....................................................

17 Ιαν 2018

Χορεύουν στο ΟΝΟΜΑ… του ΝΑΤΟ οι κυβερνήσεις Ελλάδας και πΓΔΜακεδονίας. Οι κίνδυνοι για τους λαούς των Βαλκανίων περισσεύουν

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για ένα από τα «εκκρεμή» ζητήματα που υπάρχουν στα Βαλκάνια. Αναφερόμαστε στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Σ’ αυτό το πλαίσιο είχαμε την επανεμφάνιση του απεσταλμένου του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς. Μετά την αναβολή μιας συνάντησης με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 20 ή 21 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 11 και 12 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, για την οποία ο Νίμιτς δήλωσε ότι έγινε «σε πολύ θετικό κλίμα», ενώ προγραμματίζεται νέα συνάντηση στις 19 Γενάρη στη Ν. Υόρκη. Σχεδιάζεται ανταλλαγή επισκέψεων κυβερνητικών παραγόντων σε Αθήνα και Σκόπια, ενώ, αν όλα κυλήσουν ομαλά, μπορεί να συναντηθούν Τσίπρας – Ζάεφ στο Νταβός. Σημαντική θεωρείται η επίσκεψη του γραμματέα του ΝΑΤΟ στα Σκόπια στις 17 Γενάρη, όπου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα συναντηθεί με το πολιτικό προσωπικό της χώρας, προσφέροντας τη «φιλική ενθάρρυνση» που επίμονα με δηλώσεις του αναζητά ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολας Ντιμιτρόφ.

Ενδεικτικό του κλίματος που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση Ζάεφ στη γειτονική χώρα είναι η δήλωσή του ότι «δεν φοβάμαι να χάσω την εξουσία αν αυτό είναι το τίμημα της χώρας να προβεί σε γενναίες αποφάσεις» για το όνομα. Στο ίδιο μήκος βρίσκονται και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ ο οποίος, συμμετέχοντας –τέλος Νοέμβρη- σε συνέδριο του Atlantic Council (δεξαμενή σκέψης) για την αμερικανική πολιτική στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε ότι «κλειδί για μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των δύο πλευρών, χωρίς νικητές και ηττημένους» και «δεν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με κόκκινες γραμμές, αλλά προτιμά πράσινα φώτα», ενώ εκτίμησε ότι «μια φιλική ενθάρρυνση από τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ θα βοηθούσε».

Στην πΓΔΜ μετά την κυβερνητική αλλαγή (Μάης 2017) που επέφερε η ενδοαστική σύγκρουση, η κυβέρνηση Ζάεφ, υλοποιώντας τον φιλοδυτικό προσανατολισμό της (ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ), προσπαθεί να άρει τα εμπόδια που είχαν δημιουργηθεί με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρουέφσκι και την εθνικιστική σλαβοκεντρική ρητορική της. Γι’ αυτό βλέπουμε να αναδεικνύονται τα θέματα με την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, τα αγάλματα και το σχέδιο «Σκόπια 2014», να ξαναπαίζεται το βίντεο με τις δηλώσεις Γκλιγκόροφ. Η ακύρωση του σλαβοκεντρικού-μακεδονικού αφηγήματος και η αντικατάστασή του με το ευρωπαϊκό-φιλοδυτικό όραμα στηρίζεται στις πλάτες του υπερατλαντικού προστάτη και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι αντιθέσεις και οι αντιφάσεις όμως παραμένουν ενεργές. Γιατί και οι πολιτικο-κοινωνικές δυνάμεις της προηγούμενης φάσης θα προσπαθήσουν να αντιδράσουν και το ενδιαφέρον του ρώσικου ιμπεριαλισμού που αξιοποιεί ιστορικά, εθνολογικά και θρησκευτικά δεδομένα είναι σημαντικός παράγοντας εξελίξεων. Αν σ’ όλα αυτά προσθέσουμε και την παρέμβαση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, έχουμε όλα τα δεδομένα που σηματοδοτούν μια πορεία δύσκολη, μακρά και με αρκετούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής. Η ενεργός ανάμειξη των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία), οι εξαρτημένες αστικές τάξεις, το πολιτικό προσωπικό που προσφέρεται στο ρόλο των ενεργούμενων και η αποσυγκρότηση των λαϊκών δυνάμεων είναι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη.

Το δέντρο και το δάσος

Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν και τρέχουν με την παρότρυνση και την άμεση παρέμβαση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το καθοριστικό ζήτημα που διαμορφώνει τις εξελίξεις είναι οι στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ που επιδιώκουν να σφραγίσουν τα Βαλκάνια.

Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές σ’ αυτή τη φάση με τη διοίκηση Τραμπ να βαλτώνουν στο μέτωπο της Συρίας, να δυσκολεύονται να συμμορφώσουν την Τουρκία του Ερντογάν, να διαπιστώνουν πως η Ρωσία παρεμβαίνει και επιχειρεί να καλύψει τα κενά που οι ίδιοι άφησαν στα Βαλκάνια φαίνεται ότι αναθεωρούν τις επιλογές τους και κινούνται στη βάση αυτού που ονομάζουν «επιστροφή στα Βαλκάνια». Στην ουσία πρόκειται για επιτάχυνση των πρωτοβουλιών και ένταση των παρεμβάσεών τους γιατί στην ουσία ποτέ δεν έφυγαν από την περιοχή. Ταυτόχρονα βάζουν σε εφαρμογή τη στρατηγική της εθνικής ασφάλειας, που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση Τραμπ και που σε πρώτη προτεραιότητα θέτει την αντιμετώπιση των στρατηγικών ανταγωνιστών των ΗΠΑ (διάβαζε Ρωσία, Κίνα).

Η τελευταία παρέμβαση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια ξεκινά στα τέλη Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον. Οι υπουργοί Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβίας, Μαυροβουνίου, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, πΓΔΜ και Κοσσυφοπεδίου) είχαν σειρά επαφών στην αμερικανική πρωτεύουσα και την Πέμπτη 30 Νοέμβρη συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο Eθνικής Aσφαλείας, στρατηγό Χ. Ρ. Μακμάστερ. Ο κ. Μακμάστερ, αφού τόνισε ότι «η περιοχή και τα ζητήματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση», επανέλαβε «τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της περιοχής και τις προσπάθειες για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων των ΗΠΑ αναδεικνύουν το ενδιαφέρον τους. Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη Χόιτ Γι δήλωσε ότι «θέση των ΗΠΑ είναι πως υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις στην περιοχή που πρέπει να αντιμετωπισθούν επειγόντως από κοινού με τους Ευρωπαίους». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον σε συνάντηση με τον υπ. Εξωτερικών της πΓΔΜ τόνισε ότι «η πΓΔΜ βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου να αποτελέσει επιτυχές παράδειγμα για την περιοχή», «όπου οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν θετικό ρόλο για τη σταθερότητα και την πρόοδο και αναζητούν τρόπους να συμβάλουν σ’ αυτό».

Οι στρατηγικές τους επιλογές στοχεύουν στην ολοκλήρωση της περικύκλωσης της Ρωσίας. Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αναδεικνύεται σε ψηλή προτεραιότητα και προσθέτει έναν ακόμη πολύτιμο κρίκο, που όχι μόνο έλειπε αλλά πήγαινε με την αντίπαλη πλευρά. Θέλουν να στριμώξουν περισσότερο τη Σερβία για να την αναγκάσουν να αποδεχτεί αυτό που ονομάζουν «ιστορική» επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Σερβίας. Επιδιώκουν με άμεσο τρόπο την ενίσχυση της θέσης και του ρόλου τους στην περιοχή, στέλνοντας και ένα μήνυμα στους ευρωπαίους συμμάχους ότι μπορούν αυτοί να πετύχουν εκεί που η ΕΕ απέτυχε να ανακόψει τη ρωσική επιρροή. Προωθούν τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Ν.Α. Ευρώπη, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της στρατιωτικής βάσης Bondsteel στο Κοσσυφοπέδιο. Επιδιώκουν να αναβαπτίσουν το ρόλο τους σαν τον μοναδικό πολιτικό διαμεσολαβητή που μπορεί να επιβάλλει λύσεις σε διμερείς διενέξεις, όπως αυτές μεταξύ Ελλάδας–πΓΔΜ και Σερβίας–Αλβανίας, ή τον επικυρίαρχο που μπορεί να διευθετήσει με το «έτσι θέλω» ζητήματα όπως με την ένταξη του Μαυροβούνιου στο ΝΑΤΟ (δεν έγινε ποτέ το δημοψήφισμα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση), την ανάδειξη της κυβέρνησης Ζάεφ στην πΓΔΜ (σε μία νύχτα ο αμερικάνος υφυπ. Χόιτ Γι επέβαλε τη «συνταγματική τάξη»), την παρέμβαση για να γίνουν οι εκλογές στην Αλβανία κ.λπ.

