21 Οκτ 2017

Το προσφυγικό ζήτημα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στη Σάμο

Δεδομένου ότι η ιμπεριαλιστική θηριωδία σε βάρος των λαών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή και στα παράλια της Αφρικής, οι προσφυγικές ροές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες κατά τους θερινούς μήνες. Τα κέντρα κράτησης («φιλοξενίας» κατά τους κρατούντες) των νησιών γέμισαν ασφυκτικά και έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση εκρηκτική.

Πιο συγκεκριμένα, στη Σάμο, ένα κέντρο κράτησης με επίσημη δυναμικότητα 750 ατόμων, έχει φτάσει να ξεπερνά τις 3.000. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι άθλιες, τα προβλήματα διαβίωσης είναι τεράστια, ο προσφυγικός πληθυσμός που βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα σε αυτό βρίσκεται σε απόγνωση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πολιτική «γη και ύδωρ» στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, συντηρεί και επιτείνει αυτή την κατάσταση αθλιότητας και ανυπαρξίας δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες και δημιουργεί τους όρους για εκδήλωση εκρηκτικών και ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Με την καθημερινή παρουσία των ΜΑΤ στο χώρο, με συχνές ρίψεις κροτίδων κρότου-λάμψης, με ξυλοδαρμούς, ασκεί τρομοκρατία στους πρόσφυγες και προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι το εκρηκτικό μίγμα θα παραμείνει ανενεργό. Ταυτόχρονα έχει απαγορεύσει σε κάθε συλλογικότητα ή πολίτη την επαφή με τον χώρο, δίνοντας την αρμοδιότητα στις ΜΚΟ να διαχειρίζονται τις καταστάσεις και να ελέγχουν τις αντιδράσεις.

Ενδεικτική και η στάση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που υποδεικνύει… υπομονή για το ζήτημα, μιας και ο καιρός θα χαλάσει σύντομα και άρα θα σταματήσουν οι ροές των προσφύγων! Αυτή η κατάσταση έχει αξιοποιηθεί από τις πιο αντιδραστικές ακροδεξιές δυνάμεις, όπως είναι τοπικά η «ΣΑΜΟΣ SOS», ώστε να χύνουν καθημερινά το φασιστικό και εθνικιστικό τους δηλητήριο, προκαλώντας τον φόβο απέναντι στους πρόσφυγες και εμφανίζοντάς τους ως την πηγή όλων των δεινών. Έφτασαν στο σημείο να προτείνουν δημόσια τη δημιουργία ταγμάτων εφόδου για να αντιμετωπιστούν οι πρόσφυγες και να καλούν σε συλλαλητήριο με καθαρά φασιστικό περιεχόμενο.

Απέναντι σε όλα αυτά, η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ έκρινε επιβεβλημένη την παρέμβασή της στον λαό και τη νεολαία του νησιού, με στόχο να προβληθούν τα πραγματικά αίτια του προσφυγικού ζητήματος, ο ρόλος του ιμπεριαλισμού και της κυβέρνησης και να αναδειχτεί η κατεύθυνση της κοινής πάλης του λαού με τους πρόσφυγες ως η μόνη πραγματική διέξοδος. Γι’ αυτό τον λόγο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Αντιφασιστικής Κίνησης, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα κοινής κινητοποίησης απέναντι στο ζήτημα. Στο κάλεσμα, εκτός από τη Λαϊκής Αντίστασης, ανταποκρίθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες. Δυστυχώς, αυτό που έγινε φανερό μετά από δύο συναντήσεις και πλήθος ηλεκτρονικών συνεννοήσεων, είναι η πλήρης διάσταση απόψεων σχετικά με το ζήτημα. Βρήκαμε απέναντί μας την άποψη, ότι η κυβέρνηση γενικά τα έχει καλώς καμωμένα με το νομικό πλαίσιο και τις δομές που έχει δημιουργήσει, χωλαίνει απλώς στο ζήτημα της διαχείρισης. Επομένως, η ανάγκη που προκύπτει είναι να προτείνουμε μια καλύτερη διαχείριση του ζητήματος, μέσω της υποστήριξης και των ΜΚΟ. Και «βέβαια», ο μοναδικός εχθρός που βρίσκεται απέναντι στον λαό είναι οι φασιστικές ομάδες.

Η Λαϊκή Αντίσταση, απέναντι στην άρνηση να δοθεί στη δράση αντιιμπεριαλιστικό και αντικυβερνητικό περιεχόμενο και να προβληθεί η διέξοδος της κοινής πάλης για τα κοινά συμφέροντα, αποφάσισε την αυτόνομη παρέμβαση ενόψει του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/10 στο Καρλόβασι.

Δείτε και εδώ: 

Λαός και πρόσφυγες–μετανάστες: Κοινοί οι εχθροί μας και τα δικαιώματα μας, κοινός ο αγώνας μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: