22 Φεβ 2018

Η πάλη για την Ειρήνη και τη Φιλία των λαών είναι αναγκαία και επιτακτική

(άρθρο που δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα, 21/2/18)

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ΗΠΑ- ΡΩΣΙΑΣ αλλά και ΚΙΝΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ πυροδοτούν μια γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια με ολοένα και πιο έντονη την οσμή του πολέμου από τα Βαλκάνια ως τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ο πόλεμος άλλωστε σ’ όλο αυτό το γεωπολιτικό τόξο ποτέ δε σταμάτησε ενώ όταν έφτασε στην Ουκρανία, μόλις πριν τρία χρόνια, απειλήθηκε η παγκόσμια Ειρήνη.

Όμως στις μέρες μας οι λαοί της περιοχής και ο λαός μας νιώθουν έντονα την απειλή του πολέμου και ακόμη πιο έντονη την αδυναμία τους να αντιδράσουν απέναντι σε μια κατάσταση που απειλεί θανάσιμα τη ζωή και το μέλλον τους. Το μεγάλο πρόβλημα των λαών είναι η σύγχυση (συνέπεια της αποσυγκρότησης του εργατικού επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος) για το ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι φίλοι τους και πως θα σταθούν συγκροτημένα και αποτελεσματικά απέναντι στο κοινό συμφέρον τους και τη ζωτική ανάγκη τους για Ειρήνη. Γιατί ξεκάθαρα και απολύτως αντικειμενικά η εργατική τάξη, ευρύτερα οι εργαζόμενες λαϊκές μάζες, όλοι οι άνθρωποι της δουλειάς όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τα πολεμικά σφαγεία, μα είναι τα παιδιά τους που θα σφαχτούν άδικα και όλα τ’ άλλα δεινά του πολέμου πάλι δικά τους θα είναι. Βέβαια όταν σκοτώνονται οι λαοί κάποιοι ποντάρουν να κερδίσουν και πρέπει και αυτό να το έχουμε ξεκάθαρο. Γιατί οι πόλεμοι ποτέ δε γίνονται τυχαία, για πλάκα, από κάποιους τρελούς ή για την ωραία Ελένη. Έχει σημασία στις μέρες μας να δούμε με καθαρό βλέμμα τον αντιδραστικό και επικίνδυνο ανταγωνισμό της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης για όμορους ρόλους και μεγάλες μπίζνες από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μέχρι τα Βαλκάνια στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Οι ΗΠΑ με κυρώσεις- εντάξεις χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και με κάθε τρόπο θέλουν να εμποδίσουν τις ροές ενέργειας (κυρίως φυσικού αερίου) από τη ΡΩΣΙΑ προς την Ευρώπη. Είναι ένα κρίσιμο σημείο της γενικευμένης γεωπολιτικής σύγκρουσης ΗΠΑ- ΡΩΣΙΑΣ. Όμως η Ευρώπη χρειάζεται ενέργεια. Απ’ αυτή την άποψη οι ΗΠΑ ευνοούν άλλους δρόμους μεταφοράς κυρίως από Νότο, ενώ όχι τυχαία οι εφοπλιστές αγοράζουν τάνκερ, γιατί εκτός από αγωγούς το συμπιεσμένο σε τάνκερ αέριο (LNG) μάλλον θα έχει την τιμητική του. Σ’ αυτή τη βάση ακόμη και κοιτάσματα αρκετού βάθους, σαν αυτά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αποκτούν αξία μιας και πρόκειται για πηγές κοντά σε διψασμένες ενεργειακά αγορές. Όμως μπορεί να ρυθμιστεί ειρηνικά η ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου ή γύρω από την Κύπρο; Και ποιος θα ελέγχει τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας με τάνκερ, αγωγούς ή καλώδια; Χοντρά συμφέροντα και άγριο παιχνίδι πρώτα- πρώτα μεταξύ των ιμπεριαλιστών, μα κρίσιμος ο ρόλος μιας σειράς περιφερειακών δυνάμεων και κάθε αστικής τάξης. Η ελληνική και η κυπριακή αστική τάξη κάθε άλλο παρά υπολείπονται σε βλέψεις και τυχοδιωκτισμούς.

