21 Νοε 2017

Οι «πρακτικάριοι» πρέπει να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα!

Πολλοί νέοι φοιτητές-σπουδαστές (σε Ι.Ε.Κ., ΕΠΑΛ κλπ.) στα πλαίσια των σπουδών τους υποχρεούνται να κάνουν πρακτική άσκηση, με την πλειοψηφία τους να εργάζεται σε συνθήκες εκμετάλλευσης. Οι «πρακτικάριοι» στο όνομα της άσκησης, συχνά εργάζονται σε εξαντλητικούς ρυθμούς, κάνουν απλήρωτες υπερωρίες, εργάζονται ανασφάλιστοι ή πληρώνονται με πολύ χαμηλά μεροκάματα. Η πρακτική άσκηση έρχεται να τους διδάξει να δέχονται αυτές τις συνθήκες εργασίας ως φυσιολογικές!

«Μα.. δεν είστε εργαζόμενοι!»

Το πολύ συχνό επιχείρημα ‘’είστε «πρακτικάριοι» και όχι εργαζόμενοι’’, της εργοδοσίας, έρχεται να ρίξει στάχτη στα μάτια σε όσους κάνουν πρακτική. Θέλουν να παρουσιάσουν την κατάσταση αυτή ως προσωρινή, που στην πραγματικότητα δεν είναι! Στόχος τους είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και να το δέχονται άβουλοι!

Εξαντλητικό ωράριο

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις νέων που ασκούν πρακτική και δουλεύουν σε εξαντλητικό ώραριο και ρυθμούς τάχα μου για μάθουν. Ναι,να μάθουν…αλλά ΤΙ; Να μάθουν ότι αυτές θα είναι οι συνθήκες εργασίας τους! Η κατεύθυνση του συστήματος είναι πολύ στοχευμένη. Θέλει τη νεολαία ένα ακόμα κομμάτι του εργατικού δυναμικού-λάστιχο που θα είναι έρμαιο στα ‘’θέλω’’ των εργοδοτών.

Ελαστικές σχέσεις εργασίας

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί πρακτικάριοι-εργαζόμενοι δουλεύουν σπαστό ωράριο και τρέχουν και δεν φτάνουν απ’ το φόρτο εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συμβάσεις των πρακτικάριων-εργαζόμενων διαφέρουν (ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ κλπ) και δεν είναι ενιαίες. Με αυτόν τον τρόπο σύστημα κι εργοδοσία θέλουν οι εργαζόμενοι να μην έχουν ίσα δικαιώματα, να μη διεκδικούν , να μην οργανώνονται πάνω στα κοινά τους προβλήματα. Θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας!

Όλα τα παραπάνω βρίσκουν πάτημα και στην πολιτική που εφαρμόζουν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ. Την πολιτική που ξηλώνει κάθε εργατικό δικαίωμα, που μειώνει τους μισθούς, που διευρύνει τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας και τις ατομικές συμβάσεις .Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι «πρακτικάριοι» -εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας εργοδότης δεν τους κάνει τη χάρη να τους προσλάβει για πρακτική. Είναι εργαζόμενοι, έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και πρέπει να τα διεκδικήσουν!

Ζητούμενο και πιο αναγκαίο από ποτέ είναι η δημιουργία οργάνων πάλης των «πρακτικάριων»-εργαζόμενων σε δυο πλευρές: τόσο στους χώρους δουλειάς (σωματεία), όσο και στους χώρους σπουδών τους (γενικές συνελεύσεις)! Μαζί με τους συναδέλφους, αλλά και με τους συμφοιτητές τους να συζητήσουν για τα κοινά τους προβλήματα και να οργανώσουν την πάλη τους για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους!


• Καμία πρακτική άσκηση απλήρωτη/ανασφάλιστη!
• Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους!
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com