Με βάση αυτές τις επιλογές άνοιξαν και το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας. Όσο και αν κομπάζει η ελληνική κυβέρνηση ότι «τολμά να λύσει» την εκκρεμότητα δεκαετιών, δεν μπορεί να αναιρέσει την υπαγόρευση που της βάζει αυτή η στρατηγική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Η πλευρά των λαών

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα –την ωμή παρέμβαση των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ, ΕΕ Ρωσία) στην περιοχή, την τυχοδιωκτική συμπεριφορά των αστικών τάξεων και του πολιτικού τους προσωπικού, τους μικρούς και μεγάλους εθνικισμούς που καλλιεργούνται– η κατεύθυνση ενάντια στην επαναχάραξη των συνόρων αποτελεί θεμελιακή αρχή για τις λαϊκές δυνάμεις. Η ιστορία των βαλκανικών λαών, αλλά και η πρόσφατη εμπειρία καταδείχνουν ότι είναι πολύ βαρύ το τίμημα που πληρώνουν οι λαοί που συγκρούονται και αιματοκυλιούνται για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Η αναγκαιότητα ανάπτυξης μαζικού αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού κινήματος θα πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες των επαναστατικών δυνάμεων. Στο έδαφος αυτής της πάλης οφείλουμε να δημιουργούμε δεσμούς φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης με τους λαούς της περιοχής ενάντια στους κοινούς εχθρούς, τους ιμπεριαλιστές και τις αστικές τάξεις των χωρών μας. Η πάλη ενάντια στον πολεμικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά αποτελεί βασικό μέτωπο για τους λαούς της περιοχής.

Όσο για το ζήτημα του ονόματος, θεωρούμε ότι πρόκειται για μια λύση που θα αποδέχεται την πραγματικότητα η οποία διαμορφώθηκε από τις αντιδραστικές δυνάμεις με την απουσία του λαϊκού παράγοντα και στο έδαφος της ιστορικής ρεβάνς του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού κόσμου και επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα με βάση τα σημερινά δεδομένα. Η δρομολογούμενη λύση έχει στοιχεία συμβιβασμού ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και πρέπει να γνωρίζουν οι λαοί ότι την υπαγορεύουν για τα δικά τους συμφέροντα οι υποκινητές του πολέμου (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) και οι υποτακτικοί τους στις δυο πλευρές των συνόρων. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούν να λυθούν με αυτόματο τρόπο όλα τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί. Γνωρίζουμε ότι απαιτείται πολλή δουλειά για τη συνεργασία και τη φιλία των λαών όταν ποτίζονται καθημερινά από το δηλητήριο του σοβινισμού και του εθνικισμού. Οι δύο προϋποθέσεις που αναφέραμε -όχι στην επαναχάραξη των συνόρων και η ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού κινήματος– είναι και απαραίτητες και αναγκαίες για να μπορεί μια λύση στο όνομα να δημιουργήσει ελπίδες για τους γειτονικούς λαούς.

Προλεταριακή Σημαία - http://www.kkeml.gr/

18 σχόλια:

 1. αντιφασιστας18/1/18, 1:50 μ.μ.

  Αφηστε τους ιμπεριαλιστες και τα προσχηματα και απαντηστε καθαρα: Εχει η γειτονικη χωρα δικαιωμα στον εθνικο αυτοπροσδιορισμο της; ναι ή οχι;

  Πολυ μεγαλοι διεθνιστες ειστε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αναρωτιέμαι γιατί ρωτάς... Αφού έβγαλες το πόρισμά σου για το τι είμαστε! Τι σε νοιάζει; Εσύ άραγε ως ντούρος διεθνιστής, για να θέσω και 'γω το προβοκατόρικο ερώτημά μου, αναγνωρίζεις στο όχι ευκαταφρόνητη αλβανική μειονότητα της πΓΔΜ να μην προσδιορίζεται με το ζόρι ως ...μακεδονική;

  Όσο για τα υπόλοιπα αν ψάξεις λίγο παραπάνω τα κείμενά μας θα δεις τι λέμε. Δεν σου κάνω παραθέσεις λινκ μπας και κουραστείς λιγάκι. Πάντως το ρόλο των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων αστικών και υποτελών τάξεων εμείς δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στην άκρη. Ως διεθνιστές και όχι κοσμοπολίτες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος19/1/18, 9:43 μ.μ.

  Μια βοήθεια: Στα σοβαρά υπάρχει άνθρωπος που νομίζει ότι οι χώρες πηγμένες στις στρατιωτικές βάσεις, στις προβοκατσιες των ιμπεριαλιστών, στο ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων από αυτούς... αυτές οι χώρες αυτοπροσδιορίζονται;

  Δυο τινα: Η μιλάμε για ανίκητη ανοησία, η απλώς για αντιφασισμό του τύπου "αναγνωρίζω στο κράτος του Ισραήλ να αυτοπροσδιορίζεται". Κι αν αύριο η ελληνική αστική τάξη θεωρήσει ότι την παίρνει να πει "η Κύπρος είναι ελληνική", και να "αναγνωρίσουμε" το δικαιώμα της Κύπρου να "αυτοπροσδιοριστεί" ως ελληνική. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να μιλάμε για συριζαίο "αντφασίστα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. αντιφασιστας20/1/18, 12:45 π.μ.

