...................

9 Αυγ 2017

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ!

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ο αμερικάνικος επεμβατισμός όλο και εντείνεται. Χώρες και αστικές τάξεις ή μερίδες τους που λοξοδρομούν, που θεωρούν ότι μπορούν να ξεφύγουν από τη μέγγενη των ΗΠΑ και να παίξουν ένα άλλο ρόλο στη χώρα τους ή και στη περιοχή τους, που κοιτάζουν προς άλλου είδους συνεργασίες με Κίνα, Ρωσία, Ιράν κ.λπ., πολύ περισσότερο όταν βρίσκονται στη λεγόμενη αυλή των ΗΠΑ τη Λατινική Αμερική, δεν θα αφεθούν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο όπως αυτές θα τον ήθελαν. Πάσα αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ΗΠΑ θα πρέπει να παταχθεί με κάθε μέσο.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Βενεζουέλα. Μια χώρα της οποίας μερίδες της αστικής τάξης επιχείρησαν να τραβήξουν ένα άλλο δρόμο και για να το πετύχουν αυτό χρειαζόντουσαν το λαό με το μέρος τους. Σε αυτό μεγάλο και σημαντικό ρόλο έπαιξε το κίνημα του Τσάβες και το οποίο συνεχίζει σήμερα ο Μαδούρο. Ένα λαοπρόβλητο κίνημα που εκμεταλλεύτηκε τις αγωνιστικές παραδόσεις των λατινοαμερικάνων και ιδιαίτερα των βενεζουελάνων, στηρίχθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από την βενεζουελάνικη αριστερά, κύρια από το λεγόμενο ΚΚ Βενεζουέλας, και εξακολουθεί να στηρίζεται "κριτικά" και σήμερα με τον Μαδούρο ηγέτη. Είναι χαρακτηριστικοί οι -πάντα με κριτική- πανηγυρισμοί του για τη συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής "Συντακτικής Συνέλευσης" όπου συμμετείχε το 41,5% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου. Η "Συντακτική Συνέλευση" είναι η απάντηση του Μαδούρο και των υποστηρικτών του στην απώλεια, από το 2015, της πλειοψηφίας της Βουλής. Εκεί τα 2/3 των εδρών από τότε τα ελέγχει η αντιπολίτευση.

Το κίνημα αυτό χαιρετίστηκε από την αρχή με ενθουσιασμό και από τη δική μας Αριστερά των κάθε είδους μεταβατικών ή άλλων προγραμμάτων. Δημιούργησε ελπίδες σε όλους. Από το ΚΚΕ και τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έως και τον ΣΥΡΙΖΑ - που μάλλον του καλαρέσει που η δική μας αντίδραση ταυτίζει τη κυβέρνησή του με αυτή του Μαδούρο ως ...απόδειξη αριστεροσύνης.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της Αλ. Παπαρήγα μετά από επίσκεψή της το 2005 εκεί, και αφού είχε ενημέρωση "από τα κάτω" και από "τα πάνω": "στη Βενεζουέλα σήμερα - και γι' αυτό χρειάζεται και αλληλεγγύη - συντελείται μια δυναμική διαδικασία για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας κάτω από το σύνθημα της επανάστασης. Μια διαδικασία που σηματοδοτείται από βαθιές αντιθέσεις και αντιφάσεις.". Με απαραίτητη πάντα τη συμπλήρωση ότι η διαδικασία αυτή θα πάει μπροστά αν ενισχυθούν στα πλαίσια του κινήματος οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις. Όπως θα προχωρούσε η "πραγματική αλλαγή" τη δεκαετία του '80 στη χώρα μας αν το ΠΑΣΟΚ πειθόταν να βάλει στη κυβέρνησή του το ΚΚΕ και αφού του έδινε ο λαός το πολυπόθητο 17%.

Σχεδόν 20 χρόνια τώρα η εγχώρια αριστερά μας μας ενημέρωνε για τη διαδικασία αυτή με λεπτομέρειες. Ριζοσπάστης, Αυγή, Πριν, και λοιπά αριστερά έντυπα, με τις ιδιαιτερότητές τους και τις προωθητικές ή επιθετικές επισημάνσεις τους, μας ενημέρωναν για τις παράλληλες κοινωνικές δομές που στηνόντουσαν στη Βενεζουέλα, για τα εργοστάσια που εγκατέλειπαν οι ιδιοκτήτες του και αναλάμβαναν οι εργάτες παρέα με το κράτος, για τα όργανα λαϊκής εξουσίας που στηνόντουσαν στη χώρα, για τη παράλληλη αγορά που έδινε ψωμάκι στο λαό (ή μήπως στο λαουτζίκο;)! Παράλληλα πάντα και χωρίς βεβαίως να θίγεται η ουσία του συστήματος στη χώρα. Ο καπιταλισμός, το είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε και ο Τσάβες από την αρχή, θα έμενε ανέγγιχτος αποκηρύσσοντας παράλληλα τα ...αντάρτικα: «Ο ανταρτοπόλεμος είναι παρελθόν. Αυτή τη στιγμή, στη Λατινική Αμερική, ένα ένοπλο κίνημα ανταρτών είναι εκτός χρόνου». Κατά τα άλλα ο Τσε είναι σύμβολο! Οι μόνοι καπιταλιστές που θα θιγόντουσαν θα ήταν όσοι δε συμφωνούν με τη νέα πορεία, όσοι εξακολουθούν να προσβλέπουν στις ΗΠΑ και το έδειχναν ανοικτά.

Βέβαια για το αν γινόταν καμιά απεργία εργατών, καμιά κινητοποίηση αγροτών και τα "σοσιαλιστικά" ΜΑΤ φρόντιζαν για τη ...περιφρούρησή της ή για το ξεπούλημα των FARC από τον Τσάβες στη καλύτερη περίπτωση να βλέπαμε κάτι μονοστηλάκια, αν όχι προσπάθειες δικαιολόγησής τους. Παράλληλη αντιμετώπιση είχε και ο "αγρότης" Μοράλες στη Βολιβία. Για να μη θυμηθούμε τον Λούλα της Βραζιλίας!

Η υποστήριξη αυτή βέβαια τα τελευταία χρόνια και με βάση τις εξελίξεις ξεφούντωσε. Για ορισμένους με βάση τις νέες εξελίξεις κάποιοι τη ξαναθυμήθηκαν και κάποιοι άλλοι, όπως κάνουν για τα πάντα, μας ενημερώνουν ότι ...προειδοποιούσαν , και εμάς και το λαό της Βενεζουέλας, από τα παλιά!

Για άλλους τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από την αρχή. Δε θεωρούσαν ότι χτιζόταν κανένας σοσιαλισμός στη χώρα αυτή ποτέ. Δεν χρειαζόταν να προστεθεί και η εμπειρία της Βενεζουέλας σε αυτές του κινήματος για να καταλήξουν σε κάτι τέτοιο. Έχει από τέτοιες εμπειρίες το κίνημα μπόλικες με πιο χαρακτηριστική αυτή της Χιλής και του Αλιέντε.

Το ότι οι ΗΠΑ δεν θα άφηναν τους ηγέτες της Βενεζουέλας να τραβήξουν ένα δρόμο μακρυά και κόντρα σε αυτές ήταν αναμενόμενο. Προσπάθησαν με κλασικούς τρόπους -βλέπε πραξικόπημα το 2002- να ξεμπερδεύουν. Τότε όμως η λαϊκή υποστήριξη ήταν νωπή και η ελπίδα ζωντανή. Κινητοποιήθηκε ο λαός και απέτρεψε το πραξικόπημα. Από τότε το "Κίνημα" εγκαινιάζει μια τακτική όπου μεταξύ δημοψηφισμάτων και "στρογγυλών τραπεζών" με την αντιπολίτευση και προσπάθειες για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑμιας και ο Ομπάμα δημιουργεί ελπίδες, επιδιώκει την εθνική συνεννόηση. Ο αντιαμερικάνος Τσάβες στρέφεται προς την Ε.Ε., τη Ρωσία, τη Κίνα και αλλού για υποστήριξη. Η Ε.Ε. δεν ...πολυενδιαφέρεται, οι άλλοι ακόμη δε μπορούν να φτάσουν στη Λατινική Αμερική!

Ο χρόνος όμως πέρασε και οι μεταρρυθμίσεις του PSUV και της λεγόμενης Μπολιβαριανής Επανάστασης πιάσανε τα όριά τους, πέρα από το ότι δεν απέκτησαν ποτέ το βάθος που υποσχόταν, πέρα από το ότι έτσι κι αλλιώς βρισκόταν σε αντίφαση με τη πραγματική οικονομία. Και αυτό σε συνδυασμό με τη κρίση και τη πτώση των τιμών του πετρελαίου η οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα άρχισε να χειροτερεύει. Και φυσικά ποιος θα τη πλήρωνε; Ο λαός. Μειώσεις μισθών, ανεργία, εξαθλίωση ως και πείνα. Καταστάσεις που οι παράλληλες δομές που θα έφερναν το σοσιαλισμό δε μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν. Καταστάσεις που έστρεψαν μεγάλα κομάτια του λαού ενάντια στη κυβέρνηση Μαδούρο, κάτι που οι όποιες "διορθωτικές" κινήσεις δύσκολα μπορούσαν να αντιστρέψουν.

Τις καταστάσεις αυτές εκμεταλλεύονται η αντιπολίτευση και οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές για να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό σκηνικό, για να ολοκληρώσουν την επιτυχία που είχαν το 2015 στις βουλευτικές εκλογές και στο προεδρικό επίπεδο, μιας και η Βενεζουέλα έχει προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Με τις κινήσεις τους, μποϋκοτάζ, σαμποτάζ, κυρώσεις κ.λπ., κάνουν τη κατάσταση ακόμη χειρότερη για το λαό και ο κίνδυνος οι επιδιώξεις αυτών να συναντηθούν με τη δυσαρέσκεια του λαού που εκφράζεται και στους δρόμους μαζικά είναι μεγάλος. Οι συγκρούσεις είναι συχνές και οι νεκροί και από τις δύο πλευρές αρκετές δεκάδες. Όσο για τα ΜΜΕ -διεθνή και εγχώρια- αυτά κάνουν τη δουλειά τους και το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα δεν έχει καμιά σχέση με αυτή της Ελλάδας -του πάει πολύ του Τσίπρα να συγκρίνεται ακόμη και με αυτόν τον Μαδούρο, πόσο μάλλον με τον Τσάβες- και καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι σε όσα βλέπουμε και ακούμε μιας και πολλοί φόνοι που αποδίδονται στη κυβέρνηση διαπράχθηκαν από την αντιπολίτευση.

Δεν θαμπωνόμαστε λοιπόν ούτε παρασυρόμαστε από την εικόνα την οποία πλασάρουν τα διεθνή ΜΜΕ, γιατί έχει αρκετές δόσεις κιτρινισμού και φαντασίας. Από την άλλη όμως, δεν βλέπουμε σοσιαλισμούς και επαναστάσεις εκεί που δεν υπάρχουν και κυρίως δεν βλέπουμε λαϊκό κίνημα να κινητοποιείται σε κομμουνιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια κατάφωρη επέμβαση των ΗΠΑ σε μια ακόμη χώρα και μια έντονη διαμάχη εγχώριων αστικών δυνάμεων για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι, για το προς τα που θα την οδηγήσει. Και κυρίως ένα λαό που υποφέρει, που διαμαρτύρεται φτάνοντας ακόμη και στην έντονη σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής, από τον οποίο όμως λείπουν εκείνες οι δυνάμεις -ή κι αν υπάρχουν δεν επαρκούν-  που θα τον βοηθήσουν, που θα τον καθοδηγήσουν, σε μια κατεύθυνση πάλης για τα δικά του δίκια, αντί να γίνεται έρμαιο τον αντιμαχόμενων πλευρών.

Καταδικάζουμε αυτή την επέμβαση και στεκόμαστε αλληλέγγυα στο λαό της Βενεζουέλας. Ένα λαό που έχει ανάγκη, όπως και κάθε λαός, να βρει τη δύναμή του και να δημιουργήσει εκείνες τις δυνάμεις που θα τον στηρίξουν και θα τον οδηγήσουν ώστε να αποτινάξει από πάνω του κάθε είδους εκμεταλλευτή, κάθε είδους "σωτήρα" που τελικά τον οδηγεί στη χειροτέρευση της ζωής του, κάθε είδους ιμπεριαλιστή που επεμβαίνει στη χώρα του. 

56 σχόλια:

 1. Ανώνυμος9/8/17, 5:32 μ.μ.

  Έχω μία απορία και θα ήθελα έτσι να απαντήσουν οι υποστηρικτές του Μαδούρο και αυτοί οι οποίοι στις 27/7 έκαναν και διαδήλωση....υποστήριξης στο καθεστώς τρομάρα τους έξω από τη πρεσβεία. Από τα λίγα μαθηματικά που έμαθα στο σχολείο το 41,5% είναι κάτω από το 50% άρα και μικρότερο ποσοστό. Επομένως η πρόταση Μαδούρο για τη Συντακτική Συνέλευση ΜΕΙΟΨΗΦΗΣΕ ενώ η πρόταση της αντιπολίτευσης για αποχή ΠΛΕΙΟΨΗΦΗΣΕ. Με λίγα λόγια η πλειοψηφία του βενεζουελάνικου λαού έγραψε το Μαδούρο στα παλιά της τα παπούτσια για να μην πω κάτι χειρότερο. Ο Μαδούρο λοιπόν όπως και οι Ανταρσαίοι και Λαετζήδες υποστηρικτές του τσαβικού καθεστώτος πανηγυρίζουν που....ΧΑΣΑΝΕ και πέρασε η πρόταση της...αντιπολίτευσης. ΜΑΛΙΣΤΑ.....

  Άλλο. Ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, η εγκληματικότητα στο ζενίθ, φτώχεια, πείνα, πληθωρισμός στα ουράνια, ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΕΟΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, οικονομική-πολιτική υποδούλωση στην Κίνα και κάποιοι βλέπουν αντικαπιταλιστική κυβέρνηση, αντιιμπεριαλισμό, σοσιαλισμό κλπ; ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ.......

  Κάτι άλλο. Λέει η ανακοίνωση της Ανταρσύα: "Οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση της Κυριακής θα αποτελέσουν μια έμπρακτη βαθιά δημοκρατική απάντηση στην πορεία της αντεπανάστασης και του εμφυλίου πολέμου..."

  Εδώ η ανακοίνωση: http://antarsya.gr/node/4454

  Δηλαδή το 41,5% δηλαδή η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ άρα η εφαρμογή της Συντακτικής Συνέλευσης αποφασίστηκε με την ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ οπότε ΟΧΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΦΟΥ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ αυτά όλα σημαίνουν έμπρακτη βαθιά δημοκρατική απάντηση; Οι απαγορεύσεις διαδηλώσεων είναι βαθιά δημοκρατική απάντηση; Οι σοσιαλφασίστες μαδουρικοί τραμπούκοι που πλακώνανε στο ξύλο αντιπολιτευόμενους είναι δημοκρατική απάντηση; Η προσπάθεια του Μαδούρο μέσα από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναλάβει ρόλους Εθνοσυνέλευσης και δεν του βγήκε είναι δημοκρατική απάντηση; Το ξύλο και η άγρια καταστολή από μεριάς αστυνομίας είναι δημοκρατική απάντηση; Οι διώξεις όποιου διαφωνεί και τον καταγγέλει είναι δημοκρατία; Ε τότε αυτό που απομένει είναι να ζητωκραυγάσουμε και ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ....ΕΡΝΤΟΓΑΝ

  Ο άνθρωπος δημιουργεί σοσιαλ-ερντογανισμό και κάποιοι εξ' ονόματος της αριστεράς και του κομμουνισμού χέρι χέρι με Συριζαίους τον υποστηρίζουν φανατικά. Τρελές εποχές ζούμε. Που μ'έριξες μανούλα μου μέσα σε αυτό το βόθρο......

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος9/8/17, 6:12 μ.μ.

  Πάμε τώρα για το κείμενο. Λέει στην αρχή:

  "Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ο αμερικάνικος επεμβατισμός όλο και εντείνεται. Χώρες και αστικές τάξεις ή μερίδες τους που λοξοδρομούν, που θεωρούν ότι μπορούν να ξεφύγουν από τη μέγγενη των ΗΠΑ και να παίξουν ένα άλλο ρόλο στη χώρα τους ή και στη περιοχή τους, που κοιτάζουν προς άλλου είδους συνεργασίες με Κίνα, Ρωσία, Ιράν κ.λπ., πολύ περισσότερο όταν βρίσκονται στη λεγόμενη αυλή των ΗΠΑ τη Λατινική Αμερική, δεν θα αφεθούν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο όπως αυτές θα τον ήθελαν. Πάσα αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ΗΠΑ θα πρέπει να παταχθεί με κάθε μέσο."

  Με όλο το σεβασμό αλλά στην περίπτωση της Βενεζουέλας ο ρόλος του ρωσοκινέζικου ιμπεριαλισμού δεν είναι αυτό που λέει συνεργασίες. Το ιμπεριαλιστικό αυτό μπλοκ και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους μεγαλοαστοί ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ διότι δέσανε χειροπόδαρα ένα λαό με τα δάνεια και τις δήθεν επενδύσεις κυρίως των Κινέζων και χρεοκόπησαν τη χώρα με τις αντιπαραγωγικές, κομπραδόρικες πολιτικές τους. Παράλληλα οι Αμερικάνοι με την δική τους επέμβαση χειροτερεύουν την κατάσταση συμβάλλοντας περαιτέρω στην αποσταθεροποίηση ψάχνοντας μία ευκαιρία . Εδώ λοιπόν πρέπει να παταχθεί τόσο η επέμβαση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού όσο και ο ρωσοκινέζικος (ο οποίος αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στη χώρα αφού το καθεστώς Μαδούρο είναι φίλα προσκείμενο σε αυτόν). Άλλωστε οι φιλοκινέζικες πολιτικές οδήγησαν σε διάλυση την οικονομία και την παραγωγή της χώρας. Να μην το προσπερνάμε λοιπόν αυτό.

  Μου κάνει εντύπωση επίσης πως το κείμενο προσπερνά έτσι εύκολα την φασιστικοποίηση που επιβάλλει ο Μαδούρο στην κοινωνία και δεν σχολιάζει κάτι. Εδώ μπαίνει και ζήτημα δημοκρατίας πλέον. Αυτός δημιούργησε την Συντακτική Συνέλευση ξαναλέω ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ για να παρακάμπτει την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευση και δεν λέμε τίποτα; Μόνο εγώ βλέπω αυταρχικές μεθόδους εδώ; Το γεγονός ότι αποφάσισε η κυβερνητική κλίκα να καρατομήσει τη γενική εισαγγελέα επειδή τόλμησε να καταγγείλει το Μαδούρο για την νέα Συνέλευση είναι ένδειξη...δημοκρατίας; Το προσπερνάμε;

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος9/8/17, 6:20 μ.μ.

  Εν ολίγοις ο εχθρός εδώ δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ. Είναι κυρίως ΤΟ ΤΣΑΒΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΔΟΥΡΟ (αφού αυτοί είναι στην εξουσία) που καταστρέφουν όλο και πιο πολύ τη χώρα με τις πολιτικές τους. Εχθρός όμως είναι και η δεξιά (και εν μέρει ακροδεξιά) αντιπολίτευση που με τις προσταγές των ΗΠΑ δημιουργούν περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή με προβοκάτσιες και άλλες ενέργειες όπως πχ απόπειρες πραξικοπήματος κλπ. Διμέτωπος λοιπόν αγώνας και ένα ΑΜΕΣΟ πρόγραμμα εξουσίας που να απαντά στα άμεσα και καυτά προβλήματα του βενεζουελάνικου λαού δηλαδή τη φτώχεια, την εγκληματικότητα, την παραγωγική ανασυγκρότηση, το πληθωρισμό, τις ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, αλλά και στα ζητήματα της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ αυτό είναι για μένα η λύση. Ένα πρόγραμμα που θα το επιβάλει ο λαός με την πάλη του ανατρέποντας τις κυρίαρχες τάξεις (και τις μεν και τις δε). Και σε αυτό πρέπει να δουλέψουν οι κομμουνιστές εκεί ώστε να συσπειρώσουν το λαό και την ΔΙΚΑΙΗ ΟΡΓΗ ΤΟΥ σε μία ριζοσπαστική κατεύθυνση.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος9/8/17, 10:08 μ.μ.

  Παρήγορο είναι να μαθαίνουμε πως υπήρξε κάλεσμα αλληλεγύης έξω από την πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, έστω και αν το μαθαίνουμε από τον υποστηρικτή της φασιστικής δεξιάς που υπογράφει σαν V κλπ.

  Το 41,5% σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου, σε συνθηκες που οι ένοπλοι της δεξιάς δεν επέτρεπαν στην ψηφοφορία να εξελιχτεί είναι μεγάλο ποσοστό. Γιατί δεν κατεβήκατε κύριε V για να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή ? Αναγνωρίζετε ή όχι το Σύνταγμα του 99 σύμφωνα με το οποίο έγινε η Συντακτική ?

  Έχει μια σημασία να γίνει αντιληπτό πως η Συντακτική δεν είναι κάποια κίνηση, πολύ, προς τα αριστερά. Το στρατόπεδο της επανάστασης προετοιμάζεται για τον ρόλο του στην αντιπολίτευση προσπαθώντας να χαράξει κάποια λαικά κεκτημένα.

  Οι ανακρίβειες που λέει ο V είναι πολλές. Η βασική στρέβλωση του μοντέλου ανάπτυξης δεν είναι οι συμφωνίες με την Κίνα είναι ότι η επανάσταση χρησιμοποίησε τον εθνικό πλούτο μόνο για κοινωνικό κράτος και επιδότηση των εισαγωγών ενώ έπρεπε σαφώς να τον χρησιμοποιήσει και για την διαφοροποίηση της οικονομίας, κάτι που πχ έχει γίνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην Βολιβία. Επίσης έπρεπε και πρέπει να γίνει γεναία συναλλαγματική αλλαγή, δεν μπορεί η κυβέρνηση να πουλάει 10 μπολίβαρ το USD και έτσι, με την πτώση των τιμών του πετρελάιου μόνιμη, να αδειάζει από συναλλαγματικά αποθέματα και να δίνει πάτημα στην μαύρη αγορά, χρειάζεται άλλος δρόμος από άποψη Μακροοικονομίας. Το καθοριστικό είναι όμως η πολιτική δύναμη του Μπολιβαριανού μπλοκ και δύσκολα να γίνουν αυτά στον έναν χρόνο μέχρι την πτώση του Μαδούρο, εκτός και αν τα καταφέρει και ανατρέψει την κατάσταση με την Συντακτική και τις Περιφερειακές. Δύσκολα να σταθεροποιήσει πολύ την οικονομία όμως.

  Ανακριβειών του MUDικού V συνέχεια. Η Συντακτική Συνέλευση είναι πάνω από την Βουλή και αυτό είναι μάλλον λογικό. H Βουλή έχει παραμεριστεί όσο έχει παραμεριστεί λόγω νοθείας, αποδειγμένης, σε 4-5 βουλευτές που η Βουλή αρνείται να επαναλάβει τις εκλογές. Το ότι στην Βενεζουέλα μπορεί το Σύνταγμα να αλλάξει ΟΛΟΚΛΗΡΟ με χαρακτηριστικά και λαικής πρωτοβουλίας (πρωτοβουλία του ΠτΔ, όπως έγινε τώρα ή της Βουλής ή των λαϊκών οργανώσεων, της Αυτοδιοίκησης κλπ) είναι μάλλον κάτι θετικό και δημοκρατικό, με αστικοδημοκρατικούς όρους, κάπως προωθημένους λόγω λαικής συμμετοχής αλλά είναι μια βασικά αστικοδημοκρατική διαδικασία. Μάλιστα ήταν αίτημα του MUD μέχρι πρόσφατα, αλλά βασικά το MUD δεν έχει αιτήματα, μιλάμε για μια ένοπλη μικροαστική-μεσοαστική-αστική υποκινούμενη αντιπολίτευση που βγαίνει στον δρόμο και ... καίει νοσοκομεία ή και ανθρώπους ζωντανούς. Μετά ελεγε θα κάνει δημοψήφισμα ανάκλησης του προέδρου πολίτη Νικολάς Μαδούρο και ... έχασε κάθε ημερομηνία, κάθε διαδικασία και πρόβλεψη για ... να μην γίνει και να φωνάζει ο κάθε ... Λεοπόλδο Λόπεζ και o κάθε V για δικτατορία. Το οτι αυτό βαφτίζεται ... λαϊκό κίνημα, οι τυποι που βάζουν σύρμα στον δρόμο για να γίνονται αποκεφαλισμοί, και η κυβέρνηση που το αντιμετωπίζει όσο πιο μαλακά γίνεται, αυταρχική είναι αυτό που κάνει την παρέμβαση του V φίλα προσκείμενη στην αντιπολίτευση και όχι μια κριτική από τα αριστερά. Πραγματικά δεν ξερω σε τι να απαντήσω, η ... Γενική Εισαγγελέας μας λέει ο V κατήγγειλε την Συντακτική, άρα και το Σύνταγμα του 99. Ξέρω γω, δεν πρέπει να είναι σε αυτή την ανώτατη κρατική θέση κάποιος που πιστεύει στο Σύνταγμα.

