...................

16 Ιουλ 2017

Απάντηση του Μ-Λ ΚΚΕ στην ανοιχτή επιστολή μελών της ΛΑ - ΑΑΣ Θεσσαλονίκης προς τη Γραμματεία και τη Πανελλαδική Επιτροπή

Την 1η του Ιούλη δημοσιεύσαμε την Ανοιχτή επιστολή μελών της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ προς τη Γραμματεία και τη Πανελλαδική Επιτροπή που γράφτηκε με αφορμή τη μη συμμετοχή της ΛΑ - ΑΑΣ στις κινητοποιήσεις για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και την επίσκεψη Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη.

Στο τελευταίο Λαϊκό Δρόμο δημοσιεύτηκε η απάντηση του Μ-Λ ΚΚΕ στην επιστολή με τίτλο Τι πραγματικά εμποδίζει τη ΛΑ-ΑΑΣ Θεσσαλονίκης και τι εξυπηρετεί η πρωτοφανής επίθεση σε βάρος του Μ-Λ ΚΚΕ:

(Μια αναγκαία πρώτη απάντηση)

"Ανοιχτή επιστολή” έστειλαν προς τη Γραμματεία και την Πανελλαδική Επιτροπή της ΛΑ-ΑΑΣ, “μέλη - στελέχη” -όπως υπογράφουν- του Συντονιστικού και της συνέλευσης της ΛΑ-ΑΑΣ των ανατολικών συνοικιών Θεσσαλονίκης. Η “ανοιχτή επιστολή”, αφού απαγγέλλει ένα αστήρικτο και σαθρό κατηγορητήριο εναντίον του Μ-Λ ΚΚΕ που με τη στάση των μελών του “μπλοκάρει, παραλύει” και “υποσκάπτει” κλπ τη δράση της ΛΑ-ΑΑΣ στη Θεσσαλονίκη, καλεί τη Γραμματεία και την Πανελλαδική Επιτροπή να “αναλάβουν τις ευθύνες τους” και καταλήγει με την παρακάτω “απαίτηση”:

“Απαιτούμε να κατατεθεί και να συζητηθεί το κείμενό μας σ' όλα τα σχήματα της Λαϊκής Αντίστασης ΑΑΣ”. Αλλά αν και υποτίθεται ότι η “ανοιχτή επιστολή” τους απευθυνόταν στη Γραμματεία και την Πανελλαδική Επιτροπή, φρόντισαν προκαταβολικά, πολλές μέρες πριν συγκληθεί η Π.Ε., με διαδικτυακή ανάρτηση στις “Αντι-γειτονιές” να δώσουν μονομερώς την επιβαλλόμενη κατ' αυτούς πλατιά δημοσιότητα στα ... φοβερά και τρομερά καταγγελλόμενα, επιβεβαιώνοντας στην ουσία ότι η όλη ιστορία δεν αφορά ειδικά και αποκλειστικά τη Θεσσαλονίκη, αλλά έχει στόχευση ευρύτερη, όχι τοπική αλλά πανελλαδική. Αν και η “ανοιχτή επιστολή” καταλογίζει στο Μ-Λ ΚΚΕ ότι “παραλύει” και "υποσκάπτει” τη δράση και τις λειτουργίες της ΛΑ-ΑΑΣ στη Θεσσαλονίκη, η ίδια “ανοιχτή επιστολή” αποτελεί στην πραγματικότητα, ακριβώς, ανοιχτή απαίτηση αλλοίωσης, νόθευσης και αναίρεσης τόσο της πολιτικής κατεύθυνσης όσο και των λειτουργιών της ΛΑ-ΑΑΣ. Ως όργανο πολιτικής συνεργασίας, η ΛΑ-ΑΑΣ λειτουργεί (οφείλει να λειτουργεί) και δεν μπορεί να λειτουργήσει αλλιώς παρά μόνο στη βάση της κοινής συμφωνίας, και σε καμμία περίπτωση στη βάση της επιβολής της άποψης του ενός πάνω στον άλλο.

Η συγκρότηση πριν τέσσερα χρόνια πανελλαδικά και στη Θεσσαλονίκη της ΛΑ-ΑΑΣ, πιστοποιούσε αν μη τι άλλο, με βάση τα γραφόμενα, την ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου πολιτικού σχήματος συνεργασίας και σηματοδοτούσε τη δέσμευση των δύο οργανώσεων (και των ανένταχτων) που μετέχουν σε αυτήν, να κατευθύνουν και να αναπτύξουν την πάλη τους στο μαζικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της με στόχο το άπλωμα της πολιτικής που υπηρετεί η ΛΑ-ΑΑΣ, την ανάπτυξη της δράσης και των οργανώσεών της. Και αυτό το σημειώνουμε για να κάνουμε καθαρό, εξαρχής, ότι αυτή η «δέσμευση» δεν απορρέει από κάποια τυπική υποχρέωση, αλλά από την πολιτική βούληση των μερών που συγκροτούν τη ΛΑ-ΑΑΣ να υπηρετήσουν τη συνεργασία και την πολιτική της.