  Η μακεδονικη μπουρζουαζια, πραγματι, καταπιεζει τους αλβανους αλλα δεν τολμησε ποτε να αρνηθει την υπαρξη τους στη χωρα της, ουτε το δικαιωμα να εχουν δικα τους πολιτικα κομματα, ακομη και τη συμμετοχη τους σε κυβερνησεις σε κρισιμα ποστα (και τωρα και στο παρελθον). Οποτε αυτο που με ρωτας ειναι παροιμιωδης ανακριβεια στην οποια αδυνατω να απαντησω.

  Αφου, λοιπον, για σενα τον διεθνιστη (οπως και για την αστικη ταξη) η Δημοκρατια της Μακεδονιας ειναι πΓΔΜ οπως εγραψες, υποθετω οτι ουτε σλαβομακεδονικη μειονοτητα στην Ελλαδα αναγνωριζεις. Κανω λαθος;


  Για τον τριτο: Τι δουλεια εχει, ρε μεγαλε, το Ισραηλ και η Κυπρος με το αυτονοητο για καθε μαρξιστη δικαιωμα ενος εθνους να αυτοπροσδιοριζεται εθνικα οπως εκεινο επιθυμει;

  Αν θελεις να εισαι ενταξει με τη σοβινιστικη σου λογικη, οφειλεις να αρνηθεις και στους Κουρδους να αυτοπροσδιοριζονται εθνικα. Οσο για το προσχημα μην κουραζεσαι, σου το εχει ετοιμο ο Ερντογαν: οι YPG ειναι τσιρακια των αμερικανων.

  Ετοιμο σε βλεπω, με τον ηλιο της Βεργινας στο πετο, για συλλαλητηριο της Κυριακης στη Θεσ/νικη, μακεδονομαχε της πλακας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Επειδή μου είναι αδύνατο τέτοια ώρα να το κάνω όποιος έχει κέφι να απαντήσει σε αυτή την ακατάσχετη μπουρδολογία ας το κάνει.

  Πάντως φιλαράκο παρά το όνομα που διάλεξες μάλλον πρέπει να ψαχτείς αν σου ταιριάζει, ο τρόπος "αντιπαράθεσής" σου δεν το επιβεβαιώνει! Δεν σε απασχολεί καν τι λέμε, μόνο να προκαλέσεις θέλεις. Έχεις τον φασισμό ...μέσα σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος21/1/18, 9:58 π.μ.

  ο "αντιφασίστας" μας λέει την "καθαρή" διεθνιστική θέση χωρίς βέβαια να παίρνει υπόψη του τις πολιτικές συνθήκες, τους όρους και κυρίως τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί. θυμίζει όλους αυτούς τους "διεθνιστές" που υποστήριζαν τους ουτσεκάδες στο Κόσοβο στον "απαελευθερωτικό" τους αγώνα.Θυμίζει όλους αυτούς που ενώ οι βόμβες των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ αιματοκυλούσαν την Γιουγκοσλαβία μας καλούσαν να μην ξεχάσουμε τον χασάπη Μιλόσεβιτσ.

  Το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού κύριε "αντιφασίστα" το ΚΚΕ(μ-λ) το υπερασπίζεται και μέσα σε δύσκολες συνθήκες και για τις μειονότητες μέσα στην Ελλάδα. Δες την τοποθέτησή μας για την μειονότητα στην Θράκη μπας και ξεστραβωθείς αλλά δες και την τοποθέτησή μας για τους σλαβομακεδόνες μπας και σου λυθούν οι "απορίες" σου.

  Εδώ ΔΕΝ πρόκειται για ζήτημα αυτοπροσδιορισμού αλλά για ωμή παρέμβαση των ιμπεριαλιστών με στόχο να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους στα Βαλκάνια και γενικότερα. Άλλοτε με την διάλυση χωρών και άλλοτε με όχημα τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό οι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν την κατάχτηση της περιοχής.

  Αλλά επειδή βάζεις και το ζήτημα από "μαρξιστική" σκοπιά - έτσι νομίζεις - να σου θυμίσω ότι για έναν διεθνιστή το κύριο καθήκον είναι η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό - ιμπεριαλισμό από τους εργάτες και τους λαούς κάτω από τις δικές τους σημαίες και όχι κάτω από τις σημαίες των αντιπάλων τους.

  Γ.Α.