  Αυτά τα όχι λίγα.

  Gloria al bravo pueblo https://www.youtube.com/watch?v=AWHfE2qE2H0

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος9/8/17, 10:29 μ.μ.

  Eπανέρχομαι για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα που λέει ο V, που λέει τόσα που αυτό το τόσο βασικό μου ξέφυγε. Γιατί V η επιχειρηματική ελίτ αρνείται να εισάγει με 10μπολίβαρ/usd (που ξαναλέω πως μακροοικονμικά πρέπει να το εγκαταλείψουν σαν μοντέλο, η επιδότηση να είναι στην κατανάλωση και όχι στην εισαγωγή και σε δέυτερο χρόνο στην εγχώρια παραγωγή) και έχει τραβήξει την αγορά στα ... 18.000 μπολίβαρ/usd ? Γιατί στην μαύρη αγορά υπάρχουν τα πάντα ? Γιατί στις αποθήκες υπάρχουν τα πάντα ? Γιατί στο λαθρεμπόριο από την Βενεζουέλα υπάρχουν τα πάντα ? Να πούμε ότι έπρεπε να έχει βαθύνει η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και από την επιχειρηματική τάξη, να το πούμε χίλιες φορές. Εσύ όμως V δεν μας λες αυτό μας λες πως είναι ... καταπιεσμένοι αυτοί που αγοράζουν ή πουλάνε το USD 18000 μπολίβαρ, καίνε νοσοκομεία και ανθρώπους ζωντανούς κλπ. Δεν μιλάς για πρωτοβουλίες από τα κάτω που η γραφειοκρατίας του PSUV τις καταστέλει, δεν σε καίει αυτό, σε καίει αν η κυβέρνηση καταστέλει τους παρακρατικούς.

  ας αφιερώσει όμως ο κάθε καλοπροαίρετος σύντροφος, όχι ο mudικος V, κάποιον χρόνο, ειδικά για αυτό το καίριο θέμα των ελλείψεων και της μαύρη αγοράς και γενικά της κατάστασης της οικονομίας.
  https://www.youtube.com/watch?v=YUYWrPiUeWY,
  https://www.youtube.com/watch?v=rk1qlKu_RJo

  gloria al bravo pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος10/8/17, 8:23 π.μ.

  Κλασική περίπτωση βλάβης όποιος διαφωνεί με τους ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ=υποστηρικτής της Δεξιάς. Η ίδια ιστορία από το Χρουτσόφ, τον Μπρέζνιεφ και τον Γιαρουζέλσκι ως το Μαδούρο. Είναι φοβερό πάντως πως οι ντούροι "αντικαπιταλιστές" και "αντιιμπεριαλιστές" μας βλέπουν "αμεσοδημοκρατία" με "λαϊκή" συμμετοχή σε μια ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ χώρα και μάλιστα ΥΠΟΔΟΥΛΩΜΕΝΗ ΣΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚ με πολιτικές που εξυπηρετούν τις κυρίαρχες τάξεις ΚΑΙ ΜΟΝΟ με μεγάλη φτώχεια, πείνα, εγκληματικότητα, άγρια κρατική καταστολή κλπ φαινόμενα που χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ. Τόσο αμεσοδημοκρατία όσο και αυτή που προωθεί ο Γαβρόγλου με το νομοσχέδιο για την Παιδεία με τη "συμμετοχή" των φοιτητών στη λειτουργία του Πανεπιστημίου μέσα από την "συνδιοίκηση" ώστε να ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ. Το ίδιο που προωθεί και ο Μαδούρο για το βενεζουελάνικο λαό. ΤΟΣΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΕΙΣΤΕ. "Αμεσοδημοκράτες"......

  Πάμε στην ουσία. Μου αρέσει που παραδέχεσαι μόνο σου ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ:

  "...δεν μπορεί η κυβέρνηση να πουλάει 10 μπολίβαρ το USD και έτσι, με την πτώση των τιμών του πετρελαίου μόνιμη, να αδειάζει από συναλλαγματικά αποθέματα και να δίνει πάτημα στην μαύρη αγορά...." ή "Να πούμε ότι έπρεπε να έχει βαθύνει η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και από την επιχειρηματική τάξη, να το πούμε χίλιες φορές" και παραδέχεσαι τα περί λαθρεμπορίου, μαύρης αγοράς κλπ.

  Το πρόβλημα σου είναι ότι ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Για να μην γράφω πάρα πολλά και γεμίζω με λέξεις και παραγράφους διάβασε εδώ κάποιες καλές αναλύσεις της Κόντρα για την οικονομία της Βενεζουέλας:

  https://athens.indymedia.org/post/1572584/
  http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=6053&cat_id=20
  http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=5925&cat_id=20
  http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=5893&cat_id=20

  Να προσθέσω ότι όταν θες να το παίξεις μάγκας και να ελέγχεις τις τιμές των προϊόντων και των αγαθών ρίχνοντάς τα ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής σε μια οικονομία που έχει δυσκολία στις εισαγωγές (από τις οποίες εξαρτώνται οι επιχειρήσεις και η μικρομεσαία και μεσαία τάξη) και στο συνάλλαγμα δολαρίου (με το οποίο γίνονται εισαγωγές) καθώς και στο να παράγει τότε ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Μην μιλάς λοιπόν μόνο για τις προβοκάτσιες της δυτικόφιλης ελίτ που είναι υπαρκτές γιατί εδώ εφαρμόζονται και κάποιες πολιτικές οι οποίες ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος10/8/17, 10:02 π.μ.

  Συνεχίζουμε. Οι πολιτικές αυτές σε συνδυασμό με την οικονομική υποδούλωση στους κινέζους μέσα από συνεχή δανεισμό και επενδύσεις τύπου Κόσκο, καθώς και ο καθοριστικός παράγοντας της τεράστιας εξάρτησης από το πετρέλαιο έφεραν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Με λίγα λόγια ο τσαβισμός οικοδόμησε ένα ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ, ΡΑΝΤΙΕΡΙΚΟ, ΚΟΜΠΡΑΔΟΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ το οποίο τώρα έπεσε πάνω στα κεφάλια σας και δεν θέλετε να το καταλάβετε.

  Πάμε αλλού. Όχι φίλε μου εγώ δεν αναφέρομαι στους μαυραγορίτες ούτε σε τρομοκράτες και φασίστες που δημιουργούν προβοκάτσιες για να ρίξουν μια ώρα αρχίτερα το Μαδούρο. Αυτοί υπάρχουν αλλά το πρόβλημα είναι ότι και ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΤΣΑΒΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ αυτοί αλωνίζουν εκμεταλλευόμενοι την διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας. Εγώ παραδέχομαι ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ KAI THΣ CIA και φυσικά είμαι απέναντι και τις καταδικάζω εσύ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ; Γιατί για το πρώτο δεν έχει νόημα να συζητάμε διότι συμφωνούμε απόλυτα στο δεύτερο υπάρχει θέμα εγώ στο δεύτερο είμαι απέναντι ΕΣΥ ΟΧΙ.

  Πάμε στο θέμα της Συντακτικής. Εγώ δεν αναφέρθηκα στο θεσμικό-νομικό της υπόθεσης. Αυτό στο οποίο διαφωνώ είναι ότι ΜΕ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ του λαού θέλει να αποκτήσει ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ στη δικαιοσύνη, στη Βουλή στα πάντα δηλαδή να κάνει ό,τι γουστάρει έχοντας την πλειοψηφία του λαού απέναντι. Αυτό για μένα είναι ΚΑΘΑΡΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΌ. Τώρα επειδή το προβλέπει το Σύνταγμα ε τι να σου πω και την καταστροφή της χώρας μέχρι το 2010 τη έφεραν εκλεγμένες κυβερνήσεις που μάλιστα ο λαός τους ψήφιζε και μια και δυο και τρεις φορές. Αυτό δεν νομιμοποιεί στη συνείδησή μου τις αντιλαϊκές πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Εδώ ο λαός ξαναψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβρη μετά το στραπάτσο του 3ου μνημονίου και του ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ. Αυτό δεν νομιμοποιεί τα μνημόνια στη συνείδησή μου. Ο Ερντογάν με την ψήφο του λαού κάνει ό,τι κάνει δεν πήρε την εξουσία με το στρατό κάποιοι τον ψηφίζουνε. Βέβαια εσύ ως "αμεσοδημοκράτης" βλέπεις λαϊκή εξουσία στη Βενεζουέλα. Και γιατί καπάκι καρατόμησε την γενική εισαγγελέα; Αυτή ήθελε έρευνα για νοθεία, μιλούσε για απειλές που δέχτηκαν δημόσιοι υπάλληλοι από την κρατική εργοδοσία για να ψηφίσουν κλπ και ήθελε να ξεκινήσει έρευνα. Δεν λέω ότι είναι αλήθεια αλλά ας την άφηνε να τα ερευνήσει. Με αφορμή αυτά την καθαίρεσε. Το ερώτημα είναι το εξής:Γιατί δεν την άφησε να τα ερευνήσει; Αφού δεν έχει να φοβηθεί τίποτα....

  Ένα άλλο. Είναι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) δηλαδή το κυβερνητικό σώμα που είχε αποφανθεί για καθαρές εκλογές και μη νοθεία το 2015 για τις βουλευτικές καθώς και είναι αυτό υπεύθυνο και αρμόδιο για την προκήρυξη εκλογών. Γιατί δεν πήρε λοιπόν απόφαση να επαναληφθούν οι εκλογές αφού υπήρχε νοθεία που το ίδιο δεν είχε αντιληφθεί όταν τις επικύρωνε; Και γιατί δεν ξέρουμε ακόμα αν όντως αυτοί βγήκαν με νοθείες; Γιατί κάτι αποδεδειγμένο δεν υπάρχει αλλιώς δεν θα ελέγχονταν ακόμα. Και γιατί ακόμα ελέγχονται και δεν έχουμε καταλήξει κάπου τόσο καιρό; Τόσο πολύ πια.... ΜΑΛΙΣΤΑ......

  Και να σου πω και κάτι. Ακριβώς το γεγονός ότι σε συνθήκες "επανάστασης" όπως λες από μεριάς κυβέρνησης ο λαός ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ στις εκλογές δείχνει ότι καμία επανάσταση δεν υπάρχει από μεριάς Μαδούρο και τσαβικών. Διότι αν ήταν έτσι τότε ο λαός ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΜΑΖΙΚΑ παρά την τρομοκρατία όπως λες αφού η κυβέρνηση είναι επαναστατική και εκφράζει το λαό ο κόσμος θα το καταλάβαινε αυτό και θα αψηφούσε την τρομοκρατία ειδικά αν είχε πειστεί ότι αυτή η Συντακτική Συνέλευση θα του έδινε περισσότερες εξουσίες. Έτσι γίνεται όταν έχεις λαϊκή επανάσταση. Το γεγονός ότι ο λαός ΑΠΕΙΧΕ ΜΑΖΙΚΑ δείχνει ότι Ο ΤΣΑΒΙΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ότι καμία επανάσταση δεν συντελείται.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος10/8/17, 10:12 π.μ.

  Και στο κάτω κάτω γιατί όλοι οι "αντικαπιταλιστές" επαναστάτες δεν θέλετε κάτι καλύτερο από τον τσαβισμό στη Βενεζουέλα. Ένα πρόγραμμα εξουσίας πραγματικά λαϊκό που θα φέρει και παραγωγική ανασυγκρότηση και θα λύσει τα οξυμένα προβλήματα της χώρας και θα τσακίσει τους δεξιούς παρακρατικούς και θα επιφέρει την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΥΛΩΝ ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΩΝ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΟΦΙΛΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΩΝ. Μα αυτό δεν είναι πολύ καλύτερο από τον τσαβισμό; Γιατί δεν το προτείνετε λοιπόν και δεν παλεύτε για αυτό και υπερασπίζεστε σθεναρά ένα ΞΕΝΟΔΟΥΛΟ, ΚΟΜΠΡΑΔΟΡΙΚΟ, ΡΑΝΤΙΕΡΙΚΟ, ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ; Αφού είστε "αντικαπιταλιστές"........

  Άστο ρε συ τη μία η Βενεζουέλα, την άλλη ο Άσαντ, την άλλη οι δήθεν κόκκινοι επαναστάτες στην Ουκρανία άστο γιατί αντικαπιταλιστές αντικαπιταλιστές και έχετε καταντήσει να υπερασπίζεστε καπιταλιστικές εξουσίες (και στη χειρότερη μορφή τους φουλ ξενόδουλες), δικτάτορες, εθνικιστές, φασίστες κλπ άστο καλύτερα....

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος10/8/17, 11:04 π.μ.

  ΥΓ:Αλήθεια δεν μας είπες η απαγόρευση διαδηλώσεων και συναθροίσεων, ομάδες όπως οι κολεκτίβες που λειτουργούν ως παρακρατικοί τραμπούκοι πλακώνοντας στο ξύλο όποιον διαφωνεί με το καθεστώς, το ξύλο από μαδουρικούς σε αντιπολιτευόμενους, η άγρια αστυνομική καταστολή με ξύλο, χημικά, δακρυγόνα,όλα αυτά είναι μέσα στα αμεσοδημοκρατικά;

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος10/8/17, 2:03 μ.μ.

  Για το αν είσαι με τους φασίστες και τις ΗΠΑ κύριε V εγώ αναφέρθηκα στα λεγόμενα σου ότι δεν είναι και το καλύτερο αλλά είναι καλύτεροι από τον Μαδούρο. Αυτή είναι μια τοποθέτηση τύπου "αριστερής" υποστήριξης του Μαιντάν (αν και ο Μαδούρο αδικείται από την σύγκριση με τον Γιαννουκόβιτς)

  Για το αν ξέρω για την καπιταλιστική οικονομία άσε καλύτερα τα κείμενα της ...ΚΟΝΤΡΑ και πες κάτι δικό σου. Εγώ πιστεύω πως η επιδότηση των εισαγωγών (αν το δολλάριο κάνει 10 μπολίβαρ) είναι λάθος. Η ΚΟΝΤΡΑ δηλ λέει πως είναι σωστή ? Δεν έπρεπε να υπάρχει απεξάρτηση από το κύκλωμα πετρέλαιο-εισαγωγές ? Αλλά εδώ μιλάμε για πληθωρισμό ... 600% και μαύρη αγορά και ισοτιμία στην πράξη που έφτασε στις 18000 μετά το δημοψήφισμα. Ε, αυτός ο πληθωρισμός και αυτή η υποτίμηση δεν εξηγούνται από τα μοντέλα της Μακροοικονομίας, από ενδεχόμενη φυγή κεφαλαίων, από τις πιέσεις στο Ισοζύγιο Πληρωμών, από την νομισματική πολιτική της ΚΤ, από κάτι τέλος πάντων. Υποθέτω τα κείμενα που με παραπέμπεις λένε πως ο καπιταλισμός μπλα μπλα, κανένα πρόβλημα, αλλά μιλάμε για μια καπιταλιστική χώρα και γιατί έχει τέτοιον πληθωρισμό, μαύρή αγορά, συναλλαγματική κρίση κλπ. Και ναι, σαν άνθρωπος που ασχολείται επαγγελματικά με τα οικονομικά, πιστεύω πως η Βενεζουέλα χρειάζεται ενοποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών της. Να ακριβύνουν πράγματα (που σήμερα εισάγονται με 10 μπολίβαρ το USD, στον βαθμό που γίνεται αυτό) και πράγματα που θα βγουν, αν βγουν από την μαύρη αγορά να φτυνήνουν. Επίσης πρέπει τα USD που το κράτος θα εξοικονομήσει να στηρίξουν τις κοινωνικές αποστολές. Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή να καλύψει τις αυξήσεις και τα έσοδα να στηριχτούν από ελάφρυνση των εξωτερικών πληρωμών στο χρέος, ακόμα και από μια αύξηση των τιμών του πετρελάιου στην εγχώρια αγορά.¨Ολο αυτό είναι ένα μοντέλο μεταφοράς της επιδότησης από την εισαγωγή στην κατανάλωση, το πρώτο βήμα πριν την παραγωγική ανασυγκρότηση γιατί σήμερα υπάρχει χάος, το βασικό είναι να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και η μαύρη αγορά, οι ελλείψεις κλπ. Οι Μπολιβαριανοί Κύκλοι, οι Κοινότητες κλπ, ο οργανωμένος λαός και ο Μπολιβαριανός στρατός έχει να παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό, αν και γενικά δεν νομίζω να γίνει όλο αυτό. Δεν υπάρχει το πολιτικό θάρρος στο PSUV να ακολουθήσει μια πολιτική μακρυά από την επιδότηση των εισαγωγών, με μια μικρή αύξηση στις τιμές και το ιδιωτικό κίνητρο (που σε κάποιο σημείο παθαίνεις μια έκλαμψη, και αρχίζεις γράφεις αυτά που λέω, χρειάζεται συναλλαγματικός και παραγωγικός εξορθολογισμός γιατί με 10 μπολίβαρ το USD δεν έχει λόγο ο άλλος να εισάγει και να παράγει, δεν έχει περιθώρια κέρδους, όχι πως δεν καλύπτει το κόστος πάντως, απλά δεν κυκλοφορεί το χρήμα, δεν υπάρχει τζίρος, δεν μπορεί να τοποθετήσει κεφάλαια) και με την λαική στήριξη στην κατανάλωση, και δεν υπάρχει και η πολιτική δύναμη για την αναγκαία ιδιωτική συνεργασία για να γίνει αυτό. Είναι πάντως ένα βήμα το ότι παραδέχεσαι πως υπάρχει μαύρη αγορά.

  Πέρα από όσα λες για την οικονομία χωρίς να ξέρεις οικονομικά λες ότι να ναι. Γιατί λες το CNE δεν αποφάσισε για επανάληψη των βουλευτικών όπου έγινε νοθεία. Αυτό ακριβώς αποφάσισε, το αρνείστε (η Βουλή).

  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος10/8/17, 2:04 μ.μ.

  Που είδες για ... ολοκληρωτικό έλεγχο του προέδρου στο νέο Σύνταγμα ? ¨Αρχισε η Συντακτική την δουλειά της ? Αυτή είναι η πρόταση που θα κατέβει στον λαό ? Ποιος το λέει ? Ο Λεοπόλδο Λόπεζ ? Που είναι το πρόβλημα, ας απορριφθεί ? Μα δεν πιστεύεις λες πως οι εκλογές είναι καθαρές στην Βενεζουέλα γιατί το CNE είναι ... κυβερνητικό. Και έδωσε 8000000-5500000 υπέρ σας πριν 2 χρόνια ? Γιατί ? H εξυπνάδα που θα πεις τώρα είναι πως δεν νικήσατε με 2500000 ψήφους διαφορά αλλά με περισότερο. Στην χώρα που το Ϊδρυμα Κάρτερ λέει πως έχει τις πιο αξιόπιστες εκλογές στον κόσμο ?

  Αντιλαικές πολιτικές της κυβέρνησης λες και αν τις καταγγέλω. Και αν τις καταγγείλω τι ? ¨Ολοι μαζί είμαστε αν τις καταγγέλουμε ? Αν επικρατήσετε όλοι εσείς (MUD, USA και όσοι λέτε πως όλοι αυτοί είναι το μικρότερο κακό, όπως έκανες με σαφήνεια) θα είναι καλό ? Τι θα σημάνει για τις κοινωνικές αποστολές, την όποια λαική περιουσία κλπ ? Θα επεκταθούν ή θα πάνε πίσω ? Κοίταξε να δεις, στις εκλογές κατέβηκαν 54000 υποψήφιοι εκτός του κεντρικού ελέγχου του PSUV και της άμεσης επιρροής του. Υπάρχει λαική αριστερή αντιπολίτευση Ο κόσμος όμως έχει συνείδηση των στρατοπέδων, όταν επί 4 μήνες έχεις τους λευκούς μεσοαστούς με ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ από την μια και από την άλλη μια αποτυχημένη ηττημένη αριστερά, δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος. Αυτά είναι τα στρατόπεδα που σκοτώνονται, και ναι δεν σκοτώνουν μόνο οι "διαδηλωτές", βασικά είναι εμφύλιος πόλεμος.Βέβαια η πλειοψηφία των νεκρών είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης. Βέβαια δεν είσαι ουδέτερος θα μου πεις, σε αδικω, μας είπες πως δεν είναι το καλύτερο αλλά οι φασίστες παρακρατικοί και οι ΗΠΑ είναι το μικρότερο κακό.

  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανώνυμος10/8/17, 9:05 μ.μ.

  Πάλι τα ίδια. Με ταυτίζεις με την αντιπολίτευση ενώ η πρότασή μου είναι ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΗΣ και ενάντια στα αφεντικά τους τις ΗΠΑ. Πάλι οι ίδιες ανοησίες μου αρέσει που βάζεις και β΄πληθυντικό (υπέρ σας, νικήσατε, επικρατήσετε) ή δήθεν ότι λέω ότι οι ΗΠΑ είναι το μικρότερο κακό ενώ εγώ είπα μόνο ότι ευθύνες έχει και το καθεστώς, ούτε ότι είναι καλύτεροι είπα ούτε τις μπουρδολογίες που μου χρεώνεις ΣΚΟΠΙΜΩΣ. Δηλαδή ενώ ΕΧΩ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ εσύ με ταυτίζεις με αυτήν. ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΣΟΥ, ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΨΕΥΤΗΣ. Από την άλλη δεν μου κάνει εντύπωση έτσι κάνετε με όσους διαφωνούν μαζί σας διαστρεβλώνετε τα λεγόμενά τους και λέτε ψέμματα επειδή απλά...διαφωνούν μαζί σας. ΠΟΛΥ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ.....

  "Αντιλαικές πολιτικές της κυβέρνησης λες και αν τις καταγγέλω. Και αν τις καταγγείλω τι ?"

  Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα ότι ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΣ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ. Και αμέσως αμέσως πέταξε ο "αντικαπιταλισμός" σου είσαι δηλαδή ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ-ΞΕΝΟΔΟΥΛΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

  "Αν επικρατήσετε όλοι εσείς (MUD, USA και όσοι λέτε πως όλοι αυτοί είναι το μικρότερο κακό, όπως έκανες με σαφήνεια) θα είναι καλό ? Τι θα σημάνει για τις κοινωνικές αποστολές, την όποια λαική περιουσία κλπ ? Θα επεκταθούν ή θα πάνε πίσω ?"

  Σου είπα εγώ προτείνω άλλο πρόγραμμα εξουσίας ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ και σε ρώτησα γιατί εσείς δεν υιοθετείτε ένα τέτοιο δηλαδή κάτι καλύτερο από τον τσαβισμό αφού είστε αντικαπιταλιστές αντί να υπερασπίζεστε ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Και εσύ μου λες τι θα γίνει αν "επικρατήσουμε" ενώ εγώ έχω άλλη πρόταση και ξεκάθαρα ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΟΣΟ ΦΙΛΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ-ΦΙΛΟΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗΣ ΠΙΑ ΟΥΤΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ.....

  Εδώ μέχρι και οι τσαβικοί παραδέχονται ανάρμοστη και δυσανάλογη χρήση βίας από μεριάς κατασταλτικών δυνάμεων:

  "Ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ, αναφερόμενος στο επεισόδιο όπου φαίνεται από βίντεο ότι ένας αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς πυροβολεί με πιστόλι, είπε ότι υπήρξε «ανάρμοστη και δυσανάλογη χρήση βίας»."

  http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2738231/enas-akoma-efivos-nekros-stis-sigkrousis-sti-venezouela

  NA THN ΧΑΙΡΕΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ!!!

