάντια στους Κούρδους της Ν.Α. Τουρκίας. Βομβαρδίζει πόλεις και χωριά, φυλακίζει και βασανίζει, φιμώνει πολιτικούς αντιπάλους, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους. Κυνηγά και δολοφονεί την ηρωική τουρκική επαναστατική αριστερά, η οποία –με βαρύ κόστος– αντιστέκεται στον φασισμό και τον σωβινισμό. Μόλις σήμερα, 14/2, οι αρχές επέβαλαν μια άνευ προηγουμένου απαγόρευση κυκλοφορίας σε 176 χωριά και δήμους στο Ντιγιάρμπακιρ!
Ο δεύτερος πόλεμος είναι η εισβολή στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας· σήμερα με επίκεντρο το Αφρίν, χθες στο βόρειο Ιράκ παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Όπως και όλες οι αστικές τάξεις στην περιοχή έτσι και η τουρκική επιδιώκει να αποκτήσει βαρύνοντα περιφερειακό ρόλο, να ευνοηθεί από τον ιμπεριαλιστικό παράγοντα, να αξιοποιήσει αντιθέσεις και να αποφύγει “ριξίματα” ενόψει ενός νέου κύκλου μοιράσματος και ξανα-μοιράσματος της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, των συνόρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.

Οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά, συνολικά ο λαός μας, δεν πρέπει να μείνει απαθής στις προοπτική όλων αυτών των εφιαλτικών εξελίξεων. Πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια στα νατοϊκά πολεμικά σχέδια και την πολιτική της κυβέρνησης που τα υπηρετεί. Να αντιδράσει σε κάθε δύναμη που επιδιώκει την επαναχάραξη των συνόρων με το αίμα των λαών. Να απαιτήσει να γίνουν σεβαστές οι συνθήκες που ορίζουν τα σύνορα και ταυτόχρονα όλες οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών και των μειονοτήτων. Να αντιταχτεί στον εθνικισμό, στον σωβινισμό και στις κραυγές μίσους για τους γειτονικούς λαούς. Να παλέψει για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το διώξιμο των αμερικάνικων βάσεων και την ανατροπή της πολιτικής των φιλοπόλεμων αξόνων με Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο. Να καταγγείλει τα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και μετατροπής της σε Νατοϊκό αεροπλανοφόρο. Να διαδηλώσει ενάντια στην ματωμένη πολιτική υποδαύλισης αντιθέσεων των ιμπεριαλιστών και των πολυεθνικών τους στον τομέα της ενέργειας.

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί κάθε εργαζόμενο, δημοκράτη και φιλειρηνικό άνθρωπο να πάρει θέση, να κινητοποιηθεί και να παλέψει για να μπει φραγμός στις επικίνδυνες πολεμικές εξελίξεις που διαγράφονται στον ορίζοντα. Πρώτα και κύρια παλεύοντας ενάντια στην πολιτική των ιμπεριαλιστών και της κυβέρνησης που την υπηρετεί!
 • ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ!
 • ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
 • ΕΞΩ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ!
 • ΚΆΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΤΗΣ ΕΞΆΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΉΣ
 • ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΥΣ
 • ΤΩΝ ΑΡΧΟΥΣΩΝ ΤΑΞΕΩΝ
 • ΌΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΌ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΌ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΒΙΝΙΣΜΌ!
Τετάρτη 14-2-2018


7 σχόλια:

 1. Ανώνυμος16/2/18, 9:06 π.μ.

  "Το νέο επικίνδυνο ναυτικό επεισόδιο με τον εμβολισμό του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού στην περιοχή των Ιμίων, οι εξαγγελίες στρατιωτικών ασκήσεων και οι συνακόλουθες δεσμεύσεις θαλάσσιων περιοχών, οι αεροναυτικές παραβιάσεις και η κλιμάκωση των απειλών υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά τους αυξανόμενους πολεμικούς κινδύνους που απειλούν τους δύο λαούς, Ελλάδας και Τουρκίας."Ποιος τα κάνει όλα αυτά η αστική τάξη της Ελλάδας;
  Οι χώρες έχουν κυριαρχικά δικαιώματα; Γιατί δεν έχουμε το πολιτικό θάρρος να λέμε κάθε μα κάθε φορά τα πράγματα με το όνομά τους.
  Η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο είναι πρόβλημα;


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος16/2/18, 9:52 μ.μ.


  Δεν θα ήταν αναγκαία ούτε η ανάγνωση όλου του κειμένου για να δοθεί απάντηση στην ερώτηση σχετικά με το
  "Ποιος τα κάνει όλα αυτά η αστική τάξη της Ελλάδας;"
  Θα ήταν αρκετό να συνεχίσεις το διάβασμα της πρώτης παραγράφου της ανακοίνωσης.
  Για να σε βοηθήσω …

  "Οι κίνδυνοι αυτοί πηγάζουν κυρίως ... και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών επιτελείων."

  Για τα υπόλοιπα μια πρόχειρη αναζήτηση στις antigeitonies θα έδινε μια πρώτη απάντηση για να διαμορφώσεις μια πρώτη άποψη.

  RG

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος16/2/18, 10:52 μ.μ.

  "Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί κάθε εργαζόμενο, δημοκράτη και φιλειρηνικό άνθρωπο να πάρει θέση, να κινητοποιηθεί και να παλέψει για να μπει φραγμός στις επικίνδυνες πολεμικές εξελίξεις που διαγράφονται στον ορίζοντα. Πρώτα και κύρια παλεύοντας ενάντια στην πολιτική των ιμπεριαλιστών και της κυβέρνησης που την υπηρετεί"

  Πέρα από το να μπεί φραγμός στον πόλεμο, νομίζεις ότι ο ελλ λαός είναι σε θέση σήμερα να διεκδικήσει και άλλα "κυριαρχικά δικαιώματα"; Ποιά είναι αυτά; Το πετρέλαιο του αιγαίου;
  Αν νομίζεις ότι ο ελληνικός λαός είναι σε θέση σήμερα να το διεκδικήσει για τον εαυτό του, με τον μόνο τρόπο που μπορεί να το διεκδικήσει και να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα γενικώς, τότε πρέπει να έχεις το θάρρος και να βγεις να το πεις ανοικτα.

