13 Φεβ 2018

Για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες στο Αττικό νοσοκομείο


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π. Γ. Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”
www.somateioattikon.blogspot.gr somateioattikon@gmail.com

Χαϊδάρι, 12/02/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Κυβέρνηση, δικαστήρια, πάρεδροι, διοικήσεις νοσοκομείων παίζουν μια κακοσκηνοθετημένη παράσταση απέναντι στους εργολαβικούς εργαζόμενους.
  • Από τη μία: εκβιασμοί, υπερεκμετάλλευση, τρομοκρατία, μισθοί πείνας, εκδικητικές απολύσεις δι’ ασήμαντον αφορμή από τους εργολάβους.
  • Από την άλλη: το συνεχιζόμενο εμπόριο ελπίδας της κυβέρνησης με τις 18μηνες ατομικές συμβάσεις με περιορισμένα δικαιώματα και σαφή κυβερνητική θέση για μη ανανέωσή τους δηλ. απόλυση μετά το 18μηνο.
Ποιος φταίει που οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, στον αέρα, χωρίς δικαιώματα; Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.
Η κυβέρνηση τα ρίχνει στους δικαστές, οι δικαστές στους νόμους της κυβέρνησης. Και οι δύο μαζί ορκίζονται στο επιχειρηματικό δίκαιο και υπηρετούν τους νόμους της αγοράς.
Στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο:
  • Από τη μία οι  άθλιες δουλεμπορικές σχέσεις εργασίας των εργολάβων (απλήρωτες 2 μήνες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα από την εταιρεία ΑΝΟΔΙΚΗ),
  • Από την άλλη το νοσοκομείο δεν πληρώνει μέχρι τώρα ούτε τις συμβάσεις που υπέγραψε (απλήρωτοι 3 μήνες οι υπάλληλοι της φύλαξης από  το κράτος και άλλους 6 μήνες χρωστούμενοι μισθοί από την εργολαβική εταιρεία ΗΦΑΙΣΤΟΣ που ανήκαν προηγουμένως).
Εμείς δηλώνουμε για άλλη μια φορά: νόμος είναι το δίκιο του εργαζόμενου. Με τους αγώνες και τις απεργίες μας μπορούμε να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο.

Ξέρουμε καλά ότι η λύση δεν είναι ούτε στα δικαστήρια ούτε στους άδικους νόμους των κυβερνήσεων. Αρκεί μια ματιά: Με περισσή ευκολία τα δικαστήρια δικαιώνουν τους εργολάβους βλέποντας παραβίαση της "ελεύθερης επιχειρηματικής δράσης", ποτέ όμως δε βλέπουν το δουλεμπόριο, τους δεκάδες χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους για πάνω από 6 μήνες, τα εργασιακά κάτεργα, τους εκβιασμούς, τις παράνομες απολύσεις. Το ΣτΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλοι "θεσμοί" αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο βγάζουν παράνομους τους αγώνες των εργαζομένων, δικαιολογούν την απληρωσιά (πχ ο Άρειος Πάγος δεν θεωρεί τη μη καταβολή δεδουλευμένων από τον εργοδότη "βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας", νομιμοποιώντας την απλήρωτη εργασία-στην ουσία τη σύγχρονη δουλεία), στερούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, οδηγώντας σε απολύσεις χιλιάδες συμβασιούχους και επικουρικούς. Ειδικά για τους εργολάβους στο ΕΣΥ, το ΣτΕ βγάζει αντισυνταγματικούς τους νόμους για την εκδίωξη τους και παραπέμπει την υπόθεση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια (δηλ. στις καλένδες) γιατί λέει "παραβιάζεται το επιχειρηματικό δίκαιο". Για το εργατικό δίκαιο που παραβιάζεται συνεχώς πήραν ποτέ θέση; Η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία με τα πρόσφατα μέτρα της 3ης αξιολόγησης είναι συνταγματικό και δημοκρατικό;

Και η κυβέρνηση τι κάνει; δήθεν διώχνει τους εργολάβους (όπου δεν μοιράζει τις δουλειές μαζί τους) γιατί οι ατομικές συμβάσεις που λέει ότι θα υπογράψει είναι πιο "συμφέρουσες". Την ώρα όμως που πρέπει να πληρωθούν οι εργάτες ισχυρίζεται ότι την πολεμάνε τα "υπόγεια συμφέροντα". Όταν βέβαια είναι να τα "πάρει χοντρά" από τους εργαζόμενους ψηφίζει, εφαρμόζει και επιβάλλει τους νόμους μια χαρά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Έξω τώρα όλοι οι εργολάβοι. Να σπάσουμε τα νέα δεσμά των ατομικών συμβάσεων
  • Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com