  Αλήθεια δεν μου απάντησες το ξύλο, οι νεκροί, οι απαγορεύσεις, οι τραμπουκισμοί συμπεριλαμβάνονται στο "αμεσοδημοκρατικό" πακέτο σου;

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος10/8/17, 9:13 μ.μ.

  Εν ολίγοις ο εχθρός εδώ δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ. Είναι κυρίως ΤΟ ΤΣΑΒΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΔΟΥΡΟ

  Δικό σου δεν είναι αυτό ? Δεν είναι ο εντοπισμός του βασικού εχθρού ένα πολιτικό καθήκον ? Εγώ λέω πως είναι οι φασίστες και οι ΗΠΑ, εσύ πως είναι ο Μαδούρο.

  Εδώ βρήκες να πεις πως όποιος έκανε αποχή είναι με το MUD, εφόσον είπες πως πέρασε η πρόταση της αντιπολίτευσης. Ούτε το ίδιο το MUD δεν είπε τέτοια κοτσάνα.

  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ανώνυμος10/8/17, 10:46 μ.μ.

  Τώρα που είδα ολοκληρωτικό έλεγχο; Έλα ντε γιατί άραγε επέλεξε σε αυτή τη φάση που η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο και οξύνονται τα προβλήματα με άγρια καταστολή και διώξεις, απαγορεύσεις, τραμπουκισμούς και ένα λαό ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ να προχωρήσει στη νέα Συντακτική Συνέλευση; Αν αφήσουμε στην άκρη τις εντελώς αντιμαρξιστικές μπούρδες ότι στον καπιταλισμό και ειδικά σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να υπάρξει αμεσοδημοκρατία και συμμετοχή του λαού στην εξουσία (χωρίς επαναστατικές ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας κλασική οπορτουνιστική αντίληψη) τότε είναι φως φανάρι ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ. Και φάνηκε ξεκάθαρα με την καθαίρεση της γενικής εισαγγελέως.

  Και πάμε στα οικονομικά τώρα. "Υποθέτω τα κείμενα που με παραπέμπεις λένε πως ο καπιταλισμός μπλα μπλα,...."

  Μάλιστα. Δεν μπήκες καν στον κόπο να διαβάσεις τι λένε. Όχι δεν είναι ο καπιταλισμός μπλα μπλα αγαπητέ είναι πως λειτουργεί ο καπιταλισμός. Ο πληθωρισμός, η μαύρη αγορά, η κρίση του καπιταλισμού, η οικονομική εξάρτηση δεν είναι ουρανοκατέβατα ούτε είναι αποτέλεσμα σκοτεινών σχεδίων συνωμοσιών. Όλα υπάγονται στον τρόπο που δουλεύει το σύστημα.

  "Δεν έπρεπε να υπάρχει απεξάρτηση από το κύκλωμα πετρέλαιο-εισαγωγές ?"

  Ναι έπρεπε. Το πρόβλημα είναι ότι Ο ΜΑΔΟΥΡΟ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. Αυτός και η τσαβική κλίκα δημιούργησαν ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο κυρίως στο πετρέλαιο και σε δανεικά καταστρέφοντας ταυτόχρονα την παραγωγική βάση της χώρας (βιομηχανίες κλπ). Ακόμα και οι κρατικοποιήσεις του τσαβισμού έγιναν με εντελώς αντιπαραγωγικό και μη λειτουργικό για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον τρόπο. Αυτό δεν ήταν λάθος αυτό είναι Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ.

  Το γεγονός της έλλειψης δολαρίων λόγω πτώσης των τιμών πετρελαίου σημαίνει λιγότερες εισαγωγές. Όταν όμως μια οικονομία εξαρτάται άμεσα από το δολάριο και τις εισαγωγές τότε ΜΠΑΜ. Το θέμα ποιο είναι. Από τη στιγμή που δεν έχεις δολάριο στα χέρια σου που το χρειάζεσαι τότε ψάχνεις να το προμηθευτείς αλλού. Και εδώ μπαίνει η μαύρη αγορά. Όταν όμως το προμηθεύεσαι από αυτούς τότε κλάφτα Χαράλαμπε. Το κόστος είναι τεράστιο γιατί αυτοί κερδοσκοπούν (λογικό τη δουλειά τους κάνουνε) οπότε κάπου μετακυλίεται το κόστος. Που αλλού στις τιμές των προϊόντων. Παράλληλα οι δυσκολίες στις εισαγωγές σε συνδυασμό με τη μη παραγωγική βάση της οικονομίας σου (και όπως ανέφερα και ένα παράδειγμα πριν η τεχνητή μείωση των τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής) όλα αυτά οδηγούν στην ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ.

  Το πρόβλημα δεν λύνεται με παρέμβαση στη συναλλαγματική πολιτική ούτε με παρεμβάσεις που περιγράφεις είναι δομικό το πρόβλημα και πιο βαθύ. Πρέπει να σταματήσει η χώρα να είναι απόλυτα εξαρτημένη από εισαγωγές, δάνεια, δολάρια-πετρέλαιο και ξένες επενδύσεις και να αναπτύξει την βιομηχανία της, την μεταποίησή της, ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ. Παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα της τη φτώχεια, την πείνα, τις ελλείψεις βασικών αγαθών κλπ. Πρέπει να σταματήσει η χώρα να είναι όμηρος κερδοσκόπων και οικονομικών ολιγαρχών που ελέγχουν το εμπόριο, την αγορά και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δική τους κερδοφορία. Ότι και να κάνεις με τις ισοτιμίες και το νόμισμα σου αν δεν λύσεις αυτά τα ζητήματα τότε μια ζωή θα έχεις υποτιμήσεις, πληθωρισμό, μαύρη αγορά κλπ.

  ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ Ο ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΣΑΒΙΣΜΟΥ.

  Διάβασε και αυτό: http://www.eksegersi.gr/issue/812/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/23340.%CE%95%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%82

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ανώνυμος10/8/17, 10:53 μ.μ.

  πρέπει κάποιος να σου πει, με αγένεια αφού με τρόπο δεν καταλαβαίνεις, πως ΚΑΝΕΙΣ δεν διαβάζει κείμενα της ΚΟΝΤΡΑ γιατί ΔΕΝ είναι πολιτική οργάνωση


  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανώνυμος10/8/17, 11:07 μ.μ.

  Ναι προφανώς αφού είναι εξουσία. Δεν συνεχίζεις όμως για δες τι λέω: ΔΙΜΕΤΩΠΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ. Και είπα στην αρχή "Εν ολίγοις ο εχθρός εδώ δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ"
  Το μόνο το είδες; Δεν λέω δεν είναι οι ΗΠΑ.

  ΆΡΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ;

  Σε περιπτώσεις όπως Βενεζουέλα, Ουκρανία και Συρία ΟΛΑ τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ΗΠΑ, ΕΕ και ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ είναι εχθροί των λαών. Συνεπώς και οι αντίστοιχες εξαρτημένες αστικές τάξεις.

  V For Viva La Revolucion  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ανώνυμος10/8/17, 11:15 μ.μ.

  επιμένεις ότι οι ΗΠΑ και οι λακέδες του είναι καλύτεροι από τον Μαδούρο και όταν σου χρεώνω την άποψη σου διαμαρτύρεσαι, αλλά δεν μου εξηγείς τι σημαίνει το "κυρίως".

  τώρα προφανώς έχεις όρεξη για σεντονομαχία, άλλο πράγμα η Συρία, άλλο η Ουκρανία και άλλο η Βενεζουέλα αλλά εννοείται πως είμαστε και με την ήττα των ναζί νεοφιλελεδων πραξικοπηματιών στην Ουκρανία και την νικη των ΛΔ της Νοβορωσίας για την απελευθέρωση και την ενότητα της Ουκρανίας, και με την ήττα του μπλοκ ISIS-USA, δηλ με την νίκη του Άσσαντ.

  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ανώνυμος10/8/17, 11:16 μ.μ.

  Α όχι αγαπητέ εγώ διαβάζω τα πάντα. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΣ KAI ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΟΣ εν αντιθέσει με εσένα. Είμαι της άποψης ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ειδικά στο χώρο το δικό μας της κομμουνιστικής αριστεράς. Ό,τι και αν είναι αυτοί στην Κόντρα από τη στιγμή που κάνουν κάποιες σοβαρές αναλύσεις ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΣΩ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ. Και ας μην συμφωνώ ιδεολογικά μαζί τους.

  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ!!!

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ανώνυμος10/8/17, 11:28 μ.μ.

  καταλαβαίνεις πως όταν μου λες ότι διαβάζεις τα σοβαρά, και ότι διαβάζεις τα πάντα, υπάρχει κάποια αντίφαση, δεν διαβάζεις τα πάντα αλλά τα σοβαρά μόνο, ε και γω. Αν έχει η ΚΟΝΤΡΑ κάποιον οικονομολόγο και τα εξηγεί τα πράγματα και δεν λέει πως θα λυθούν στον σοσιαλισμό μπράβο, αλλά δεν προλαβαίνω. Βλέπεις δεν έχουν όλες οι καπιταλιστικές χώρες πληθωρισμό 600% και πρέπει να το εξηγήσουμε, αυτό κάνω, αλλά χρειάζεται μια βασική οικονομολογική εγγραμματοσύνη που δεν την έχεις, απ όσο έχω καταλάβει, μπορεί από την μανία σου να μου την λες να το βγάζεις αυτό, γιατί μου λες μαύρη αγορά, οκ σου λέω να το δούμε πως αντιμετωπίζεται, συναλλαγματικές παρεμβάσεις μου λες. Ε συγνώμη ρε φίλε και μετά την σοσιαλιστική επανάσταση πάλι κάποιες καπιταλιστικές οικονομολογικές κατηγορίες θα χρειαστείς, ούτε θα αφήοσυμε τις χώρες και τους λαούς στο έλεος της μαφίας και του ιμπεριαλισμού εώς τότε.

  Συνεπώς να διαβάζεις, μόνο τα σοβαρά πράγματα, και αν θες να μιλάς για οικονομικά να διαβάζεις οικονομικά, όχι οικονομικές αναλύσεις κομμουνιστικών ή "κομμουνιστικών" οργανώσεων


  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ανώνυμος10/8/17, 11:39 μ.μ.

  Είπαμε το κυρίως πάει γιατί είναι εξουσία, αυτοί κάνουν κουμάντο, κανείς δεν λέει ότι οι ΗΠΑ είναι καλύτεροι αυτό μόνο εσύ το καταλαβαίνεις. Αντίθετα εσύ υπερασπίζεσαι φανατικά κιόλας ένα ΞΕΝΟΔΟΥΛΟ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ (και ένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο) που ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ.

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ και αυτό πρέπει να γίνει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ που το πράγμα βαδίζει σε τούρκικα μονοπάτια γιατί ξεφεύγει η κατάσταση. Από εκεί και πέρα ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΔΟΥΛΕΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΟΥ. Γι'αυτό έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου και μιλάω για ένα ΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ από τους κομμουνιστές 1) για την ανατροπή του καθεστώτος 2) για το τσάκισμα των δυτικόδουλων. Από την άλλη εσύ δεν απαντάς στο εξής: Γιατί δεν υποστηρίζεις αυτό που λέω εγώ ως "αντικαπιταλιστής";

  Τώρα για Συρία και Ουκρανία σου έχω πράγμα μπόλικο (εκεί και αν αμαρτάνει η "αντικαπιταλιστική" μας αριστερά) γι'αυτό αν συμφωνείς ας το αφήσουμε για αύριο γιατί αν τα πιάσουμε τώρα μας βλέπω INSOMNIA (έχεις δει την ταινία με τον Πατσίνο;)

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ανώνυμος10/8/17, 11:58 μ.μ.

  την έχω, δεν είναι και η καλύτερη του, προτιμώ τον Γουίλιαμς στην ίδια ταινία και πάντα ήταν φοβερός κακός.

  δεν προσφέρω κάποια υπηρεσία με το να πω αν υποστηρίζω κάποιο πρόγραμμα άμεσης εξουσίας στην Βενεζουέλα γιατί είναι ένα θέμα της εκεί εργατικής τάξης και του λαού να το δημιουργήσουν και όχι εσύ στην Ελλάδα να επιμένεις πως το έχεις έτοιμο. Τι να υποστηρίξω δηλ ? Τι εννοείς ? Γενικά είμαι με τον κομμουνισμό, και ? Εμένα με νοιάζει η ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, των λακέδων του, η διατήρηση των κατακτήσεων, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, των ελλείψεων, της μαύρης αγοράς κλπ. Ακόμα και αν υποθέσουμε πως κρατάς ίσες αποστάσεις, που δεν το κάνεις γιατί η συγκρότηση σου είναι σφραγισμένη από την αρρώστια της Θεωριας των Κόσμων, ανάμεσα σε τι κρατάς ίσες αποστάσεις ? ΅Είδες εσύ καμιά ρώσικη επέμβαση ή κινέζικη κλπ, που ζεις, σε άλλο κόσμο ? Εϊναι σαν να γίνει πραξικόπημα στην Ελλάδα από την τρόικα, πχ το 2015 όπως θα γινόταν, και να μου λες ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COSCO ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΤΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. Ε δεν πάει έτσι. Υπάρχουν νορμάλ εμπορικές σχέσεις, επωφελείς, επιζήμιες, ιμπεριαλιστικός παρεμβατισμός, πραξικοπήματα, υπάρχουν πολλά. Όλα τα εξετάζεις, όλα τα μετράς, αλλά δεν τα ισοπεδώνεις. Ανοιχτή οικονομία έχεις, και θες να έχεις, κεφάλαια και εμπορεύματα μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι όλα το ίδιο. Τα κινέζικα δάνεια είναι με μετοχοποίηση της PDSVA και δεν είναι το καλύτερο αλλά δεν βλέπω εγώ καμία Κίνα να κάνει αυτά που κάνουν οι ΗΠΑ. Με την ίδια λογική η Βενεζουέλα εξάγει στις ΗΠΑ, να μην το κάνει ? Αν πάψει να εξάγει στις ΗΠΑ τα δάνεια της Κίνας την βοηθάνε ή όχι ? Γιατί συμφωνήσαμε πως έχει συναλλαγματική κρίση,εισαγωγών δηλ, και πως δεν διαφοροποίησε την οικονομία κλπ. Απλά επιμένω να ανοίγω την κουβέντα, βάζω τον εαυτό μου στην θέση κάποιου που καλείται κάτι να πει, για αύριο το πρωί για να μην χαθεί ένα εγχέιρημα που έδωσε ελπίδα, και που δεν έχει τελειώσει. Και το βλέπουμε πόσο πολύ δεν έχει τελειώσει με το "καταδικάζω τον Μαδούρο" να είναι όρος για να υπάρξεις στην δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα. Γιατι οι κομμουνιστές φίλε V πρέπει αυτό να το σκέφτονται πάντα, τι συνέπειες έχει στην Ελλαδα αυτό το θέμα ? Τι ρόλο παίζει στην πολιτική ταξική πάλη στην Ελλαδα ? Έβλεπα τις προάλλες τον Λαφαζάνη στον ΣΚΑΙ, έκανε μια ασυγκράτητη αριστερή κριτική στον Μαδούρο, και ? Οι δημοσιογράφοι του ελληνικού ακροδεξιού νεοφιλελευεθερου ξενόδουλου μνημονιακού αυτού καναλιού, του ελληνικού FOX κουνάγανε το κεφάλι ευχαριστημένοι.

  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ανώνυμος11/8/17, 12:03 π.μ.

  Εγώ δεν ξέρω αν είναι οικονομολόγοι εγώ κρίνω ότι οι αναλύσεις του σε κάποια ζητήματα όπως πχ της Βενεζουέλας είναι σε πολλά σημεία σωστές. Και ναι επιμένω θα τα διαβάζω όλα. Μόνο αν διαβάσεις όλες τις απόψεις θα σχηματίσεις ολοκληρωμένη γνώμη για κάτι. Βεβαίως και οικονομικές αναλύσεις όταν μιλάμε για οικονομία γι'αυτό ακριβώς αναφέρθηκα και πιο πάνω γιατί και εγώ οικονομολόγος δεν είμαι αλλά μερικά βασικά πραγματάκια τα ξέρω. Και τι πάει να πει από τη μανία μου να σου την πω που τα βρίσκεις αυτά; Την άποψή μου διατυπώνω δεν σου τη λέω ούτε μανία έχω. Αν δεν συμφωνείς καλώς αλλά μη λες και ό,τι σου κατεβαίνει σε ξέρω και από χθες έχουμε τίποτα προσωπικά για να σου τη πω;

  Τεσπα δεσμεύομαι να επανέλθω για Ουκρανία και Συρία.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ανώνυμος11/8/17, 11:23 π.μ.

  Για το τελευταίο σχόλιο

  Ε να αυτό είναι το πρόβλημα. Αν δεν έχουνε οι κομμουνιστές προτάσεις τότε είτε εξαφανίζονται είτε γίνονται ουρές του αστικού συστήματος ακόμα και δικτατόρων όπως Άσαντ (βλέπε ΚΚ). Και μην το παίρνεις προσωπικά δε λέω μόνο για εσένα λέω για όλους όσους σκέφτονται έτσι. Λες "Εμένα με νοιάζει η ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, των λακέδων του, η διατήρηση των κατακτήσεων, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, των ελλείψεων, της μαύρης αγοράς κλπ". ΟΚ παραλείπω τα δύο πρώτα γιατί συμφωνώ απόλυτα. Πάμε στα άλλα. Μα ακριβώς αυτή τη στιγμή έχουμε τα ακριβώς ανάποδα και κυβερνάνε όχι αμερικανόφιλοι αλλά κινεζόφιλοι. Αν υποταχτούμε στους δεύτερους πάει το χάσαμε γίναμε ένα με το σύστημα γι'αυτό και δεν υπάρχει επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα σήμερα. Το ΚΚ δεν προβάλει ένα άμεσο πρόγραμμα εναντίον του Μαδούρο, το ΚΚ στη Συρία στηρίζει δικτατορία, στη Ρωσία το ΚΚ είναι πουτινικό ε πάει τελείωσε ας κατεβάσουμε ρολά να το κλείσουμε το μαγαζάκι.

  Μου λες αν είδα ρώσικη ή κινέζικη επέμβαση. Λες "...δεν βλέπω εγώ καμία Κίνα να κάνει αυτά που κάνουν οι ΗΠΑ". Μα όλη η πολιτική του κινέζικου ιμπεριαλισμού σε σχέση με τη Βενεζουέλα είναι ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΗ έχουν επιβάλει βαρύ καθεστώς ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ στη χώρα. Ακριβώς ό,τι κάνουν οι ΗΠΑ ό,τι κάνει και η ΕΕ και η Γερμανία με εμάς. Ένα παράδειγμα είναι η υφαντουργία. Η βιομηχανία υφαντουργίας χτυπήθηκε ακριβώς γιατί έπαψε να κατασκευάζει ύφασμα και εισήγαγε από την Κίνα. Η χώρα δανείζεται από κινέζικες τράπεζες (συγκεκριμένα την China Development Bank, 500 εκατομμύρια δολάρια) για να αγοράζει εξοπλισμό και τεχνολογία απαραίτητα για γεώτρηση πετρελαίου από...κινέζικες πετρελαϊκές. Διάβασε και άλλα εδώ:

  (http://dragonstrail.wordpress.com/2013/04/29/china-in-venezuela-loans-for-oil/, China in Venezuela: loans for oil, April, 2013)

  Οι εξαγωγές της Βενεζουέλας προς την Κίνα, που αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, 97%, εξαγωγές πετρελαίου, εκτινάχθηκαν από το ασήμαντο 27.8 εκατομμύρια το 1999 σε 10 δις δολλάρια το 2014! Οι δε εισαγωγές από τα 92 εκατομμύρια στα 5.62 δις την ίδια περίοδο.

  http://atlas.media.mit.edu/en/

  Ταυτόχρονα η Κίνα ελέγχει σε σημαντικό βαθμό την πίστωση γιατί περίπου το 50% των εξαγωγών προς την Κίνα πηγαίνουν σε αποπληρωμή παλιών δανείων.

  Με συγχωρείς αλλά εδώ μιλάμε για καθαρή οικονομική υποτέλεια.

  Τώρα για τα υπόλοιπα. Φίλε μου άλλο νορμάλ και ωφέλιμες εμπορικές-οικονομικές σχέσεις άλλο ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑ. Μάθετε να τα ξεχωρίζετε αυτά τα δύο κάποια στιγμή. Για να κάνεις το πρώτο ειδικά σε μια χώρα με εξαρτημένη-υποτελή στον ιμπεριαλισμό αστική εξουσία πρέπει να κερδίσεις ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΑΞΗ. Διαφορετικά ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ. Ανέφερες την Κόσκο. Πάμε να δούμε πόσο "επωφελής" επένδυση είναι:

  https://leonidasvatikiotis.wordpress.com/2013/06/27/cosco-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA/

  http://www.antapocrisis.gr/articles/item/1491-to-ksepoylima-tou-olp-kai-oi-dimokratikes-evaisthisies-tou-th-dritsa

  Στην Ελλάδα ο κύριος αντίπαλος μας είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Αυτό μου δίνει το δικαίωμα να το βουλώνω για το ρόλο του κινέζικου ή του ρώσικου ιμπεριαλισμού και για τις "επενδύσεις" τους ειδικά άμα είναι τύπου Κόσκο; ΕΓΩ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ και οφείλω να αντιπαλέψω αυτού του είδους τις επενδύσεις που αποτελούν επίσης ξεπούλημα και καταστροφή της χώρας και εμβάθυνση της εξάρτησής της. Αυτή είναι η διαφορά μας. ΕΣΥ ΤΟΥΜΠΕΚΑ ΕΓΩ ΟΧΙ. Πέταξε λοιπόν αμέσως αμέσως ο αντικαπιταλισμός σου.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ανώνυμος11/8/17, 11:24 π.μ.

  Τώρα για το Λαφαζάνη ό,τι και να λέει έστω και από διάθεση κριτικής απέναντι στο Μαδούρο είναι υπερασπιστής του. Οπότε αντικειμενικά είστε στο ίδιο στρατόπεδο. Εγώ ό,τι λέω για το Μαδούρο δεν το λέω απλώς από κριτική σκοπιά αλλά από καθαρά πολιτική-ιδεολογική εναντίωση.

  Τώρα για το παρολίγον πραξικόπημα που λες το 2015 για διευκρίνησέ το αν θέλεις γιατί δεν το έπιασα.

  Επανέρχομαι αργότερα για Ουκρανία και Συρία

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Ανώνυμος11/8/17, 12:16 μ.μ.

  Πραξικόπημα το 2015: είναι αρκετά γνωστά τα γεγονότα του δημοψηφίσματος, της αρχικής συγκρότησης των Μένουμε Ευρώπη σαν πρώτη μαγιά στον δρόμο, γιατί η ευρωατλαντική υποταγή έχει μαζική βάση, των ομολογημένων σχεδίων ελέγχου της ΤτΕ από τον Στουρνάρα, την ΕΥΠ, την παρουσία της Β Νούλαντ στην Ελλαδα τις ίδιες μέρες κλπ κλπ κλπ. Το ότι δεν τα ξέρεις δημιουργεί σκέψεις για το κατά πόσο όντως θεωρείς ΗΠΑ και ΕΕ βασικούς αντιπάλους.Προφανώς δεν το κάνεις και γι αυτό σε αφήνει έκπληκτο το ότι μιλάω για το ευρωατλαντικό πραξικόπημα στην Ελλαδα το 2015. Προφανώς δεν θα ήσουν απέναντι στο πραξικόπημα και προφανώς είσαι σε όσους (ΚΚΕ και άλλοι) δεν ψήφισαν ΟΧΙ στην ΕΕ με το πραξικόπημα ανοικτά σε εξέλιξη. Δεν είναι υποθετικά αυτά τα πράγματα είναι καταγεγραμμένα

  Για τον βασικό αντίπαλο στην Βενεζουέλα: Απορώ γιατί δεν ισχύει στην Βενεζουέλα, όπου μας είπες πως βασικός αντίπαλος είναι ο Μαδούρο και οι ΗΠΑ κάτι σαν τακτικός σύμμαχος (και να μην το είπες έτσι κάνουν οι κομμουνιστές και είναι σωστό, απομονώνουν τον βασικό αντίπαλο)βέβαια που όλη η πορεία των αγώνων της είναι, εδώ και δεκαετίες μια κραυγή απεναντι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την αντίληψη του για την πίσω αυλή κλπ κλπ. Επειδή η Βενεζουέλα εξάγει πετρέλαιο λες. Ε ξέρω γω, να του έβαζε φωτιά. Και στις ΗΠΑ εξάγει. Και η Βολιβία εξάγει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μεταλλεύματα στην Κίνα αλλά έχει διατροφική επάρκεια 100% γιατί δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Έχει διατροφική επάρκεια γιατί το έθεσε ως πολιτικό στόχο. Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν και οργανώνουν ένοπλο πραξικόπημα απέναντι στην νόμιμη αριστερή φιλολαική κυβέρνηση, τις λαικές οργανώσεις της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας κλπ με περιεχόμενο το ξήλωμα, την επιστροφή στην εποχή του Caracazzo. Τα κάνει αυτά η Κίνα ? Η Κίνα μου λες εισάγει πετρέλαιο. Το ότι η Κίνα δεν έχει τις υφεσιακές τάσεις του υπόλοιπου κόσμου και μπορούσε να εισάγει και η Βενεζουέλα το είχε ανάγκη το αφήνεις, θα ήθελες πχ να μηδενιστούν τα έσοδα από το πετρέλαιο ? Και πότε, πως θα γίνει η παραγωγική ανασυγκρότηση που μας λες ? Δεν πρέπει να υπάρχουν έσοδα, συναλλαγματικά αποθέματα για να στηριχτεί το επίπεδο των εισαγωγών έστω στο σημερινό επίπεδο και σταδιακά να υπάρξει σχεδιασμός βιομηχανικής πολιτικής κλπ, απεξάρτησης από το κύκλωμα πετρέλαιο-εισαγωγές ?

