17 Φεβ 2018

Μερικές ...λεπτομέρειες για την ιστορία του ΚΚΕ

Σε άρθρο του στο Ριζοσπάστη ο Μάκης Μαΐλης αναφέρεται στη 12η ολομέλεια του ΚΚΕ το 1968 λέγοντας:

"Αμέσως μετά το 20ό Συνέδριο συνήλθε η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά από παρέμβαση 6 ΚΚ (Σοβιετικής Ενωσης, Πολωνίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Τσεχοσλοβακίας), καθώς και η 7η Ολομέλεια που την ακολούθησε (1957). Στην πρώτη ο Ν. Ζαχαριάδης καθαιρέθηκε από Γραμματέας της ΚΕ, ενώ ένα χρόνο αργότερα η 7η Ολομέλεια τον διέγραψε από μέλος του Κόμματος. Η διαγραφή συνοδεύτηκε με απόφαση να διερευνηθεί ολόκληρη η ζωή του Ζαχαριάδη, αφού στιγματίστηκε ως ύποπτος για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό. Ταυτόχρονα, η 7η Ολομέλεια έθεσε ως στρατηγικό στόχο του ΚΚΕ την Εθνική Δημοκρατική Αλλαγή, δηλαδή ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιούνταν σε συμμαχία με τμήματα της αστικής τάξης και με αντίστοιχα κόμματα.

Οι Αποφάσεις των παραπάνω Ολομελειών επέδρασαν και στην οργανωτική συγκρότηση του ΚΚΕ. Η Α' Συνδιάσκεψη της ΕΔΑ (1956), η οποία είχε συγκροτηθεί ως συνασπισμός κομμάτων (συμμετείχε και το ΚΚΕ, όντας η βασική δύναμη της ΕΔΑ), αποφάσισε τη μετατροπή της σε ενιαίο κόμμα. Και λίγο αργότερα, η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1958) αποφάσισε τη διάλυση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων και τη διάχυση των μελών του Κόμματος στην ΕΔΑ. Ασκούσε σημαντική επίδραση το γεγονός ότι η ΕΔΑ ήταν νόμιμη, ενώ το ΚΚΕ ήταν παράνομο. Οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες γνώρισαν έξαρση, ιδιαίτερα από το 1958, όταν η ΕΔΑ πήρε το 24,42% των ψήφων και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Με τη σύμφωνη γνώμη και της ηγεσίας του ΚΚΣΕ, εγκαταλείφθηκαν οι ηρωικές προσπάθειες για την ανασυγκρότηση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων και ακυρώθηκε η οργανωτική αυτοτέλεια του ΚΚΕ στο πλαίσιο μιας ρεφορμιστικής στρατηγικής."

Αφήνουμε κατά μέρος που η πραξικοπηματική επέμβαση στο ΚΚΕ παρουσιάζεται με την ευγενική λέξη "παρέμβαση" -προφανώς των αδελφών κομμάτων- όπως και πολλά άλλα που αναφέρονται στο άρθρο.

Αναρωτιόμαστε όμως. Μόνο αυτά που περιγράφει το παραπάνω απόσπασμα έγιναν τα δώδεκα χρόνια που μεσολάβησαν από την 6η ως τη 12η; Ο αρθρογράφος, κατ' επέκταση και το σημερινό ΚΚΕ (μιας και η αντιμετώπιση της ίδιας περιόδου από τη "Διακήρυξη για τα 100 χρόνια" είναι παρόμοια), δεν είδαν καμιά διαπάλη μέσα στις γραμμές του Κόμματος μεταξύ αυτών που αποδέχτηκαν τις αποφάσεις του 20ου (οι ίδιοι που αναφέρονται με λεπτομέρειες τα ονόματά τους στην αρχή του κειμένου) και αυτών που δεν τις αποδέχτηκαν, όπως και τα αποτελέσματα της επέμβασης, δηλαδή των στελεχών και μελών του που αποτελούσαν τη μεγάλη πλειοψηφία στις χώρες της εξορίας αλλά και στην Ελλάδα; Δεν είδαν διαγραφές, δεν είδαν εξορίες και φυλακίσεις, δεν είδαν προσπάθειες φυσικής εξόντωσης αγωνιστών, δεν είδαν αναιρέσεις της ιδιότητας του πολιτικού πρόσφυγα και απολύσεις από τη δουλειά, δεν είδαν καμιά διαπάλη στον Άη Στράτη και σε άλλους τόπους εξορίας, δεν είδαν πουθενά διαφωνίες για τη μετατροπή της ΕΔΑ σε κόμμα και τη διάλυση των κομματικών οργανώσεων, για τη συγχώνευση αργότερα της νεολαίας της στη νεολαία Λαμπράκη; Δεν υπήρξε στις οργανώσεις των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών διαπάλη που στις αρχές της δεκαετίας του '60 οδήγησε στη δημιουργία οργανώσεων με τον τίτλο "ΚΚΕμλ" και της ΜΛΟ, στη δημιουργία της Αναγέννησης στην Ελλάδα και στη συνέχεια της ΟΜΛΕ η οποία πλαισιώθηκε και από μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΕΔΑ κατά τις αρχές της περιόδου της χούντας;

