18 Φεβ 2018

Η Αριστερά και το «Μακεδονικό». Απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Οι εξελίξεις γύρω από την ονομασία της πΓΔΜ πυροδότησαν μια σειρά αντιδράσεις αλλά και στάσεις από τις διάφορες εκδοχές της Αριστεράς. Τα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, που έγιναν με πρωτοβουλία εθνικιστικών αλλά και φασιστικών κύκλων, δημιούργησαν πιέσεις και μια αποπροσανατολιστική πόλωση ανάμεσα σε δύο αντιδραστικές συστημικές τάσεις. Την κυβερνητική γραμμή της άρον-άρον εφαρμογής του αμερικάνικου διακανονισμού στην περιοχή (με σύμμαχους τα βασικά και μεγαλύτερου ειδικού βάρους κέντρα εξουσίας του συστήματος) και την εθνικιστική προσέγγιση άλλων κέντρων (με την οπορτουνιστική ανοχή και «σεμνή» στήριξη της Νέας Δημοκρατίας) για διεκδίκηση μεγαλύτερων απαιτήσεων από την πΓΔΜ (γιατί και αυτή η γραμμή με κανέναν τρόπο δεν παραγνωρίζει και δεν απειθαρχεί στις ιμπεριαλιστικές επιταγές). Οι δύο υποτιθέμενα ανταγωνιστικές γραμμές δεν ήταν και τόσο ανταγωνιστικές. Και οι δύο θεωρούν δεδομένη την ευθυγράμμιση με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, και οι δύο παίζουν στο παζάρι των λεγόμενων «ανταλλαγμάτων». Η Αριστερά με βάση τα πολιτικά χαρακτηριστικά των βασικών πτερύγων της δεν μπόρεσε αλλά ουσιαστικά ούτε επιδίωξε να προβάλει μια τρίτη (ή πιο σωστά δεύτερη) γραμμή: Αυτήν της αντίθεσης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, της προβολής της κοινής πάλης των λαών κόντρα στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τον εθνικισμό.

Από τη μία, το ΚΚΕ έδειξε αρκετά πιεσμένο και εμφανίστηκε με ένα συνεχές πέρα - δώθε σε διάφορες και διαφορετικές προσεγγίσεις και θέσεις. Ξεκίνησε από την γενικά σωστή (έστω με τα πολιτικά κουσούρια της άποψής του) θέση των ιμπεριαλιστικών επιταγών για να διολισθήσει μέρα με τη μέρα στην προβολή του φόβου των αλυτρωτικών τάσεων της πΓΔΜ και την εμφατική ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμά της. Ρεσιτάλ υπευθυνότητας έδωσε ο Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα, όπου αφού ανέφερε ότι «υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, τα δυτικά Βαλκάνια, την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» (τι κομψότητα), τόνισε ότι «προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας» και σημείωσε πως «χρειάζεται επαγρύπνηση των πολιτικών κομμάτων και ηγεσιών και από τον ελληνικό λαό»!

Λίγες μέρες πριν, η επιρροής ΚΚΕ «Κίνηση για την Εθνική Άμυνα» (!) «τιμώντας τους νεκρούς των Ιμίων […]καθώς και όλους όσους μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους, στην εκτέλεση του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά και στην υπόλοιπη πατρίδα, με την ευκαιρία της επετείου της θυσίας τους, διοργανώνει εκδήλωση τιμής στο μνημείο των πεσόντων». Ενώ η γνωστή Λιάνα Κανέλλη δηλώνει στο ΣΚΑΙ ότι «αν μπει η χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ κι έχει και τον παράγοντα Μακεδονία, ποιος μου λέει εμένα ότι αύριο το πρωί δε θα συμπέσουν τα συμφέροντά τους και το ΝΑΤΟ να βγει παρέα με τα Σκόπια στη Θεσσαλονίκη»(!) (παρακολουθούμε πώς μια μεγαλοπρεπής κοτσάνα συμπίπτει με μια επικίνδυνη πολιτική «θέση»). Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του ΚΚΕ σε σωματεία αισθάνονται πολύ άβολα όταν πρέπει να υποστηρίξουν ψηφίσματα για το ζήτημα των συλλαλητηρίων και των νατοϊκών επιταγών και το ΚΚΕ δεν κάνει παρεμβάσεις στον λαό που να θέτει τη δική του άποψη (αν και υπάρχει το ερώτημα ποια άποψη ακριβώς).

Το ΚΚΕ, λοιπόν, που δυσφορεί με την ένδοξη ιστορία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ επειδή υπεράσπιζε (ο Λαϊκός Στρατός) την πατρίδα, σήμερα που ούτε υπάρχει Λαϊκός Στρατός ούτε και φαίνεται άμεση η προοπτική του δεν ντρέπεται καθόλου να κάνει εκδηλώσεις τιμής για τα Ίμια, όπου «η εκτέλεση του καθήκοντος» δεν έχει καμία απολύτως πτυχή έξω από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους.