  Για την COSCO: εδώ έδειξες ότι έχεις έναν πολύ άρρωστο τρόπο να συζητάς. Εγώ σε τρολλάρω γιατί είπες και λες πως προτιμάς τους φασίστες και τις ΗΠΑ. Είπα πως δεν είναι δυνατόν να βάλουμε το πραξικόπημα του 2015 στην ίδια μοίρα με την COSCO και μου είπες ότι ... στηρίζω την COSCO, με κείμενα πολύ στενών μου συντρόφων. Και ποιο πραξικόπημα, δεν το πρόσεξες καν

  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ανώνυμος11/8/17, 1:28 μ.μ.

  Ά αυτό εννοούσες πραξικόπημα; Έ πάλι καλά που το αποτρέψατε με το περήφανο ΟΧΙ σας και αποτρέψατε και το μνημόνιο που....μας ήρθε καπάκι μετά. Κανένα πραξικόπημα δεν έγινε από τη στιγμή που ο Αλέξης έκανε ξεκάθαρο και πριν το δημοψήφισμα ότι οτιδήποτε και να ψηφίσει ο λαός εγώ θα φέρω συμφωνία δηλαδή μνημόνιο το πράγμα ήταν τελειωμένο θα πηγαίναμε έτσι και αλλιώς σε μνημόνιο. Άρα για ποιο πραξικόπημα μιλάς γιατί πραξικόπημα προϋποθέτει πρώτα αντίσταση από μια κυβέρνηση ή ένα λαό απέναντι στους τοκογλύφους. Από τη στιγμή που όχι μόνο δεν υπήρχε κάτι τέτοιο αλλά ο δικός μας ξεκαθάρισε ότι ήθελε μνημόνιο δεν υπήρχε κανένας λόγος για πραξικόπημα. Το μόνο που έγινε ήταν μια κακόγουστη φάρσα για να εγκλωβιστεί ο κόσμος γύρω από την μνημονιακή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ώρα που αυτοί χέρι χέρι με τους τοκογλύφους φέρνανε το 3ο το μακρύτερο για να μην έχουνε το λαό απέναντί τους και εσείς φροντίσατε γι'αυτό. Αντί λοιπόν ως λαός να διαδηλώνουμε εναντίον της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών οι μεν χάψανε το ΟΧΙ του ΣΥΡΙΖΑ οι δε πήγανε με το ΝΑΙ. Τώρα αν μου πεις ότι θα προτιμούσαν οι τροϊκανοί ένα ΝΑΙ το δέχομαι αλλά τίποτα δεν αποδεικνύει ότι το ΌΧΙ τελικά τους ενόχλησε. Γιατί πέρασε το ΝΑΙ τους τελικά που ήταν από την αρχή συμφωνημένο.

  Από τη στιγμή λοιπόν που το δημοψήφισμα ήταν ΝΑΙ ή ΝΑΙ δεν είχα κανένα λόγο να συμμετέχω γι'αυτό και έκανα ΑΠΟΧΗ γιατί δεν άντεχα να με δουλεύει το κυβερνητικό αληταριό μέσα στη μούρη μου. Άλλωστε αποδείχτηκε ότι όχι μόνο το ΌΧΙ σας έγινε ΝΑΙ αλλά στα σεπτεμβριανά ο κόσμος υπερψήφισε αυτόν που έκανε το ΟΧΙ του ΝΑΙ. Άρα ξεφούσκωσε η "αντίσταση". Χώρια που δεν οδήγησε όλη αυτή η "αντίσταση" στη δημιουργία μαχητικού-λαϊκού κινήματος.

  Τώρα μπορεί να πεις εγώ δεν φώναζα το ΟΧΙ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το δικό μου. Δεκτόν. Μπορείς να μου πεις τότε γιατί δεν διαφοροποιηθήκατε και τρέχατε στις συγκεντρώσεις παρεούλα με τους συριζόπληκτους-ανελίτες και δεν καλούσατε σε αντικυβερνητικές-αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις; Όλοι Ανταρσύα, τροτκσιστές, ΕΠΑΜ κλπ. Το ίδιο έπρεπε να κάνει και το ΚΚΕ που αντί γι'αυτό έκανε κομματικές συγκεντρώσεις και μας εξηγούσε για τους κινδύνους επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. ΑΠΟΧΗ λοιπόν ήταν η λύση για να γκρεμιστεί-ακυρωθεί το δημοψήφισμα απάτη και αντικυβερνητικές-αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις για να φωνάξει ο λαός το αληθινό ΟΧΙ κόντρα στα ψέμματα του συριζαίϊκου αληταριού. Τώρα πάλι θα πείτε τι αποχή ο κόσμος έπρεπε έτσι και αλλιώς να πει ΟΧΙ για να δείξει την αντίστασή του στις μνημονιακές πολιτικές. Μόνο που σας διέψευσε ο ίδιος ο κόσμος μην αντιδρώντας στο μετέπειτα ΝΑΙ και υπερψηφίζοντας τους το Σεπτέμβρη. Άρα που πήγε η λαϊκή αντίσταση οέο; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ που δεν κουνιέται φύλλο έξω;

  Οι αυταπάτες τελειώσανε.......

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Ανώνυμος11/8/17, 1:50 μ.μ.

  Τώρα για τα άλλα. Πάλι δεν καταλαβαίνεις ή μάλλον δεν θες να καταλάβεις. Δεν είναι το πρόβλημα ούτε οι εξαγωγές ούτε οι σχέσεις. Το πρόβλημα είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ. Δεν είναι κακό που εξάγει πετρέλαιο μια χώρα κακό είναι να εξαρτάται σε ζωτικό γι'αυτήν βαθμό μόνο από αυτό, κακό είναι που μέσα από την εξαγωγή πετρελαίου στην Κίνα και από τις εισαγωγές που κάνει η Βενεζουέλα από Κίνα δημιουργήθηκαν σχέσεις εξάρτησης της βενεζουελάνικης οικονομίας. Κακό είναι που εξαρτάται η τελοσπάντων ανάπτυξη από το αν θα δανειστεί από τους Κινέζους. Οι κινέζικες επενδύσεις καθώς και τα δάνεια έχουν ακριβώς στόχο να μην επιτρέπουν στη χώρα να αναπτύξει την βιομηχανία της, την τεχνολογία, τη βαριά βιομηχανία και τον παραγωγικό ιστό της ώστε να εξαρτάται από το αν θα έρθει ένα κινέζικο μονοπώλιο να επενδύσει αυτό είναι γεγονός το έχουμε το ξέρουμε. Κακό είναι ό,τι κερδίζεις από εξαγωγές το μισό να πηγαίνει σε αποπληρωμή δανείων. Κακό είναι να εισάγεις τα πάντα και να μην μπορείς να αναπτύξεις βαριά βιομηχανία, να εκμεταλλευτείς το έδαφός σου, τον πλούτο σου και να φέρνεις τον κινέζο να το κάνει γιατί αν δεν το κάνει αυτός καταστράφηκες.

  ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ!!!

  Τώρα για την Κόσκο εντάξει αφού είπαμε ότι κανένα πραξικόπημα δεν υπήρχε τότε η Κόσκο αγαπητέ όπως και όλες αυτές οι μορφές επενδύσεων (που δεν είναι επενδύσεις αλλά υποδούλωση) έχουν όλα άμεση σχέση μεταξύ τους. Διότι υπάγονται όλα σε μια πολιτική που ακολουθεί το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας που θέλει την Ελλάδα απόλυτα εξαρτημένη και παραδομένη στο ξένο κεφάλαιο. Δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια και να κάνεις τη στρουθοκάμηλο και να υποβαθμίζεις το ρόλο που θέλουν να παίζουν οι ιμπεριαλιστές στη χώρα μας.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Λεωνίδας Βαρνακιώτης11/8/17, 4:16 μ.μ.

  Έχοντας παρακολουθήσει τη συζήτησή σας - την οποία βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα - θα ήθελα να αναφερθώ σε δυο ζητήματα (κατ' αρχήν) που έχουν θιχτεί.

  1. (Ξεκινώντας από τα πιο "εύκολα" λόγω άμεσης εικόνας) η εκτίμηση του V για το ζήτημα του δημοψηφίσματος (του 2015 στην Ελλάδα), θεωρώ ότι είναι λίγο αντιδιαλεκτική. Προσπαθείς φίλε V να κριτικάρεις τη θέση-στάση στο δημοψήφισμα με βάση την πολιτική εξέλιξη που είχε η ταξική πάλη αμέσως μετά, χωρίς όμως αυτό να είναι ο κύριος παράγοντας που την καθόρισε. Η κινηματική κάμψη και νηνεμία αμέσως μετά δεν είχε σχέση με το αν ο λαός πήγαινε ή όχι να ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Είχε να κάνει με το κατά πόσο αυτό το 61% ΟΧΙ υπήρχαν οι υποκειμενικοί όροι να αξιοποιηθεί σε αγωνιστική, επαναστατική κατεύθυνση την επόμενη μέρα. Κατά πόσο δηλαδή η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είχαν στα χέρια τους εκείνες τις οργανωτικές μορφές αλλά πρωτίστως και εκείνη την ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία, να υπερασπιστούν στην πράξη την επιλογή τους και να δημιουργηθεί κοιννωνική και πολιτική αναταραχή και αστάθεια στη χώρα ώστε να μην περάσει το 3ο μνημόνιο τον Αύγουστο. Η συλλογιστική σου είναι παρόμοια με την αντιδραστική άποψη που λέει ότι αφού ο σοσιαλισμός στη Σοβ.Ένωση κατέρρευσε (αποτέλεσμα) άρα όλη η πορεία και όλο το εγχείρημα είναι για πέταμα και άρα μάταιο να το ξαναεπιχειρήσουμε. Βλέπεις δηλαδή την εξωτερική, επιφανειακή εικόνα ενός προτσές, χωρίς να κοιτάς τους εσωτερικούς όρους, τις εσωτερικές δικές του αντιθέσεις που το οδήγησαν σε μια τέτοια εξέλιξη.
  Με λίγα λόγια, συμφωνώ μαζί σου στο κομμάτι ότι θα έπρεπε η Αριστερά να δράσει σε μια τέτοια κατεύθυνση, δημιουργίας όρων κινηματικής έξαρσης, αλλά αυτό μπορούσε κάλλιστα να γίνει παράλληλα και ταυτόχρονα με τη μαζική ψήφιση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, ίσα ίσα που μπορεί το ένα να τροφοδοτήσει και να αναπτύξει το άλλο, αρκεί βεβαίως να υπάρχουν οι άλλες βασικές προϋποθέσεις (επαναστατική αριστερά με δεσμούς με τις μάζες, ανεξάρτητες μορφές οργάνωσης κλπ κλπ). Αυτή η βασική έλλειψη ήταν που οδήγησε στο ξεφούσκωμα και στην εκλογική συμπεριφορά του Σεπτέμβρη και όχι το ότι ο κόσμος ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Και για να αντιστρέψω τη συλλογιστική σου, θέτω το ερώτημα: Με την υπάρχουσα αριστερά, με την υπάρχουσα κατάσταση του κινήματος (ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά), η μαζική αποχή (αφήνω στην άκρη το ενδεχόμενο της νίκης του ΝΑΙ για ευνόητους λόγους), από το δημοψήφισμα θα είχε αντίθετα αποτελέσματα; Θα αποτρεπόταν δηλ το μνημόνιο και θα ψήφιζε "επαναστατικά" ο λαός το Σεπτέμβρη; Μόνο αν κάποιος σκέφτεται μηχανιστικά και αντιδιαλεκτικά, ή κάποιος που δε ζει στην Ελλάδα, θα μπορούσε να απαντήσει καταφατικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Λεωνίδας Βαρνακιώτης11/8/17, 4:17 μ.μ.

  2. Αναφορικά με τη Βενεζουέλα, για την οποία τα στοιχεία που διαθέτω είναι περιορισμένα, θα ήθελα να πω ότι εδώ, συζητώντας στην Ελλάδα για τη Βενεζουέλα, σίγουρα δε συζητάμε για την ανακάλυψη κάποιας αντικειμενικής αλήθειας (τουλάχιστον εγώ έτσι εκλαμβάνω τη συζήτησή σας) ούτε για το τι πρέπει να "προτείνουμε" στο λαό της Βενεζουέλας να κάνει εν μέσω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Από την άποψη αυτή δε διακρίνω σοβαρές διαφωνίες μεταξύ σας, στο βαθμό που η διαφωνία σας αυτή, αφενός δεν αρνείται τα αντικειμενικά δεδομένα (στοιχεία και χαρακτηριστικά της οικονομίας της Βενεζουέλας για τα οποία συμφωνείτε αμφότεροι, καθώς ο μεν Gloria μένει σε σωστές επισημάνσεις οικονομοτεχνικού χαρακτήρα που όμως δεν αναδεικνύουν τις διαφορές μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού, ο δε V μπαίνει πιο πολύ στην ουσία πιάνοντας αυτές τις διαφορές, άρα δε διαφωνείτε πάνω σε κάτι, απλώς μιλάτε για διαφορετικά πράγματα), και αφετέρου αντικειμενικά δεν μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα στη Βενεζουέλα.
  Η συζήτηση αυτή λοιπόν, έχει αξία (και εδώ συμφωνώ με τον Gloria) μόνο στο βαθμό που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του κινήματος στη χώρα μας. Πρέπει λοιπόν καταρχήν να καταλήξει κάποιος σε μια βασική δική του εκτίμηση για τη Βενεζουέλα (βάση των όποιων στοιχείων διαθέτει και των εργαλείων ανάλυσης που έχει) αλλά είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα το πως αναλύει αυτή του την άποψη και πως την εξηγεί, ανάλογα με τις ανάγκες και το πλαίσιο της συζήτησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Λεωνίδας Βαρνακιώτης11/8/17, 4:18 μ.μ.

  Αναφορικά με το πρώτο (διαμόρφωση άποψης), προσωπικά είμαι πιο κοντά στο V όσο αφορά τα χαρακτηριστικά της Βενεζουέλας. Σίγουρα δε θα μπορούσα να ονομάσω σοσιαλισμό αυτό που οικοδομείται στη Βενεζουέλα, αλλά ένα είδος ρεφορμιστικής διαχείρισης, η οποία έρχεται κατά περιόδους αντιμέτωπη με τις, λιγότερο ή περισσότερο (στην παρούσα φάση πολύ) οξυμένες, αντιφάσεις της. Νομίζω ότι σε αυτό συμφωνεί επί της ουσίας και ο Gloria καθώς τα δεδομένα, που μας αποτρέπουν από το να αποδεχτούμε τη Βενεζουέλα ως σοσιαλιστική ή σε μετάβαση στο σοσιαλισμό είναι προφανή.
  Αναφορικά με το δεύτερο όμως, έχει σημασία να δούμε με τι όρους διεξάγεται αυτή η συζήτηση στη χώρα μας, μεταξύ ποιων και με ποιο στόχο. Με βάση αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι άλλο το πλάισιο της συζήτησης για τη Βενεζουέλα στο στούντιο του ΣΚΑΪ με τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου, άλλο το πλαίσιο της συζήτησης για τη Βενεζουέλα, σε ένα πηγαδάκι με τους λίγο πολύ απολιτίκ κολλητούς μου στην καφετέρια, άλλο το πλαίσιο συζήτησης για τη Βενεζουέλα σε μια φοιτητική κατάληψη ή σε μια φοιτητική συνέλευση ή σε ένα εργατικό σωματείο ή εν μέσω μια πανεργατικής απεργίας. Εξαρτάται με ποιον συζητάω και που και με τι στόχο. Έχοντας κατασταλάξει (πάντα σε πρώτη φάση και υπό την αίρεση νέων εξελίξεων) στη βασική μου θέση, αναδεικνύω την Α ή τη Β πλευρά αυτής τη θέσης ανάλογα με το που βρίσκομαι. Στο στούντιο του ΣΚΑΪ, για παράδειγμα, που με ακούει τόσος κόσμος που βομβαρδίζεται από την αστική προπαγάνδα καθημερινά, δε θα κάνω αριστερή κριτική στο Μαδούρο (όσο και αν θα το ήθελα), παρά μόνο ίσως επιφανειακά και παρεμπιπτόντως. Θα αποκαλύψω τις μηχανορραφίες και την παρέμβαση των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και εκεί θα δώσω βάρος. Το ίδιο ίσως κάνω μιλώντας με τα απολιτίκ φιλαράκια μου, εδώ όμως προεκτείνοντας την κουβέντα και στο πως μια χώρα βάζει το κεφάλι της στο ντορβά "επιλέγοντας" προστάτες (π.χ. την Κίνα έναντι των ΗΠΑ) και πιάνοντας το θέμα της COSCO που συνδέει με πολύ απτό τρόπο τη Βενεζουέλα με την Ελλάδα. Αντίθετα μιλώντας σε κάποιους πολιτικοποιημένους εργάτες ή φοιτητές, που έχουν λυμένα πολλά πράγματα, εκεί θα κάνω κάθε αριστερή κριτική στο Μαδούρο και τον Τσάβες προσπαθώντας να τους αποσπάσω από την επιρροή του ρεφορμισμού προς μια επαναστατική κατεύθυνση.
  Κλείνω λέγοντας ότι είναι πολύ μεταφυσική ή άποψη του V που προσπαθεί να καταστρώσει μια κινηματική πρόταση προς το λαό της Βενεζουέλας, χωρίς να βρίσκεται μέσα σε αυτόν, χωρίς να έχει εικόνα των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, εχθρικών συμμαχικών ή ενδιάμεσων και του συσχετισμού μεταξύ τους, που δρουν εντός εκτός και επι ταυτά του λαού και της κοινωνίας εκεί. Μπορεί να ακούγεται σε εμάς ωραίο και αποτελεσματικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμιά απολύτως αξία για το επαναστατικό κίνημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βενεζουέλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Ανώνυμος11/8/17, 6:10 μ.μ.

  Λεωνίδα (είμαστε και συνωνόματοι) δεν θα αποτρεπόταν το μνημόνιο. Όμως τουλάχιστον δεν θα έχαφτε ο κόσμος το παραμύθι της κυβέρνησης και δεν θα την πατούσε με την κοροϊδία αυτή. Τουλάχιστον θα ξεκαθαριζόταν η κατάσταση όσο αφορά τι σχεδίαζε η κυβέρνηση και αυτά η αριστερά έπρεπε να τα πει. Δυστυχώς με τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα ο κόσμος συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση και περίμενε κάτι είχε ψεύτικες ελπίδες. Βγήκε το "ΟΧΙ" λοιπόν. Και μετά ΝΑΙ. Το μόνο που κέρδισε ο λαός είναι απογοήτευση. Έφαγε ήττα. Με την αποχή αυτό δεν θα συνέβαινε αν η αριστερά το διαχειριζόταν σωστά τουλάχιστον ο λαός δεν θα είχε αυταπάτες, ούτε ψεύτικες προσδοκίες. Δυστυχώς από την πρώτη στιγμή όλοι όσοι καλούσαν σε συμμετοχή σε αυτό το δημοψήφισμα και στις διαδηλώσεις υποστήριξης του "ΟΧΙ" καλλιέργησαν αυταπάτες για ανατροπές, για νίκη και χαζομάρες. Πάνε οι μαζικοί αντιμνημονιακοί αγώνες, πάει ο αντιιμπεριαλισμός, ο αντικαπιταλισμός πάνε όλα. Δεν νομίζω ότι μπορούσε να γίνει αλλιώς από τη στιγμή που αποδέχτηκαν το δημοψήφισμα έτσι θα πήγαινε. Γιατί όταν ζεις μέσα στις αυταπάτες και περιμένεις ανατροπές μέσα από εκλογές και δημοψηφίσματα τότε αντί για λαϊκούς αγώνες καλείς σε "δημοψηφισματικούς" αγώνες. Υπό αυτή την έννοια δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαν να συνδυάσουν τη συμμετοχή και το "ΟΧΙ" με το κίνημα και τους αγώνες. Αλλιώς θα το κάνανε θα είχαν διαφοροποιηθεί από τους φιλοκυβερνητικούς και δεν θα πηγαίνανε αγκαζέ στο Σύνταγμα. Γιατί εμένα περιμένανε να τους τα πω; Άρα η συμμετοχή ήταν κακή επιλογή όπως αποδείχτηκε.

  Με την μαζική αποχή θα είχε πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει το λαό και τουλάχιστον η αριστερά θα μπορούσε να ξεσκεπάσει τα ύπουλα κόλπα της και να μην περιμένει ο κόσμος την ανατροπή που δεν θα ερχόταν ποτέ.

  Τώρα για την Βενεζουέλα. Σωστά ποιος είμαι εγώ να μιλάω για ένα ξένο λαό. Δεν είμαι μέσα στα πράγματα. Ξέρεις γιατί τα λέω όμως αυτά; Γιατί δεν βλέπω αυτούς που είναι υπεύθυνοι να τα προπαγανδίζουν. Αντίθετα βλέπω τα ΚΚ να γίνονται ουρές όχι απλά αστικών καθεστώτων αλλά ακόμα και φασιστικών (Συρία). Εγώ λοιπόν την άποψή μου θα συνεχίζω να τη λέω και τις προτάσεις μου έτσι όπως κρίνω εγώ και σκέφτομαι θα τις λέω γιατί δεν θέλω να λένε μιλάς και εσύ αλλά δεν προτείνεις τίποτα και τι να γίνει αυτή είναι η κατάσταση ή με τον Μαδούρο ή με τις ΗΠΑ, ή με τον Άσαντ ή με τις ΗΠΑ. Έ κάποια στιγμή δεν πρέπει οι κομμουνιστές να προτείνουν έναν εναλλακτικό δρόμο αντί να συμβάλλουν στον εγκλωβισμό των λαών στα γρανάζια του συστήματος (και μάλιστα των χειρότερων μορφών του);

  Όχι και προτάσεις έχω και θέσεις και άποψη και όλα. Και εντάξει δεν έχω τη δύναμη να επηρεάζω ολόκληρους λαούς να αποδεχτούν ντε και καλά τις δικές μου απόψεις ο καθένας κάνει ό,τι καταλαβαίνει. Ναι βλέπω τι κατάσταση επικρατεί στη Βενεζουέλα βλέπω και τους συσχετισμούς. Βλέπω όμως ότι και η στήριξη έστω και η κριτική στο καθεστώς δεν οδηγεί πουθενά. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε οι κομμουνιστές εκεί να το δούνε αλλιώς; Και περιέγραψα πως.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Λεωνίδας Βαρνακιώτης11/8/17, 7:05 μ.μ.