Αλλά πως να τα δούν; Πως να ασχοληθούν με τέτοιες λεπτομέρειες; Αν τα έβλεπαν και τα παραδεχόντουσαν όλα αυτά που θα χώραγε το αφήγημα:
 
"Σε αυτές τις συνθήκες, μεγάλο μέρος των στελεχών του ΚΚΕ συνειδητοποίησαν το μέγεθος του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί από τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων. Και τάχθηκαν υπέρ της συγκρότησής τους, ερχόμενοι σε σύγκρουση με άλλα στελέχη, δίχως ωστόσο να βλέπουν αυτοκριτικά τις επιλογές της 6ης και της 7ης Ολομέλειας, αλλά και την προβληματική στρατηγική του Κόμματος."

Και αυτό γιατί αυτό το "μεγάλο μέρος των στελεχών του ΚΚΕ" που απέμειναν και έθεσαν τις βάσεις για το σημερινό ΚΚΕ, είναι συνυπεύθυνο 100% για την διάλυση του παλιού ΚΚΕ μετά την 6η ολομέλεια και όσων ακολούθησαν. Γιατί για όλα όσα κατηγορείται το ...μικρό μέρος μαζί τα ψήφιζαν και η διάλυση των οργανώσεων δεν ήταν καθόλου τυχαία και δεν είχε να κάνει μόνο με τη μετατροπή της ΕΔΑ σε κόμμα. Ήταν ένας πολύ καλός τρόπος ξεκαθαρίσματος του κόμματός τους από τους "δογματικούς" κατά πως τους έλεγε και ο Πέτρος Ρούσος! Έργο που το ανέλαβε και το συνέχισε η ηγεσία της ΕΔΑ με μεγαλύτερη ευκολία.

Γιατί το σημερινό ΚΚΕ παρά τις κριτικές και "αυτοκριτικές" παραμένει παιδί και απόλυτη συνέχεια αυτού που φτιάχτηκε μετά την 6η ολομέλεια παρά τα μεγάλα λόγια! Είναι το κόμμα που όταν η ντόπια αστική τάξη μιλούσε για ισχυρή Ελλάδα αυτό όλως τυχαίως ανακάλυψε την ιμπεριαλιστική Ελλάδα, είναι το κόμμα που παρά τις κριτικές του για έλλειψη "ταξικότητας" πριν, κατά και μετά την Εθνική Αντίσταση, ακόμη και για τον πρόσφατο εαυτό του, παράλληλα δεν παραλείπει να στηρίζει εκδηλώσεις στρατιωτικών για τα Ίμια και να υιοθετεί πλήρως τις "εθνικές" θέσεις για το μακεδονικό και τα ελληνοτουρκικά, συντασσόμενο έτσι με την αστική τάξη και με μπόλικη αντιιμπεριαλιστική σάλτσα προς δόξαν της εθνικής ενότητας! Για να μην πούμε πόσο διαφέρουν η σημερινή του στρατηγική, οι σημερινές θέσεις του και οι πρακτικές του από τον κοινοβουλευτισμό και τον κυβερνητισμό, από την πραγματική θεωρία των σταδίων και όχι από αυτή που χαρακτηρίζει ως τέτοια.

Υ.Γ.: Και κάτι εμπειρικό μιας και πέρασε απαρατήρητο μέσα στη δυναμική των αντιπαραθέσεων και των διασπάσεων: Προφανώς ο Μάκης Μαΐλης και η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ δεν είδαν καν την αποχώρηση πολλών από τους πρώην πολιτικούς πρόσφυγες και αντιστασιακούς το '89 - '91 που απέμειναν στη ζωή και οι οποίοι είχαν "γυρίσει" στο ΚΚΕ γιατί δυστυχώς πίστεψαν ότι πράγματι τα πράγματα θα άλλαζαν μετά το '68 και με τον Φλωράκη ηγέτη! Με καταλυτικό ρόλο -αλλά όχι μοναδικό- να παίζει σε αυτή τους την επιλογή η αποκάλυψη για την τύχη του Ζαχαριάδη και οι συγκυβερνήσεις της εθνικής συμφιλίωσης. Στις οποίες συμμετείχε σύσσωμο το ΚΚΕ, όχι μόνο οι οπορτουνιστές και οι αναθεωρητές που ήθελαν τη διάλυσή του αλλά και αυτοί που ήθελαν τη διατήρησή του!

Δημήτρης Ν.

3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος18/2/18, 12:31 π.μ.

