...................

17 Δεκ 2017

Η ιστορία του κομμουνιστικού κόμματος (Μπολσεβίκων) της Σοβιετικής Ένωσης

EΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Η επέλαση του φιλελευθερισμού της ιδιαίτερη έκφρασης που παίρνει σήμερα ο καπιταλισμός –δεν θα μπορούσε να επιτύχη ιδεολογικές νίκες αν δεν στρεβλωθεί η ιστορική συνείδηση των αγωνιζόμενων ανθρώπων ή λαών. Μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του παλινορθωμένου καπιταλισμού στις ανατολικές χώρες ο ιμπεριαλισμός και οι υποτελείς του ανέλαβαν μία εργώδη προσπάθεια ώστε να ανασυντάξουν όλη την πορεία του 20ού αιώνα και, κυρίως, να στρεβλώσουν τον ρόλο της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ. Σ’ αυτήν την προσπάθεια της αναθεώρησης της ιστορίας βρήκαν εύκολα συμμάχους σε κάθε αντεπαναστατικό ρεύμα και αντισοσιαλιστικό στοιχείο, το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσυπογραφεί αυτά που πλασσάρουν οι φορείς της αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας.

Ακριβώς στην απέναντι όχθη στέκονται ο πραγματικοί κομμουνιστές υπερασπιζόμενοι την ιστορία των ταξικών αγώνων της αχμής της ΕΣΣΔ. Γι’ αυτό τον λόγο οι Μορφωτικές Εκδόσεις επανακυκλοφορούν την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) της Σοβιετικής Ένωσης. Η ιστορία εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1938 στην ΣΕ σε 12 εκατομμύρια αντίτυπα ενώ μεταφράστηκε σ’ όλο τον κόσμο.

Μετά τη ρεβιζιονιστική στροφή του 1956 και την παλινόρθωση οι Χρουτσόφ-Μπρέζνιεφ επανέκδοσαν την ιστορία του ΚΚΣΕ πολλές φορές και με πολλές λαθροχειρίες ώστε να δικαιολογείται ο αναθεωρητικός δρόμος τους.

Στην Ελλάδα ο πρώτος τόμος τυπώθηκε το 1945 και ο δεύτερος το 1946. Η μετάφραση έγινε από τα ρωσικά από τον Δ. Παπάζογλου και η τελική επιμέλεια από τον Πέτρο Ρούσο, υπεύθυνο για τον εκδοτικό μηχανισμό του ΚΚΕ. Η ιστορία του ΚΚΣΕ (Μπολσεβίκων) χρησιμοποιήθηκε ως εγχειρίδιο σε όλες τις κομματικές σχολές του ΚΚΕ και διαβάστηκε σε δύσκολες συνθήκες από χιλιάδες κομμουνιστές.

Σήμερα το επιτακτικό καθήκον είναι η ανασύνταξη των κομμουνιστικών δυνάμεων με στόχο την αναδημιουργία του επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος της εργατικής τάξης είναι απαραίτητο καθήκον η μελέτη και βαθιά αφομοίωση όλων των διδαγμάτων της ταξικής πάλης, ιδιαίτερα στον 20ό αιώνα. Την ώρα που ο «διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάζει» είναι απολύτως αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε τον ιστορικό υλισμό ως μέθοδο ανάλυσης και τον μαρξισμό-λενινισμό ως όπλο στην πολιτική πάλη. Τα κράτη θέλουν ανεξαρτησία, τα έθνη επιδιώκουν την απελευθέρωση τους οι λαοί πρέπει να παλέψουν για την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Για να δικαιωθούν αυτοί οι αγώνες, εκτός από την αναγκαία συστράτευση, χρειάζεται και η ιστορική γνώση ως πυξίδα του ταξικού προσανατολισμού.

Η ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) της ΕΣΣΔ η οποία επανεκδίδεται από τις Μορφωτικές Εκδόσεις, για να τιμηθούν τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση, αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για μελέτη και δράση.

Αθήνα 2017
Μορφωτικές Εκδόσεις
http://morfotikesekdoseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com