  Ακριβώς επειδή δεν έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης, είπα ότι είναι ανούσιο να κάνουμε σχέδια επί χάρτου, τα οποία αφορούν μια άλλη χώρα. Πιθανότατα να υπάρχουν κομμουνιστικές οργανώσεις που να προσπαθούν να χαράξουν μια άλλη τακτική για το κίνημα. Πιθανότατα να στήριξαν τα πρώτα χρόνια κριτικά τον Τσάβες και τώρα να προσπαθούν να κινηθούν διαφορετικά. Δεν το ξέρουμε (εγώ τουλάχιστον). Όπως δεν ξέρουμε τι θα λέγαμε και τι θα κάναμε, εμείς οι ίδιοι που λέμε όλα αυτά τα ωραία, αν ήμασταν πράγματι στη Βενεζουέλα και προσπαθούσαμε να ερμηνεύσουμε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις και την αλληλεπίδρασή τους και να ιεραρχήσουμε την κύρια αντίθεση από τις υπόλοιπες, εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης και με βάση και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι θα έλεγες τα ίδια αν ήσουν εκεί. Και φυσικά δεν είναι σίγουρο τι θα λέγαμε (ή ενδεχομένως τι θα πούμε στο μέλλον) σε μια αντίστοιχη περίπτωση στην Ελλάδα.
  Από κει και πέρα, συμφωνώ ότι οι κομμουνιστές πρέπει να προσπαθούν να παίρνουν θέση για όλα τα ζητήματα, ειδικά αυτά που αφορούν την ταξική πάλη στη χώρα τους. Και καλά κάνεις και έχεις άποψη και σίγουρα το ζήτημα του προγράμματος είναι μια έλλειψη του κινήματος και σίγουρα πρέπει να γίνει μια τέτοια επεξεργασία, καθώς θεωρώ ότι κανένα κόμμα ή συλλογικότητα από αυτές που προσπαθούν να το διατυπώσουν δεν το πιάνουν ολοκληρωμένα.
  Τέλος, αναφορικά με το δημοψήφισμα (και δε σκοπέυω να επανέλθω σε αυτό), ουσιαστικά αυτό που είπα είναι ότι δεν έκανε η συμμετοχή στο δημοψήφισμα την αριστερά (ή μάλλον τμήματά της) να πάει στην ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και να ενισχύσει τις αυταπάτες για το ΣΥΡΙΖΑ. Τα τμήματα αυτά της αριστεράς είχαν ήδη, πριν το δημοψήφισμα, και λόγω της άποψής τους συμβάλλει (ασυνείδητα ίσως) στις αυταπάτες της αριστερής διακυβέρνησης. Η μάχη του δημοψηφίσματος και το πλειοψηφικό ΟΧΙ, ναι συνδυαζόμενο με κινηματικές διεργασίες, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στο σύστημα. Μιλάω επί της ουσίας για την "τέχνη" του να συνδυάζει κανείς όλες τις μορφές πάλης που του δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσει, εναλλάσσοντας τις μορφές αυτές στην εξέλιξη της ταξικής πάλης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Ανώνυμος11/8/17, 8:35 μ.μ.

  Λεωνίδα δεν είναι ωραία η κουβέντα με τον V, έχεις άδικο. Πηδάει από θέμα σε θέμα, σου ζητάει την γνώμη σου για ένα θέμα, πχ ελλείψεις, και μετά λέει κακώς απαντάς, δεν έχει στοιχειώδη συνέπεια στις θέσεις του, είναι κακός συνομιλητής, ξερόλας, προσβλητικός κλπ. Αυτά πρέπει να τα επισημάνω. ¨Οπως και να επισημάνω πως ο V ρητά προτιμάει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους φασίστες από τον Μαδούρο. Άρα δεν λέμε τα ίδια, ειπες πως εγώ και ο V λέμε τα ίδια για την Βενεζουέλα, έστω για την ταξική της φύση, ή για τα οικονομικά της προβλήματα. Το κεντρικό είναι πως ο V θα πανηγυρίσει αν επαναληφθεί το 1973 και η Χιλή. Αυτό είναι η αρρώστια των 3Κ, αμερικάνικος και ευρωπαικός ιμπεριαλισμός κατά της Ρωσίας και της Κίνας, κάτι σαν να πας με τον Χίτλερ κατά του Τσώρτσιλ.

  V σε απόδειξη των πιο πάνω, το πόσο κακός συνομιλητής είσαι, είπα πως το 2015 θα γινόταν πραξικόπημα, και το έχουν περιγράψει με λεπτομέρειες. Απάντησες σαν να είπα πως το 2015 έγινε πραξικόπημα. Ρωτάω λοιπόν πως λέγεται το σχέδιο προστασίας της ΤτΕ από ενδεχόμενη κίνηση εθνικοποίησης της από την κυβέρνηση και την Βουλή. Για την συνωμοσιολογική αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζεις την μεγαλύτερη κίνηση μαζών μετά τα Ιουλιανά, ότι όλα ήταν ένα θέατρο κλπ δεν απαντάω γιατί σέβομαι τον εαυτό μου.

  Επίσης Λεωνίδα ο V, επειδή του λες για το δημοψήφισμα, ΔΕΝ ήθελε το δημοψήφισμα με τις μορφές πάλης που λες να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα. ΔΕΝ ήθελε η επαναστατική αριστερά να έχει τις σχέσεις με τις μάζες να τις κινητοποιήσει στο ΟΧΙ συμφωνία και όλο το κουβάρι των συνεπαγωγών του. Θα σου πει πως είναι ρεφορμισμός αυτά κλπ. Σου λέει πως δεν υπήρχε θέμα ανατροπής του μνημονίου το καλοκαίρι του 2015 γιατί ο Τσίπρας δεν ήθελε να το κάνει. Δεν υπάρχει λαός, οριακές αντιθέσεις, ιμπεριαλισμός, καραμπόλες, δεν υπήρχε σου λέει τρόπος να γίνει κάτι. Και το σύστημα βγαίνει, περιγράφει με λεπτομέρειες το πραξικόπημα που σχεδίαζε, αλλά το λένε πολλοί στην αριστερά ότι αυτά δεν ισχύουν, είναι θέατρο.

  Που είναι V καλέσματα της αριστεράς για ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ μετά το δημοψήφισμα ? ¨Αντε να υπάρχουν της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εσένα what;s your story ? Δεν ήθελες λες να δώσεις πάτημα στην κυβέρνηση να κοροιδέψει και ... άκουσες την ΕΕ και δεν ψήφισες ΟΧΙ ? Δεν είχε η εκτός ΣΥΡΙΖΑ αριστερά ανεξαρτησία απο τον Τσίπρα ? Πήγαινε στις συγκεντρώσεις ? Ποιες συγκεντρώσεις ? Δεν υπήρχε πανό ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 3 Ιούλη, κακώς εννοείται γιατί υπήρχαν 500.000 λαού που φώναζαν ΟΧΙ στην ΕΕ και έμεινε αυτό ευάλωτο μόνο στην πολιτικη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Δεν γινόταν βέβαια η αριστερά του ΟΧΙ στην ΕΕ, που μεγάλο της τμήμα ήταν και εντός ΣΥΡΙΖΑ να προλάβει να συγκροτήσει σχέσεις με τις μάζες στην παλαική έκρηξη της 3 Ιουλίου, έπρεπε από καιρό

  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Ανώνυμος11/8/17, 9:23 μ.μ.

  Λοιπόν ας πούμε μερικά λόγια για Συρία και Ουκρανία

  Ουκρανία:

  Δείτε μερικά βίντεο:

  https://www.youtube.com/watch?v=stK3YPz6WTc
  https://www.youtube.com/watch?v=f5-IH8h7Io4
  https://www.youtube.com/watch?v=G16trWBjyJ4
  https://www.youtube.com/watch?v=Pkzi6-zz55M
  https://www.youtube.com/watch?v=bZFesrg-idw
  https://www.youtube.com/watch?v=SKe52oda9KE

  Εδώ λοιπόν συνέβη το εξής καταπληκτικό. Έχουμε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων από φασιστικές ομάδες, έχουμε ξυλοδαρμούς αστυνομικών, η αστυνομία όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τους ναζήδες αλλά σε πολλές περιπτώσεις υποχωρεί και όλα αυτά σε μια χώρα που κατά τα άλλα είχε φιλορωσικό προσανατολισμό με τον Γιανουκόβιτς με τη Ρωσία ακριβώς δίπλα. Και ρωτάω εγώ τώρα. Πως γίνεται σε μια χώρα που είναι στρατιωτικά ισχυρή με τόσες αστυνομικές δυνάμεις και στρατό αυτή η χώρα να παραδίδεται ουσιαστικά αμαχητί στους ναζήδες χωρίς να επεμβαίνει ο στρατός; Έχουμε ένα κίνημα που επιδιώκει την ανατροπή μιας κυβέρνησης φιλορωσικής και οι μπάτσοι υποχωρούν στους ταραξίες, ούτε ο στρατός κάνει τίποτα, η Ρωσία απούσα εντελώς δεν στέλνει καμιά βοήθεια ενώ το λογικό θα ήταν να στείλει στρατό για βοήθεια προς την κυβέρνηση αφού απειλούνταν μια φίλα προσκείμενη σε αυτήν κυβέρνηση δηλαδή αυτοί ήθελαν ανατροπή της εξουσίας και ούτε οι Ρώσοι, ούτε ο Γιανουκόβιτς κάνανε τίποτα για να το σταματήσουνε και στο τέλος αυτός παραιτείται.

  Συγγνώμη μόνο εγώ τα βρίσκω περίεργα όλα αυτά; Το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η ανατροπή του Γιανουκόβιτς έγινε με τις ευλογίες του Κρεμλίνου. Οι Ρώσοι έβλεπαν ότι ο Γιανουκόβιτς θα φύγει, έτριζε η καρέκλα του. Όταν πήρε την απόφαση να συνδεθεί με την ΕΕ οι Ρώσοι αντέδρασαν. Εντελώς συμπρωματικά μετά την συνάντησή του με τον Πούτιν το πήρε πίσω. Και βγήκαν οι φιλοευρωπαίοι στα κάγκελα. Οι Ρώσοι ήξεραν ότι λόγω της πίεσης ΗΠΑ και ΕΕ να βάλουν χέρι στη Ουκρανία θα έχουμε εξελίξεις. Προτίμησαν λοιπόν αντί να αφήσουν τους δυτικούς να κάνουν παιχνίδι μόνοι τους να μπούνε και αυτοί στο κόλπο κερδίζοντας κάτι. Και εδώ μπαίνουν οι ναζήδες. Οι χιτλερικοί προβοκάτορες ουσιαστικά με την αντιρώσικη εθνικιστική τους ρητορική απειλώντας το ρωσόφωνο πληθυσμό πρόσφεραν το καλύτερο άλλοθι στην Ρωσία 1) Να επέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία και να διαμελίσει την Ουκρανία και 2) Να διατηρήσουν τα συμφέροντά τους στην Ανατολική Ουκρανία μέσω των ρωσόφιλων πρακτόρων τους (θα πούμε μετά γι'αυτούς) και να επεμβαίνουν όποτε το κρίνουν αναγκαίο για να διαπραγματεύονται με το Ουκρανικό καθεστώς τα ρώσικα μονοπώλια στην Ουκρανία με τη δικαιολογία της αναταραχής στην περιοχή και την τύχη των ρωσόφωνων . Έτσι κατάφεραν να μην τους πετάξουν οι δυτικοί εντελώς έξω από την Ουκρανία.

  Οι ναζήδες δηλαδή ΠΑΙΞΑΝΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΞΕΝΟΔΟΥΛΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. Από τη μία έδωσαν την Ουκρανία στη Δύση και το δυτικόδουλο κομμάτι του κεφαλαίου και από την άλλη παραδόθηκε η Κριμαία στους Ρώσους και επέτρεψαν τους Ρώσους και να παρεμβαίνουν και να διατηρούν τα συμφέροντά τους στην Ανατολική Ουκρανία όπου υπάρχει έντονη ρώσικη παρουσία καθώς και να διαπραγματεύονται ρωσόδουλοι-Ρωσοι με τους άλλους. Και έτσι απλά με το στήσιμο ενός εμφυλίου ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ

  http://themarketmogul.com/russian-investment-ukraine/

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Λεωνίδας Βαρνακιώτης11/8/17, 9:58 μ.μ.

  Καλό θα ήταν να κρατήσουμε λίγο χαμηλά τους τόνους αν πρόκειται να συνεχίσουμε τη συζήτηση.
  Προσωπικά από τα γραφόμενα του V, δε συμπέρανα ότι «προτιμά» τις ΗΠΑ από τον Μαδούρο. Νομίζω ότι ήταν σαφές από την αρχή και ο ίδιος το αποσαφήνισε. Κατά τη γνώμη μου, το λάθος που κάνει – και αυτό επεσήμανα στο σχόλιό μου – είναι ότι από μια τέτοια απόσταση που μας χωρίζει από τη Βενεζουέλα σχετικά με την εικόνα που έχουμε για την κατάσταση εκεί, είναι να βιάζεται να προβεί σε γρήγορα συμπεράσματα και να φτιάχνει «καθαρά» σχήματα. Αυτό το πρόβλημα επεσήμανα στη συλλογιστική του.
  Και εγώ προσωπικά θεωρώ ότι οι όποιες κομμουνιστικές δυνάμεις υπάρχουν στη Βενεζουέλα, θα έπρεπε – θεωρητικά – αν υποθέσουμε ότι έπρεπε να στηριχθεί κριτικά στην αρχή ο Τσάβες, διεξάγοντας τη δική τους αυτόνομη ιδεολογική και πολιτική δουλειά ζύμωσης και διαφώτισης μέσα στις μάζες, να τις αφυπνίσουν και να τις οργανώσουν ώστε να τις προετοιμάσουν για τα «δύσκολα» (που τώρα ήρθαν) και να ανεβάσουν την ταξική πάλη σε υψηλότερο επίπεδο. Έχουν περάσει πάνω από 18 χρόνια από την άνοδο του Τσάβες στην εξουσία και δεν ξέρω αν μια τέτοια δουλειά έχει γίνει ή ακόμη και κατά πόσο μπορεί να αρχίσει ακόμη και τώρα (άλλωστε ο πολιτικός χρόνος, ως γνωστόν τρέχει γρηγορότερα από τον πραγματικό πολλές φορές). Είναι πολλά τα κενά που έχουμε σε σχέση με αυτό.
  Από την άλλη, η απορία που διατυπώνεις εσύ Gloria, για τις λάθος κινήσεις οικονομικού και μακροοικονομικού χαρακτήρα που έχει κάνει ο Τσάβες και ο Μαδούρο ή για την αδυναμία τους να αναπροσαρμόσουν συνολικά την οικονομία της Βενεζουέλας σε άλλη βάση, δεν έχει να κάνει με το ότι «δεν ξέρουν από οικονομία». Έχει να κάνει ξεκάθαρα με το πόσο προτίθενται να προχωρήσουν τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Αλλά εδώ βέβαια προκύπτει το ερώτημα, ποιες κοινωνικές δυνάμεις εκφράζει ΚΥΡΙΩΣ η κυβέρνηση Τσάβες-Μαδούρο, κατά πόσο έχει χτυπηθεί η αστική κρατική μηχανή κλπ κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Λεωνίδας Βαρνακιώτης11/8/17, 9:59 μ.μ.

  Τέλος, όσο αφορά τη θεωρία των Τριών Κόσμων, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς, γιατί πιο πολύ η δική σου προσέγγιση κλίνει προς αυτή τη θεωρία. Και για να το διευκρινίσω: Η θεωρία των Τριών Κόσμων, όταν πρωτοδιατυπώθηκε από τους ρεβιζιονιστές του ΚΚΚίνας στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 70, κατέτασσε ως κύριους εχθρούς των λαών τις δυο τότε υπερδυνάμεις (ΗΠΑ και Σ.Ε.) και μάλιστα σε εκείνη τη φάση ανέβαζε λίγο πιο πάνω σε βαθμό επικινδυνότητας τη Σ.Ε. αλλά κατά βάση μόνο λόγω ιστορικής συγκυρίας. Γενικά η ουσία της αντιδραστικής αυτής θεωρίας ήταν ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά, εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των εξαρτημένων, «αναπτυσσόμενων» χωρών, θα πρέπει να συμμαχήσουν ως και σε βαθμό αποδοχής της πρωτοκαθεδρίας της αστικής «τους» τάξης για να αντιπαρατεθούν στον κύριο εχθρό που ήταν οι δυο υπερδυνάμεις. Μάλιστα προέκτειναν αυτή τη θεωρία, λέγοντας ότι ακόμη και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες (όπως π.χ. η τότε ΕΟΚ) θα μπορούσαν να αποτελέσουν «προοδευτικό» όπλο στην αντίθεση στις δυο υπερδυνάμεις (ο Πρώτος Κόσμος) και η ένταξη σε τέτοιες συμμαχίες (ο Δεύτερος Κόσμος) των εξαρτημένων χωρών είναι προοδευτική πολιτική.
  Από τότε φυσικά κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τώρα δεν υπάρχουν δυο υπερδυνάμεις, τουλάχιστον όχι με τα χαρακτηριστικά του τότε. Η θεωρία όμως των Τριών Κόσμων εξακολουθεί ουσιαστικά να διατυπώνεται από απόψεις που βλέπουν μια αστική τάξη να κοντράρεται με τους ιμπεριαλιστές και θεωρούν ότι το κίνημα θα πρέπει εξ ορισμού καταρχήν να είναι κριτικά αλληλέγγυο με αυτήν. Μια κατεξοχήν έκφραση αυτής της θεωρίας σήμερα είναι η ανεπιφύλακτη στήριξη Τσάβες – Μαδούρο, Μοράλες κλπ ή ακόμη και η υποτίμηση της επέμβασης των Ρώσων σε Ουκρανία, Συρία, χωρίς να βάζουμε ως βασική προϋπόθεση την αυτόνομη παρέμβαση, δράση και οργάνωση της εργατικής τάξης και των κομμουνιστικών, πρωτοπόρων οργανώσεών της (αν υπάρχουν).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Ανώνυμος11/8/17, 10:33 μ.μ.

  Πάμε να πιάσουμε τις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες και το κίνημα των αυτονομιστών:

  Πάβελ Γκουμπάρεφ ο πρώην κυβερνήτης του Ντονέτσκ υπήρξε μέλος του ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ρώσικη Εθνική Ενότητα. ΜΑΛΙΣΤΑ......

  Alexander Kiefel πρώην μισθοφόρος του σοβιετικού στρατού και πρώην σταζίτης σοσιαλναζισταριό που πήρε μέρος και στον πόλεμο στο Αφγανιστάν ηγούνταν της Ταξιαρχίας Τέλμαν δίπλα στους ρωσόφιλους. ΜΑΛΙΣΤΑ.....

  Aleksandr Matyushin ένας από ιδρυτές της "ΛΔ" Ντονέτσκ και μέλος της φασιστικής οργάνωσης Δημοκρατία του Ντονέτσκ. ΜΑΛΣΙΤΑ......

  Andrey Purgin και Oleg Frolov επίσης συνιδρυτές της "ΛΔ" Ντονέτσκ πρώην μέλη της Ευρασιατικής Νεολαίας του Ρώσου εθνικιστή και φασίστα Ντόυγκιν (ο οποίος και εντελώς συμπτωματικά υποστήριξε το κίνημα των "ΛΔ"). ΜΑΛΙΣΤΑ......

  Τέσπα υπάρχουν ονόματα να μην κουράζω τώρα αν θέλετε και άλλα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ!!!

  Περισσότερα και εδώ: https://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com/2014/05/25/%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE%BD/

  Πάμε να δούμε μερικές φωτογραφίες:

  http://1.bp.blogspot.com/-8JnUT5WjL00/U1KgShGqltI/AAAAAAAABc8/2PkDB2LIAUU/s1600/Donetsk_republic-03.jpg

  https://i2.wp.com/www.interpretermag.com/wp-content/uploads/2014/04/Donetsk_republic-04-620x465.jpg

  http://1.bp.blogspot.com/-KD_NuZprs5k/U1KbpfsSk9I/AAAAAAAABcw/_PD9afVxmts/s1600/Donetsk_republic-02.jpg

  Φουλ δημοκράτες. Τώρα πως ο τσαρικός αετός είναι αντιφασιστικό σύμβολο αυτό μόνο οι "αντικαπιταλιστές" μας το ξέρουν.

  Οι ρώσόφιλοι αυτονομιστές παίζουν καθαρά το παιχνίδι της Ρωσίας. Βέβαια αυτοί ως εθνίκια θα επιθυμούσαν και απόσχιση και ένωση με τη Μαμά Πατρίδα αλλά εκεί προς το παρόν τους τα χαλάει ο Πούτιν. Στο μέλλον θα δείξει.

  Επίσης παρακρατικές μαφίες κυκλοφορούν και οπλοφορούν:

  Όσοι περίμεναν να βρουν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ κάποιο ένοπλο αντάρτικο που μάχεται για τα σοσιαλιστικά ιδεώδη θα πρέπει να αλλάξουν… πλευρό. Τα θρησκευτικά και εθνικιστικά σύμβολα και κυρίως οι ομάδες της παλιάς ουκρανικής μαφίας και του παρακράτους, που κυκλοφορούν με οπλοπολυβόλα στο κέντρο της πόλης, γκρεμίζουν απότομα τα όνειρα μιας κοινωνικής επανάστασης.

  http://vathikokkino.gr/archives/86656

  Και ρώσοι καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στις Λαϊκές Δημοκρατίες καθώς και οικονομικά deal με το ρώσικο κεφάλαιο:

  http://rkrp-rpk.ru/content/view/11849/1/
  https://en.riavrn.ru/news/voronezhskaya-oblast-stala-uchastnikom-evroregiona-donbass/

  Στο δε δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας και την ένωσή της με τη Ρωσία ως παρατηρητές παραβρέθηκαν γνωστοί δημοκράτες όπως Jobbik, από το κόμμα της Λεπέν, Λέγκα του Βορρά και άλλα ναζιφασιστικά-ρωσόφιλα απόβλητα καθώς και ο Αγγουράκης από το....."Κ"ΚΕ (η απόλυτη ξεφτίλα για το κόμμα).

  Για να δούμε πως γίνονται εκλογές στις περιοχές της "Νοβορωσία":

  https://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com/2014/12/06/%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B9-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8C%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-7/

  ΜΑΛΙΣΤΑ.....

  Τέλος ο ίδιος ο Μοζγκοβόι κατήγγειλε ότι η ηγεσία του Ντονέτσκ απαγόρευε τη διεξαγωγή ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ φόρουμ απειλώντας τον με θάνατο.

  Οι πράκτορες αυτοί δεν είναι επαναστάτες. Αν ήταν θα καλούσαν όλο το λαό σε ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ενωτικό αγώνα ενάντια στο καθεστώς και ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ για Ουκρανία ενιαία δημοκρατική και ανεξάρτητη. Αυτοί όμως προτίμησαν να διασπάσουν τον ουκρανικό λαό βάζοντάς τον απέναντι παίζοντας το χαρτί του ρώσικου εθνικισμού.

  ΑΥΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΜΑΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

  Επανέρχομαι αύριο για Συρία....

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Ανώνυμος11/8/17, 10:45 μ.μ.

  Λεωνίδα ότι το δαιδαλώδες σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών της Βενεζουέλας έχει καταρρεύσει δεν είναι κάτι που θα λυθεί στον ... σοσιαλισμό, έλεος, προσπάθησε να ξεχωρίσεις τις κουβέντες μεταξύ τους, προσπάθησε να καταλάβεις πως υπάρχουν καπιταλιστικές λύσεις για καπιταλιστικές χώρες και πως είναι οι μόνες εφικτές αύριο το πρωί. Η επιλογή της επιδότησης των εισαγωγών, εκτός από το κοινωνικό κράτος, θα μπορούσε να μην έχει γίνει και δεν είναι θέμα ότι δεν ήξεραν οικονομία. Περισότερο είναι ότι μοιάζει επιφανειακά πιο αριστερό να έχεις τα πράγματα φτηνά και επιφανειακά νεοφιλελεύθερο να αφήσεις το νόμισμα στην διακύμανση για να ακριβύνουν πράγματα. Η ανεπαρκής πολιτική συγκρότηση είναι που έφερε τον συναλλαγματικό λαικισμό των φτηνών προιόντων για τον λαό. Πολιτικά είναι τα προβλήματα. Η Βολιβία γιατί έχει διατροφική επάρκεια 100% ? Προχώρησε ο σοσιαλισμός περισότερο ? Τρίχες λέω εγώ. Δεν έχει σχέση με την Κίνα και την Ρωσία ? Έχει και παραέχει. Επίσης δεν είναι σωστό πως δεν θα πούμε εμείς στην Βενεζουέλα, θα πούμε και θα παραπούμε αλλά κάτι για αύριο το πρωί. Και τι να γίνει, αποδεικνύεται πως δεν είναι μοιραίο πως αφού έχει καπιταλισμό θα τρώει μόνο εισαγόμενα, παραλύει την σκέψη αυτό το πράγμα, απονευρώνει την πολιτική φιλοδοξία αλλά και την ανάγκη επιστημονικής τεκμηρίωσης σε ότι λέμε. Και όχι, να μιλάς για μακροοικονομία δεν είναι αποχή από την κριτική του καπιταλισμού, συμφωνώ με τον βενεζολάνο που θέλει να τρώει στην καπιταλιστική Βενεζουέλα.

  Η ρωσοφιλία στην αριστερά μπρεζνιεφικό κατάλοιπο είναι και όχι από την Θεωρία των Κόσμων που ζει στον αντιυπερδυναμισμό. Αν υποθέσουμε πως υπάρχει ρωσοφιλία στην αριστερά βέβαια, η κινεζοφιλία γιατί εγώ βλέπω αυτονόητες πραγματιστικές θέσεις. Μακάρι να είχαμε στην Ελλάδα κάποιο σχήμα λαικής εξουσίας ή κάτι τέτοιο για να υπάρξει κίνδυνος για το εγχείρημα από τέτοιες απόψεις αλλά ας βάζουμε προβλήματα που μας αφορούν λέω εγώ

  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Ανώνυμος11/8/17, 11:10 μ.μ.

  Γιατί υπήρχε περίπτωση να κάνει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος; Εδώ γελάμε....

  "ΔΕΝ ήθελε το δημοψήφισμα με τις μορφές πάλης που λες να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα. ΔΕΝ ήθελε η επαναστατική αριστερά να έχει τις σχέσεις με τις μάζες να τις κινητοποιήσει στο ΟΧΙ συμφωνία και όλο το κουβάρι των συνεπαγωγών του. Θα σου πει πως είναι ρεφορμισμός αυτά κλπ."

  Ας το πάρουμε αλλιώς. ΤΟ 61% τι αποτέλεσμα έφερε δημιούργησε πρόβλημα στο σύστημα; Γιατί και μνημόνιο φορτωθήκαμε και ο κόσμος απογοητευμένος πια τους ξαναψήφισε. Σε ρωτάω λοιπόν τι αποτέλεσμα είχαμε με το "ΟΧΙ"; Και γιατί η άλλη αριστερά λοιπόν δεν φρόντισε να δημιουργήσει όρους κινήματος για σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους θεσμούς παράλληλα με το "ΟΧΙ"; Εγώ τους εμπόδιζα σε αυτό; Γιατί εξαπατούσε το λαό καλλιεργώντας του αυταπάτες ότι δήθεν θα άνοιγε δρόμος αντίστασης ενώ οι ίδιοι δεν δούλευαν πάνω σε κάτι τέτοιο; Γιατί δεν είπε ξεκάθαρα λοιπόν ελληνικέ λαέ ΨΗΦΙΣΕ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΙΠΟΤΑ ΒΓΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΠΑΛΕΨΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ; Εγώ έφταιγα που δεν τα είπανε;

  "Δεν γινόταν βέβαια η αριστερά του ΟΧΙ στην ΕΕ, που μεγάλο της τμήμα ήταν και εντός ΣΥΡΙΖΑ να προλάβει να συγκροτήσει σχέσεις με τις μάζες στην παλαική έκρηξη της 3 Ιουλίου, έπρεπε από καιρό"

  Εμ αποδείχτηκε ότι δεν είχε σκοπό και να το κάνει τελικά.

  Να σου πω την πιο συνεπή στάση για μένα κράτησαν το ΜΛ-ΚΚΕ και το ΚΚΕ μλ γιατί και είπαν ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΗ και πριν και μετά το δημοψήφισμα καλούσαν σε λαϊκό αγώνα ενάντια στα μνημόνια, την κυβέρνηση και τους θεσμούς και σε εργατολαϊκές συγκεντρώσεις με καθαρά αντιμνημονιακό-αντιιμπεριαλιστικό και αντικυβερνητικό περιεχόμενο. Αυτό που έπρεπε να κάνετε και οι υπόλοιποι. Και επέμεναν ότι η λύση βρισκόταν στους αγώνες. Αυτοί τουλάχιστον δεν κορόϊδευαν κανέναν. Οι άλλοι μας φλομώσατε στα ψέμματα και τις αυταπάτες για το "ΟΧΙ" και τις ρήξεις που θα έφερνε.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Ανώνυμος12/8/17, 1:22 μ.μ.

  O πρακτόρικος και προβοκατόρικος τρόπος συζήτησης του κυρίου V φαίνεται και στα της Ουκρανίας όπου μας πετάει δεκάδες link ανιεράρχητα, άγνωστης εγκυρότητας, στα .. ρώσικα ή τα ουκρανικά και νομίζει πως κάτι λέει με αυτά. ¨Οπως ο Μπουμπούκος που διακινεί φωτό καταστολής εμπορίου ναρκωτικών στο Πουέρτο Ρίκο και λέει να η χούντα του Μαδούρο.

  Σε τι να απαντήσει κανεις ? Το βασικό είναι πως δεν υπάρχουν αυτονομιστές στην Ουκρανία υπάρχει η ήττα του ναζιστικού ευρωατλαντικού καθεστώτος στην Αν Ουκρανία. Από κει και μετά υπάρχουν οι συμφωνίες του Μινσκ που δεν τηρούνται από την Ουκρανία. Αυτά όλα έγιναν μετά το πραξικόπημα του 2014 το οποίο έγινε για να προσδεθεί η Ουκρανία στον ευρωατλαντισμό. Υπήρξε μεγάλη έκρηξη πχ στην Οδησσό (οι νεκροί του κτιρίου των Συνδικάτων πχ) και στο Ντονμπάς. Αν σε μια περιοχή της Ελλάδας το 67 δεν πέρναγε το πραξικόπημα δεν θα ήταν απόσχιση αλλά κάτι θεμιτό.

  Το βασικό είναι όμως πως παρά τις προσπάθειες, που στο θέμα της Ουκρανίας ήταν μεγάλες, μεγάλη ενημέρωση δεν έχουμε. Έτσι βρίσκει ο κάθε προβοκάτορας V το πάτημα να διακινεί αποκομμένες πληροφορίες. Είναι σαν να φέρει κάποιος μια πηγή για την δράση κάποιας οργάνωσης στην κατοχή και να χρησιμοποιεί αυτή την πηγή σαν απόδειξη πως ότι συνέβη στην κατοχή ήταν σχετιζόμενο με αυτήν. Υπήρχε στην κατοχή πχ η Χ ? Όλα Χ ήταν.

  Καλό είναι λοιπόν κάθε σύντροφος να προσπαθεί να ενημερώνεται. Οι σύντροφοι της Αντιφασιστικής Καμπάνιας έχουν κάνει και κάνουν πολύ καλή δουλειά, και έμπρακτή, καραβάνια κλπ. Έχουν αναδείξει το αντιφασιστικό χαρακτήρα του αγώνα, τις αντιφάσεις του, τον ρόλο της Ρωσίας, τα όρια που βάζει στον αγώνα η Ρωσία, τις εσωτερικές αντιθέσεις στον αγώνα. Να πούμε και ένα μπράβο στους συντρόφους που τράβηξαν αυτόν τον αγώνα στην Ελλαδα, και τους χώρους τους, Αριστερό Ρεύμα, ΝΑΡ, Πατέλης, νομίζω η Κόκκινη Ορχήστρα ή όπως λέγεται, και συγνώμη όποιον ξεχνάω

  Αυτό το τελευταίο ειδικά έχει μεγάλη σημασία. Αναφέρουν διάφοροι όπως ο V τον ήρωα Μοζγκοβόι, και πάνε να τον καπηλευτούν. Ο Μοζγκοβόι ήταν ήρωας του αγώνα των ΛΔ, δεν ήταν κάτι έξω. Με πιο ριζοσπαστική λογική, με πιο βαθύ κοινωνικό περιεχόμενο στην δράση και την σκέψη του αλλά όχι από παρθενογέννεση. Είναι σαν να πάει κάποιος να πει πως άλλο ο Άρης από το ΚΚΕ και το ΕΑΜ. Πλάκα πλάκα το έκανε ο Χαριτόπουλος. Ε δεν πάει έτσι.

  Αν λοιπόν κάποιος ενδιαφέρεται για την Ουκρανία και άρχεται από αριστερά κίνητρα αρχίζει δίνοντας τον λόγο στους συντρόφους .https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2017/04/01/synenteyksi_me_alexey_albu/

  Για άλλες πρόσφατες εξελίξεις https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2017/03/18/oukraniko_kathestos_apokleiei_plhrws_to_donbass/

  Για τον Μοζγκοβόι https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2015/05/24/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF/

  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Λεωνίδας Βαρνακιώτης12/8/17, 3:10 μ.μ.

  Φίλε Gloria, σαν πολύ εύκολα να φαίνονται όλα αυτά που λες και πραγματικά είναι περίεργο πως η λύση στο πρόβλημα είναι τόσο εύκολη (κατά τη γνώμη σου) και μπροστά στα μάτια τους και δεν τη βλέπουν. Αν το πρόβλημα ήταν τόσο «απλό», δηλ. δυο τρεις μεταρρυθμίσεις στη νομισματική και οικονομική πολιτική τότε δε θα μιλούσαμε τώρα.
  Ας πάμε στα συγκεκριμένα λοιπόν, διευκρινίζοντας ότι θέτοντας τους ακόλουθους προβληματισμούς πάνω στις προτάσεις σου, ΔΕ σημαίνει ότι εγκρίνω ή συμφωνώ με τη μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης Τσάβες – Μαδούρο.
  Μιλάς για την αλλαγή του συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών και την ενιαιοποίση όλων των ισοτιμιών (των τριών) που διατηρούσαν ως τώρα σε μία. Προφανώς, η μία αυτή ενιαία ισοτιμία (εννοείται του Μπολίβαρ με το δολλάριο) για όλες τις συναλλαγές (εισαγωγές, εξαγωγές, αγορά συναλλάγματος, εγχώρια αγορά κλπ) με βάση το ότι ήδη τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας είναι σε καθοδική πορεία θα καθοριστεί σε μια υποτιμημένη τιμή για το εγχώριο νόμισμα. Ίσως όχι στα επίπεδα που είναι τώρα στη μαύρη αγορά αλλά πάλι σε μια κατεύθυνση υποτίμησης.
  Επίσης προτείνεις ως πηγή επιπλέον εσόδων την «ελάφρυνση» των πληρωμών του εξωτερικού χρέους δηλ. να αποδεχτούν οι πιστωτές της χώρας πιο δυσμενείς γι’ αυτούς όρους αποπληρωμής του χρέους. Δε μιλάς, αν καταλαβαίνω καλά, για μονομερή διαγραφή του χρέους, αλλά για πιο ευνοϊκούς για τη Βενεζουέλα όρους αποπληρωμής. Αυτό μάλλον απίθανο μου ακούγεται. Αλλά ακόμη και αν δεχτούμε ότι κάποιοι πιστωτές της π.χ. οι Κινέζοι το δεχτούν, είναι ένα ερώτημα τι θα ζητήσουν ως αντάλλαγμα.
  Παρακάτω προτείνεις ως πηγή εσόδων ακόμη και μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου στην εγχώρια αγορά. Είναι εύκολο μερικές φορές ο καθένας μας να πετάει ωραίες κουβεντούλες χωρίς να σκέφτεται τι σημαίνουν αυτές πρακτικά. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου στην εγχώρια αγορά προφανώς θα σημάνει μια συνολικότερη αύξηση του κόστους ζωής τόσο άμεσα (με τις αυξήσεις των τιμών για τα νοικοκυριά) όσο και έμμεσα με την αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων και τη μετακύλισή τους πάλι στο λαό μέσω των τιμών. Για να μη μιλήσουμε για το ότι αυτό το μέτρο θα πλήξει και τμήματα της αστικής τάξης, τα οποία εκφράζει ο Τσάβες-Μαδούρο άρα θα χάσει μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης στήριξής του. Μάλλον σε αυτό αναφέρεσαι όταν λες ότι για να υλοποιηθεί το «μοντέλο» σου προϋποθέτει τη «συνεργασιά» των ιδιωτικών εταιρειών (ξένων και εγχώριων φυσικά), πράγμα το οποίο και εσύ παραδέχεσαι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Τώρα πως αυτές οι ωραίες ιδέες σου συνάδουν με την «επιδότηση της κατανάλωσης» που προτείνεις ως λύση, αυτό μόνο εσύ μπορείς να το εξηγήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Λεωνίδας Βαρνακιώτης12/8/17, 3:11 μ.μ.

  Αλλά εδώ έχεις έτοιμη την απάντηση: Η αύξηση του κόστους να καλυφθεί από τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Μάλιστα. Με δεδομένα όμως τα όλο και μειούμενα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας αυτό σημαίνει αυτόματα μεγαλύτερη αύξης του πληθωρισμού με νέα μεγαλύτερη υποτίμηση του νομίσματος.
  Μετά από όλα αυτά λοιπόν, ας πάμε και στην ουσία του πράγματος. Γιατί τα λέω όλα αυτά. Όχι γιατί διαφωνώ με την αναγκαιότητα ορισμένων διορθωτικών κινήσεων στο νομισματικό πεδίο, αλλά γιατί διαφωνώ με τη λογική σου ότι βλέπεις πίσω από αυτές την άμεση λύση (ή για να μη σε αδικώ) τα πρώτα βήματα προς τη λύση των προβλημάτων. Δεν είναι όμως αυτά το πρόβλημα. Το πρόβλημα της διατροφικής επάρκειας του λαού, που είναι πάντα ένα από τα βασικότερα, δεν οφείλεται στις πολλαπλές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οφείλεται στη συνολικότερη πολιτική διατροφικής εξάρτησης από τις εισαγωγές που ακολούθησε το PSUV. Ίσα ίσα που, όπως καταγράφεται και στα λινκ που στείλατε και οι δυο σας, η κατανάλωση των ειδών βασικής κατανάλωσης έχει ήδη επιδοτηθεί από το κράτος. Οι διατροφικές ελλείψεις είναι αποτέλεσμα σχεδιασμένου και κατευθυνόμενου σαμποτάζ και τεχνητών ελλείψεων που γίνεται βάσει πολιτικών στοχεύσεων και μόνο, τα οποία σαμποτάζ πατάνε πάνω στην αδιαφορία του PSUV, 18 χρόνια τώρα να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας σε μια κατεύθυνση πλήρους αυτάρκειας και ανεξαρτησίας. Και είναι περίεργο, πως ενώ λες ότι όλα είναι θέμα πρωτίστως πολιτικής (και σε αυτό συμφωνώ απόλυτα), ωστόσο αυτό που λες απουσιάζει παντελώς από την ανάλυσή σου, η οποία βρίθει από οικονομίστικες φαεινές.
  Και θα μου πεις τώρα, ωραία και τι προτείνεις; Συμφωνώ ότι χρειάζεται πολιτικό «θάρρος» αλλά όχι για να γίνει στροφή στην «επιδότηση της κατανάλωσης» όπως λες. Χρειάζεται πολιτικό θάρρος για την επαναστατικοποίηση της κοινωνίας. Π.χ. για το θέμα των διατροφικών ελλείψεων χρειάζεται να απαλλοτριωθούν όλες οι ιδιωτικές αποθήκες τροφίμων όπου αποθηκεύονται τα κρυμμένα διατροφικά αποθέματα και να επιβληθεί άμεσος και ασφυκτικός έλεγχος της κυκλοφορίας και της διανομής τους, για να τραφεί ο πληθυσμός, ταυτόχρονα με μια πολιτική αγροτικής ανασυγκρότησης του πρωτογενή τομέα.
  Αυτό βέβαια προϋποθέτει κάποια πράγματα. Προϋποθέτει την ενοπλη εργατική τάξη και την ανάληψη της πρωτοβουλίας και της εξουσίας από αυτήν. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την ιδεολογική και πολιτική και οργανωτική προετοιμασία του λαού όλο το προηγούμενο διάστημα, κατι που δυστυχώς το PSUV δεν έχει κάνει και ούτε σκοπέυει να κάνει γιατί δεν έχει αυτές τις στοχεύσεις.

  Ναι γενικά, δε σημαίνει ότι για να έχει να φάει ένας λαός, θα πρέπει να κάνει επανάσταση. Μπορεί ενδεχομένως και στον καπιταλισμό, ακόμη και αυτόν τον μέσου επιπέδου ανάπτυξης καπιταλισμό, να έχει τη δυνατότητα να τραφεί και να μορφωθεί. Αυτό είναι μια γενική όμως και θεωρητική άποψη. Στην πραγματική ζωή ωστόσο, στο σήμερα, στη Βενεζουέλα του 2017 (αλλά και συνολικότερα) οι προτάσεις για τις «συναλλαγματικές ισοτιμίες» για την «επιδότηση της κατανάλωσης» κλπ κλπ δεν είναι τίποτα άλλο παρά γιατροσόφια για τη θεραπεία και τη διάσωση ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Αντίθετα είναι πολύ ρεαλιστικό ότι είμαστε σε μια φάση παγκοσμίως που πραγματικά ο επαναστατικός δρόμος θα είναι όλο και περισσότερο μονόδρομος για όλο και περισσότερους λαούς, για να πετύχουν ακόμη και το αυτονόητο, το να επιβιώσουν δηλαδή. Ίσως και η Βενεζουέλα με το παράδειγμά της, όπου οι ρεφορμιστικές πολιτικές του PSUV έχουν πιάσει τα όριά τους, να διδάσκει αυτή την ώρα αυτό το πράγμα. Ότι είναι πλέον πολύ άμεσο, πολύ πραγματικό και γίνεται όλο και η πιο ρεαλιστική επιλογή, ο λαός να πρέπει να ματώσει και να επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης και του εμφύλιου επαναστατικού πολέμου, κόντρα στα ξένα μονοπώλια και τους ντόποιους κεφαλαιοκράτες, για να εξασφαλίσει το ψωμί, τη γη και την ειρήνη του. Και μάλλον η Βενεζουέλα είναι σε μια τέτοια κρίσιμη, μεταβατική καμπή, η οποία όμως δεν μπορεί να παραμένει εκκρεμής για πάρα πολύ ακόμη. Ή θα πάει ακόμη πιο μπροστά με επανάσταση ή θα πισωγυρίσει σε πιο αντιδραστικές καταστάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Ανώνυμος12/8/17, 3:33 μ.μ.

  Λεωνίδα να απαντάς σε ότι σου λένε και όχι σε ότι σε συμφέρει να λένε οι άλλοι. Πουθενά δεν είπα για κάποια εύκολη λύση αλλά για λύσεις που περνάνε μεσα από την πάλη του λαού και την ενίσχυση του Μπολιβαριανού μπλοκ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει αμιγώς οικονομολογική διάσταση.

  Επιδότηση της κατανάλωσης σημαίνει πως τα κοινωνικά προγράμματα θα ενισχυθούν με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο και με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή θα υπάρχει ζήτηση. Επίσης θα υπάρχουν μεγάλα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, καθολική απασχόληση εργατικού δυναμικού και παραγωγικών συντελεστών και εννοείται έλεγχος κίνησης κεφαλαίων. ¨Ολα αυτά είναι πακέτα οικονομικής πολιτικής που σημαίνουν πως υπάρχουν δυνατότητες ελεγχόμενου πληθωρισμού και υποτίμησης, που είναι 2 δράκοι ανίκητοι φοβεροί και τρομεροί για την νεοφιλελέδικη οικονομολογική σκέψη.Επίσης η Βενεζουέλα χρειάζεται, στα πλαίσια της αναζήτησης δημοσιονομικού χώρου, που ένα μέτρο είναι και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, άλλο είναι να μην δίνει τζάμπα τα δολλάρια, και ελάφρυνση των εξωτερικών πληρωμών. Θα το κάνει σε στυλ Κίρχνερ, Κορέα, Λένιν, Βενιζέλου το 30 δεν με νοιάζει πάρα πολύ σε αυτήν την κουβέντα, με νοιάζει τι λένε τα οικονομολογικά δεδομένα.

  Ξαναλέω: πρέπει να ξεχωρίζουμε τις κουβέντες. Θέλουμε από το πρωί μεχρι το βράδυ να ευχόμαστε για την ΔΤΠ και τον σοσιαλισμό στην Βενεζουέλα ? Το κάνουμε. Θέλουμε να συζητήσουμε για τον πληθωρισμό, την μαύρη αγορά, τις ελλείψεις, την διατροφική επάρκεια ? Το κάνουμε και αυτό. Ότι θέλουμε κάνουμε, μόνο να μην αδικούμε τις κουβέντες με λογικά άλματα και επαναστατικούς βερμπαλισμούς για να κρύβουμε την επιστημονική μας φτώχεια και άγνοια.

  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Λεωνίδας Βαρνακιώτης12/8/17, 5:18 μ.μ.

  Όχι Gloria al Bravo Pueblo, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος αν νομίζεις ότι η συζήτηση για αυτά τα ζητήματα αφορά μόνο τα "οικονομολογικά" δεδομένα. Και μη μου λες ότι δεν απαντάω σε αυτά που γράφεις. Σε αυτά ακριβώς που γράφεις απαντάω. Απλώς εσύ ιεραρχείς σα σπουδαιότερα άλλα πράγματα όπως τα μέτρα "επιδότησης της κατανάλωσης".
  Ποτέ και πουθενά στην ιστορία αυτά τα ζητήματα δεν ήταν ξέχωρα από τα προβλήματα που έβαζε η ταξική πάλη τα σχετικά με την πολιτική και τις κοινωνικές παραμέτρους. Ειδικά σε περιπτώσεις όπως η Βενεζουέλα, που παρουσιάζεται (και εν μέρει είναι βάσει της περιόδου) ως ένα κοινωνικό "πείραμα", όποιος προσπαθεί να μείνει στα οικονομολογικά και οικονομοτεχνικά δεδομένα του ζητήματος, θα βρίσκεται μια ζωή μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς τα "μοντέλα" και τα "πακέτα" που θα σχεδιάζει θα αποτυγχάνουν. Εσύ είσαι απλώς τυχερός γιατί το δικό σου "πακέτο" δεν έχει μπει ακόμη σε εφαρμογή.
  Καθαρή οικονομία υπάρχει μόνο στα βιβλία Μακροοικονομίας της Παντείου και της ΑΣΟΕΕ και δυστυχώς και στο δικό σου τρόπο σκέψης. Πουθενά αλλού. Αν τώρα αυτό δεν το καταλαβαίνεις και οι αναφορές μου στην αναγκαιότητα επαναστατικοποίησης της εργατικής τάξης και των κοινωνικών σχέσεων σου φαίνονται "επαναστατικός βερμπαλισμός", δεν μπορώ να σου το εξηγήσω πιο καθαρά. Θα περιμένω να το αντιληφθείς όταν σε επόμενο πραξικόπημα του στρατού ανατραπεί τελικά ο Μαδούρο. Έλα τότε να ξανασυζητήσουμε για το πως "το δαιδαλώδες σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών" δεν προσφέρει αρκετό "δημοσιονομικό χώρο".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Ανώνυμος12/8/17, 5:28 μ.μ.