Στη Θεσσαλονίκη η σειρά και η ουσία των συγκεκριμένων γεγονότων, που σκοπίμως αποκρύπτουν οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ), αποδεικνύουν ότι καμία τέτοια πολιτική βούληση δεν υπήρχε από τη μεριά τους.

Γιατί αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ) δεν απευθύνθηκαν πριν από όλους και από όλα στη Συνεργασία τους για ένα θέμα που, σύμφωνα με τους ίδιους, αφορά «το στοιχείο φυσιογνωμίας εκείνο που η ΛΑ-ΑΑΣ διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα πολιτικά σχήματα της Αριστεράς».

Αντιθέτως έκριναν ότι προέχει να συντονιστούν με τα «υπόλοιπα σχήματα της αριστεράς»! Και αφού έλαβαν τις αποφάσεις τους συνυπογράφοντας κείμενα και συνδιοργανώνοντας συλλαλητήρια με ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΙΚΤΥΟ, ΛΑΕ που το μόνο που δεν βλέπουν στην τριμερή είναι «η κλιμάκωση της πολιτικής της εξάρτησης», ήρθαν στο συντονιστικό της 9/6 να… προσκαλέσουν και τη ΛΑ-ΑΑΣ. Και αυτό εκτός από «μεγάλο πολιτικό ατόπημα» αποτελεί για την κοινή λογική και μεγάλο πολιτικό παράδοξο!

Επιδιώκοντας έναν ειλικρινή διάλογο, δεν θα σταθούμε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των μελών των δύο οργανώσεων και τις απαντήσεις που δόθηκαν για την πρότασή μας, 16 μέρες πριν την τριμερή στη Θεσσαλονίκη, να γίνει συνάντηση του συντονιστικού οργάνου. Είμαστε βέβαιοι, και μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό, ότι δεν ήταν τεχνικοί (ζήτημα χρόνου κλπ) οι λόγοι που το συντονιστικό της ΛΑ-ΑΑΣ συνεδρίασε προ τετελεσμένων (από την πλευρά των συντρόφων του ΚΚΕ (μ-λ) αποφάσεων. Ήταν η πολιτική προτεραιότητα των συντρόφων του ΚΚΕ (μ-λ) στη Θεσσαλονίκη να εξασφαλίσουν τη συμπόρευσή τους με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι να θέσουν ως βασική προϋπόθεση όλων, ως πρώτο ζητούμενο –αυτό που οφείλει να αποτελεί καθήκον όλων των μερών της Συνεργασίας- την παρουσία και τη δράση της ΛΑ-ΑΑΣ σε αυτό το πολιτικό γεγονός.

Ποια είναι η άποψη που στήριξε το Μ-Λ ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη; Ήταν πως η ΛΑ-ΑΑΣ οφείλει πριν απ' όλα να έχει με το δικό της αντιιμπεριαλιστικό πλαίσιο, αυτοτελή παρουσία και δράση κατά της Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Αυτό, η “ανοιχτή επιστολή” το χαρακτηρίζει είτε “πρό­σχημα” είτε “περιχαράκωση” και “απομονωτισμό” και ακό­μα ότι συνιστά τάχα “έμμεση και σαφή υποβάθμιση της συνόδου της τριμερούς και άρα και της απαιτούμενης απάντησης από τη μεριά μας”. Στην πραγματικότητα χαρακτηρίζοντας έτσι τη δική μας άποψη, προσδιορίζουν αντίστροφα πολύ καθαρά τη δική τους θέση, που ζητάει όχι μια ΛΑ-ΑΑΣ με διακριτή παρουσία και δράση, αλλά μια ΛΑ-ΑΑΣ στην ουσία παράρτημα και παρακολούθημα των άλλων δυνάμεων. Και ποια ήταν η δική τους στάση; Αφού πρώτα συζήτησαν με όλους τους άλλους, συμφώνησαν και συνυπέγραψαν μαζί τους ως ΚΚΕ(μ-λ), και ενώ γνώριζαν τις δικές μας αντιρρήσεις, είχαν μετά την αξίωση αυτά που οι ίδιοι, μόνοι τους δρομολόγησαν ως ξεχωριστή οργάνωση, να τα επιβάλουν και ως γραμμή, θέση και πρακτική της ΛΑ-ΑΑΣ.

Κανείς δεν εμπόδισε ούτε θα μπορούσε και ούτε θα είχε το παραμικρό δικαίωμα να παρεμποδίσει το ΚΚΕ (μ-λ) να κάνει τις συνεργασίες που επιθυμεί μ' αυτές ή τις άλλες δυνάμεις, για το ένα ή το άλλο ζήτημα. Το ΚΚΕ (μ-λ) υπόγραψε κοινά πλαίσια κλπ με τις οργανώσεις που έκρινε αναγκαίο. Δεν συμφωνήσαμε με τις επιλογές του ΚΚΕ(μ-λ), τις οποίες ωστόσο είχε κάθε δικαίωμα να τις προωθήσει ως ξεχωριστή οργάνωση (και θα κριθεί πολιτικά γι' αυτό, όπως ο καθένας). Δεν ισχύει το ίδιο όταν θέλουν να προωθήσουν τις επιλογές τους (με τις οποίες εμείς δεν συμφωνούμε) χρησιμοποιώντας το όνομα της ΛΑ-ΑΑΣ, που δεν αποτελεί μονομερή υπόθεση κανενός αλλά κοινό όργανο και των δύο οργανώσεων. Διακηρύσσουν με την “ανοιχτή επιστολή” τους, ότι δεν θα αφήσουν να γίνει η ΛΑ-ΑΑΣ “άδειο κέλυφος”. Αυτό συνιστά έκδηλα απειλή για μονομερή ανακαθορισμό της γραμμής και της δράσης της ΛΑ-ΑΑΣ, και η διακίνηση μιας τέτοιας απειλής δυναμιτίζει τις βάσεις λειτουργίας της ΛΑ-ΑΑΣ, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά παντού.