  Δεν θα αναφερθω σε ιδεολογικοπολιτικα ζητηματα που αφορουν και το σημερα ουτε θα αντικρουσω πολλους υσχιρισμους του συντακτη μονο να πω οτι δεν παρακολουθει τι λεει το ΚΚΕ. Αν το παρακολουθουσε θα ηξερε οτι εχει μιλησει και για την Τασκενδη και τις καθαιρεσεις και τις διαγραφες. Ετσι γραφει...''δεν ειδαν καμια διαπαλη στον Αι Στρατη..''Γραφει λοιπον για το θεμα το Δοκιμιο Ιστοριας του ΚΚΕ..''οι σημαντικοτερες αντιδρασεις σημειωθηκαν στον ΑιΣτρατη και περιστραφηκαν κυριως στις αποφασεις του 20ου συνεδριου...Η οργανωση χωριστηκε,απο μια στην πλειοψηφια που ηταν αντιθετη με τις αποφασεις της 6ης Πλατιας Ολομελειας...''σελ365. Στις σελ653 και654 εκτος των αλλων μπορει να βρει αρκετα και για την δημιουργια της Αναγεννησης αλλα και του πρωτου ΚΚΕμλ στην Ρουμανια αναφεροντας εκτος απο τον Πολυδωρο Δανιηλιδη και τους Γαβριλο Παπαδοπουλο, Βασκο Πασχαλη, Φωκιων Κονταλεξη, Δημ. Πλιατσικιδη, Βαγγ. Παπαδοπουλο[Φωκα],Αλ Λαμπροπουλο, Αντωνη Αρτεμη και Αλκη Ζωτο ολλους σπουδαιους αγωνιστες. Στο δευτερο θεμα ειναι βαθυτερο γιατι περα απο την καταγγελια της 6ης Ολομελ και των οποιων χαρακτηρισμων που την συνοδευει, το ζητημα ειναι γιατι επιβληθηκε.Σ'αυτο ο συντακτης του κειμενου θα επρεπε εκτος των αλλων να μελετησει το :Ο ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ οπου θα βρει τοποθετησεις οπως αυτες που καταγγελει. Γραφει ο σπουδαιος αυτος συντροφος.. την 6η ολομελεια τη συγκαλεσαν τα αδελφα κομματα σελ 243 για την δικη του συμετοχη στην προετοιμασια και τις εργασιες της 6ης γραφει ''παντως τους υπεδειξα πως μια και γινοταν μια τοσο μεγαλη ερευνα επρεπε να καλεσουν και αλλους ανθρωπους...Ελειπε και ο Ζαχαριαδης που δεν θελησε να ερθει...Στο κατω κατω κι ο Ζαχαριαδης σε διορισμο βασιστηκε. Οπως μπηκε,ετσι και βγηκε..''σελ244 Αναφερει οτι ηταν στην επιτροπη προτασεων και οι προτασεις του για το ποιοι θα γινονταν μελη του Πολιτικου Γραφειου ηταν ιδιες με τις τελικες.σελ245 .Τα παραπανω δεν μειωνουν των Πολυδωρο αλλα δειχνουν την πολυπλοκοτητα του ζητηματος. Για το ζητημα της τοποθετησης-μεταστροφης τοσων αγωνιστων-και δεν αναφερομαι βεβαια στους συνειδητους ρεβιζιονιστες-καταπιανεται σε αρκετες σελιδες το Δοκιμιο Ιστοριας χωρις να απαντα κατηγορηματικα κατα την γνωμη μου.ΜΑΝΩΛΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η αναφορά με διαστρέβλωση των θέσεων των οργανώσεων δεν είναι ιστορική αποτίμηση αλλά αποφυγή της.

  Όσο για τον Πολύδωρο καλό θα ήταν να αντέγραφες ολόκληρο τα σχετικά αποσπάσματα και όχι πετσοκομένες μερικές φράσεις που αλλοιώνουν την άποψή του! Λέει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που αφήνεις να εννοηθούν.

  Για του λόγου το αληθές όποιος θέλει μπορεί να δει την πραγματική άποψή του εδώ:

  https://antigeitoniesbooks.blogspot.gr/search/label/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος20/2/18, 3:32 μ.μ.

  Όταν με τα πολλά αποφασίζει κάποιος ότι το κόμμα του σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο πήρε λάθος δρόμο το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι να αναφέρεται τιμητικά στα μέλη του που τότε αντιτάχθηκαν και πλήρωσαν τις συνέπειες της αντίθεσής τους. Το ΚΚΕ ή θα κάνει ότι δεν υπήρξε αυτή η περίοδος και η αντίδραση ή όταν υποχρεώνεται θα αναφέρεται απαξιωτικά στα μέλη του ΚΚΕ που όχι απλά δεν συμφώνησαν αλλά ήρθαν και σε ρήξη με την επιβολή του αναθεωρητισμού τη δεκαετία του 50.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com