Ενώ, για το ΚΚΕ, η φοβερή και τρομερή ιμπεριαλιστική Ελλάδα, που συνεργάζεται (άντε λίγο ανισότιμα) με τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά (λέμε εμείς), είναι υπό την απειλή των αλυτρωτικών βλέψεων της πΓΔΜ. Και επειδή τόση αφέλεια και πολιτική ανακολουθία δεν έχει καμία λογική, όλο αυτό το παρδαλό μωσαϊκό θέσεων λέγεται απλώς οπορτουνισμός…

Ανακοίνωση για το θέμα δεν κατάφερε να εκδώσει η ΛΑΕ. Αποδείχτηκε πώς μεγαλεπήβολα μέτωπα που «σκίζουν μνημόνια» και «είναι σε θέση να σχεδιάζουν μια άλλη πορεία για τη χώρα» δεν είναι στην απλή θέση να εκδώσουν μια ανακοίνωση για ένα σοβαρό κεντρικό πολιτικό γεγονός. Εμφανώς στριμωγμένη η ΛΑΕ, με βάση τις αντιφάσεις της γραμμής της αλλά και των εντελώς διαφορετικών προσεγγίσεων στο εσωτερικό της, δεν ήξερε αν έπρεπε να καλέσει, να καταγγείλει ή να κρατήσει αποστάσεις. Τελικά επέλεξε το τελευταίο. Επίσημη τοποθέτηση δεν έβγαλε ούτε μετά το συλλαλητήριο και το κενό το κάλυψε (;) ο Λαφαζάνης με προσωπική του δήλωση, όπου η αμηχανία ήταν εμφανής. Δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει ότι «στο Σύνταγμα ξεχάστηκε η υπ’ αριθμόν μία και άμεση απειλή για την χώρα που αντιπροσωπεύει η ωμή και απροσχημάτιστη επιθετικότητα του καθεστώτος της Τουρκίας» και ότι δεν υποτιμά καθόλου «τον αλυτρωτισμό της FYROM, ούτε την προσπάθεια της γείτονος να οικειοποιηθεί την αρχαία ιστορία της περιοχής». Ενώ στο διαδικτυακό τόπο iskra.gr εκφράζεται η απορία «δεν βλέπουμε κανένα συλλαλητήριο ενάντια στον πρώτο και μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε, στον τουρκικό επεκτατισμό, ούτε στον Αλβανικό εθνικισμό που διεκδικεί την Τσαμουριά». Τρικυμία…

Όπως είναι φανερό, παρά τις διαφορές τους, η ιμπεριαλιστική Ελλάδα του ΚΚΕ με την Ελλάδα – αποικία της ΛΑΕ έχουν κοινούς εχθρούς την επεκτατική Τουρκία και την αλυτρωτική πΓΔΜ! Από αναλύσεις πάμε καλά.

Όσο για την Πλεύση Ελευθερίας και την Κωνσταντοπούλου, αποδείχτηκε συνεπής στο πόσο επικίνδυνες είναι οι προσεγγίσεις της. Μυαλό δεν έβαλε ούτε μετά το συλλαλητήριο αλλά συνέχισε τα διθυραμβικά της σχόλια για τον «περήφανο και ανυπότακτο λαό, τον μικρό και τόσο μεγάλο».Η Κωνσταντοπούλου παραμένει σταθερή στην επιδίωξη να της δοθεί ρόλος. Δεν είναι τυχαία η αποστροφή της ότι «Η σημερινή Κυβέρνηση είναι υποτελής και δεν νομιμοποιείται να διαπραγματευθεί. Γιατί θα παραδώσει ξανά τη χώρα μας». Καιμπροστά στην επιδίωξή της αυτή είναι ικανή να κάνει πολλά πράγματα.

Το συλλαλητήριο έγινε και ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς θα κλιμακωθεί η παρέμβαση του ξένου παράγοντα και πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι αν σκουρύνουν, η Αριστερά, με τις απόψεις με τις οποίες είναι διαμορφωμένη, δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να παρέμβει σοβαρά: Το εκκρεμές από τον κοσμοπολιτισμό μέχρι το σωβινισμό αποτελεί εγγύηση ουράς σε αντιδραστικές επιλογές.

Προλεταριακή Σημαία

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος21/2/18, 9:21 μ.μ.

  το κκε-μλ θέση δεν εχει..?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος22/2/18, 9:32 π.μ.

  εγω πάντως δεν κατάλαβα απο το κείμενο...Ισως είστε εσεις ποιο έξυπνοι απο εμένα...Μπορει..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος22/2/18, 12:46 μ.μ.

  Δεν έχει μόνο αυτό το άρθρο το μπλογκ. Έχει και πολλά άλλα όπου αναλύεται και εξηγείται η άποψη του ΚΚΕ(μ-λ)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com