15 Νοε 2017

“Ούτε στην Πολωνία, ούτε και πουθενά”

“Ούτε στην Πολωνία, ούτε και πουθενά” 
Στις σημερινές συνθήκες που η επίθεση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος βαθαίνει απέναντι στους λαούς, το κομμουνιστικό κίνημα βρίσκεται σε ήττα και οι λαοί στη γωνία, το φίδι του φασισμού αναπτύσσεται και ρίχνει το δηλητήριό του στη νεολαία και τις λαϊκές-εργατικές μάζες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμά αυτής της κατάστασης, της φασιστικοποίησης δημόσιας και πολιτικής ζωής, οι Ανατολικές χώρες του πρώην «υπαρκτού». Η κυριαρχία δεκαετιών του ρεβιζιονιστών εκεί, πριν τις καταρρεύσεις του ‘ 89-’91, η οποία έφερε την ταύτιση στην συνείδηση των μαζών (και ιδιαίτερα των νεότερων γενιών) του σοσιαλισμού με τα καταπιεστικά και εκμεταλλευτικά καθεστώτα που εκείνοι δημιούργησαν, σε συνδυασμό με την (προσωρινή) νίκη του συστήματος της εξαθλίωσης και των πολέμων, έχει δημιουργήσει έναν «εκρηκτικό συνδυασμό».

Κάθε χρόνο στην Πολωνία, η 11η του Νοέμβρη, είναι κρατική αργία προς τιμήν της Ημέρας της «Ανεξαρτησίας», από τις Αυτοκρατορίες Πρωσίας, Αυστροουγγαρίας, Ρωσίας και την εγκαθίδρυση πολωνικού κράτους («Δεύτερη Πολωνική Δημοκρατία»), μετά τον Α’ Π.Π., το 1918.

Φέτος, στην 99η επέτειο, πραγματοποιήθηκαν 12 διαφορετικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Βαρσοβία το περασμένο Σάββατο. Μεγαλύτερη απ’ όλες, επισκιάζοντας ακόμα και την κυβερνητική, ήταν εκείνη η οποία διοργανώθηκε από ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες στο κέντρο της πόλης. Οι επίσημες αναφορές (της αστυνομίας) υπολογίζουν τον αριθμό των συμμετεχόντων σε 60.000, ενώ άλλες τον ανεβάζουν ακόμα και σε 100.000. Κεντρικά συνθήματα ήταν: «Θεός, τιμή, πατρίδα», «Δόξα στους ήρωές μας», «Αγνή Πολωνία, λευκή Πολωνία», «Έξω οι πρόσφυγες». Κυρίαρχα ήταν επίσης τα αντιεβραϊκά συνθήματα και το «αίτημα» για μια «λευκή Ευρώπη των αδελφών εθνών», όπως έγραφε ένα μεγάλο πανό. Τυχαίο δεν είναι ακόμα το γεγονός, πως το σύνθημα «Θέλουμε Θεό» -φράση από παλιό πολωνέζικο τραγούδι-, το είχε κοινοποιήσει και ο Τραμπ στο Twitter κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πολώνια -σημ. η «ανεξαρτησία» που λέγαμε-, νωρίτερα το 2017. Κάτι, το οποίο, δε μπορεί παρά να μας θυμίσει τον «δικό μας» στίχο, πως ο φασισμός, «οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν …» και δεν είναι παρά η εφεδρεία και το μακρύ του χέρι για να στριμώξει κι άλλο τους λαούς.

Τα συστημικά ΜΜΕ της Πολωνίας και το κρατικό κανάλι που απηχούν τη γραμμή του κυβερνόντος ακροδεξιού κόμματος, χαρακτήρισαν τη συγκέντρωση ως μια εκδήλωση η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των Πολωνών που ήθελαν να εκφράσουν απλά την αγάπη (sic) για τη χώρα τους. Επίσης, στην πορεία (που ακολουθήσε τη συγκέντρωση) γινόταν αναφορά ως «μεγαλειώδη πορεία πατριωτών».

Επίσημα, η κυβέρνηση, τοποθετήθηκε μέσω του Υπ. Εσωτερικών, ο οποίος δήλωσε πως «Ήταν ένα όμορφο θέαμα. Είμαστε υπερήφανοι που τόσο πολλοί Πολωνοί αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε μια γιορτή που σχετίζεται με την επέτειο της ημέρα της Ανεξαρτησίας».

Παράλληλα με τη φασιστική, σε άλλο σημείο της πόλης, οργανώθηκε συγκέντρωση από αριστερές οργανώσεις η οποία συνεχίστηκε σε πορεία. Παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους όμως, δεν έλειψε και το περιστατικό όπου φασίστες έσπρωξαν και κλότσησαν αρκετές γυναίκες που φώναξαν αντιφασιστικά συνθήματα και κρατούσαν πανό που έγραφε «Σταματήστε τον φασισμό».

Παρ’ ότι το κάλεσμα σε αντισυγκέντρωση δείχνει τα αντανακλαστικά μιας μερίδας του πολωνικού λαού, δε φτάνει μόνο αυτό. Εκείνο που πραγματικά θα βάλει φρένο στο φασιστικό δηλητήριο, είναι η ανασυγκρότηση του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, το οποίο θα στέφεται ενάντια στο σύστημα που γεννά τον φασισμό, τον καπιταλισμό-ιμπεριαλισμό. Και αυτό είναι το βασικό καθήκον για τις επαναστατικές κομμουνιστικές δυνάμεις και τους πρωτοπόρους αγωνιστές στη χώρα μας, στην Ευρώπη και τον κόσμο. Για ένα κοινό μέτωπο των λαών ενάντια στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Επειδή, ο φασισμός δεν τσακίζεται στις αίθουσες των αστικών δικαστηρίων, αλλά με οργανωμένο λαό στον δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στις Σχολές όπου ζει και αναπνέει η νεολαία.

Σταύρος Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com