12 Νοε 2017

Στο Λένινγκραντ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ(μ-λ) για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Στο Λένινγκραντ βρέθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ(μ-λ) για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Μαζί με συντρόφους από το ΚΚ Τουρκίας/ΜΛ και με κοινό πανό με το σύνθημα “100 χρόνια μετά η προοπτική για την εργατική τάξη και τους λαούς βρίσκεται στην επανάσταση και στο σοσιαλισμό” πήρε μέρος στη διαδήλωση το βράδυ της 7 Νοέμβρη, στην οποία συμμετείχαν πολλά κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Λένιν μπροστά από το Φινλανδικό σταθμό των τραίνων, στην οποία ο Λένιν είχε απευθυνθεί στους εργάτες της Πετρούπολης στις 3 (16 με το παλιό ημερολόγιο) Απριλίου 1917 λόγο κατά την επιστροφή του από την εξορία. Στη συνέχεια η πορεία, πέρασε τη γέφυρα Σαμπσόνιεβσκι και κατέληξε στο καταδρομικό Αβρόρα, που είναι αγκυροβολημένο στις όχθες του ποταμού Νέβα και το οποίο το βράδυ της 25 Οκτώβρη (7 Νοέμβρη) 1917 είχε ρίξει κανονιοβολισμό από το μπροστινό κανόνι του, δίνοντας το σήμα για την επιδρομή στα χειμερινά ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης και σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία.

Η αντιπροσωπεία παραβρέθηκε επίσης σε άλλες εκδηλώσεις και δρώμενα καθώς και συναντήθηκε με εκπροσώπους από πολλές κομμουνιστικές οργανώσεις και κόμματα και ενημερώθηκε για την κατάσταση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στον κόσμο και ιδιαίτερα στη Ρωσία.

Παρά το εορταστικό κλίμα των εκδηλώσεων είναι φανερό και δεν μπορεί να κρυφτεί η αποκαρδιωτική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα το κίνημα. Μπορεί οι επίσημες αρχές της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας να αναφέρονται -ως ένα βαθμό πάντα- στα ιστορικά σύμβολα και πρόσωπα της εποχής της εφόδου στον ουρανό και της ΕΣΣΔ, με σκοπό την επίδειξη δύναμης στο εξωτερικό και το φούσκωμα του πατριωτικού αισθήματος στο εσωτερικό, αλλά προσπαθούν να αναχαιτίσουν και να καταστείλουν την κάθε ουσιαστική προσπάθεια χρήσης τους σε αγωνιστική κατεύθυνση. Προσπαθούν να τα απογυμνώσουν από το όποιο ανατρεπτικό και επαναστατικό περιεχόμενο έχουν. Τα κόμματα της ρεφορμιστικής αριστεράς με πρωτοστάτη το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας βαδίζουν στα ακίνδυνα για το σύστημα καθεστωτικά μονοπάτια και από την άλλη οι όποιες άλλες οργανώσεις έχουν μικρές δυνάμεις και αναγκάζονται να δρουν σε συνθήκες ημιπαρανομίας και πολιτικής ήττας του κινήματος.

Όμως η καταπίεση, η εκμετάλλευση και η επίθεση δεν μπορούν να μην βρουν απάντηση από τις λαϊκές μάζες και την εργατική τάξη. Όσο προχωράει η επίθεση θα προχωράει και η ταξική πάλη και οι απαντήσεις των λαών θα οικοδομούνται στην κίνησή τους. Σε αυτές τις απαντήσεις και στα καινούργια κινήματα που θα ξεπηδήσουν, θα βρίσκει νόημα η επέτειος της Οκτωβριανής επανάστασης, η οποία δεν χάνεται καθόλου εύκολα από την ιστορική μνήμη των λαών και της εργατικής τάξης.


5 σχόλια:

 1. Ανώνυμος13/11/17, 11:57 π.μ.

  Σημαντική η παρέμβαση αν θα ξεκαθαρίζαται ποιος την διοργάνωσε σε πιο χώρο και με ποιούς.Άν δεν κάνω λαθος την ημέρα αυτή "γιόρτασε" και ο Πούτιν την Οκτοβριανή αλλά και το ΚΚΡωσ.Ομοσπ. με το ΚΚΚινας κλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος13/11/17, 2:58 μ.μ.

  http://gr.euronews.com/2017/11/07/ekdilosi-sti-mosxa-gia-ta-100-xronia-apo-tin-oktovriani-epanastasi
  Αυτο που λες εγινε στη Μόσχα και συμμετείχε και το ΚΚΕ.

  DC

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος13/11/17, 7:26 μ.μ.

  Οι εκδηλώσεις που συμμετείχε το ΚΚΕ ξεκίνησαν με τη 19η συνάντηση ΚΚ στο Λένινγκραντ, όπου και έστειλε τον χαιρετισμό του ο Πούτιν, στις 2/11 και κατέληξαν στη Μόσχα στις 7/11.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Ευρυτάνας διανοούμενος Ρήγας Γκόλφης για την Οχτωβριανή Επανάσταση!

  http://eyrytixn.blogspot.gr/2017/11/blog-post_23.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος4/12/17, 2:04 μ.μ.

  ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ,«Η 18η ΜΠΡΥΜΑΙΡ ΤΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ»
  «Οι αστικές επαναστάσεις, σαν τις επαναστάσεις του δέκατου όγδοου αιώνα, ορμούν γρήγορα από επιτυχία σε επιτυχία, τα δραματικά τους αποτελέσματα ξεπερνούν το ένα το άλλο, άνθρωποι και πράγματα φαίνονται σαν σε φωτιές διαμαντιών. Η έκσταση είναι το πνεύμα κάθε ημέρας. Μα η ζωή τους είναι μικρή. Σε λίγο φτάνουν κι όλας στο ανώτατο σημείο τους και μια μακριά αποχαύνωση κυριεύει ύστερα την κοινωνία πριν μάθει να αφομοιώνει νηφάλια τα αποτελέσματα της ορμητικής και θυελλώδικης εποχής της.
  Αντίθετα οι προλεταριακές επαναστάσεις, όπως οι επαναστάσεις του δέκατου ένατου αιώνα, κάνουν αδιάκοπη κριτική στον ίδιο τον εαυτό τους, διακόπτουν κάθε στιγμή την πορεία τους, γυρίζουν πάλι σε εκείνο που φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί για να το ξαναρχίσουν από την αρχή, χλευάζουν με ωμή ακρίβεια τις ασυνέπειες, τις αδυναμίες και τις ελεεινότητες που παρουσιάζουν οι πρώτες δοκιμές τους, φαίνονται πως ξαπλώνουν κάτω τον αντίπαλό τους μόνο για να αντλήσει καινούργιες δυνάμεις από τη γη και να σηκωθεί μπροστά τους πιο γιγάντιος, οπισθοχωρούν ολοένα μπροστά στην απροσδιόριστη απεραντοσύνη των ίδιων των σκοπών τους, ώσπου να δημιουργηθούν οι όροι που κάνουν αδύνατο κάθε πισωγύρισμα και οι ίδιες οι περιστάσεις φωνάζουν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com