  Πάμε στη Συρία

  To 2011 ο συριακός λαός ξεσηκώθηκε εναντίον του δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι αιτίες ήταν φυσικά από τη μία η φασιστική καταπίεση που ασκούσε το καθεστώς στους πολίτες αλλά η οργή του λαού προήλθε από τις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσε από το 2000 ο Άσαντ στην κοινωνία. Έτσι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα της αγοράς και η αθρόα εισαγωγή ξένων προϊόντων και τούρκικων και καταριανών (που χτύπησε την εγχώρια παραγωγή, τα εργοστάσια και συνέβαλε στην ανεργία), η αύξηση της ψαλίδας πλουσίων και φτωχών, τα φορολογικά προνόμια για τους καπιταλιστές όπως μείωση της φορολογίας τους, η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας (το Δεκέμβριο του 2011 ο υπουργός Εργασίας Radwan Habib είπε ότι η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 22 και 30%), η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων και τροφών 20% και 30%, ο πληθωρισμός όλα αυτά εξόργισαν το λαό που εξεγέρθηκε.

  https://www.thecommunists.net/worldwide/africa-and-middle-east/myth-of-assad-s-anti-imperialism/

  http://www.mepc.org/syrian-uprising-2011-why-asad-regime-likely-survive-2013

  https://www.worldsocialism.org/spgb/socialist-standard/2010s/2013/no-1309-september-2013/civil-war-syria

  Φυσικά όπως κάθε σωστό αυταρχικό καθεστώς έτσι και ο Άσαντ απάντησε με διώξεις, φυλακίσεις, άγρια καταστολή και κατάπνιξη των διαμαρτυριών με το στρατό και την αστυνομία, ξύλο τα γνωστά. Στην αρχή η αντίσταση του λαού είχε τη μορφή απεργιών. διαδηλώσεων κλπ. Στη συνέχεια η εξέγερση πήρε άλλη τροπή με τον σχηματισμό πλέον ένοπλων αντικαθεστωτικών αντάρτικων που αποτελούνταν από αντικαθεστωτικούς αλλά και δυτικόφιλους και αμερικανόδουλους που δυστυχώς ηγήθηκαν της εξέγερσης. Το πρόβλημα ήταν όμως ότι δεν ήταν μόνο αυτοί. Εδώ λοιπόν μπήκαν και οι number one προβοκάτορες τα ισλαμοναζισταριά της Αλ Νούσρα, φυσικά με την καταστροφική ανοχή και υποστήριξη των δυτικόδουλων, οι οποίοι αγκαζέ συνέβαλαν στην διάβρωση και την καταστροφή του αντιστασιακού κινήματος και στην μετατροπή του σε ένα αντιδραστικό εμφύλιο.

  Πήγανε με τους αντικαθεστωτικούς παίρνανε όπλα, χρηματοδότηση και υποστηρίζονταν γενικά από CIA-HΠΑ και τα κράτη συμμάχους τους Τουρκία-Σ.Αραβία-Κατάρ. Γρήγορα χάθηκε η λαϊκή συμμετοχή και πλέον είχαμε ένα εμφύλιο ανάμεσα σε Άσαντ και αντικαθεστωτικούς-ΗΠΑ διότι αν συνεργάζεσαι με ισλαμοτέρατα που διαπράτουν εγκλήματα ε μην περιμένεις και λαϊκή υποστήριξη. Αποδείχτηκε τελικά ότι η Αλ Νούσρα αφού δυνάμωσε από τον εξοπλισμό που έπαιρνε και τη χρηματοδότηση στράφηκε εναντίον των συμμάχων της, τους χτυπούσε και τους τσάκιζε με άλλα λόγια τους έκανε πέρα με αποτέλεσμα σήμερα οι αντικαθεστωτικοί ουσιαστικά να έχουν εξαφανιστεί (εδώ φυσικά τεράστια σημασία έπαιξε και η επέμβαση της Ρωσίας).

  Συνεχίζεται……

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Ανώνυμος12/8/17, 5:29 μ.μ.

  Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής. Γιατί οι ΗΠΑ-ΕΕ να υποστηρίζουνε τους ισλαμιστές; Γιατί δεν φροντίσανε να υποστηρίξουν μόνο τους δυτικόφιλους του FSA και να απομονώσουνε την Αλ Νούσρα; Αφού οι του FSA ήταν πιόνια τους γιατί στήριξαν την Αλ Νούσρα η οποία στο τέλος έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον FSA άρα ποιος κέρδιζε από αυτό ο Άσαντ φυσικά. Γιατί δεν ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τους δικούς τους πχ με βαρύ και ισχυρό οπλισμό αφού αυτοί πολεμούσαν τον Άσαντ; Εδώ λοιπόν είναι η ουσία.

  Οι δυτικοί επειδή κατάλαβαν γρήγορα ότι η Ρωσία δεν εκτοπίζεται από τη Συρία και ειδικά μετά το βέτο που άσκησαν Ρωσία και Κίνα και με την υποστήριξη κυρίως των πρώτων στο καθεστώς το παίξανε αλλιώς διότι κατάλαβαν ότι η Ρωσία γεωπολιτικά-γεωστρατηγικά-οικονομικά κάνει κουμάντο στη Συρία. Αφού δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια ευθεία σύγκρουση μέσω στρατιωτικής επέμβασης (και λόγω αντιδράσεων χωρών όπως η Βρετανία που το 2013 ψήφισε το κοινοβούλιο κατά στρατιωτικής επέμβασης) φρόντισαν να υποχωρήσουν κάπως φοβούμενοι ότι μπορεί να χάσουν εντελώς το παιχνίδι, "έδωσαν χώρο" στο καθεστώς και τα Ρώσικα συμφέροντα δυναμώνοντας την Αλ Νούσρα και "κουρεύοντας" τον FSA στην ουσία τους ξεπούλησαν (κλασικοί Αμερικάνοι). Έτσι και μπορούσαν να επεμβαίνουνε για να διεκδικούν τα δικά τους συμφέροντα πιέζοντας για μια "λύση" στο συριακό (και με τη δικαιολογία πάντα των τζιχαντιστών και της τρομοκρατίας όπως έγινε και με τον ISIS που θα πούμε αργότερα) και απέφευγαν μια γενικευμένη ανοιχτή σύγκρουση με τους Ρώσους. Η δε Αλ Νούσρα από τη μία κρατούσε τους δυτικούς μέσα ενώ διασφάλισε στην ουσία την εξουσία στον Άσαντ και την Ρωσία τσακίζοντας την αντιπολίτευση.

  Γιατί άραγε έπρεπε να τσακίσει τον FSA αφού υποτίθεται ότι ήταν στο ίδιο στρατόπεδο με τις ΗΠΑ για την ανατροπή του Άσαντ; Μία εξήγηση υπάρχει. Δουλεύουν υπέρ Ρωσίας-Άσαντ ενώ βάζουν και τους δυτικούς μέσα. Παίξανε κυρίως το παιχνίδι του Άσαντ ενώ κράτησαν και τους δυτικούς μέσα στο γήπεδο. Μιλάμε για προβοκάτορες επαγγελματίες πράκτορες του διεθνούς ιμπεριαλισμού χώρια που κατάφεραν και έδιωξαν κόσμο από την αντίσταση ενάντια στο καθεστώς μετατρέποντας μία αντιφασιστική εξέγερση αρχικά σε έναν εμφύλιο με έντονα θρησκευτικό χαρακτήρα για το συριακό λαό (ισλαμιστές vs αλαουίτες) και με τα εγκλήματα που διέπρατταν και διαπράττουν σε βάρος του λαού. Βούτυρο στο ψωμί του Άσαντ. Τα ίδια ισχύουν και για τον ISIS όπως θα αναλύσουμε παρακάτω.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Ανώνυμος12/8/17, 5:30 μ.μ.

  O ISIS ξεκίνησε τη δράση του στο Ιράκ ως ISIL. Το 2014 ο ιρανόφιλος Μαλίκι παρέδωσε τη Μοσσούλη αμαχητί στον ISIL . Υποχωρούσε ο στρατός και άφηνε όπλα, άρματα τα πάντα και τα αρπάξανε οι ισλαμοκανίβαλοι. Στην συνέχεια οι ISISίτες πέρασαν στη Συρία μέσω των….ανοιχτών συνόρων από το καθεστώς στη Συρία. Οι πρώτοι στόχοι των ισλαμοκανίβαλων ήταν οι δυτικόφιλοι του FSA. Τι γινόταν δηλαδή; Ο Άσαντ μαζί με τον ISIS τσάκιζαν τους αντικαθεστωτικούς. Παράλληλα ο ISIS εξαπλωνόταν ανενόχλητος και καταλάμβανε περιοχές τη μία μετά την άλλη…με τις ευλογίες των Άσαντ-Ρώσων. Ο Άσαντ είναι εξίσου υπεύθυνος για την γιγάντωση του ισλαμοτέρατος. Απελευθέρωσε το 2012 τζιχαντιστές στα πλαίσια της χορήγησης αμνηστίας (αλήθεια γιατί δεν ελευθέρωσε δημοκράτες αντί για τους κανίβαλλους ;) οι οποίοι στελέχωσαν Aλ Νούσρα και ISIS.

  Να κάποιοι ενδεικτικά: Abu Muhammad al-Jolani, Ηγέτης του Jabhat al-Nusra, Zahran Alloush, ιδρυτής του Jaysh al-Islam, Hassan Aboud, ιδρυτής του Ahrar al-Sham

  Δεν μπορεί να μην ήξερε ότι θα συνέβαινε αυτό εξάλλου γι’ αυτό τους είχε κλείσει μέσα ήξερε ποιοι ήταν. Τους άφησε λοιπόν επίτηδες διότι προτίμησε να έχει ως «αντίπαλο» τον ισλαμοφασισμό παρά τους δυτικόδουλους αντικαθεστωτικούς που ήταν οι κύριοι αντίπαλοί του. Οι δε Ρώσοι δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ISIS γιατί τους βόλευε και αυτούς αφού οι αμερικανόδουλοι εξαφανίζονταν. Η Ρωσία μαζί με Ιράν και Χεζμπολάχ επενέβησαν μόνο όταν οι ΗΠΑ άρχισαν τις επιδρομές εναντίον του ISIS. Ο δε Άσαντ αφού τσακίστηκε ο FSA ξεκίνησε τον «αγώνα» του εναντίον του ΙSIS αφού δηλαδή εξασφάλισε ότι δεν υπάρχει κάποιος να απειλεί άμεσα την εξουσία του και πέρασε στον αντι-ISIS αγώνα. Γιατί; Με αυτό τον τρόπο μετέτρεψε τον εμφύλιο σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ανάσες λοιπόν γι’ αυτόν . Μέχρι τότε ο συριακός στρατός και οι Ρώσοι δεν εμπόδιζαν καθόλου τα ισλαμοτέρατα να κατακτούν εδάφη. Γιατί άραγε ενώ από την αρχή μπορούσαν Άσαντ-Ρώσοι-Ιράν-Χεζμπολάχ να τους εξαφανίσουν δεν το κάνανε; ΟΕΟ……

  Οι δε Αμερικάνοι με το πρόσχημα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας κάνανε αυτό που δεν μπορούσαν από την αρχή. ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. Έτσι με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ΙSIS μπήκαν και βομβαρδίζανε. Βέβαια ο κύριος στόχος τους ήταν κυβερνητικές δυνάμεις τις οποίες και χτυπούσαν πολλές φορές. Από την άλλη ο κύριος όγκος των Ρώσικων βομβαρδισμών ήταν οι αντικαθεστωτικοί. Οι Αμερικάνοι επίσης χάρη στον ΙSIS πήραν τους κούρδους μαζί τους σε σημείο που αυτή τη στιγμή εγκατέστησαν βάσεις στη Βόρεια Συρία. Ταυτόχρονα με τη δικαιολογία ότι αποτελούνε πόλο σταθεροποίησης και τάξης στην περιοχή (λέμε τώρα) αφού πολεμάνε τον ISIS θεωρούν ότι έχουν λόγο για το μέλλον του Συριακού λαού και συνεχώς πιέζουν και διεκδικούν λύση για το Συριακό. Αυτά δεν μπορούσαν να τα πετύχουν χωρίς τον ISIS.

  Έτσι μια χώρα μοιράστηκε εδαφικά σύμφωνα με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΩΝ ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς , Αλ Νούσρα, καθεστώς, κούρδους και ISIS. Και ο καθένας διεκδικεί για λογαριασμό των συμφερόντων του και των ιμπεριαλιστών.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Ανώνυμος12/8/17, 5:38 μ.μ.

  Εν ολίγοις οι τζιχαντιστές λειτούργησαν ως κοινοί προβοκάτορες και πράκτορες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Και οι κατά τα άλλα ντούροι αντικαπιταλιστές μας στηρίζουν τον Άσαντ και την Ρωσία που ευθύνονται εξίσου σε μεγάλο βαθμό για τα εγκλήματα του ΙSIS όπως και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ

  Για την Ουκρανία υποστηρίζετε την Ρωσία και τους πράκτορές της απέναντι στους Ουκρανούς ναζήδες τους οποίους αξιοποίησαν οι Ρώσοι για να επέμβουν. ΦΟΒΕΡΟΙ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ……

  Και επειδή ανέφερες την κατοχή Ο ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΖΗΔΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΗΔΕΣ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΧΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕ. Ούτε οι κομμουνιστές συνεργαζόνταν με την Χ τους πολεμούσανε. Σε αντίθεση με τους "αντικαπιταλιστές" συντρόφους σου που δεν διστάζουν να συνεργαστούν με ναζήδες και εθνικιστές και να τολμάνε να σηκώνουν και το ένδοξο σφυροδρέπανο δίπλα σε αυτά τα απόβλητα. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.......

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Ανώνυμος12/8/17, 5:48 μ.μ.

  Τα πράγματα είναι απλά Λεωνίδα

  Λέμε όλοι, και ο σύντροφος Menendez που πρέπει να ακουστεί λέξη-λέξη η συνέντευξη του γιατί δίνει απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας, και θίγει και το συναλλαγματικό θέμα που εδώ και καιρό η Επανάσταση προσπαθεί να αντιμετωπίσει, πως υπάρχει θέμα με την μονοκαλλιέργεια του πετρελαίου, με την εξάρτηση απο εισαγωγές, τον πληθωρισμό, την μαύρη αγορά, την υποτίμηση, τις ελλείψεις κλπ. Ναι ? Πάει αυτό.

  Λέτε εσύ και ο V πως αυτά υπάρχουν γιατί υπάρχει καπιταλισμός. Εγώ και ο σ.Menendez, ή ο αμερικάνος οικονομολόγος Mark Weinsbrot δεν συμφωνούμε.

  Σύντροφος Menendez εδώ https://www.youtube.com/watch?v=rk1qlKu_RJo&index=6&list=PLNAlnQ4hvLtTAJcIEcfvfHbMv2omP_rHC

  Mark Weinsbrot εδώ https://venezuelanalysis.com/analysis/12750

  Λεωνίδα δεν μπορώ να συζητήσω οικονομικά μαζί σου γιατί δεν γνωρίζεις και μου λες πρέπει να γίνει επανάσταση. Εγώ δεν συμφωνώ ούτε οικονομολογικά, ούτε πολιτικά με τον Menendez, ούτε με τον Weisbrot αλλά είναι στην σωστή συζήτηση ενώ εσύ είσαι στην λάθος συζήτηση.

  Η σωστή συζήτηση είναι πως θα διατηρηθεί και θα βαθύνει το επίπεδο κοινωνικών κατακτήσεων της Επανάστασης με το αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, ο πληθωρισμός, η μαύρη αγορά, πως θα ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή κλπ, πως θα βαθύνει η λαική δημοκρατία και πως θα ξαναπιαστεί κάποτε το νήμα που είχε ανοίξει με τους παραγωγικούς πειραματισμούς επικράτησης των αξιών χρήσης πάνω στις ανταλλακτικές. Αύριο δεν γίνεται όμως, αυτό είναι σαφές και όσο και αν αυτό αρκετοί σύντροφοι, τροτκιστικής κύρια προέλευσης θα το πουν στάδια, αυτά είναι τα ερωτήματα που η ζωή (η ταξική πάλη δηλ) βάζει για αύριο το πρωί.

  Αυτά όλα φίλε Λεωνίδα ΔΕΝ είναι καθαρή οικονομία, γιατί δεν υπάρχει ΠΟΤΕ οικονομία, αλλά ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Καθαρή οικονομία είναι αυτό που, προσπαθείς, να εκφράσεις εσύ, ότι θα έχει λέει πληθωρισμό αν υποτιμηθεί το νόμισμα. Πλάκα έχει πόσο αυτό κουμπώνει και με την εγχώρια συζήτηση. Τέλος πάντων η Πολιτική Οικονομία λέει πως δεν πειράζει σίγουρα να έχει πληθωρισμό, δεν πειράζει σίγουρα να υποτιμάται το νόμισμα κλπ. Καλό είναι να υποτιμάται το νόμισμα, να έχει πληθωρισμό, να έχει το κράτος ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ και να δανείζεται, να αυξάνει τις επενδύσεις, να αυξάνονται τα εισοδήματα, οι ιδιωτικές επενδύσεις, να αυξάνονται οι τιμές άρα να γίνονται επενδύσεις (αφού αύριο θα είναι πιο ακριβά) κλπ, και έτσι αντιμετωπίζεις την ύφεση. Η μαρξιστική Πολιτική Οικονομία βέβαια λέει πως δεν είναι κάθε κρίση κυκλική, υποκατανάλωσης κλπ, έρχεται ο κόμβος της ανάγκης καταστροφής κεφαλαίων κλπ αλλά επίσης η ζωή λέει πως αναπάντεχα εκεί ο καταστροφίστικος οικονομίστικος μαρξισμός βλέπει πάντα αδυναμία του καπιταλισμού να ανανεωθεί αυτός μπορεί αναπάντεχα να αναθερμανθεί, και μπορεί πχ να το κάνει και με κευνσιανά μείγματα πολιτικής, και με νεοφιλελέυθερα, και με παραλλαγές, και με αυτό που λέμε ετερόδοξα οικονομικά γενικώς κλπ.

  Εμείς πρέπει πάντα να μελετάμε την Πολιτική Οικονομία να ξέρουμε πως δεν είναι καθαρή οικονομία όπως λες εσύ (πληθωρισμός λες = πρόβλημα, ε όχι) και πως τελικά το θέμα κρίνεται στην πάλη των τάξεων και την πολιτική, γιατί τελικά η πάλη των τάξεων είναι πάντα πολιτική ταξική πάλη. Γιατί η Επανάσταση έχει και μέσα στο σημερινό χάος το 1/3 του πληθυσμού λόγω πολιτικής συγκρότησης, γιατί υπάρχουν πχ οι Μπολιβαριανοί Κύκλοι και οι αποστολές που παρακάμπτουν την αγορά.

  Διάβασμα και αγώνας λοιπόν μας χρειάζεται και να θυμόμαστε πως Καλύτερα να είσαι Κόκκινος παρά Ειδικός, αλλά και πως η Γνωση είναι Δϋναμη . Και δεν κάνει κακό να περνάς και από την ΑΣΟΟΕ πότε πότε

  Gloria al Brovo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Ανώνυμος12/8/17, 11:13 μ.μ.

  Κάνεις ένα μεγάλο λάθος. Βλέπεις αποσπασματικά κάποιες καταστάσεις στην οικονομία όπως υποτίμηση νομίσματος, πληθωρισμός, συναλλαγματικές πολιτικές, δανεισμός, επενδύσεις κλπ αλλά δεν εξετάζεις το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα. Λες πχ "Τέλος πάντων η Πολιτική Οικονομία λέει πως δεν πειράζει σίγουρα να έχει πληθωρισμό, δεν πειράζει σίγουρα να υποτιμάται το νόμισμα κλπ. Καλό είναι να υποτιμάται το νόμισμα, να έχει πληθωρισμό, να έχει το κράτος ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ και να δανείζεται, να αυξάνει τις επενδύσεις, να αυξάνονται τα εισοδήματα, οι ιδιωτικές επενδύσεις, να αυξάνονται οι τιμές"

  Και η Ελλάδα κάποτε υποτιμούσε τη δραχμή και είχε πληθωρισμό και μπορούσε να διαχειριστεί το χρέος της και ελλείμματα είχε. Αυτά δεν απέτρεψαν την καταστροφική της πορεία όμως. Ειδικά ο δανεισμός σε περιπτώσεις όπως την Ελλάδα είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του κεφαλαίου και κυρίως του ξένου για να απομυζούν πόρους από τη χώρα και να την στραγγίζουν εντελώς. Το ίδιο ισχύει και για την Βενεζουέλα. Είπες για ενοποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών της Βενεζουέλας, τιμαριθμική αναπροσαρμογή ή λες "Να ακριβύνουν πράγματα (που σήμερα εισάγονται με 10 μπολίβαρ το USD, στον βαθμό που γίνεται αυτό) και πράγματα που θα βγουν, αν βγουν από την μαύρη αγορά να φτυνήνουν. Επίσης πρέπει τα USD που το κράτος θα εξοικονομήσει να στηρίξουν τις κοινωνικές αποστολές".

  Τα περιγράφεις όλα αυτά εντελώς τεχνοκρατικά λες και θα υλοποιηθούν την άλλη μέρα επειδή το θέλεις. Δεν λειτουργεί έτσι η οικονομία. Η οικονομία έχει κάποιους νόμους κάποιους κανόνες. Εγώ σου λέω όλα αυτά να κάνει αν δεν αλλάξει ριζικά η δομή της Βενεζουελάνικης οικονομίας μια τρύπα στο νερό θα κάνει. Τι να τα κάνω όλα αυτά αν δεν είμαι παραγωγικός, αν συνεχίσω να είμαι χώρα εισαγωγών, αν η όποια ανάπτυξή μου εξαρτιέται από ξένα μονοπώλια, αν χρειάζομαι δανεικά τα οποία με δένουν χειροπόδαρα, αν η επιβίωση μου εξαρτάται από το πόσο θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου και από τα δολάρια που εισρέουν στη χώρα μου, αν οι ξένες επενδύσεις έχουν σαν στόχο όχι να με βοηθήσουν να ανασυγκροτηθώ και να αναπτύξουν την οικονομία μου αλλά το αντίθετο κλπ με άλλα λόγια ΑΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗΣ-ΚΟΜΠΡΑΔΟΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Αυτά όμως δεν μπορούν να αλλάξουν με το υφιστάμενο καθεστώς γιατί ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ συνεπώς αυτή την οικονομία θα οικοδομεί. Η μόνη λύση βρίσκεται ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ. Είναι σαν να λες ότι η Ελλάδα λάθος κάνει που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία της, που δεν αναπτύσσει την παραγωγή της και τη βιομηχανία της, που εξαρτάται από το ξένο κεφάλαιο, που δανείζεται συνεχώς, που ξένα μονοπώλια κυριαρχούν παντού και αποικιοποιούν τη χώρα, που εισάγει τα πάντα, που οι επενδύσεις που γίνονται δεν έχουν πραγματικά αναπτυξιακό χαρακτήρα αλλά υποδουλωτικό και πρέπει όλα αυτά να τα διορθώσουμε. Όλα αυτά όμως ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ. Και ανατρέπεται μόνο αν ανατραπούν οι δυνάμεις που υλοποιούν αυτή την πολιτική δηλαδή τα ντόπια και ξένα μονοπώλια.

  Σε ένα πλαίσιο λοιπόν βαθιάς αποικιοποίησης και εξάρτησης και σε συνθήκες κρίσης και ύφεσης με μια άρχουσα μεγαλοαστική τάξη να εξασφαλίζει την κερδοφορία της σε βάρος όλων των υπολοίπων στρωμάτων εξυπηρετώντας τα συμφέροντά της και των όποιων αφεντικών της (ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ) καταληστεύοντας το λαό ότι και να κάνεις ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΕΙΣ. Και αυτό δεν σημαίνει σοσιαλισμό εδώ και τώρα σημαίνει ένα άμεσο όπως είπα πολλές φορές πρόγραμμα εξουσίας που θα λύσει ακριβώς αυτά τα ΆΜΕΣΑ ΚΑΙ ΦΛΕΓΟΝΤΑ ζητήματα δηλαδή ανεξαρτησία, παραγωγική ανασυγκρότηση, χρέος, φτώχεια, ανεργία, μαύρη αγορά, διαφθορά, διάφορες στρεβλώσεις κλπ. Και αυτό το άμεσο λαϊκοδημοκρατικό πρόγραμμα όμως με αγώνες και ριζικές ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας θα εφαρμοστεί ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ.

  Αυτό ισχύει για περιπτώσεις όπως Βενεζουέλα και Ελλάδα.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Ανώνυμος12/8/17, 11:54 μ.μ.

  Καταντάει κουραστικό, λίγο Βενεζουέλα, λίγο Συρία, λίγο Ελλάδα, μηδέν Πολιτική Οικονομία, μπόλικο bullying σε όποιον τολμάει να έχει άλλη άποψη.

