19 Νοε 2017

Επίσκεψη της "Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης" στους κατοίκους της Μάνδρας

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες από διάφορες περιοχές της Αττικής επισκευθήκαμε σήμερα τη Μάνδρα προκειμένου να συμπαρασταθούμε στους κατοίκους που έχουν πληγεί σοβαρά μετά τις πρόσφατες καταιγίδες και πλημμύρες. Η νεοσύστατη "Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης" μίλησε με τους ντόπιους, μοίρασε την προκήρυξή της καθώς και είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού.

Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν αποκαρδιωτική. Ολόκληρες γειτονιές βουτηγμένες στη λάσπη, αυλές και πεζοδρόμια μισογκρεμισμένα και κάτοικοι που προσπαθούν μέρα-νύχτα να βγάλουν τα νερά έξω από τα σπίτια τους. Άνθρωποι που γλίτωσαν από την ορμή του χειμάρρου και προσπαθούν να περισώσουν ο,τι μπορούν, που δεν έχουν ούτε μια αλλαξιά καθαρά ρούχα ούτε τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης (φαγητό, εμφιαλωμένο νερό, ξηρά τροφή).

Μέσα σε αυτήν την τραγωδία έχει ήδη στηθεί το κλασσικό πανηγύρι με τους δήμους, την περιφέρεια, το στρατό, τις ΜΚΟ αλλά και την...ΝΔ (ως υπεύθυνη αντιπολίτευση) να διαγκωνίζονται για το ποιος θα πλασάρει καλύτερα την “αλληλεγγύη” - φιλανθρωπία του στις κάμερες. Αν περπατήσει κανείς ανάμεσα στα σπίτια και συζητήσει με τους κατοίκους θα δει έκδηλη την οργή, την αγανάκτηση και την απόγνωση. Οργή γιατί αυτός ο κόσμος έχασε την περιουσία του, το σπίτι του, το βιος του. Αγανάκτηση γιατί έχει μπουχτίσει πια από τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”. Έχει βαρεθεί να ακούει υποσχέσεις από το κράτος για αποκατάσταση ζημιών και αποζημιώσεις. Ξέρει ότι μετά από λίγο καιρό - όταν η τραγωδία του δεν θα είναι πια πρώτη είδηση στα δελτία των 8 - όλοι αυτοί οι “ευαίσθητοι”, οι εθελοντές των ΜΚΟ και των δήμων θα εξαφανιστούν. Απόγνωση γιατί δεν βλέπει διέξοδο στα προβλήματά του ανεξάρτητα ποιος σωτήρας του τάζει τι.

Η πρωτοβουλία προσπάθησε με την παρέμβασή της να καταδείξει στους κατοίκους ποιος είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για την τραγωδία που βιώνει. Δεν είναι η κακιά στιγμή που φταίει. Είναι όλη αυτή η πολιτική του συστήματος που διαλύει τη ζωή του λαού, που τσιμεντοποιεί κάθε σπιθαμή γης στην πόλη, που καταστρέφει το περιβάλλον. Προσπάθησε να προβάλει τη μόνη πραγματική διέξοδο στο πρόβλημα των κατοίκων. Ο μόνος τρόπος είναι οι κάτοικοι να γυρίσουν την πλάτη σε κάθε επίδοξο σωτήρα και να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις. Να συγκροτήσουν επιτροπές κατοίκων και να διεκδικήσουν άμεση αποκατάσταση από το κράτος, πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν.

Η παρέμβαση αυτή ήταν η πρώτη αλλά σίγουρα όχι η τελευταία. Η πρωτοβουλία παραμένει ανοιχτή σε όποιες συλλογικότητες, δυνάμεις, ανένταχτους αγωνιστές θέλουν να δείξουν τη στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους στο λαό της Μάνδρας που έχει πληγεί τρομακτικά. Μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί πέρα από την αλληλεγγύη της να καταθέσει μια άποψη για το ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος για αυτή την τραγωδία και πως η οργή του κόσμου πρέπει να γίνει διεκδίκηση του δίκιου του απέναντι σε αυτούς που του καταστρέφουν τη ζωή.

Ακολουθεί η προκήρυξη που μοίρασε η Πρωτοβουλία:

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ! ΦΤΑΙΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ!
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ!
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ!