  υ.γ. Μάλλον είσαι ο ίδιος που είσαι άλλο ποστ μας κατηγορείς για φιλοσυριζαίους και κακομοίρηδες. Σε κατανοώ είναι δύσκολη "δουλειά" να "ασχολείσαι" με το ΚΚΕ(μ-λ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μιας και μπαίνει και το ζήτημα Κόσοβο δηλαδή σαν ΚΚΕ(μ-λ) θεωρείτε οτι οι Σερβοι δεν διαπραξαν σφαγές; η σρεμπρενιτσα στη Βοσνία δεν έγινε ποτέ;δηλαδή απλά καποια στιγμή σκασαν οι Αμερικανοί στο Κόσοβο και τους είπαν μάγκες δεν κάνετε ενα ανταρτικο να ρίξουμε και καμια βόμβα να ξεφορτωθούμε τον άλλο, ενώ οι ίδιοι οι κοσοβαροι ζούσαν ευτυχισμενα και με απόλυτο σεβασμό της εθνικότητας τους απο το σερβικο κράτος (το οποίο δεν διέπραττε σφαγές στη Βοσνία κλπ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Άρα ως συνεπείς αντιιμπεριαλιστες θα έπρεπε να ζητήσετε εδω και τώρα κατάργηση του ελληνικού κράτους και επανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας γιατι χωρίς την επέμβαση των βρετανών, Γάλλων και του τσάρου δεν υπήρχε περιπτωση με την καμια να νικήσουν οι Έλληνες. Το ελληνικό κράτος δεν συγκροτήθηκε μέσω αυτοπροσδιορισμου του λαϊκού παράγοντα αλλα με την εγγύηση των αυτοκρατοριων που χτυπούσαν τους Οθωμανούς και φυσικά με τα δάνεια του φιλέλληνα Μπάιρον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος21/1/18, 2:21 μ.μ.

  Κάτι που προφανώς ΒΚ δεν ισχύει για την Μακεδονία αν κρίνω από σχόλιό σου σε άλλη ανάρτηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος21/1/18, 8:04 μ.μ.

  Δηλαδή ΒΚ,
  το θεωρείς φυσιολογικό να στηρίζονται κινήματα σε ισχυρούς ιμπεριαλιστές προστάτες; Εκαναν καλά δηλαδή ο ΙRΑ και ο εμίρης της παλαιστίνης που πήραν το μέρος των ναζί στον ΒΠΠ; Εγώ λέω ευτυχώς που αυτά τα κινήματα δεν είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν στην πράξη με τους χιτλερικούς, γιατί μετά το τέλος του πολέμου θάχαν τη τύχη που είχαν όλα τα εθνικά κινήματα, και δεν ήταν λίγα, που στήριξαν και στηρίχθηκαν από τους ναζί.
  Κάνουν καλά οι κούρδοι που σήμερα γίνονται πιόνια των αμερικάνων; Νομίζεις είναι τόσο απλό να καβαλήσεις το διάολο και να κατέβεις στη στάση που θέλεις;
  Ολοι ξέρομε για την καταπίεση που πέρασε η σλαβομακεδονική μειονότητα και που σχεδόν την εξαφάνισε όπως εξαφανίστηκε από την καταπίεση και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Κανένας δεν ξεχνάει τους αγώνες των σλαβομακεδόνων στο ΕΑΜ και στον ΔΣΕ. Σήμερα όμως ο εθνικισμός των σλαβομακεδόνων είναι κάτι άλλο, δεν έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά, αν εξαιρέσουμε τους ελάχιστους εναπομείναντες οι οποίοι θέλοντας και μή προσαρμόστηκαν και δεν αποτελούν πλέον κίνημα.
  Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον ελλ λαό και τους λαούς της περιοχής, είναι να προβάλουμε το ταξικό και να αφήσουμε στην άκρη τις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις. Δεν υπάρχει προοδευτικό εθνικό κίνημα σήμερα σε καμμιά από τις χώρες που γειτονεύομε. Οι εθνικιστές σήμερα στη χώρα μας και στον περίγυρό μας είναι παντού κομπραδόροι- λακέδες , πρόθυμα τσιράκια των ιμπεριαλιστών
  Εμείς σαν έλληνες κτυπάμε πρώτα απ όλα τον δικό μας εθνικισμό και το ίδιο πρέπει να ζητάμε και από τους άλλους. Δεν μπορούμε να κτυπήσουμε τους δικούς μας σωβινιστές, στηριζόμενοι η απλά δίνοντας ανοχή στους αντίπαλους σωβινισμούς.