Έχοντας κόψει το λοξοκοίταγμα προς Ρωσία η ελληνική αστική τάξη βαθαίνει πρωτόγνωρα την ιμπεριαλιστική της εξάρτηση από ΗΠΑ- ΝΑΤΟ, δίνει τη χώρα ωμά σαν ορμητήριο σ’ αυτούς τους γνωστούς φονιάδες των λαών και εμπλέκεται ενεργά πλέον στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Παρότι έχει βυθίσει το λαό στη φτώχεια δίνει δις για τα F16 στις ΗΠΑ και συζητάει για γαλλικές φρεγάτες. Όλα αυτά τα σιδερικά, που μαζεύει χρόνια τώρα, είναι μαζί με τις βάσεις διαρκώς στην υπηρεσία των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ. Οι Χανιώτες και μόνο από ασκήσεις και βολές είναι σίγουρο πως εισπράττουμε ήδη σημαντικό ορατό και αόρατο κόστος απ’ όλη αυτή την κατάσταση. Μα για να επανέλθουμε, το κυριότερο είναι πως κινδυνεύουμε όλοι οι λαοί (και ο λαός μας) για των κάθε λογής αφεντάδων τις μπίζνες και τα γεωπολιτικά συμφέροντα.

Απέναντι σ’ αυτούς τους κινδύνους για τη ζωή μας και τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας, οφείλουμε να προτάξουμε την πάλη μας. Οι ψευτοπαλικαρισμοί των Καμένου- Κοτζιά, που την άλλη φορά λέει στο Αιγαίο «η αντίδρασή μας δε θα είναι ειρηνική», μπορεί ν’ αντιστοιχούν στις τυχοδιωκτικές βλέψεις της αστικής τάξης. Άλλωστε η αστική τάξη σ’ αυτό το πλαίσιο έχει φτάσει να συμμαχεί στενά με το φασιστικό κράτος της Αιγύπτου και με το πιο δολοφονικό κράτος στον πλανήτη, το σιωνιστικό Ισραήλ. Όμως κανένας έντιμος άνθρωπος της δουλειάς, κανένας δημοκράτης, κανένας αληθινός πατριώτης δεν έχει τα παιδιά του για σφάξιμο για τους τυχοδιωκτισμούς της πλουτοκρατίας και την εμπλοκή της στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών που μπορούν να φέρουν τον πόλεμο ακόμη και στο Αιγαίο ή στην Κύπρο.

Δε θέλουμε να τρομάξουμε κανέναν, όμως η υπεράσπιση της Ειρήνης έχει ανάγκη τους αγώνες μας. Άλλωστε η υποταγή του λαού στους αστικούς σχεδιασμούς βαθέματος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και πολεμικής εμπλοκής της χώρας και στην εθνικιστική τύφλωση, έχει συνολικά για τη ζωή του λαού ολέθριες συνέπειες. Γιατί μια τέτοια κατάσταση παραλύει συνολικά τις λαϊκές αντιστάσεις και διευκολύνει την επίθεση του κεφαλαίου που δεν θα σταματήσει αν δε τη σταματήσει η λαϊκή πάλη…

Απ’ αυτή την άποψη η τοποθέτηση της κάθε αριστερής οργάνωσης έχει σημασία. Όπως δεν επιτρέπονται ευκολίες και ανοησίες του στυλ «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», άλλο τόσο είναι απαράδεκτη και καθαρή απόδειξη υποταγής η τοποθέτηση που νομιμοποιεί τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς της ντόπιας αστικής τάξης υιοθετώντας το αφήγημά της περί επιθετικής Τουρκίας. Η τοποθέτηση του ΚΚΕ (και όχι μόνο του ΚΚΕ) σ’ αυτό το ζήτημα είναι χαρακτηριστικές και ανάλογα πίσω από τη γραμμή της αστικής τάξης με ένσταση στο φιλοατλαντισμό της, στέκεται και στο Μακεδονικό. Οι ανόητες ιδεοληψίες περί ιμπεριαλιστικής Ελλάδας δε εμποδίζουν το σύρσιμο επί του πρακτέου στο βασικό αστικό αφήγημα.

