24 Νοε 2017

Κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΔΠΘ


Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναδειχθεί στην επικαιρότητα των φοιτητών της Ξάνθης, η επικείμενη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής, από κτίριο εκτός πόλης, στο Αναγνωστήριο της Πολυτεχνικής που βρίσκεται στο κέντρο. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αφού πάντα η λειτουργία μιας σχολής εντός πόλης καθιστά πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση, αλλά ακόμα και από πολιτικής άποψης δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει καλύτερη σύνδεση των φοιτητών με την τοπική κοινωνία, αλληλοστήριξη σε κινητοποιήσεις κ.α. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για μεταφορά η οποία καμιά καλυτέρευση των όρων σπουδών δε θα φέρει, ίσα ίσα το αντίθετο. Και αυτό γιατί πρώτον, η μεταφορά θα γίνει σε χώρους συνολικά μικρότερους από τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Αρχιτεκτονικής, αλλά και δεύτερον, θα απονεκρώσει πλήρως το χώρο του Αναγνωστηρίου, ο οποίος έχει φιλοξενήσει δεκάδες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, φεστιβάλ και άλλες δραστηριότητες που πάνε κόντρα στη λογική του αποστειρωμένου πανεπιστημίου.
Με βάση αυτό το ζήτημα, έχουν προκύψει συλλογικές διεργασίες σε επίπεδο φοιτητών, που εναντιώνονται στη συγκεκριμένη μεταφορά. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο συνελεύσεις των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής, ενώ για σήμερα είναι καλεσμένη και τρίτη. Στη δεύτερη από αυτή μάλιστα, που έγινε την Τρίτη 21/11, με ένα σώμα περίπου 130 ατόμων, υπερψηφίστηκε η πρόταση για κατάληψη της Αρχιτεκτονικής Σχολής αλλά και του Αναγνωστηρίου, ώστε να εμποδιστούν τα έργα διαμόρφωσης του χώρου που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική, ειδικά στην περίοδο κινηματικής αδράνειας στην οποία βρισκόμαστε. Παρά το αρνητικό της μη ύπαρξης Συλλόγου (είχε διαλυθεί πριν ενάμιση περίπου χρόνο), αποδεικνύεται ότι οι συλλογικές διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν παρά τα εμπόδια που αντικειμενικά συναντούν. Η μαζικοποίηση αλλά και η περαιτέρω πολιτικοποίηση αυτού του αγώνα, μπορεί να δώσει ώθηση ώστε να παράξει θετικά αποτελέσματα.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις, που κινήθηκαν δραστήρια από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η μεταφορά, συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις διαδικασίες, τόσο σε επίπεδο Αρχιτεκτονικής, όσο και στην προσπάθεια να ανοίξει αυτό το ζήτημα σε όλη την Πολυτεχνική. Πήραν την πρωτοβουλία για πραγματοποίηση συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου την επόμενη Τρίτη, ώστε να στηριχτεί ακόμα περισσότερο αυτός ο αγώνας. Εστίες αντίστασης σαν αυτή, είναι πολύτιμες για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, ειδικά σε μια περίοδο που το σύστημα συνεχίζει την επίθεσή του σε όλα τα μέτωπα (κλείσιμο λεσχών πανελλαδικά, Άσυλο, εφαρμογή Νόμου Γαβρόγλου κλπ). Παραθέτουμε την απόφαση της συνέλευσης που έγινε την Τρίτη:ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Ύστερα από δεκαοκτώ χρόνια λειτουργίας, η σχολή μας μεταφέρεται στα προκάτ, στους χώρους του αναγνωστηρίου και σε πρώην κτίρια των Πολιτικών Μηχανικών. Μετά από τη συνέλευση των φοιτητών αρχιτεκτονικής στις 21/11 με πρωτοφανή μαζικότητα σε μια σχολή χωρίς σύλλογο, αποφασίστηκε να εναντιωθούμε στη μεταφορά της σχολής μας. Η μεταφορά αυτή επηρεάζει τόσο τους φοιτητές Αρχιτεκτονικής όσο και το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας, αλλά και το σύνολο των πολιτών της Ξάνθης.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ξεκάθαρη υποβάθμιση των όρων σπουδών μας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι πρώτα μπήκε η υπογραφή της μεταφοράς και μετά εξετάστηκαν οι όροι αυτής. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας προϊδεάζει ότι προτεραιότητα δεν ήταν οι ανάγκες μας. Τα τετραγωνικά είναι λιγότερα απ' ό,τι έχουμε στο υπάρχον κτίριο και άρα ανίκανα να φιλοξενήσουν όλους τους φοιτητές, με βασικό παράδειγμα το ότι η μικρότερη αίθουσα στο κτίριο των Κιμμερίων είναι 201 τ.μ. ενώ η μεγαλύτερη που μας παρέχεται στα προκάτ μετά βίας αγγίζει τα 162 τ.μ. Επίσης, από τα επίσημα στοιχεία που μας δόθηκαν, φαίνεται ότι οι διαμορφωμένοι χώροι προβλέπονται για χρήση μέχρι και 85 ατόμων, με τωρινό μέσο όρο ανά έτος τα εκατό+.