  Και για να είμαστε πιο προσγειωμένοι δες για πιο εθνικό αυτοπροσδιορισμό μιλάμε.

  https://www.youtube.com/watch?v=1d4Hj2_z76g

  ΓΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. αντιφασιστας21/1/18, 11:58 μ.μ.

  Μπα; Τι μας λες, κυριε ΓΑ, σοβαρα μιλατε;

  Μαλλον θα "ξεχασες" οτι ο εκλεκτος σου Μιλοσεβιτς ηταν ‘ολως τυχαιως‘ εκλεκτος και των ιμπεριαλιστων στα διαφορα Ντειτον, προτου τον πεταξουν στα σκουπιδια και ενας εκ των βασικων υπευθυνων της διαλυσης της Γιουγκοσλαβιας και φυσικα οχι οι Αλβανοι της Κοσοβας που ηθελαν παντα να ζουν σε αδελφοσυνη και πραγματικη ισοτιμια με τις υπολοιπες εθνοτητες και ειναι οι ΜΟΝΟΙ που δεν ευθυνονται για το διαμελισμο της, ουτε και συμμετειχαν καθ‘ οιονδηποτε τροπο στον αντιδραστικο εμφυλιο ‘90-‘95, οταν ο μεγαλοσερβικος και οι αλλοι εθνικισμοι αλωνιζαν στη χωρα ηδη απο τα χρονια του Τιτο.

  Μπορεις να μου δειξεις κι εμενα εναν απο αυτους τους διεθνιστες που λες που υπερασπισαν δηθεν τους αλβανους κοσοβαρους; Μαλλον θα περιμενω για πολυ...

  Επιπλεον, αφου εισαι μεγας υπερασπιστης οπως λες των σλαβομακεδονων και της μειονοτητας της Θρακης, επαναλαβε το εδω, γραψ‘ το καθαρα: αναγνωριζω δυο μειονοτητες στη χωρα μου, τη σλαβομακεδονικη και την τουρκικη, οπως εκανε παντα ο Ζαχαριαδης.
  Τι ακριβως φοβασαι προδοτη του παλιου επαναστατικου ΚΚΕ;

  Και ασε τα προσχηματα για τις παρεμβασεις των ιμπεριαλιστων πισω απο τις οποιες κρυβεις το σοσιαλσοβινισμο σου γιατι εισαι ακριβως εσυ που χυνεις νερο στο μυλο τους οταν ευθυγραμμιζεσαι με τον πιο αρρωστο ελληνικο εθνικισμο που διαιωνιζει για δεκαετιες την εχθροτητα με μια γειτονικη χωρα.

  Πηγαινε, λοιπον, αλλου να πουλησεις μουρη και λεοντη διεθνιστη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανώνυμος25/1/18, 12:25 π.μ.

  Αργησα λίγο αλλά δεν θεωρώ σωστό να κλείσουν τα σχόλια με ανοησίες και λεξιλόγιο τραμπούκων που θεωρούν το τραμπουκισμό τους επαναστατική δράση. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, έτσι όπως το έκφρασε και ο Λένιν και το κομμουνιστικό κινημα , συνδεόταν πάντα με την προοπτική της επανάστασης. Ηταν προοδευτικό δικαίωμα όσο προωθούσε την επανάσταση και αντιδραστικό όσο προωθούσε την αντεπανάσταση. Δεν είμαστε ιδεαλιστές για να μιλάμε για "αιώνια" προοδευτικά ηθικά (;) δικαιώματα αλλά αγωνιστές που θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στον ιμπερισαλισμό και τον καπιταλισμό και όχι να δικαιώσουμε το αλυτρωτισμό καταπιεσμένων λαών που συμμαχουν μαζί του. Μοιάζουν αυτονόητα όλα αυτά για όποιον έχει καθαρο ταξικό στόχο, για του "στοχαστές" της ηθικής... πορδής περί καλού και κακού, ηθικού και ανήθικου δικαιώματος και ποιός έσφαξε περισσότερους και ποιούς τους συνιστώ καλύτερα να γίνουν παπάδες.

  Ζ (καλοπροαίρετος)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος25/1/18, 9:41 π.μ.

  Προς ΒΚ

  1. Σε εκβιαστικά διλήμματα του στυλ: καταδικάζεις την βία από όπου και αν προέρχεται, καταδικάζεις το σταλινισμό και τις παραφυάδες του, καταδικάζεις τα χθεσινά επεισόδια, καταδικάζεις τη Σεμπρενιτσα, μου έχουν μάθει να μην απαντάω και για να σου πω την αλήθεια δε νιώθω ότι έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν.