Είναι ανάγκη να καταδειχτεί ο αντιδραστικός ανταγωνισμός των δύο αστικών τάξεων στο Αιγαίο και να μη μένουμε μονάχα στην καταδίκη του φασιστικού Τουρκικού κράτους. Η σύγχυση και κυρίως η απογοήτευση μπορούν και πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν με την επιδίωξη της Κοινής Δράσης όλων αυτών που τίμια θέλουν να παλέψουν για την Ειρήνη ενάντια στον καρκίνο των βάσεων και τη μετατροπή του τόπου μας σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών.

Να γιατί την Πέμπτη 22 Φλεβάρη στις 7.00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων μπορούμε και πρέπει να είμαστε ακόμη περισσότεροι στη συνέλευση του συντονισμού συλλογικότητες – οργανώσεις- αγωνιστές ενάντια στις βάσεις και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα.

Ν. Κοκολαντωνάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης

ΧΑΝΙΑ 20-2-2018

9 σχόλια:

 1. Ανώνυμος24/2/18, 12:25 π.μ.

  Το ΚΚΕ που τάχα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της αστικής τάξης στην Ελλάδα, έχει σχέδιο και πρόγραμμα για την περίπτωση πολέμου, είναι γνωστό και είναι συνεπές προς το Μαρξισμό-Λενινισμό αφού ακολουθεί τη γραμμή του επαναστατικού ντεφετισμού. (αν δε το κάνει πράξη σε περίπτωση πολέμου τότε έχει πεδίο λαμπρής δόξας όποιος την ακολουθήσει στη θέση του ΚΚΕ, αν και δε βλέπω το ΚΚΕ (μ-λ) να δημοσιεύει καμία πρόταση ή σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση) Η επιθετικότητα της Τουρκίας είναι γεγονός καθώς εκείνη η αστική τάξη απαιτεί την αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης και όπως είναι λογικό κανένας Κομμουνιστής δε θέλει να επικρατήσει η επανάσταση στη μισή χώρα και η υπόλοιπη να μοιραστεί στους αστούς των γειτόνων. Τέλος να υπενθυμίσω ότι το να υποστηρίζεις τον εθνικισμό του γείτονα δεν είναι διεθνισμός, αλλά τουλάχιστον αριστερίστικη κουτοπονηριά αλλά ίσως και διάθεση προδοσίας της μελλοντικής επανάστασης..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος24/2/18, 12:36 π.μ.

  Με ποιον τρόπο θα αποτρέψει ο λαός μια αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας; Είναι δυνατό να αποτρέψουν έναν αποφασισμένο πόλεμο οι λαοί όταν δεν έχουν την εξουσία στη χώρα τους; Επιπλέον ποια είναι η πρότασή σας για την περίπτωση που εκδηλωθεί αυτός ο πόλεμος; Πως ακριβώς αντιμετωπίζετε τη σύγχυση του λαού όταν δεν έχετε δημοσιεύσει καμία τέτοια πρόταση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος25/2/18, 8:58 μ.μ.

  Ρε παλικάρια, άμα δεν δέχεστε κριτικά σχόλια και δε μπορείτε να απαντήσετε και να πείσετε κλείστε το το ρημάδι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εσύ πάλι ρε παλικάρι από που το έβγαλες το συμπέρασμα ότι δεν δεχόμαστε κριτικά σχόλια; Σ' έχουμε κόψει πολλές φορές;

  Απλά καμιά φορά λόγω φόρτου ξεχνιώμαστε να ελέγξουμε τα σχόλια! Για το ίδιο λόγο για την ώρα δεν μπορώ να απαντήσω στα σχόλια. Επιφυλλάσομαι εκτός κι αν απαντήσει κάποιος άλλος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος26/2/18, 8:07 μ.μ.