  Ας στοιχιθούμε λοιπόν πίσω από τις ένοπλες δυνάμεις "μας" και ας υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας! Μας τα είπαν κι άλλοι αυτά.

  Γιώργος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προς τον πρώτο σχολιαστή:

  Είσαι και τόσο σίγουρος ότι από τη πλευρά της Ελλάδας δε γίνονται αεροναυτικές παραβιάσεις; Πάντως όσοι υπηρετήσαμε στα μεθωριακά νησιά τη θητεία μας δεν θα σε συμβουλεύαμε να είσαι!

  Ακήσεις και δεσμεύσεις θαλάσσιων και εναέριων περιοχών στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου η Ελλάδα δεν κάνει; (Εκτός κι αν θεωρείς ότι όλο το Αιγαίο είναι -κι αυτό- ελληνικό οπότε συζητάμε σε άλλη βάση!)

  Κλιμάκωση των απειλών; Απειλές είναι μόνο οι ένοπλες; Και η απειλή ότι η Ελλάδα θα ασκήσει το "δικαίωμα" των 12 μιλίων (δηλαδή μονομερή αλλαγή συνόρων) τι ακριβώς είναι; Οι διάφορες τριμερής συμφωνίες Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτο τι στόχο έχουν; Έχουν ή δεν έχουν ως στόχο την απομόνωση της Τουρκίας από το μοίρασμα του όποιου πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο;

  Ο ρόλος των ιμπεριαλιστών σε όλη αυτή την ιστορία παίζει για σένα κανένα ρόλο ή απλά είναι υποβοηθητικός; Η διαφορά αντιδράσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σε προβληματίζει;

  Σε προβληματίζει καθόλου ότι η κάθε φορά ανακίνηση των "εθνικών δικεδικήσεων" και η συζήτηση περί "κυριαρχικών δικαιωμάτων" εξαρτάται από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και ιδιαίτερα των ΗΠΑ; Και μάλλον είναι λίγο οξύμωρο να μας πιάνει ο καημός για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε μια χώρα που ακόμη και τη σακούλα στα σούπερ μάρκετ αποφασίζουν κάποιοι άλλοι αν θα την πληρώνουμε ή όχι, για να μην πω για την στρατιωτική εξάρτηση από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ! Για να μην πω επίσης ότι αυτά τα "κυριαρχικά δικαιώματα" (ΑΟΖ κ.λπ.)τα ασκούν οι δικοί μας για να τα εκμεταλλευτούν γαλλικές, ιταλικές, αμερικάνικες και άλλες εταιρείες. Πολύ επιλεκτικός πατριωτισμός είναι αυτός!

  Η αποχώρηση ΟΛΩΝ των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο θα ήταν ευχής έργον!

  Αυτά και άλλα πολλά. Όσο για το πολιτικό θάρρος δεν θα χαρακτήριζα ως τέτοιο τη στοίχιση αριστερών δυνάμεων πίσω από το επί δεκαετίες αφήγημα της ντόπιας αστικής τάξης που ...παραπονιέται για την επιθετικότητα της Τουρκίας -και όχι μόνο- απέναντί της.

  Αντί λοιπόν να υποτασόμαστε ...θαρετά στους συσχετισμούς καλό θα ήταν να μας προβληματίσει το πως ως λαϊκό κίνημα θα δυναμώσουμε τόσο ώστε να αποτρέψουμε τις βλέψεις των ντόπιων αστικών τάξεων που τις εξαρτούν από τις διαθέσεις και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Για να μην υπάρχουν ανταγωνισμοί που θα οδηγήσουν σε αλλαγές συνόρων, δηλαδή σε πόλεμο, δηλαδή σε σφαγή των λαών για συμφέροντα ξένα σε αυτούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος17/2/18, 12:53 π.μ.

  Επανέρχομαι για την πρώτη παράγραφο: που στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο ποιος τα κάνει αυτά συγκεκριμένα.
  Όσο για τα 12 μίλια η Τουρκία τα έχει επεκτείνει στη μεσόγειο και τη μαύρη θάλασσα όχι όμως στο Αιγαίο ακολουθώντας φιλειρηνική πολιτική!!Γιατί η επέκταση στα 12 μίλια αλλάζει τα σύνορα; Αφού όπως είναι γνωστό εκεί που υπάρχει κοινή θαλάσσια η περιοχή αυτή έτσι κι αλλιώς χωρίζεται στη μέση.Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι περιορίζονται τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο και θα έχει πλέον λόγο και η Ελλάδα στη διέλευση των πλοίων από τα Δαρδανέλια γεγονός που δεν αρέσει στους Τούρκους (θέλουν να έχουν το μονοπώλιο)ιμπεριαλιστές και ιδιαίτερα στους Ρώσους. Περιορίζεται και η συνεκμετάλευση του αιγαίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όταν απαντήσεις σε όλα όσα σου λέμε και όχι σε ότι νομίζεις ότι σε βολεύει τότε μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος!

  Υ.Γ.: οι Τούρκοι είναι τόσο ιμπεριαλιστές όσο και οι Έλληνες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος17/2/18, 10:36 π.μ.

  οπως λεει το κκε για ιμπεριαλιστική Ελλάδα με ανισομετρή ανάπτυξη

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com