  2. Αν δεις την ειδησεογραφία μέχρι και οι ίδιοι ιμπεριαλιστές σήμερα, για τις δικές τους ανάγκες στα δυτικά Βαλκάνια, συλλαμβάνουν UCKάδες κατσαπλιάδες για "εγκλήματα πολέμου", και αποκαλύπτουν πράγματα. Εμείς τώρα τι να βγούμε να πούμε κάτω τα χέρια από τους αντάρτες; Ή μήπως είναι κατασκευασμένο το κατηγορητήριο. Κάτι καμένες εκκλησίες τις θυμάσαι;

  3. Τέλος, αν μπορείς, θα μπορούσες να μας πεις εν τέλει τι είναι το Κόσοβο. Είναι κράτος, είναι έθνος, είναι περιοχή; Είναι κατεχόμενη περιοχή; Γιατί ξες και εκεί αυτοί Κόσοβάροι "αυτοπροσδιορίζονται". Μην μου πεις ότι ο "αυτοπροσδιορισμός" αφορά μόνο τη Δημοκρατία της... Μακεδονίας και όχι τη Δημοκρατία του... Κοσόβου.

  4. Και μιας και πήρες φόρα με τους αυτοπροσδιορισμούς και τις μειονότητες, αν μπορείς πες μας και τίποτα για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία...

  ΚΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. αντιφασίστας25/1/18, 9:19 μ.μ.

  Εσύ έχεις φάει τους κλασικούς με το κουτάλι, τι διάολο, θα κολλήσεις στη λεπτομέρεια ότι ο διαχωρισμός προοδευτικά/αντιδραστικά που κάνει ο Λένιν αφορά τα εθνικά κινήματα της αστικής τάξης και όχι αυτό καθαυτό το δικαίωμα αυτοδιάθεσης που είναι αδιαπραγμάτευτο για τους κομμουνιστές; Ή, μήπως, θα καθόσουν να υπερασπιστείς μια ‘‘πορδή‘‘, ένα μικρό έθνος που έχει υποστεί για δεκαετίες μεθόδους συστηματικής γενοκτονίας από το μεγαλοσέρβικο σοβινισμό και να αποδείξεις πόσο ‘‘προλεταριακό‘‘ είναι να έχεις για πρότυπο ‘‘αντιιμπεριαλιστή‘‘ αυτόν που συνθηκολόγησε πλήρως τον Απρίλη του ‘99 στο Ραμπουγέ και αποδέχτηκε τρίσχειροτερους όρους (και, φυσικά, τον κατοχικό στρατό του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο); Δεν σου έμαθαν να απαντάς γι‘ αυτά, όπως λέει και ο από κάτω.

  Από την άλλη, αν σου κακοφάνηκε ο τρόπος που έγραψα, μάθε πως υπάρχουν αρκετοί, παλιοί κομμουνιστές βετεράνοι του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που εκπροσωπούσαν την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που έμεινε πιστή στο δρόμο των ΣΤΑΛΙΝ - ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, οι οποίοι έγραψαν πολύ χειρότερα σε βάρος σας.

  Γι‘ αυτό σου λέω, μη με τρελαίνεις τώρα εμένα και αρχίσω να παραθέτω τις βρομιές που έγραφε ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ, το δημοσιογραφικό όργανο του ΚΚΕ μλ στην προσφυγιά, εναντίον του ‘‘αποστάτη‘‘ Ζαχαριάδη, γιατί, αυτή τη φορά μάλλον δε θ‘ αργήσεις, αλλά θα εξαφανιστείς τελείως και θα ψάχνουμε να σε βρούμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ανώνυμος26/1/18, 8:51 π.μ.

  Ακόμη και το "δικαίωμα" αυτοδιάθεσης όταν το που, πως, με ποιους μπροστά καθορίζεται από τους ιμπεριαλιστές χωρίς καν να ρωτηθούν οι λαοί που τους αφορά; Πράγματι λοιπόν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο αλλά δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι όταν στον αγώνα για την αυτοδιάθεση ηγούνται αστικές δυνάμεις σήμερα μόνο αντιδραστικά και επικίνδυνα αποτελέσματα για τους λαούς μπορεί να φέρει. Εκτός κι αν θεωρείς ότι τα κράτη που δημιουργήθηκαν με τη διάλυση, της ΕΣΣΔ, της Γιουγκοσλαβίας, της Τσεχοσλοβακίας ή από την ανάποδη η ένωση της Γερμανίας είναι θετική εξέλιξη και ότι τον "αγώνα για αυτοδιάθεση" όλων αυτών θα έπρεπε να τον υποστηρίξουμε από "θέση αρχής"! Για να μην πάμε σε "αγώνες για την αυτοδιάθεση" σημερινούς. Σαν των Κούρδων του YPG!

  Η επίκληση στους βετεράνους της αντίστασης τι νόημα έχει; Βετεράνοι ήταν και αυτοί που ακολούθησαν τους ρεβιζιονιστές και αυτοί που ακολούθησαν το μ-λ κίνημα και αυτοί που όπως λες έμειναν πιστοί στο δρόμο του Ζαχαριάδη. Προς την επανένταξη στο ΚΚΕ μετά το 1972 σε μεγάλο ποσοστό. Ποιοι βοήθησαν σε σημαντικό βαθμό στο στήσιμο του ΚΚΕ μετά το 1974 και στη δημιουργία αυταπατών ότι ξεκόβει με τον αναθεωρητισμό και επιστρέφει στα παλιά με την ηγεσία Φλωράκη; Για να φάνε και πάλι στραπάτσο αποχωρώντας όσοι έμειναν στη ζωή τα χρόνια 89 - 91. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να είσαι βετεράνος αλλά το τι κατάλαβες από αυτά που έζησες πριν γίνεις βετεράνος.

  Τι ακριβώς θα αποκαλύψεις για τον Ζαχαριάδη; Η κριτική μας απέναντί του είναι γνωστή και δημοσιοποιημένη από την εποχή της ΟΜΛΕ ακόμη, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ανοιχτές πόρτες παραβιάζεις!

  Τέλος για το Ραμπουγέ και τα υπόλοιπα περί "πρότυπου αντιιμπεριαλιστή" είναι τόσο οφθαλμοφανώς γελοία που δεν αξίζουν απάντησης.

  Πάρε κανένα λεξοτανίλ για να μην τρελαίνεσαι! Θα σου κάνει καλό! Ειδικά μετά από τόσο αγώνα που κάνεις για να μας ...αποκαλύψεις.


  ΔΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανώνυμος26/1/18, 11:48 π.μ.

  προς αντιφασίστα

  έχουμε μια σοβαρή κουβέντα με τον άνθρωπο, αν μπορείς να μας κάνεις λίγο τη χάρη

  ΚΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. αντιφασίστας26/1/18, 2:46 μ.μ.

  Στο ίδιο τσουβάλι, λοιπόν, λαοί όπως οι αλβανοί, οι παλαιστίνιοι, οι κούρδοι, οι ιρλανδοί που ματώνουν εδώ και δεκαετίες για την ίδια την ύπαρξή τους με αντιδραστικά εθνικιστικά κινήματα που διεκδικούσαν κρατική απόσχιση (ή ‘‘επανένωση‘‘) εκμεταλλευόμενα τον πόθο των καταπιεσμένων τους λαών, γιατί πώς αλλιώς θα φτιάξεις μια νόστιμη ρώσικη σαλάτα και για τους πιο απαιτητικούς ενός φρενοκομείου; Απ‘ όπου κι αν το πιάσετε, στην εκπόρνευση της μαρξιστικής τοποθέτησης του εθνικού ζητήματος της εποχής μας καταλήγετε. Μα, ποιος είπε ότι δεν πείθετε για το σοσιαλσοβινισμό σας;

  Και σαν να μην έφτανε αυτό, διαφημίζεις με θράσος μικροαστού οπορτουνιστή την προβοκατόρικη πραμάτεια της ΟΜΛΕ που έβγαζε το Ζαχαριάδη ‘‘οπορτουνιστή του αισχίστου είδους‘‘, ‘‘πράκτορα των Άγγλων‘‘ και της ΠΚΕ του Δανιηλίδη που διέδιδε φήμες για ‘‘προσχώρηση στο χρουστσοφισμό‘‘ εκείνου που δολοφονήθηκε απο τους χρουστσοφικούς και τους έλληνες αναθεωρητές.

  Επιπλέον, είσαι τόσο άθλιος που δε διστάζεις να ισχυριστείς πως οι χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες της Τασκένδης και των άλλων ΛΔ (πλην ελάχιστων που έσπασαν από τις παντοειδείς διώξεις), οι οποίοι διαγράφτηκαν και κράτησαν στην παρανομία τις παλιές τους κομματικές οργανώσεις και ουδέποτε προσκύνησαν το ρεβιζιονισμό, έγιναν δήθεν οπαδοί και μέλη του κόμματος του αποστάτη Φλωράκη (και εν μέρει δικοί σας)...

  Μην παίρνεις τον ίσκιο σου για μπόι, ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να συγκριθείς εσύ μ‘ αυτούς τους γίγαντες σταυραετούς των Γράμμου -Βίτσι και Μουργκάνας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ανώνυμος27/1/18, 12:28 π.μ.

  Κόψτε τον αυτό τον σχιζοφρενή τέλος πάντων. Είναι βλαμένος δεν τον βλέπετε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com