...................

16 Δεκ 2017

Για τις εξελίξεις στο ΔΠΘ σχετικά με τη χρήση του όρου "τουρκική μειονότητα"

Ενάντια στη φασιστικοποίηση, 
να υπερασπίσουμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα

Οι πρόσφατες κινήσεις της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας Ροδόπης αποτελούν μια ακόμη έκφραση της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Συγκεκριμένα στις 30 Νοέμβρη στάλθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής έγγραφο προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με το οποίο -στα πλαίσια μιας προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης- ζητούνται από το Πανεπιστήμιο τα εξής: «παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας -μαζί με διευθύνσεις κατοικίας- του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου σας (καθηγητών, λεκτόρων, εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού και διδασκόντων μέσω ΕΣΠΑ), του οποίου το επιστημονικό πεδίο - ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα” ….. Επιπλέον, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα».
Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος της ενέργειας αυτής δεν είναι οι ίδιοι οι καθηγητές –άλλωστε γνωρίζουμε πολύ καλά τον ρόλο τους μέσα στα πανεπιστήμια- αλλά η δημιουργία ενός πιο αντιδραστικού κλίματος, η περαιτέρω περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και η ένταση της επίθεσης στην μειονότητα της Θράκης. Όταν ενοχοποιείται ακόμη και η ακαδημαϊκή αναφορά στον όρο «τουρκική μειονότητα» από την πνευματική ελίτ του συστήματος, καταλαβαίνουμε σε ποιο βαθμό δίωξης μπορεί να βρεθεί μια συλλογικότητα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της μειονότητας. Πολύ περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι μπορεί οι μπάρες και ο αστυνομικός έλεγχος εισόδου και εξόδου από την ορεινή μειονοτική περιοχή να καταργήθηκαν το 1990, ωστόσο η μειονότητα συνεχίζει να δέχεται διπλή καταπίεση. Η μια σε ταξικό επίπεδο (αφού η μεγάλη πλειοψηφία της ανήκει στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα), όπου με βάση τα μνημόνια εξαθλιώνεται και οδηγείται σε μαζική μετανάστευση και η άλλη σε επίπεδο εθνικών, δημοκρατικών, εκπαιδευτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων.
Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι άσχετες με το συνολικότερο πλαίσιο των αντιθέσεων μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας, οι οποίες –στο φόντο της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης από ΗΠΑ και ΕΕ- ανταγωνίζονται για κυριαρχικό ρόλο στην περιοχή. Όπου οι μεν (ελληνική άρχουσα τάξη) θεωρεί τη μειονότητα ξένο σώμα, που πρέπει να είναι γκετοποιημένο και καταπιεσμένο και οι δε (τουρκική πλευρά) τη θέλει σα διαπραγματευτικό χαρτί, που φυσικά μπορεί -αν χρειαστεί- να το «κάψει». Χαρακτηριστική και η επίσκεψη Ερντογάν όπου και από την Κομοτηνή έδειξε το πώς προσπαθεί η τούρκικη αστική τάξη να χρησιμοποιήσει τη μειονότητα για να εξυπηρετήσει τα ευρύτερα συμφέροντα της στην περιοχή, δίνοντας παράλληλα πρόσχημα στην Χρυσή Αυγή αλλά και σε διάφορες φασίζουσες εκφράσεις να βγουν από την τρύπα τους την μέρα της επίσκεψης και να χύσουν το φασιστικό-ρατσιστικό τους δηλητήριο.
Η «έκπληξη και αγανάκτηση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδήγησαν και στην ανάκληση του εν λόγω εγγράφου δεν μας ξεγελούν εφόσον και η ίδια ως υπηρέτης των συμφερόντων της αστικής τάξης συνεχίζει την ίδια πολιτική ενάντια στην μειονότητα αλλά και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ένταση της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Οι καταπατήσεις Ασύλου (πλέον και με θεσμικό τρόπο μετά τον ν. Γαβρόγλου), οι καταστολή σε πορείες και διαδηλώσεις, η περίπτωση της Ηριάννας και του Περικλή, τα μαθητοδικεία και οι διώξεις των 11 φοιτητών της Ξάνθης για την συνδικαλιστική τους δράση είναι ένα μικρό δείγμα από τα βήματα που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση για να εντείνει το αντιδραστικό κλίμα στην κοινωνία.
Οι παραπάνω ενέργειες της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας Ροδόπης (ενταγμένες στο γενικό αντιδραστικό πολιτικό κλίμα που επιβάλει όλο το σύστημα) αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα η νεολαία, οι εργαζόμενοι και η μειονότητα, να συνδέσουν τον αγώνα για εργασιακά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα με τον κοινό αγώνα ενάντια στη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, ενάντια στον εθνικισμό, το φασισμό και το ρατσισμό, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Μαζική πάλη ενάντια στο φασισμό και τη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής.
• Πλήρη κοινωνικά, εθνικά, θρησκευτικά και μορφωτικά δικαιώματα στη μειονότητα.
• Μέτωπο Αντίστασης ενάντια στην επίθεση του συστήματος, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com