Δεν φτάνουν τα λόγια για να περιγραφτεί το δράμα των εκατοντάδων λαϊκών οικογενειών στη Δυτική Αττική, στη Μάνδρα, στη Νέα Πέραμα, στην Ελευσίνα και στα Μέγαρα. Δεν μετριέται το μέγεθος του πόνου και της καταστροφής που έφερε στην περιοχή η καταιγίδα των προηγούμενων ημερών και οι τόνοι λάσπης που σκόρπισαν το θάνατο και σάρωσαν τα σπίτια, τα μικρομάγαζα και το βιος τους.

Δεν μετριέται, όμως, και το μέγεθος της οργής για την καταστροφή αυτή, για τους δεκαέξι νεκρούς, για τους έξι αγνοούμενους, για τις ξεσπιτωμένες οικογένειες, για τους χαμένους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Γιατί οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η καταστροφή έχει συγκεκριμένους υπεύθυνους και συγκεκριμένες αιτίες που την προκάλεσαν. Είναι οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας και της αρπαχτής (η σημερινή και οι προηγούμενες). Που αδιαφορούν για τις ζωές και τις τύχες του απλού, φτωχού λαού. Που στήριξαν και συντηρούν την πολιτική της άναρχης δόμησης, της καταστροφής του περιβάλλοντος, του «φυτέματος» μεγάλων εργοστασίων και διυλιστηρίων, αποθηκών και μανδρών πάνω σε μπαζωμένα ρέματα. Που στηρίζουν την πολιτική των ρουσφετιών σε μεγαλοεργολάβους και κατασκευαστές για να χτίζουν αυθαίρετα. Που χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα τις τράπεζες και τους κεφαλαιοκράτες, ενώ αδιαφορούν ακόμη και για τα πιο στοιχειώδη έργα υποδομής. Που μιλούν για δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» όταν πνίγονται περιοχές ολόκληρες με την πρώτη μπόρα, όταν μολύνεται ολόκληρος ο Σαρωνικός από τα σαπιοκάραβα των «εθνικών ευεργετών», των αρχιληστών-εφοπλιστών, όταν καταστρέφεται η Χαλκιδική από τους χρυσοθήρες της Ελντοράντο, όταν πνίγονται στη ραδιενέργεια τα Χανιά από τα πυρηνικά της νατοϊκής βάσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο φτωχός λαός πληρώνει τα σπασμένα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Το Περιστέρι, οι Άγιοι Ανάργυροι αλλά και η ίδια η Μάνδρα, η Ελευσίνα και τα Μέγαρα, ζουν ξανά και ξανά το ίδιο δράμα, πληρώνουν το ίδιο τίμημα. Και ακούνε κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια: ψεύτικα λόγια δήθεν κατανόησης, υποσχέσεις για αντιπλημμυρικά έργα, και για τις ευθύνες των... προηγούμενων! Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, αναμασά δικαιολογίες για δήθεν «ακραία καιρικά φαινόμενα» για να κρύψει ότι και η δική της πολιτική θυσιάζει τις ζωές και τις τύχες του λαού για τα κέρδη του μεγάλου κεφάλαιου, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μάλιστα, έχουν το θράσος να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα λόγω μεγάλου κόστους και λόγω των μνημονιακών πολιτικών που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα! Και ακόμα χειρότερα, έχουν το θράσος να ρίχνουν ευθύνες και στον ίδιο τα λαό που με κόπους και βάσανα κατάφερε να χτίσει ένα σπίτι για να μείνει.

• Απέναντι σε όλους αυτούς πρέπει να στραφεί η οργή του λαού της Δυτικής Αττικής και να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται ώστε να μη ξαναγίνει θύμα των «ακραίων καιρικών φαινομένων» που προκαλεί το σύστημα της αδικίας, της εκμετάλλευσης, της θυσίας των πολλών για χάρη των λίγων:
- ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ.
- ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ.
- ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ.
• Καλούμε το λαό της Αττικής να στηρίξει με κάθε τρόπο τις δίκαιες αυτές διεκδικήσεις, αλλά και να εκφράσει έμπρακτα -και κόντρα στην κυβερνητική υποκρισία- την αλληλεγγύη του στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής για να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com