22 Οκτ 2017

Η επανάσταση του Οκτώβρη του 1917


Στις αρχές του Οκτώβρη επικρατεί αναβρασμός στην Πετρούπολη αλλά και την υπόλοιπη Ρωσία. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη τροφίμων και ο λιμός απειλεί ολόκληρες πόλεις. Οι τσιφλικάδες παρακρατούν και καταστρέφουν τη σοδειά και οι βιομήχανοι εφαρμόζουν λοκ άουτ στα εργοστάσια, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν την άνοδο του επαναστατικού κινήματος.

Η απάντηση των Μπολσεβίκων και του ρωσικού λαού είναι η κατάληψη των εργοστασίων και των μεγάλων τσιφλικιών και ο έλεγχος της παραγωγής.

Στις 7 του Οκτώβρη ο Λένιν επιστρέφει κρυφά στην Πετρούπολη και στις 10 Οκτώβρη η ΚΕ του κόμματος αποφασίζει να πραγματοποιηθεί άμεσα η ένοπλη εξέγερση. Να σημειωθεί ότι με την απόφαση αυτή διαφώνησαν οι Κάμενεφ και Ζινόβιεφ, ενώ ο Τρότσκι διατύπωσε επιφυλάξεις.

Το βράδυ της 23ης προς 24η Οκτώβρη ο Κερένσκι δίνει εντολή να καταληφθεί το Σμόλνι, που είναι το κέντρο επιχειρήσεων των Μπολσεβίκων, και συγκεντρώνει οπλισμένους ευέλπιδες στα χειμερινά ανάκτορα που ήταν η έδρα της Προσωρινής Κυβέρνησης. Οι Μπολσεβίκοι καλούν την Κόκκινη Φρουρά των εργατών να υπερασπίσει το Σοβιέτ. Μέσα σε 24 ώρες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Πετρούπολης, γέφυρες, σιδηροδρομικούς σταθμούς, το Κεντρικό Ταχυδρομείο, την Κρατική Τράπεζα, την Ηλεκτρική Εταιρεία κ.ά.

Το πρωί της 25ης Οκτώβρη δημοσιεύεται ένα διάγγελμα του Λένιν με το οποίο ανακοινώνεται η ανατροπή της Προσωρινής Κυβέρνησης. Το Σοβιέτ της Πετρούπολης έχει πλέον την εξουσία.

Την ίδια μέρα 25 Οκτώβρη στις 9.40 το βράδυ το καταδρομικό Aurora δίνει το σύνθημα για την έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα. Τα ανάκτορα καταλαμβάνονται και ο Κερένσκι διαφεύγει με τη βοήθεια της αμερικανικής πρεσβείας. Το ίδιο βράδυ ξεκινούν οι συνεδριάσεις του 2ου Πανρωσικού Συνεδρίου των Σοβιέτ στο οποίο δεν συμμετέχουν πλέον οι Μενσεβίκοι και οι δεξιοί Εσέροι.

Την επομένη, 26 Οκτώβρη, σχηματίζεται η Εργατοαγροτική Κυβέρνηση και το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού με πρόεδρο τον Λένιν. Την ίδια μέρα σε συνεδρίασή του το Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ αποφασίζει: να απευθύνει έκκληση για ειρήνη στους λαούς και στις κυβερνήσεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, να καταργηθεί η φεουδαρχικού τύπου γαιοκτησία χωρίς καμία αποζημίωση και το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη, τα τσιφλίκια και τα μοναστηριακά κτήματα να παραχωρηθούν στους αγρότες χωρίς αποζημίωση, να καταργηθεί η ποινή του θανάτου στο μέτωπο και να ελευθερωθούν όλοι οι στρατιώτες που φυλακίστηκαν για επαναστατική δράση. Επίσης να καταργηθεί η μυστική διπλωματία και να ακυρωθούν όλα τα μυστικά σύμφωνα που είχαν υπογραφεί από τον Τσάρο.

Τις επόμενες μέρες δεν θα λείψουν οι συγκρούσεις με το λιγοστό στρατό που μπορούσε να ελέγχει ο Κερένσκι. Σύντομα όμως υποχωρούν μπροστά στην αποφασιστικότητα της Κόκκινης Φρουράς και του οπλισμένου ρωσικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: