13 Σεπ 2017

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί χτυπούν την πόρτα της λαϊκής κατοικίας

Στις επόμενες βδομάδες και πιθανόν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, στεγαστικά και άλλα.

Η ρύθμιση αυτή έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε αρχές του καλοκαιριού και που ήταν προϋπόθεση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, και τώρα έφτασε ο χρόνος για την υλοποίησή της, αφού συμπεριλαμβάνεται στα 120 προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

Ο σκοπός της ρύθμισης και της υλοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, βασικό σκοπό έχει το ξεπέρασμα των εμποδίων που βάζουν μέχρι τώρα οι κινητοποιήσεις για την αποτροπή πλειστηριασμών, ειδικά σε βάρος των κατοικιών των λαϊκών ανθρώπων, που από την συρρίκνωση έως εξαφάνιση των εισοδημάτων τους από την κρίση και τις περικοπές των μνημονίων, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Από την άλλη, οι τράπεζες, μαζί με την πώληση αυτών των δανείων σε αρπαχτικά funds, επιθυμούν να ξεφορτωθούν τα δάνεια αυτά, εισπράττοντας με την πίεση αυτή ένα μέρος των οφειλών, ώστε να ομαλοποιήσουν και να «εξυγιάνουν» τα οικονομικά τους στοιχεία από τέτοια βάρη. Χαρακτηριστικά έχει προσδιοριστεί πως οι τράπεζες θα μειώσουν τα βάρη από μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 40 δις ευρώ, στο επόμενο διάστημα και έως το τέλος του 2019.

Το ερώτημα ωστόσο βρίσκεται στις συνέπειες αυτής της διαδικασίας για τα μικρά νοικοκυριά, για τα σπίτια των λαϊκών ανθρώπων.

Τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται έως το τέλος του 2017, και για το επόμενο διάστημα άγνωστο είναι αν θα υπάρξει κάποια παράταση. Που αν υπάρξει θα είναι συρρικνωμένη ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης, ώστε ακόμα μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων και περιουσιών να βρίσκεται στο φόβο και το έλεος των πλειστηριασμών. Να σημειώσουμε εδώ πως ανεξάρτητα από την πρώτη κατοικία που ας υποτεθεί πως προστατεύεται έστω και για τους υπόλοιπους τρισήμισι μήνες, οι πλειστηριασμοί μπορούν άνετα να ρευστοποιήσουν άλλη περιουσία, όπως για παράδειγμα μια δευτερεύουσα κατοικία ένα αγρόκτημα κ.ο.κ.

Προκλητικό ακόμα είναι το γεγονός πως η τιμή εκκίνησης για τα κοράκια που θα συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς θα ορίζεται όχι η αντικειμενική αξία πάνω στην οποία λογίζονται σήμερα όλοι οι φόροι και τα χαράτσια που τα βαρύνουν (όπως ο ΕΝΦΙΑ), αλλά η εμπορική αξία, δηλαδή αυτή που θα ισχύει κατά τη στιγμή της εκκίνησης της κατάσχεσης, πόσο «πιάνει» με άλλα λόγια στην αγορά, και που με βάση την κρίση και την κατάρρευση των αξιών, είναι κατά πολύ μικρότερη.
Διευκολύνοντας έτσι όλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα που καιροφυλακτούν για να λεηλατήσουν τη λαϊκή περιουσία.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται με διευρυμένο ωράριο και τρεις μέρες τη βδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή), αντί για μία που ισχύει τώρα (Τετάρτη), και στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων.

Από πληροφορίες που διαχέονται στον τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, ήδη υπάρχει ένας αριθμός περίπου 3700 ακινήτων που θα πάρουν σειρά για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, και αυτό τώρα σε πρώτη φάση.

Οι εικόνες από την Ισπανία, με τις εξώσεις και το πέταγμα στο δρόμο οικογενειών με τη συμβολή πάντα των αντίστοιχων αστυνομικών δυνάμεων, ένα εφιαλτικό σενάριο, μοιάζει να μην είναι τόσο μακριά.

Μοναδική δυνατότητα για να μη το ζήσουμε και αυτό στη χώρα μας, είναι να τεθεί στην προσοχή και την πρώτη γραμμή διεκδίκησης από συνδικάτα, ενώσεις, επιτροπές κατοίκων, πρωτοβουλίες, η οικοδόμηση ενός τείχους αντίστασης και αποτροπής της λεηλασίας των λαϊκών περιουσιών παρά την κατάσταση υποχώρησης του λαϊκού κινήματος, που για την τόνωσή του και το ξεπέρασμα της αδράνειας και των δυσκολιών του πρέπει να εργαστούμε συστηματικά και με συνέχεια.

Λαϊκός Δρόμος - http://www.m-lkke.gr/

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

http://eyrytixn.blogspot.gr/2017/09/blog-post_13.html