...................

14 Ιαν 2018

Για τον σύντροφο Άρη

''Τιμή σ αυτούς που στη ζωή τους όρισαν να φυλλάττουν Θερμοπύλες'' λέει ο ποιητής.

Αλήθεια ποιες είναι οι Θερμοπύλες του σήμερα;

Ποια τα χαρακώματα και τα οδοφράγματα της εποχής μας;

Ποιοι είναι εκείνοι που στοιχίζονται σ’ αυτά;

Τι είναι αυτό που τους κινεί;

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια περίοδο ιδιαίτερου χαραχτήρα.

Μια περίοδο που απέχει αρκετά από εκείνες που αρκετές φορές ανακαλούμε στη μνήμη μας. Τις περίοδες των μεγάλων αγώνων, των νικών, του προχωρήματος της ιστορίας προς τα εμπρός.

Στους καιρούς μας βιώνουμε μια περίοδο όπου τα αποτυπώματα της ήττας, βαραίνουν την σκέψη, τον βηματισμό, τις διαθέσεις.

Μια κατάσταση που πολύν κόσμο, ακόμα και των πιο καλών προθέσεων, τον ωθεί στην απογοήτευση, την υποχώρηση, την αδράνεια, το περιθώριο και κάποιους ακόμη και σε επονείδιστους συμβιβασμούς.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που επιμένουν.

Είναι εκείνοι που αρνούνται να αποδεχτούν έναν κόσμο της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, των εγκλημάτων σε βάρος των εργαζόμενων λαϊκών μαζών.

Τα χαρακώματα στα οποία παρατάσσονται είναι της άρνησης, της αντίστασης στην επελαύνουσα βαρβαρότητα.

Εκείνο που υπερασπίζονται είναι το δικαίωμα των κολασμένων της γης στη ζωή.

Είναι εκείνοι που δεν κρύβονται μπροστά στις δυσκολίες των καιρών.

Όχι επειδή αγνοούν το που βρισκόμαστε και πόσο δρόμο έχουμε μπροστά μας.

Αυτό που τους κινεί είναι η αίσθηση ότι αποτελούν μέλη της αφανούς  στρατιάς που ο αγώνας τους διαμορφώνει όρους για το άνοιγμα των νέων δρόμων. Έστω και αν γνωρίζουν ότι οι ίδιοι (όπως πολλοί ως τα τώρα) ίσως να μην προλάβουν να τους βαδίσουν.

Ο σύντροφος Άρης ανήκε σ’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων και αγωνιστών που είχαν αυτό το ανάστημα.

Για την διαδρομή και την πρόσφορα του μίλησαν ήδη αρκετοί σ. και θα μπορούσαν να ειπωθούν και αλλά τόσα. Ειδικότερα ο σ. Δ.Π. αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του σ. Άρη ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφράσεων, όπου με μια έννοια αποτέλεσε το ''παράθυρο'' της οργάνωσης στις ιδέες, απόψεις και αντιλήψεις των κινημάτων άλλων χωρών και για το πόσο μεγάλο και δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που αφήνει.

Πράγματι έτσι είναι. Όμως ας μου επιτραπεί να θέσω και την άλλη διάσταση του ζητήματος. Τα κενά που αφήνει η απουσία πολυτίμων έτσι κι αλλιώς σ. μπορούν σε μια πορεία και με τις δυσκολίες τους πάντα, να καλυφθούν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο.

Εκείνο που δεν μπορεί να καλυφθεί είναι η απουσία του συγκεκριμένου ανθρώπου. Του γιου, του συζύγου, του πατέρα, του αδερφού, του συντρόφου, του φίλου.

Αυτό είναι κάτι που το ένοιωσα ξανά και με τον πιο έντονο τρόπο στο ξόδι του σ. Άρη καθώς βρέθηκα κάποια στιγμή μπροστά στον μικρότερό του γιο, τον Δημήτρη.

''Είμαι πολύ λυπημένος'' ήταν το μόνο που μπόρεσε ν’ αρθρώσει με σβησμένη φωνή. Σ’ αυτές τις τρεις λέξεις και όπως ειπώθηκαν ένοιωσα να εκφράζονται όλη η οδύνη και η απόγνωση ενός παιδιού που έχανε τον πατέρα

Του, τον προστάτη, το στήριγμά του.

Είναι πολύ λυπημένος λοιπόν ο Δημήτρης.

Όπως λυπημένοι είναι η Ρούλα, ο Αλέξανδρος, ο Λεωνίδας.

Όπως λυπημένοι είμαστε όλοι μας.

Όμως, μ’ αυτό θα βαδίσουμε.

Επειδή πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε.

Όπως άλλωστε θα ‘θελε και ο σ. Άρης.

Β. Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com