  Το σχέδιο για την αποτροπή του πολέμου είναι αυτό που κανει και αυτό το άρθρο. Κατ αρχήν αποκάλυψη των υποκινητών του πολέμου. Οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τη γη. Εφαρμόζουν την πολιτική του διαίρει και βασίλευε, για να στρέφουν τον ένα λαό ενάντια στον άλλο. Καλλιεργούν ελπίδες στις αστικές ταξεις των εξαρτημένων χωρών για διεύρηνση του ρόλου τους και υποθάλπουν τον εθνικισμό. Οι λαοί θάναι χαμένοι είτε νικήσουν οι χώρες τους στον πόλεμο είτε όχι.
  Αυτή η πολιτική δράση είναι το σχέδιο. Οσο ποιό γρήγορα συνειδητοποιήσουν οι λαοί αυτη την απλή αλήθεια και όσο πιο γρήγορα εκφρασουν με κάθε τρόπο την διαμαρτυρία τους και τη διάθεση τους να αρνηθούν να γίνουν κρέας για τα κανόνια, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η διεξαγωγή του πολέμου. Οσα όπλα και νάχουν οι ιμπεριαλιστές και οι επι μέρους κυβερνήσεις - μαριονέτες των ιμπεριαλιστών, θα τους είναι δύσκολο να τα χρησιμοποιήσουν, όταν αισθάνονται την οργή των λαών που θέλουν να οδηγήσουν στο σφαγείο.
  Τα άλλα "σχέδια" είναι λόγια και φαντασιώσεις.

  Γιώργος


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος27/2/18, 10:22 μ.μ.

  κουραφέξαλα ..Αν θα οργανωθεί ο λαος κτλ...δεν φτανει. Εκωφαντική αδυναμία τοποθέτησης στα δύσκολα.
  Μια ζωη τα ίδια, τι κανουν η" δεν οι αλλοι.. ..Όπως στο σκοπιανο ...Τι όνομα θα δοθεί.? μηδέν το κκε μ-λ...Οι λαοι κτλ κτλ...και μπουρου μπουρου...υπεκφυγές
  Μηχανιστικές δήθεν ¨"μ-λ" αναγωγές εκτος τόπου.. Τα αδιέξοδα του βολικού παραδοσιακού ετεροκαθορισμόυ εχουν λακουβες,,Οταν δε,σε προσπερνάνε απο μαρξιστική/λενινιστική σκοπιά,τοτε..
  ......Αμηχανία..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν ξέρω τι γίνεται με το προσπέρασμα από τη ...μαρξιστική λενινιστική σκοπιά αλλά όταν έχεις τρακάρει κατακέφαλα στο σύστημα τότε πράγματι ο λαός δεν μετρά και ψάχνεις να βρεις τη λύση μαζί του.

  Η διέξοδος της πλήρους υποταγής που σε χώνουν στα βουρκωμένα λαγούμια του καπιταλισμού.

  Καλά βαφτίσια! Με σιγουριά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος1/3/18, 1:12 π.μ.

