19 Φεβ 2018

Με βάση τη συζήτηση του Αντιπολεμικού Συντονισμού

Την προηγούμενη Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου παρακολουθήσαμε την συνάντηση του Αντιπολεμικού Συντονισμού καθώς και τοποθετηθήκαμε σε αυτήν σαν ΚΚΕ(μ-λ) έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης (http://diktiospartakos.blogspot.gr/2018/02/15.html). Το κάλεσμα του συντονισμού είχε σαν στόχο ανάμεσα σε άλλα να συζητήσει πάνω στις πολύ σοβαρές εξελίξεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μία εκδήλωση η οποία προγραμματίζεται από τον Συντονισμό αλλά και στην τοποθέτηση πάνω στα πρόσφατα πολιτικά ζητήματα. Το πρόβλημα που διακρίναμε στην κουβέντα και οι ενστάσεις που είχαμε σε αυτήν είναι η μονομερής και διογκωμένη για τα δεδομένα τοποθέτηση που θέλει να βλέπει μόνο την πλευρά της ελληνικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Άποψη η οποία δεν αναγνωρίζει τα τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά της τούρκικης αστικής τάξης, της προσπάθειάς της να αναλάβει πιο αναβαθμισμένο και ευρύτερο ρόλο στην περιοχή καθώς και την παρέμβαση του ιμπεριαλισμού στη διαδικασία αυτή. Σαφώς και οι αντιδραστικοί άξονες στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα όπως και η εμφανής στήριξη του αμερικάνικου παράγοντα έχουν «θορυβήσει» την φασιστική κυβέρνηση του Ερντογάν η οποία διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος στο Αιγαίο και την Μέση Ανατολή, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται υπό το πρίσμα της εξάρτησης και την ευρύτερη παρέμβαση των Ιμπεριαλιστών (Βαλκάνια, Συρία κλπ).

Υπήρχαν μάλιστα απόψεις οι οποίες δεν αναγνώριζαν καν την παρέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή, θεωρώντας προφανώς ότι η ελληνική αστική τάξη έχει σαφή ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά και με βάση αυτά παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Άποψη ιδιαίτερα προβληματική η οποία αθωώνει τον ιμπεριαλισμό και την παρέμβασή του στην περιοχή, καθώς και τον ιδιαίτερα αντιδραστικό χαρακτήρα που προσδίδουν τα χαρακτηριστικά της εξάρτησης στην αστική τάξη της χώρας μας.

Με την ίδια πάνω κάτω αντίληψη γινόταν και η τοποθέτηση πάνω στις πρόσφατες εξελίξεις με το λεγόμενο Μακεδονικό. Προσπέρασμα της ιδιαίτερης σημασία της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στο όλο ζήτημα και αντιμετώπιση του ζητήματος, σαν ζήτημα αυτοπροσδιορισμού της ΠΓΔΜ απέναντι στην επικίνδυνη ιμπεριαλιστική Ελλάδα.

Το ΚΚΕ(μ-λ) τοποθετήθηκε θέτοντας σαν προτεραιότητα το να γίνει άμεσα κινητοποίηση ενός ευρύτερου δυναμικού του κινήματος απέναντι στο ενδεχόμενο του πολέμου (κάτι στο οποίο δεν κατέληξε η κουβέντα). Με κεντρικά συνθήματα: Όχι στον πόλεμο, ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής να μην γίνουν κρέας για τα κανόνια τους, καμία αλλαγή συνόρων. Έθεσε το ζήτημα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας αλλά και το ζήτημα της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών σαν την μόνη διέξοδο που μπορεί να βάλει φραγμό στις αντιδραστικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com