  Ε δεν γίνεται έτσι V, τι νομίζεις ότι έκανες τώρα που μας είπες για την Ελλαδα ? Η Ελλάδα όταν δανειζόταν σε δραχμές, και όταν το δημόσιο δάνειζε τον εαυτό του όπως είναι το φυσιολογικό στον καπιταλισμό ήταν καλύτερα. Μετά μου μιλάς για το ότι εκείνο το μοντέλο δεν απέτρεψε το άλλο, το σημερινό. Χαίρω πολύ, η αστική τάξη επέλεξε άλλο μοντέλο διαχείρισης αλλά πριν ήταν καλύτερα, οχι ? Δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχτεί πως ήταν μοιραίο να επιλέξει αλλο μοντέλο, αρνητικές εκβάσεις της πάλης των τάξεων είναι αυτά. Πρέπει να εξετάσουμε τις αλλαγές στο προφίλ του χρέους και των ελλειμάτων από το 1994 που η χώρα δεν έχει νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Η Ελλάδα δεν μπορεί να νομισματοποιήσει το έλλειμμα της από το 1994, η Βενεζουέλα μπορεί. Η Ελλάδα δεν έχει συναλλαγματική πολιτική, η Βενεζουέλα έχει. Η Ελλάδα δεν έχει νομισματική πολιτικη άρα και δημοσιονομική πολιτική, η Βενεζουέλα έχει. Η Βενεζουέλα μπορεί να ασκήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, επεκτατική νομισματική πολιτική, να υποκαταστήσει τις εισαγωγές από εγχώρια παραγωγή που σημαίνει δημοσιονομικό χώρο και άλλη συναλλαγματική ρύθμιση, να ασκήσει επεκτατική εισοδηματική πολιτική χωρίς αυτά να τινάξουν στον αέρα το Ισοζύγιο Πληρωμών και να πουν οι "αγορές" πως δεν μας δανείζουν. Αν δεν δανείσουν οι αγορές το δημόσιο όμως δεν μπορεί να έχει ελλείμματα που τα χρειάζεται γιατί δεν έχει νομισματική, άρα και δημοσιονομική πολιτική. Η Βενεζουέλα έχει οργανωμένο λαό να πολεμήσει για την ζωή του, εδώ δεν έχουμε τίποτα γιατί αντιπαρατεθήκαμε με τον ιμπεριαλισμό εντός του ιμπεριαλιστικού μονοδρόμου, πήγαμε πχ να αντιπαρατεθούμε στο μνημόνιο εντός του καθεστώτος του ιδιωτικού χρήματος της ΕΚΤ και της ιδιωτικοποίησης του δημοσιονομικού ελλείμματος που τα κράτη δεν παράγουν χρήμα, το δανειζονται ή το εξοικονομούν. Αλλά αυτά είναι εκβάσεις της ταξικής πάλης, ¨όπως υπάρχουν και θετικότερες εκβάσεις της πάλης των τάξεων, χώρες που έφυγαν από την νεοφιλελεύθερη ρύθμιση και έχουν σήμερα εκτός από τον οργανωμένο λαό και την επαναστατική πολιτική συνείδηση και τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής για να αντισταθούν, αντιστέκονται εμείς δεν έχουμε ούτε τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής, ούτε τον λαό ούτε την αριστερά.

  Πάντως Ελλάδα και Βενεζουέλα αποδεικνύεται από τα λεγόμενα σου πως μπορεί να είναι στο χ ή στο ψ καθεστώς καπιταλιστικής συσσώρευσης, δεν είναι μοιραία και ανίκητα. Η Βενεζουέλα ήταν σε αυτό που ήμαστε τωρα, έφυγε και πήγε καλύτερα, τώρα έχει μεγάλα προβλήματα και συζητάμε. Εμείς δεν ήμασταν σε αυτό που είναι η Βενεζουέλα, ή που ήταν πριν 5 χρόνια, αλλά δεν ήμαστε και στο σημερινό. Πας να καταλήξεις στο εξωφρενικό συμπέρασμα πως αφού όταν δεν είχαμε το νεοφιλελευθερο μοντέλο πήγαμε στο νεοφιλελευθερο να γυρισει και η Βενεζουέλα σε αυτό. Βλέπεις όμως πως το δίδαγμα είναι το άλλο, εμείς πρέπει να μιμηθούμε την Βενεζουέλα στην κατεύθυνση του αγώνα και όχι η Βενεζουέλα εμάς στην υποταγή.

  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Λεωνίδας Βαρνακιώτης13/8/17, 2:18 π.μ.

  H συζήτηση λοιπόν για τη Βενεζουέλα είναι ακριβώς αυτή. Και έχει από όλα φίλε Gloria. Γιατί τέτοια ζητήματα πρέπει να τα βλέπεις σφαιρικά και συνολικά. Τουλάχιστον ο σύντροφος Menendez (του οποίου τη συνέντευξη είδα από το πρώτο λινκ που έστειλες, δε χρειαζόταν να ξανακάνεις τον κόπο), έτσι το αντιμετωπίζει το θέμα. Σφαιρικά και στην ολότητά του. Και μάλλον τα στοιχεία που έχω επισημάνει θέτει και αυτός, αν και βάζοντας κάποια όρια στο πόσο μπορεί να προχωρήσει ο «σοσιαλισμός» του.
  Τώρα αν εσύ φίλε Gloria θέλεις να μας επιβάλλεις τι θα λέμε πάνω στο θέμα, μάλλον εσύ βρίσκεσαι σε άλλη συζήτηση. Μπορείς να την κάνεις λοιπόν αυτή την άλλη συζήτηση, για τα οικονομολογικά δεδομένα με τους οικονομολόγους που αναφέρεσαι, και οι οποίοι (όπως και συ) αρνούνται να μπουν στην ουσία του πράγματος, που έχει να κάνει με το κατά πόσο αυτό που οικοδομείται στη Βενεζουέλα είναι σε φάση μετάβασης στο σοσιαλισμό – κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά – ή κατά πόσο πρόκειται για μια διαχείριση ενός καπιταλιστικού μοντέλου κεϋνσιανής αντίληψης. Και αντίστοιχα αν πρέπει να προχωρήσει πιο πέρα ή απλώς να μεταρρυθμιστεί σε πιο ορθολογική βάση. Παραδέχεσαι βέβαια και εσύ ότι πρόκειται για καπιταλισμό, άσχετα αν αναφέρεσαι στο υπάρχον μοντέλο με τον όρο «Επανάσταση» (λίγο διαστροφικό μου ακούγεται αυτό αλλά τέλος πάντων).
  Από κει και πέρα δυο τρία προφανή πράγματα από πλευράς μου και θεωρώντας ότι έχουμε αρχίσει να επαναλαμβανόμαστε, δε σκοπεύω να συνεχίσω τη συζήτηση.
  Ο υπουργός οικονομικών της Βενεζουέλας παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ παράγεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις (εγχώριες, ξένες, μικρές ή μεγάλες) και το κράτος διατηρεί τον έλεγχο και το πλειοψηφικό κομμάτι σε στρατηγικού χαρακτήρα κλάδους της παραγωγής και βασικά στον πετρελαϊκό. Ο ίδιος βέβαια μιλάει για σοσιαλισμό. Χρησιμοποιεί έναν όρο που δεν αντιστοιχεί στο περιεχόμενο. Ακόμη και στην τελευταία ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να είναι αυτό σοσιαλισμός με τόσα αντιφατικά (καπιταλιστικά) στοιχεία στην οικονομία και την κοινωνία, και πως μπορεί να λυθεί αυτή η αντίφαση, απαντάει ότι έχουν γίνει βήματα κοινωνικής πολιτικής (υγεία, εκπαίδευση, στέγαση κλπ) αλλά μένουν να λυθούν τα ζητήματα στον οικονομικό τομέα. Άλλη μια έμμεση παραδοχή ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για σοσιαλισμό. Εκεί που τελικά εστιάζει είναι στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια αυτού του «ειρηνικού» όπως το λέει «σοσιαλισμού» που είναι απαραίτητες για να διορθωθούν οι λάθος επιλογές του παρελθόντος. Αυτές, τις οποίες παραδέχεται, έχουν να κάνουν με τη λανθασμένη πολιτική στήριξης αποκλειστικά στις εξαγωγές πετρελαίου και την εισαγωγή ειδών διατροφής, και καθυστέρησης ως και εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα, γεγονός που έχει συμβάλλει στη χειροτέρευση της διατροφικής επάρκειας του πληθυσμού (είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε). Και προαναγγέλει τη στροφή της οικονομικής πολιτικής σε αυτή την κατεύθυνση. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό και τι χαρακτηριστικά θα έχει.
  Δεύτερον, λέει ότι οι ελλείψεις προϊόντων στην αγορά είναι πολύ στοχευμένες (αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα) και πολύ τεχνητές (κατακράτηση αποθεμάτων σε ιδιωτικές αποθήκες, έλεγχος δικτύων διανομής από ιδιωτικά εχθρικά συμφέροντα). Είναι προφανές ότι αυτό είναι το βασικό αίτιο και των ελλείψεων και των συνακόλουθων εκτιναγμένων τιμών των προϊόντων, και δευτερευόντως οι διάφορες νομισματικές δυσλειτουργίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Λεωνίδας Βαρνακιώτης13/8/17, 2:19 π.μ.

  Τρίτον, για να ανακεφαλαιώσω την άποψή μου, θεωρώ ότι το διαχειριστικό μοντέλο ρεφορμιστικής διαχείρισης που υλοποιούνταν ως τώρα έχει πιάσει κάποια όρια. Δε μηδενίζω τις κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν (που είναι προφανείς) ούτε και κατατάσσω το καθεστώς στις δικτατορίες ή τον παρασιτικού τύπου καπιταλισμό, όπως κάνει ο V. Ωστόσο, είναι προφανές, ότι η οικονομική κρίση και η πτώση των τιμών του πετρελαίου, έχουν προσφέρει το έδαφος στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΚΑΘΕ ΑΠΟΧΡΩΣΗΣ να εντείνουν την παρέμβασή τους στη χώρα, η καθεμιά για δικούς της λόγους. Οι μεν Κίνα, Ρωσία για να αποκομίσουν ωφέλη και προνομιακούς όρους διείσδυσης ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα στη χώρα, τώρα που βρήκαν τη Βενεζουέλα σε δύσκολη θέση και έχουν αποκτήσει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση. Οι δε δυτικοί (βασικά οι ΗΠΑ) για να αυξήσουν τις πιέσεις και τις δυνάμεις αποσταθεροποίησης, με σκοπό να επανεντάξουν τη Βενεζουέλα στην αποκλειστική ζώνη επιρροής τους. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν όλες τις εγχώριες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ελέγχουν ή μπορούν να προσεταιριστούν, προσδοκώντας είτε την ανατροπή του PSUV είτε την τελική υποταγή του στους όρους τους και την προσαρμογή του σε ένα νέο πλαίσιο πιο ευνοϊκό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ (πιο πιθανό φαίνεται το πρώτο). Άρα οι προκλήσεις για το λαό της Βενεζουέλας που έχει να αντιμετωπίσει, δεν έχουν να κάνουν με τον εξορθολογισμό των ανισορροπιών στο νομισματικό πεδίο ή στην αγορά συναλλάγματος (κινήσεις ενδεχομένως σωστές αλλά αποτελούν το δέντρο και όχι το δάσος). Ακόμη και αυτή η ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, από μόνη της δε λέει τίποτα ιδιαίτερο. Έχει σημασία με τι όρους θα γίνει, με ποιες παραγωγικές και ταξικές σχέσεις θα γίνει, ποιες θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις που θα τη βάλουν μπροστά και αυτό όχι για να χαιρόμαστε και να λέμε ότι οικοδομείται σοσιαλισμός, αλλά για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα, πραγματικά προβλήματα διατροφής του λαού με άμεσο και ρεαλιστικό τρόπο.
  Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα βαθύνουν οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί (γιατί ως τώρα από άποψη παραγωγικών σχέσεων δεν έχει προχωρήσει η κατάσταση) και αν θα επαναστατικοποιηθούν οι παραγωγικές σχέσεις. Αν θα χτυπηθεί το αστικό κράτος (που παραμένει ανέπαφο) και αν η εργατική τάξη θα αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο να πάρει το πάνω χέρι. Το αν το PSUV είναι διατεθειμένο να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση είναι ένα ερώτημα. Σίγουρα πάντως πρέπει οι όποιες κομμουνιστικές δυνάμεις υπάρχουν (γιατί το PSUV δεν είναι τέτοια), να καταπιαστούν με αυτό το καθήκον πριν να είναι αργά (πραξικόπημα, οικονομική κατάρρευση, εξωτερική επέμβαση ή οτιδήποτε άλλο). Για το αν, στο δρόμο υλοποίησης ενός τέτοιου στόχου, θα πρέπει να έρθουν σε ολοκληρωτική σύγκρουση με το PSUV και να το ανατρέψουν (όπως υποστηρίζει ο V) ή να το αναγκάσουν να συρθεί υπό την πίεση της εκ νέου οργανωμένης και συνειδητής εργατικής τάξης, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουν οι κομμουνιστές της Βενεζουέλας (γι’ αυτό και διαφωνώ με την τόσο «σίγουρη» τακτική του V).

  Τέλος, φίλε Gloria, καλύτερα να μην παίζεις με τις λέξεις αναζητώντας επιχειρήματα («άλλο ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, άλλο ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ», πολύ αποστομωτικό!), αδικείς πρώτα και κύρια τον εαυτό σου.
  Και ακόμη, αντί να κουράζεσαι να μεταφράζεις στα σχόλιά σου τις απόψεις του Mark Weinsbrot, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι επιλέγεις περισσότερο το ρόλο του ΕΙΔΙΚΟΥ και λιγότερο του ΚΟΚΚΙΝΟΥ, θα μπορούσες να στείλεις από την αρχή το λινκ με το άρθρο του. Τις απόψεις του βέβαια τις έχεις ξεπατικώσει λέξη προς λέξη (αν και κατά τα άλλα διαφωνείς μαζί του!!!). Δεν είναι κακό αυτό, εφόσον τελικά συμφωνείς μαζί του, να ενστερνίζεσαι τις απόψεις του, αλλά δεν είναι από την άλλη και τόσο έντιμο, να επικρίνεις τον V που παραθέτει τα άρθρα της Κόντρας. Έλεος!

  Καλό βράδυ και εις το επανιδείν προς αμφότερους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Ανώνυμος13/8/17, 2:48 π.μ.

  Βρε συ Λεωνιδα, εγώ δεν είπα ποτέ πως δεν παρακολουθώ την δημόσια οικονομολογική συζήτηση, ο συγκεκριμένος επροσωπεί το CEPR, ένα think tank τέλος πάντων, κανουν κάποια καλή δουλίτσα, και αυτά που λέει δεν είναι καν δική του σοφία, είναι πρόταση της UNASUR. Σας σκανδαλίζει απλά ότι πήρα το θάρρος να πω κάτι για αύριο το πρωί. Δεν έκανα ... λογοκλοπή πάντως, ή δεν ήξερα ότι το άρθρο είναι ολόιδιο με όσα λέω για την αγορά συναλλάγματος στην Βενεζουέλα ? Αλλά όχι δεν συμφωνώ με την Weisbrot, δεν πάει πιο πέρα η σκέψη του, δεν τον απασχολεί ο σοσιαλισμός, ένας προοδευτικός αμερικάνος είναι, μάλλον αρκετά ανεξάρτητος από το ΔΚ που είναι σκληρά αντιτσαβικό αλλά μέχρι εκέι. Πιο πολλά κοινά έχω με τον Menendez ο οποίος δεν λέει πως η Βενεζουέλα είναι σοσιαλιστική, μιλάει για την οικονομική διάσταση της επανάστασης που είναι πίσω. Αυτά που λέει όμως έχουν συνοχή, εντάσσονται σε έναν στρατηγικό ορίζοντα, δείχνει ότι το τσαβιστικό στρατόπεδο έχει και την πολιτική ιδιοτέλεια και φιλοδοξία, και την επιστημονική συγκρότηση για να δώσει μια μάχη.

  Ανακεφαλαιώνω και γω λέγοντας πως τα πιο σημαντικά διδάγματα που βγάζω είναι αυτά που με οδήγησε ο V για τους μοχλούς οικονομικής πολιτικής που αν τους έχεις μπορείς και να δώσεις μια μάχη που στην Βενεζουέλα δώθηκε, και αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε πως υπάρχουν αυτές οι λαικές μάχες και να μην αρνούμαστε την πιθανότητα να ξαναδωθεί τέτοια μάχη και όχι της ανατροπής του καπιταλισμού. Οπότε παλι θα μιλήσουμε για οικονομική πολιτική, και θα μπούμε και σε διαχειριστικές κουβέντες αλλά καλό είναι να μην αδικούμε τον συνομιλητή μας, να μην είμαστε κακόπιστοι, δεν μπορεί να κάνει μια πρόταση για την αγορά συναλλάγματος και να καλείται ξανά και ξανά να απαντήσει αν είναι το μόνο πράγμα που λέει.

  Κλείνοντας οριστικά και καληνυχτίζοντας εκτός από το να αντιγράφω αμερικάνικα think tank αντιγράφω πολύ και Λινέρα, και προτείνω πάρα πολυ΄προσεκτικά αυτό εδώ στην Ελλάδα, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα το 2015. ¨Οσα λέει για τους μοχλούς οικονομικής πολιτικής που δεν έχουμε και για την ανάγκη να τους έχουμε για να δώσουμε μια μάχη με τον νεοφιλελευθερισμό όταν η συγκυρία μας φαίρνει αυτη την μάχη και όχι την ανατροπή του καπιταλισμού νομίζω αξίζουν πολύ μεγάλης προσοχής.
  https://www.e-dromos.gr/linera-gia-tin-aristera-tou-21-aiona-resistance/
  Καλή συνέχεια σε όλες και όλους συγνώμη για τους τόνους και ευχαριστώ το blog για την φιλοξενία.

  Gloria al Bravo Pueblo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Ανώνυμος13/8/17, 9:46 π.μ.

  "Η Ελλάδα όταν δανειζόταν σε δραχμές, και όταν το δημόσιο δάνειζε τον εαυτό του όπως είναι το φυσιολογικό στον καπιταλισμό ήταν καλύτερα. Μετά μου μιλάς για το ότι εκείνο το μοντέλο δεν απέτρεψε το άλλο, το σημερινό. Χαίρω πολύ, η αστική τάξη επέλεξε άλλο μοντέλο διαχείρισης αλλά πριν ήταν καλύτερα, οχι ? Δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχτεί πως ήταν μοιραίο να επιλέξει αλλο μοντέλο, αρνητικές εκβάσεις της πάλης των τάξεων είναι αυτά"

  Πάλι λάθος δεν έχεις καταλάβει τίποτα. Το ότι ήταν καλύτερα δεν σημαίνει ότι ήταν και καλό ή ότι δεν ήταν καταστροφικό. Διότι να σου υπενθυμίσω ότι η καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής μας παραγωγής άρχισε με τις πολιτικές της τότε ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ. Η απελευθέρωσης της οικονομίας, τα δανεικά, το παραγωγικό σαμποτάζ όλα αυτά ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΜΕ ΔΡΑΧΜΗ. Πάρε μερικά στοιχεία:

  http://www.alfavita.gr/apopsi/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B5

  http://www.inclusivedemocracy.org/pd/is9/issue_9_agriculture.htm

  http://prin.gr/?p=7396

  http://stagona4u.gr/index.php/component/k2/item/1341-auses-industrialization-of-our-country

  Ό,τι έγινε μετέπειτα (περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς και της οικονομίας, ένταξη στην ευρωζώνη, μνημόνια κλπ) ήταν ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ συνέχεια αυτής της περιόδου και ΣΤΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. Από τη στιγμή που κινηθήκαμε σε αυτό το πλαίσιο τα μνημόνια ήταν μονόδρομος (όσο αφορά την αστική τάξη). Συνεπώς αυτό που εξετάζω εγώ δεν είναι αν ήμασταν καλύτερα είναι αν και αυτό που ζούσαμε τότε ήταν βιώσιμο. ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ. Εσύ πιάνεσαι από το ότι συγκριτικά ήμασταν καλύτερα και μένεις εκεί. Εγώ σου λέω όμως ότι αν γυρνούσαμε πίσω σε εκείνη την κατάσταση σε μερικά χρόνια πάλι τα ίδια θα είχαμε

  Αλυσίδα είναι. Αλυσίδα ενταγμένη σε μία συγκεκριμένη πολιτική που εκπορεύεται από το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο. Σε αυτήν την αλυσίδα εντάσσονται και όλες οι πολιτικές η δημοσιονομική, η νομισματική κλπ.

  "Πας να καταλήξεις στο εξωφρενικό συμπέρασμα πως αφού όταν δεν είχαμε το νεοφιλελευθερο μοντέλο πήγαμε στο νεοφιλελευθερο να γυρισει και η Βενεζουέλα σε αυτό. Βλέπεις όμως πως το δίδαγμα είναι το άλλο, εμείς πρέπει να μιμηθούμε την Βενεζουέλα στην κατεύθυνση του αγώνα και όχι η Βενεζουέλα εμάς στην υποταγή."

  Πάλι ανοησίες. Σε τόσα σχόλια περιγράφω ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Ένα ΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ. Βέβαια εσύ προτείνεις την ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. Εκεί διαφωνούμε. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ. ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ-ΛΕΝΙΝΙΣΜΟΣ VS ΡΕΦΟΡΜΙΣΜΟΣ. Τάσσομαι με το πρώτο τάσσεσαι με το δεύτερο.

  Πάλι σου λέω ας τα κάνει όλα αυτά που λες. Ξανατονίζω αν δεν αλλάξει ριζικά την δομή της οικονομίας της ΠΑΠΑΛΑ. Δε πα να νομισματοποιήσει το έλλειμμά της δε πα να έχει συναλλαγματική πολιτική αν δεν αλλάξουν αυτά που περιγράφω σε τόσα σχόλια ΜΠΟΥΜ.

  "να υποκαταστήσει τις εισαγωγές από εγχώρια παραγωγή...."

  Ε γιατί δεν το έκανε η ανεξάρτητη και περήφανη κατά τα άλλη λαϊκή Βενεζουέλα; Τόσο ηλίθιοι ήτανε που δεν το καταλαβαίνανε; Πως δεν το καταλάβανε οι επαναστάτες φωστήρες Βενεζουελάνοι και το καταλαβαίνω εγώ; Όχι αγαπητέ απλά ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝΕ και αυτήν ακολουθούνε και θα ακολουθούνε όσο δεν ανατρέπεται αυτό το πλαίσιο εξουσίας. Ποιοι βγαίνανε κερδισμένοι; Η άρχουσα τάξη και οι ιμπεριαλιστές πάτρονές της . Αφού αυτό θέλουνε αυτοί, αφού έτσι οικοδομήσανε την οικονομία τους ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ.

  ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Ανώνυμος13/8/17, 12:26 μ.μ.

  Λεωνίδα όχι δεν λέω ότι υπάρχει δικτατορία στην Βενεζουέλα. Όχι ακόμα δηλαδή. Λέω όμως ότι με τον αυταρχισμό που επιβάλλει ο Μαδούρο διαβαίνει αυτό το μονοπάτι. Ούτε στην Τουρκία υπάρχει δικτατορία. Με εκλογές κυβερνά ο Ερντογάν όχι με το στρατό. Βλέπεις όμως τι συμβαίνει και εκεί. Αυτά που γίνονται στη Βενεζουέλα είναι σημάδια φασιστικοποίησης της κοινωνίας. Δεν θέλει την πραγματοποίηση των περιφερειακών εκλογών, απαγορεύει δημοψηφίσματα, οι τραμπούκοι του πλακώνουν στο ξύλο όποιον διαφωνεί με το καθεστώς, απαγορεύει διαδηλώσεις ε όλα αυτά δεν είναι καλά σημάδια.....

  Τώρα για το αν είναι παρασιτικού τύπου η οικονομία αυτό αποδεικνύεται και από το πετρέλαιο, και από αποτυχημένες αντιπαραγωγικές κρατικοποιήσεις (κάτι αντίστοιχο με τις "κοινωνικοποιήσεις" του Ανδρέα), τα δανεικά, τον τρόπο που επενδύουν τα ξένα μονοπώλια, η τεράστια εξάρτηση από τις εισαγωγές, την απουσία αναπτυξιακής και παραγωγικής βάσης και εγχώριας παραγωγής, η εξάρτηση από το δολάριο όλα αυτά που περιέγραψα και πιο πάνω είναι σημάδια τέτοιου είδους καπιταλισμού. Εξού και τα τεράστια αυτά προβλήματα που έχει ελλείψεις, πληθωρισμό στο θεό κλπ. ΜΙΑ ΚΟΜΠΡΑΔΟΡΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ. Και σκέψου ότι οι υποστηρικτές του τσαβισμού μιλούσαν για αντιιμπεριαλισμό και δήθεν πολιτικές εθνικής ανεξαρτησίας ενώ αποδείχτηκε ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Δηλαδή ούτε τα στοιχειώδη δεν πέτυχε ο τσαβισμός τελικά.

  V For Viva La Revolucion

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com