  Να με συγχωράτε για την παρατήρηση, προφανώς παρεξήγησα το λόγο μη δημοσίευσης των σχολίων και ευχαριστώ για την διευκρίνηση του σχεδίου. Βέβαια μπορώ να πω ότι ένα τέτοιο σχέδιο δε πείθει καθώς δε στέκει λογικά. Παρακάμπτω την εθνικιστική μέθη που έχει καταλάβει το λαό της Τουρκίας, και παρατηρώ ότι ακόμα και ένα μαζικότατο κίνημα και στις δύο χώρες, μέσα στους περιορισμούς των σημερινών αντικειμενικών συνθηκών θα αδυνατεί να φοβίσει τους αστούς διότι πολύ απλά δεν έχει την εξουσία-δεν μπορεί να επιβάλει τις απαιτήσεις του. Πιο λογικό είναι να ελπίζουμε να αξιοποιηθεί η εμπόλεμη κατάσταση και η επαναστατική κρίση που αυτή πιθανώς να φέρει. Να συνειδητοποιήσουν ο λαοί ότι δεν αξίζει να πολεμάνε για τα συμφέροντα των αστών και-ξεκάθαρα και σταράτα-να κατακτήσουν την εξουσία και να φέρουν την ειρήνη. Για να μην ανοίξω το θέμα του τι πρόταση έχετε για την περίπτωση που αρχίσει κάποιος πόλεμος -ο πρώτος σχολιαστής-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. -πρώτε σχολιαστή-

  Σε ...συγχωράμε για την παρεξήγηση αλλά προφανώς δεν συμφωνούμε μαζί σου στα υπόλοιπα. Και αυτό γιατί δεν θεωρούμε ότι οι λαοί μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο μόνο όταν πάρουν την εξουσία! Πριν φτάσουν σε αυτό θα πρέπει να προηγηθεί ένα ισχυρό εργατικό και λαϊκό κίνημα που ως υποκειμενικός παράγοντας θα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των αντικειμενικών συνθηκών και πριν την επανάσταση! Κατανοώ τι εννοείς αλλά δεν θεωρώ ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν και επιπλέον η εξουσία δεν θα έρθει ουρανοκατέβατη, θα προηγηθούν άλλου είδους συγκρούσεις.

  Επειδή λοιπόν ως κομμουνιστές δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην κίνηση των λαών -χωρίς αυτή τίποτα δεν αλλάζει- γι' αυτό έχουμε και αυτή την πρόταση. Οι λαοί στον αγώνα. Για να δημιουργηθούν και εκείνες οι συνθήκες που να μπορούν να δώσουν απάντηση σε ενδεχόμενο πόλεμο από πραγματικά λαϊκή σκοπιά και άμα λάχει να τον μετατρέψουν και σε επαναστατική κρίση. Αν και αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να είναι και κανόνας πια! Δεν μπορεί να περιμένουμε πόλεμο για να ελπίζουμε να κάνουμε την επανάσταση!

  Καλό είναι να μην κρίνουμε έτσι εύκολα τους λαούς της Τουρκίας όπως και κάθε λαό. Εθνικισμός υπάρχει και από εδώ.

  Μπορείς να ανοίξεις όποιο θέμα θες!

  Να σου θέσω λοιπόν και ΄γω ένα ερώτημα: γιατί την επιθετικότητα την προσδιορίζεις ως αποκλειστικότητα της τούρκικης αστικής τάξης -και όχι των Τούρκων γενικώς- και γιατί την ελληνική την θεωρείς ως αμυνόμενη; Δεν έχει κάνει κινήσεις που να στριμώχνουν την Τουρκία και να την αποκλείουν όχι μόνο από το Αιγαίο αλλά και από την Ανατολική Μεσόγειο; Οι συμμαχίες της με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιορδανία τι λόγο έχουν; Για μας λοιπόν επιθετική ήταν και είναι και η ελληνική αστική τάξη άσχετα από το αν σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Σε αυτή τη φάση λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή θεωρέι ότι έχει την ευκαιρία να βγεί μπροστά και να στριμώξει τον ...προαιώνιο εχθρό της. Ανταγωνισμός και επιθετικές και τυχοδιωκτικές πολιτικές υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Αλλιώς καταλήγουμε σε θέσεις σαν του ΚΚΕ που συντάσονται όχι μόνο με το αφήγημα αλλά και με τις επιδιώξεις την ελληνικής αστικής τάξης κι ας ορκίζεται στην ταξικότητα των αναλύσεών του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com