Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΘΗΝΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 10:30 π.μ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΜΑΡΑ 11:00 π.μ.

16 Ιουλ 2017

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

Όταν τα σχολεία μας έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, όταν τα παιδιά στοιβάζονται κατά δεκάδες στις τάξεις, όταν οι διορισμοί έχουν παγώσει και οι εργασιακές συνθήκες για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ολοένα και δυσχεραίνουν, η κατάργηση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των ξενόγλωσσων τμημάτων και άλλων καθηγητικών σχολών, η τυπική δυνατότητα δηλαδή ενός απόφοιτου να εργαστεί στο χώρο της εκπαίδευσης, μόνο προκλητική μπορεί να είναι. Σίγουρα πάντως βοηθάει μόνο στο να οδηγηθούμε στην ανεργία ή στο συνεχές κυνήγι της απόκτησης διδακτικής επάρκειας.

Μια σύντομη ενημέρωση:

Έχει χρόνια πλέον που μια σειρά καθηγητικών σχολών έχουν χάσει την επάρκεια τους από το πτυχίο, η οποία χορηγείται πλέον μόνο υπό προϋποθέσεις, με έναν από τους κύριους στόχους του υπουργείου να είναι τα ξενόγλωσσα τμήματα. Οι προϋποθέσεις είναι μεταξύ άλλων η επιλογή μαθημάτων διδακτικού περιεχομένου από άλλα τμήματα, κυρίως το Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής, και η επιλογή ακόμη περισσότερων μαθημάτων αντίστοιχου περιεχομένου από το δικό μας τμήμα. Λες και δε φτάνουν τα όσα υποχρεούμαστε να πάρουμε έτσι κι αλλιώς, ή σαν να μην έφτανε η πρακτική άσκηση την οποία μας παρουσίαζαν ως την πεμπτουσία της παιδαγωγικής μας κατάρτισης.
Το εξοργιστικότερο όλων είναι πως βάσει ενός ΦΕΚ της 5ης Ιουλίου μια σειρά συμφοιτητών μας οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση ορκωμοσίας για τις 17 Ιουλίου, ενημερώνονται 3 μέρες πριν την τελετή πως τα όσα μαθήματα έχουν ως τώρα δεν τους αρκούν για τη χορήγηση της επάρκειας και πως αν ορκιστούν στις 17/7, τότε δε θα τους χορηγηθεί επάρκεια. Γνωστή η «τακτική του καλοκαιριού», που ο φοιτητικός σύλλογος λόγω αντικειμενικών συνθηκών είναι πιο αποσυγκροτημένος• θέλουν να συναντήσουν όσο μικρότερη αντίσταση γίνεται, μπροστά τους. Προτάθηκαν δε, «λύσεις», όπως το να ορκιστούν το Σεπτέμβριο αν συμφωνήσει το υπουργείο ή να αποφύγουν τέλος πάντων την καλοκαιρινή ορκωμοσία, με στόχο οι καθηγητές να «πιέσουν» να εξαιρεθούν οι φοιτητές αυτοί από την απόφαση του ΦΕΚ. Ποιος μας εγγυάται πως θα γίνουν έτσι τα πράγματα; Οι μόνοι που μπορούμε να αποτελέσουμε εμπόδιο σε αυτή τη στόχευση, είμαστε οι φοιτητές.

Είναι εξοργιστική η τελευταίας στιγμής ενημέρωση προς τους συμφοιτητές μας και η ανατροπή των ως τώρα δεδομένων. Και παρά τις προσπάθειες του τμήματός μας να τα «φορτώσει» όλα στο υπουργείο, η αλήθεια είναι μακριά από αυτήν που θέλουν να μας δείξουν οι καθηγητές. Ήταν ή δεν ήταν με δική τους συμφωνία που προτάθηκε πριν κάποιους μήνες να μην χορηγείται πλέον επάρκεια με το πτυχίο μας αλλά αυτό να πραγματοποιείται σε άλλο κύκλο σπουδών, μετά το πτυχίο; Για μας ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Όπως εξηγήσαμε, χρόνια τώρα αποτελεί στόχαστρο του υπουργείου η κατάργηση της επάρκειας από το πτυχίο. Ήδη από το 2014 με σχέδιο νόμου έγινε η εισαγωγή για τη δημιουργία τμημάτων που θα χορηγούν την επάρκεια με χρόνο φοίτησης 2-4 εξάμηνα μετά το πτυχίο και φυσικά επί διδάκτρων.

Η επίθεση στα δικαιώματά μας είναι συνολική

Όλα αυτά είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων νομοσχεδίων για την εκπαίδευση που στόχο έχουν να αποκλείσουν ολοένα και περισσότερα παιδιά των λαϊκών οικογενειών από τις σπουδές, στο κάτω-κάτω να μας αποκλείσουν από το δικαίωμα στην εργασία, με την απόσπαση δικαιωμάτων από το πτυχίο. Τόσο οι μεθοδεύσεις από τους καθηγητές όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, όσο και το νέο νομοσχέδιο του υπουργού παιδείας κ. Γαβρόγλου έρχονται εμπόδιο στην προσπάθειά μας, πετώντας μας από τα πανεπιστήμια, αφαιρώντας μας το δικαίωμα να διδάξουμε με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο. Όλα αυτά βεβαίως δεν αφορούν μόνο τους συμφοιτητές μας που ορκίζονται τώρα. Εάν δεν ανακάμψουμε την κατάργηση της επάρκειας δεν είναι καθόλου βέβαιο πως και οι ήδη απόφοιτοι των καθηγητικών σχολών δε θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα: την αναδρομική, δηλαδή, αμφισβήτηση της δυνατότητάς τους να διδάξουν και τον εξαναγκασμό σε «αξιολογήσεις» και σε κυνήγι επιπλέον σπουδών και πιστοποιητικών.

Στο δίκαιο αγώνα των συμφοιτητών μας καλούμε τους γονείς που τους στηρίζουν οικονομικά τόσα χρόνια, τους απόφοιτους που αν καταργηθεί η δική μας επάρκεια, στρώνει το έδαφος για την κατάργηση και της δικής τους, τους μαθητές που θα περάσουν σε ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο που δε χορηγεί εργασιακά δικαιώματα, να σταθούν δίπλα μας, αλληλέγγυοι. Μόνο με μαζικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του δικαιώματος στις σπουδές και την εργασία.

Κάτω τα χέρια από τα πτυχία μας
Όλοι τη Δευτέρα στις 10:30 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ

Απαιτούμε:
1. Άμεση χορήγηση της επάρκειας στους φοιτητές που ορκίζονται στις 17/7. Να ορκιστούν όλοι κανονικά χωρίς αναβολές.
2. Ενιαίο πτυχίο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα για όλους τους απόφοιτους.
3. Καμία σκέψη για κατάργηση της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας από κανένα πτυχίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: