13 Ιουλ 2017

Επιχείρηση κλεισίματος της Rosa Nera: Άλλο ένα περιστατικό φασιστικοποίησης και τρομοκρατίας

Για ακόμη μια φορά, η φασιστικοποίηση «χτύπησε την πόρτα» στα Χανιά. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο μπήκε η κατάληψη της Rosa Nera στο κτίριο της παλιάς Μεραρχίας Χανίων, μετά από 13 χρόνια λειτουργίας της, από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Την πρωτοβουλία την πήρε, έχοντας σίγουρα την στήριξη από τα πολιτικά κέντρα εξουσίας, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Β. Διγαλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι το κτίριο -το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου- πρέπει άμεσα να εκκενωθεί και να πουληθεί μέσω διαγωνισμού σε κάποιον ιδιώτη.

Πρόκειται, λοιπόν, για ακόμη ένα περιστατικό έντασης της πολιτικής της καταστολής και της φασιστικοποίησης, που συνεχίζει, πιστά όπως και οι προκάτοχοί της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για αυτό, άλλωστε, δεν μπορούμε να το δούμε και ως μεμονωμένο. Μετράει κάποια χρόνια η προσπάθεια του συστήματος να κλείσει καταλήψεις του αντιεξουσιαστικού χώρου σε όλη την χώρα, αλλά και να διώξει και να καταδικάσει εκατοντάδες αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Το συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται, δηλαδή, με την πολιτική που καταδικάζει 14χρονους μαθητές επειδή έκαναν κατάληψη στο σχολείο τους, που κρίνει όλες τις απεργίες παράνομες και προχωρά και σε επιστρατεύσεις (μέχρι και στην πρόσφατη των ΟΤΑ πρόλαβαν να μιλήσουν για επιστράτευση), που χτυπά και καταστέλλει οτιδήποτε προσπαθεί να αντισταθεί στην βαρβαρότητα του συστήματος.

Αυτή η πολιτική, η πολιτική της φασιστικοποίησης, δεν ανήκει στο παρελθόν αλλά συνεχίζει και διαπερνάει όλες τις πτυχές της δημόσιας και της πολιτικής ζωής. Το σύστημα εξακολουθεί να θέλει τους εργαζόμενους και τη νεολαία με σκυμμένο το κεφάλι, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν, οδηγούν τον λαό στην φτώχεια και την απόγνωση. Φτάνουν στο σημείο να διαταράσσουν και την ειρήνη στην περιοχή υπηρετώντας τα συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ξέρουν, λοιπόν, ότι με την συνέχιση αυτών των πολιτικών θα βρίσκουν τον λαό μπροστά τους να ορθώνει αντιστάσεις. Γι’ αυτό και τον θέλουν, όσο γίνεται περισσότερο, στη γωνία και φοβισμένο.

Έτσι και εμείς, επειδή θεωρούμε ότι η κρατική τρομοκρατία δεν είναι κάποιο «προνόμιο» που στοχεύει μόνο σε κάποιους συγκεκριμένους χώρους, αλλά βασικά έχει απέναντί της τον «εχθρό λαό» και το λαϊκό κίνημα, θεωρούμε απαραίτητη την αλληλεγγύη μας και την καταγγελία της καταστολής στο συγκεκριμένο περιστατικό. Για αυτό και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η κύρια πτυχή στην προσπάθεια κλεισίματος της κατάληψης είναι αυτή της φασιστικοποίησης, έναντι του κομματιού της εμπορευματοποίησης του χώρου, χωρίς φυσικά να αρνούμαστε και αυτή την πλευρά. Όμως, είναι πραγματικά προβληματικό το πώς η ίδια η Rosa Nera δεν είπε καν τη λέξη «καταστολή» αλλά έμεινε μόνο στην ιδιωτικοποίηση του κτιρίου. Τέτοιες τοποθετήσεις μπορούν άνετα να ξεπεραστούν, αφού ήδη η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο χώρος είναι ιστορικής αξίας και δεν μπορεί να πουληθεί. Βέβαια, ξέρουμε καλά ότι η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Ήδη ο πρύτανης έχει ανακοινώσει ότι η κατάληψη πρέπει να εκκενωθεί άμεσα, αφού το κτίριο έχει κριθεί ετοιμόρροπο και πρέπει να γίνουν επισκευές.

Τελικά, μέσα από όλη αυτή την ιστορία μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Και βασικά ως προς το πεδίο πάνω στο οποίο πρέπει να κινηθούμε για να αντιμετωπίσουμε την καταστολή αλλά και γενικότερα την επίθεση του συστήματος. Για μας, είναι ξεκάθαρο ότι το πεδίο αυτό δεν είναι άλλο παρά εκείνο της μαζικής λαϊκής και οργανωμένης πάλης. Αυτό το κομμάτι περνάει και μέσα από την κοινή δράση των δυνάμεων εκείνων που θέλουν να υπηρετήσουν την υπόθεση της αντίστασης στην επέλαση του συστήματος. Είναι γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν «έχει συνηθίσει» να κινείται σε αυτή την λογική, πράγμα που τον κάνει ευάλωτο σε ελιγμούς όπως αυτόν που έκανε η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίζουμε να καταδικάζουμε τις ενέργειες καταστολής και τρομοκρατίας, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στις λαϊκές δυνάμεις, στις αντιστάσεις που μπορούν να ορθώσουν αλλά και στα αποτελέσματα που μπορούν να φέρουν.

Προλεταριακή Σημαία - http://www.kkeml.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com