26 Νοε 2017

Τορίνο: Μήνυμα στην εκδήλωση στα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Costanzo Preve

Έγινε χθες, Σάββατο 25 Νοεμβρίου το πρωί, η εκδήλωση στα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του φιλόσοφου και αγωνιστή Costanzo Preve στο Τορίνο, σε αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Polo del '900. Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού η Associazione Nazionale Perseguitati Politici Italiani Antifascisti (ANPPIA) και ο πολιτιστικός σύλλογος Πιεμόντε-Ελλάδα "Santorre di Santarosa". Στην εκδήλωση διαβάστηκε το παρακάτω μήνυμα ως ελάχιστη απότιση μνήμης στον Costanzo Preve:

Μήνυμα στην εκδήλωση με θέμα «Il pensiero forte di Costanzo Preve” στις 25 Νοεμβρίου 2017 στο Τορίνο

Με τον Κονστάνστο Πρέβε συναντηθήκαμε σχετικά αργά, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο ίδιος είχε διαγράψει ένα μεγάλο τμήμα της φιλοσοφικής, πολιτικής και συγγραφικής του πορείας παραμένοντας όμως ενεργός, παραγωγικός και εκπληκτικά μάχιμος παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας. Εκείνη την περίοδο ο Κονστάντσο συγκλονισμένος από την αμερικάνικη-Νατοϊκή επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία είχε ήδη δώσει μια μοναχική και δύσκολη μάχη ενάντια στην ιταλική και δυτικοευρωπαϊκή φίλο-ιμπεριαλιστική αριστερά. Είχε δημοσιευτεί το δοκίμιό του για τον ηθικό βομβαρδισμό και τις ψευδεπίγραφες ανθρωπιστικές επεμβάσεις. Εκτιμούσε ιδιαίτερα και δεν σταματούσε να το επαναλαμβάνει, το γεγονός πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού αριστερού κινήματος δεν υπέκυψε στην ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Οι συζητήσεις γύρω από όσα συνέβησαν στο αντιπολεμικό κίνημα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη υπήρξαν η αρχή μιας στενής σχέσης που κράτησε ως το τέλος.

Ο Πρέβε είχε πάρει προ πολλού τις αποστάσεις του από αυτό που ονόμαζε ιστορικό κομμουνισμό του Εικοστού αιώνα. Παρά τις σημαντικές διαφορές μας για την αποτίμηση αυτού του κοσμοϊστορικού εγχειρήματος που φέτος, εκατό χρόνια μετά, τιμούμε και ανασκοπούμε την σημασία του, οι συζητήσεις αλλά και οι διαφωνίες μας υπήρξαν χρήσιμες για τον κοινό προβληματισμό. Ο Πρέβε παρακολουθούσε σταθερά την φιλολογία της ελληνικής αριστεράς ανάμεσα και τα βιβλία του εκδοτικού «Εκτός των Τειχών». Διάβασε και δημοσίευσε μάλιστα μια κριτική παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά «Η Αριστερά απέναντι στον εαυτό της».

Οι κοινός τρόπος που αντιλαμβανόμασταν την σημασία της αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και τις αμερικάνικες επεμβάσεις μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε από κοινού σε διεθνείς πρωτοβουλίες. Ο Πρέβε στήριξε από την πρώτη στιγμή την διεθνή πρωτοβουλία «Θεσσαλονίκη-Αντίσταση 2003» ενάντια στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις βάρβαρες κοινωνικές πολιτικές που εγκαινίαζε και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που στήριζε. Με την τολμηρή αυτή στάση του ο Πρέβε επιβεβαίωσε αυτό που μας ήταν ήδη γνωστό. Υπήρξε ένας ρηξικέλευθος φιλόσοφος και αγωνιστής, θαρραλέος στο να πάει κόντρα στο ρεύμα, μαθητής του Μάρξ έτσι όπως αυτός αντιλαμβάνονταν την προσφορά και τα κενά της θεωρίας. Κυρίως όμως ένας στοχαστής που επέμεινε μέχρι το τέλος να σκέφτεται και να γράφει αναζητώντας απαντήσεις στο προαιώνιο ερώτημα. Πως θα οδηγηθούμε στην ανθρώπινη και κοινωνική απελευθέρωση. Μιλώντας πάντα από την όχθη και την πλευρά των καταπιεσμένων και των αδικημένων αυτού του κόσμου.

Με αφορμή την εκδήλωση προς τιμή του Κονστάντσο Πρέβε θέλουμε να συγχαρούμε τους οργανωτές για την σημαντική πρωτοβουλία τους και την ευκαιρία που μας δίνουν να φέρουμε στην μνήμη τον αγωνιστή και φιλόσοφο που μας τίμησε με την φιλία του. Να ξαναμιλήσουμε για την περίοδο της πολύ γόνιμης σχέσης που είχαμε μαζί του και να τονίσουμε για μια ακόμη φορά το κενό που άφησε ο θάνατος του πριν τέσσερα χρόνια, τέτοιες ημέρες. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην εκδήλωση σας .
Στέλιος Αγκούτογλου, Βασίλης Σαμαράς, Δημήτρης Παυλίδης.
Θεσσαλονίκη 18-11-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com