Με τη διάσπαση της σχολής σε διαφορετικούς χώρους και κτίρια, εμποδίζεται η επικοινωνία των φοιτητών. Καθίσταται πιο δύσκολη η οργάνωσή τους σε κάποιο συλλογικό όργανο, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, η κοινωνική επαφή και βάλλεται εν γένει ο χαρακτήρας της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης. Μόνο η μεταφορά μας σε νέο κτίριο Αρχιτεκτονικής μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας.

Από τη μεταφορά αυτή, πέρα από την αρχιτεκτονική, επηρεάζεται στο σύνολό της η Πολυτεχνική καθώς προβλέπει το κλείσιμο του αναγνωστηρίου. Αυτός ο χώρος αποτελεί έναν από τους πιο ζωτικούς χώρους μέσα στο πανεπιστήμιο για τους φοιτητές, καθώς είναι χώρος συλλογικού διαβάσματος για όλους. Πραγματοποιούνται πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις οι οποίες εμποδίζονται με μεθοδευμένες κινήσεις από πλευράς διοικήσεων, με σκοπό την υποβάθμιση αυτού του χαρακτήρα του πανεπιστημίου και το χτύπημα του ασύλου.

Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ποιοι είναι μαζί μας. Δεν περιμένουμε από τη διοίκηση του πανεπιστημίου ή τα τμήματα των καθηγητών να λύσουν το πρόβλημά μας. Έχουν πάρει ήδη θέση και αυτή είναι εναντίον μας. Τους συμμάχους μας τους ψάχνουμε στους συμφοιτητές μας με τους οποίους βιώνουμε κοινά προβλήματα, όπως οι ελλιπείς παροχές στέγασης, σίτισης, μεταφορών, συγγραμμάτων κλπ. Θέλουμε το άνοιγμα του αγώνα μας και τη στήριξή του από το σύνολο των φοιτητών και την τοπική κοινωνία.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
ΖΗΤΑΜΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Κόντρα σε λογικές ανάθεσης, λειτουργούμε συλλογικά και στηρίζουμε μαζικά τις δράσεις μας. Αποφασίζουμε:

  • Κατάληψη της Αρχιτεκτονικής Σχολής (Κιμμέρια) από την Τρίτη 21/11 μέχρι και την Παρασκευή 24/11
  • Κατάληψη του αναγνωστηρίου από την Τετάρτη 22/11 μέχρι και την Παρασκευή 24/11
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία την Τετάρτη 22/11 στις 11.00
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο τμήμα καθηγητών του Τ.Α.Μ. με αίτημα την απόσυρση της απόφασης της μεταφοράς μας, την Πέμπτη 23/11 στις 13.00
  • Νέα συνέλευση αρχιτεκτονικής την Παρασκευή 24/11 στις 14.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com