13 Νοε 2017

19-20/11, «Εντός και Εκτός της Πυρικαύστου Ζώνης»: 100 χρόνια από την πυρκαγιά του ’17

Ο «Βαρδάρης – Κέντρο Κοινωνικών Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης» σας προσκαλεί σε ένα διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, μακριά από φιέστες και νοσταλγικές καταγραφές. Θα διερευνήσουμε μαζί, όχι το χρονικό των ωρών που η πόλη καιγόταν, αλλά το πριν και το μετά αυτού του γεγονότος-ορόσημο που μετέβαλε εκ θεμελίων την τοπογραφία και την ανθρωπογεωγραφία της και συνέβαλε όσο λίγα στη σημερινή της φυσιογνωμία.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι ακριβώς σας περιμένουμε έξω από την εκκλησία της Αχειροποιήτου για να αναζητήσουμε στους δρόμους της πόλης, με οδηγό μας τον Γιάννη Γκλαρνέτατζη, όσα άφησε πίσω της η πυρκαγιά του 1917, σταματώντας άλλοτε σε γωνιές της που άλλαξαν τελείως εξαιτίας της και άλλοτε σε σημεία που φέρνουν ως τις μέρες μας κάτι από τη Θεσσαλονίκη πριν τη φωτιά.

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 19:00 ξανασυναντιόμαστε στον ημιώροφο της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51) για να συζητήσουμε τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η πυρκαγιά επηρέασε την πόλη μας. Ο Αθανάσιος Νικόπουλος, ερευνητής και εκ των διαχειριστών της ομάδας του Facebook «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης», θα μιλήσει για τους μετασχηματισμούς στη Θεσσαλονίκη την περίοδο πριν και μετά την πυρκαγιά, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ζυγομαλάς θα παρουσιάσει τον ρόλο που έπαιξε η πυρκαγιά στην ανάδειξη των μνημείων της πόλης και η Ελένη Μπίντση, αρχαιολόγος και μέλος του «Βαρδάρη», θα σκιαγραφήσει τις κοινωνικές συνέπειες της πυρκαγιάς και τις ανακατατάξεις που αυτή έφερε. Θα ακολουθήσει, ελπίζουμε, μια γόνιμη συζήτηση.

Σας περιμένουμε όλες και όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com