27 Νοε 2017

Λιβύη: Τα σκλαβοπάζαρα και οι "ευαισθησίες" του CNN

Το ρεπορτάζ του CNN για το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που έχει στηθεί στην Λιβύη σίγουρα προκαλεί ναυτία σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο. Η εικόνα ενός ανθρώπου να πουλιέται ως ένα κομμάτι κρέας είναι ανατριχιαστική. Ακόμα και όταν γνωρίζεις ότι σε πολλές γωνιές του κόσμου, και στην χώρα μας, εργάτες ή ακόμα και παιδιά εργάζονται ως πραγματικοί σκλάβοι ή μισθωτοί σε συνθήκες σκλαβιάς. Εικόνες που έχουμε δει και την ελληνική ύπαιθρο με τις πιάτσες των μεταναστών να πουλάνε την εργατική τους δύναμη και να ανεβαίνουν στα αγροτικά των τσιφλικάδων, ή εργάτες να δουλεύουν στα φραουλοχώραφα με την απειλή της καραμπίνας.
 
 
Από την άλλη πλευρά, δύσκολα κάποιος άνθρωπος που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Λιβύη και γενικά στην Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή, μπορεί να δηλώσει σοκαρισμένος. Γιατί παρόμοιες ειδήσεις έχουν φτάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια στα αυτιά μας. Ειδήσεις από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καταγγελίες μέχρι και των συστημικών ΜΚΟ. Παρόλα αυτά, διαβάζαμε εδώ και καιρό από τις στήλες των "σοκαρισμένων" εφημερίδων για το λαμπρό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ "ενάντια στους διακινητές στην Λιβύη". Ή στην χρηματοδότηση των μονάδων καταστολής στην Λιβύη για να "σταματήσει η λαθρομετανάσευση" -υπάρχουν βίντεο που δείχνουν τους πρόσφυγες/μετανάστες να πετιούνται στην θάλασσα. Είναι επίσης πρόσφατες οι δηλώσεις του ΥπΕξ της Βρετανίας ότι "θαυμάσιες μπίζνες" θα γίνουν στην Λιβύη "μόλις καθαρίσουν τους δρόμους από τα πτώματα". Γιατί όχι όταν είναι εξασφαλισμένη η ανταγωνιστικότητα της εργασίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καθόλου αθώοι δεν μπορούμε να είμαστε για την σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από την... ξαφνική ευαισθησία του CNN. Γιατί θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι οι ντόπιοι φύλαρχοι και κατσαπλιάδες που κάνουν κουμάντο στην περιοχή είναι οι πρώην "εξεγερμένοι της Αραβικής Άνοιξης", τους οποίους το ΝΑΤΟ έχει σπεύσει να σώσει από τον Καντάφι, βομβαρδίζοντας και ερημώνοντας την χώρα. Τότε, κανένα δυτικό μέσο δεν προβληματίζονταν από τους "εξεγερμένους" που κρατούσαν τις σημαίες του μονάρχη της Λιβύης και κάθε είδους μεσαιωνικό σύμβολο. Η ίδια ιστορία άλλωστε επαναλαμβάνεται κάθε τόσο στο Ιράκ, την Συρία και σε όποια άλλη χώρα θελήσουν να καθυποτάξουν.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι ντόπιες σύμμαχες δυνάμεις των ΝΑΤΟϊκών έχουν βυθίσει την χώρα στον εμφύλιο και στο πλιάτσικο, η ιμπεριαλιστική επέμβαση, οι βομβαρδισμοί και οι αποβάσεις κομάντος συνεχίζονται στην πολύπαθη χώρα. Οι ιμπεριαλιστές μάταια προσπάθησαν να εγκαταστήσουν μια κυβέρνηση της αρεσκείας τους. Η χώρα έχει τουλάχιστον τριχοτομηθεί και η Ρωσία σε συνεργασία με ντόπιες δυνάμεις και το καθεστώς της Αιγύπτου προσπαθεί να διεμβολίσει την δυτική κυριαρχία στην χώρα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη αν ανθεί το σκλαβοπάζαρο και κάθε είδους οπισθοδρόμηση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Στέλνουν τις χώρες αιώνες πίσω, διαλύουν κάθε κοινωνική δομή και τις παραδίδουν στο έλεος του εμφυλίου, της χολέρας, της πορνείας, της σκλαβιάς και των ναρκωτικών.

Και όταν προβαίνουν σε "αποκαλύψεις" (όπως στο Ιράκ), καλό είναι να ανησυχούμε μήπως η πραγματική αγωνία τους, είναι να ετοιμάσουν νέες επεμβάσεις για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της χώρας, γιατί στην πραγματικότητα είναι το μοναδικό ζήτημα που τους ενδιαφέρει.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com