Οι λόγοι που το Μ-Λ ΚΚΕ διαφωνεί με το περιεχόμενο και τη μορφή της «κοινής δράσης» που επέλεξε το ΚΚΕ (μ-λ) με αυτές τις δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι δικαιώνονται στους λόγους που επικαλέστηκε το ΚΚΕ (μ-λ), για τη μη συμμετοχή του, στο αντίστοιχο εγχείρημα της Αθήνας.

Οι συμπράξεις και οι πολιτικές συνεργασίες ανάμεσα στις δυνάμεις της αριστεράς, πολύ περισσότερο όταν αφορούν τέτοια ζητήματα, δεν μπορεί να κρίνονται από τα πρόσωπα και τις ιδιαιτερότητές τους σε κάθε περιοχή, αλλά από το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής που αυτές οι δυνάμεις υπηρετούν και από το αν μια τέτοια σύμπραξη μπορεί να βοηθήσει την πολιτική κατεύθυνση που χαράζει και υπηρετεί η ΛΑ-ΑΑΣ. Και από αυτή την άποψη, επιμένουμε ότι «αυτό που προκαλεί σύγχυση και μεγάλα ερωτηματικά στους αγωνιστές που θέλουν να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό», είναι η σύμπραξη - μέχρι του επιπέδου της συνδιοργάνωσης- δυνάμεων που πίσω από την κοινή χρήση της λέξης ιμπεριαλισμός, οι μεν μιλούν για την Αμερική και οι άλλοι για την Ελλάδα.

Για τις άστοχες συγκρίσεις με την περίπτωση της ΛΑ-ΑΑΣ Ιωαννίνων και τις σκόπιμες(;) στρεβλώσεις που αναπαράγονται, επισημαίνουμε ότι δεν αφορούν μια παρόμοια σύμπραξη και σε καμία περίπτωση παρόμοιες διαδικασίες. Τα μέλη της ΛΑ-ΑΑΣ Ιωαννίνων συνεδρίασαν μπροστά στο γεγονός, όρισαν σωστά ως πρώτο μέλημα την εξασφάλιση της δράσης και της παρέμβασης της ΛΑ-ΑΑΣ και μετά το περιεχόμενο, το επίπεδο και τη μορφή της συμπόρευσης με τις άλλες δυνάμεις. Αυτή η διαδικασία και τα αποτελέσματά της μας βρίσκουν σύμφωνους, μόνο που δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόκειται για αντίστοιχες, αλλά διαμετρικά αντίθετες περιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και τη δράση της ΛΑ-ΑΑΣ.

Συμπερασματικά και με αφορμή όλα αυτά να επιμείνουμε σε δύο σημεία:

Πρώτον: Όποιες και αν είναι οι διαφωνίες, που υπάρχουν ή προκύπτουν στη Συνεργασία μας, δεν πρέπει να περνάει από το μυαλό κανενός ότι υπάρχει η παραμικρή περίπτωση -και πολύ περισσότερο με διαδικασίες και πιέσεις τύπου Θεσσαλονίκης- να μας επιβληθούν θέσεις και δράσεις με τις οποίες διαφωνούμε.

Δεύτερον και τελευταίο και κατά τη γνώμη μας σημαντικότερο. Η ΛΑ-ΑΑΣ έχει κατοχυρώσει μια πολιτική συμφωνία συγκρότησης με το βάθος που απαιτούν οι καιροί. Και αυτό το πολύ σημαντικό βήμα καλούμαστε όλοι να διαφυλάξουμε και να υπηρετήσουμε. Για αυτό το λόγο είναι λάθος, στο όνομα ευκαιριακών συμπράξεων και στιγμιαίων «συμφωνιών», να υποτιμάται η αξία της και η σημασία της υπηρέτησής της. Η ΛΑ-ΑΑΣ Θεσσαλονίκης, όπως και η ΛΑ-ΑΑΣ πανελλαδικά, με την παρέμβαση και τη δράση της όλο το προηγούμενο διάστημα απέδειξε την αντοχή της σε πολύ κρίσιμες φάσεις, αλλά και την αναντικατάστατη σημασία αυτού του εγχειρήματος. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε αυτό το ουσιαστικό παρελθόν της ΛΑ-ΑΑΣ με τα μάτια και τη σκέψη στο μέλλον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com